Många satsar på balkonger när de bygger nytt eller renoverar sin bostad. Det är inte så konstigt. Balkongen kan bli till ett lyxigt extrarum där du njuter av morgonkaffet, slumrar i en solstol, påtar bland dina tomatplantor, grillar eller umgås med dina vänner.
På den här sidan går igenom praktiska tips som kommer göra balkongbygget enklare för dig.
1. Placera balkongen i rätt solläge
Rätt placering på balkongen kan höja värdet på bostaden med hela 15 procent. Om du har möjlighet ska du därför försöka bygga balkongen i solläge.
Norr, söder, väst eller öst?
Det som betalar absolut bäst vid en försäljning är söderläge.
Du har säker läst en (eller flera) mäklarannonser med orden ”balkong i perfekt söderläge” och det är för att det är det väderstreck som ger flest soltimmar från morgon till kväll.
Funkar det inte med söderläge är västerläge det näst bästa alternativet. Det ger dig kvällssol – vilket kanske räcker om du sällan är hemma under dagarna?
Jag ska ha en inglasad balkong…
Det kan bli väldigt varmt på en inglasad balkong om den står i söderläge. Kokande, varmt på sommaren. Då kan det vara bättre att placera balkongen i väst, öst eller till och med norr beroende på vart du har bäst utsikt!
2. Inred balkongen som ett eget rum
Tänk på din balkong som ett extra rum. Där ska det finnas plats för möbler, ljus, växter och andra inredningsdetaljer som gör att utrymmet blir både funktionellt och härligt.
Det låter kanske som en självklarhet men: Ju större du har möjlighet att göra balkongen, desto bättre.
Pengarna som du investerar i extra kvadratmeter kommer du garanterat få tillbaka vid en eventuell försäljning. I regel används dessutom en större balkong mer. Där får familjen och vännerna plats när det är fest, solstolen kan fällas ut, du slår inte armbågarna i balkongräcket när du käkar middag och du har plats för en, nej två, tomatplantor.
Blir det inte för dyrt?
Kostnaden för en balkong kan mycket väl bli runt 100 000 kronor även om den inte är särskilt stor. Ett par kvadratmeter hit eller dit gör sällan någon skillnad på slutpriset. Det som kostar är själva monteringen av balkongen och dörren.
Ska du bygga balkong till din lägenhet?
Det blir betydligt billigare om dina grannar är med på noterna. Då kan ni få ett paketpris för alla lägenheter som ska ha balkong. Be om offerter som du kan jämföra för att få det bästa priset (länk till proffsbyggare)
Men ser det inte fult ut då?
Självklart är det viktigt att du dimensionerar balkongen efter storleken på bostaden. Kolla gärna med hantverkaren eller en arkitekt om du är osäker på designen. Det är bland annat viktigt att balkongen är konstruerad så att den leder bort regnvatten och snabbt torkar.
3. Ansök om bygglov i tid (och kolla med din bostadsrättsstyrelse)
Förr krävdes det alltid bygglov för att sätta dit en balkong, men reglerna håller på att ändras:
”Sedan den 1 juli 2017 finns dock ett undantag från bygglovsplikten gällande en liten tillbyggnad i form av en balkong, burspråk och uppstickande byggnadsdel. Balkongen får inte placeras närmare än 4,5 meter från fastighetsgränsen såvida inte berörd granne medger det och balkongen får inte heller strida mot den detaljplan som gäller för området.”
Läs mer på Boverket.se
Beroende på vart du bor i landet gäller olika regler för bygglov. Kolla på din kommuns hemsida för att få information som hjälper dig i balkongbygget.
Obs. Ibland tar det flera månader innan en bygglovsansökan blir godkänd – så skicka in den i tid! Ibland hjälper leverantören av balkongen att skicka in ansökan.
Om du bor i bostadsrätt är det viktigt att först kolla med din styrelse om det går bra att bygga balkongen. En majoritet, två av tre, medlemmar i bostadsrättsstyrelsen måste godkänna dina balkongplaner.