Allt du behöver veta om shingel och shingeltak
Shingel är idag ett relativt populärt val för många husägare när de lägger nytt tak. Med takshingel får man ett kostnadseffektivt takmaterial som har lång livslängd. Dagens typer av shingel brukar dessutom se rätt snygga ut, vilket gör shingeltak tilltalande även ur estetisk synvinkel. Dela gärna med dig av egna frågor eller tips i kommentarsrutan eller på Byggmentors takforum.
Takshingel – en utveckling av takpapp
Shingel påminner en del om vanlig takpapp, både till utseende och komposition. Ett shingeltak består av en glasfiberfilt kombinerat med bitumen (ungefär som asfalt) vilket gör att det lätt kan misstas för att vara ett papptak. En stor fördel med shingel som tak är att det är brandsäkert (mycket svårt att antända), det är lätt att lägga och materialet är jämfört med andra typer av takmaterial relativt enkelt och flexibelt att arbeta med. Det är också möjligt att förstärka ett gammalt papptak genom att lägga på takshingel(som dock måste passa underpappens mönster och form).
Styrkor och svagheter
Som sagt är shingel ett prisvärt alternativ när det är dags för takomläggning eller husbygge, ett tak med hög livslängd som ändå inte kostar skjortan. En nackdel med shingeltak är dock att de inte är särskilt bra lämpade för extrema mängder snö, vilket gör att shingel antagligen är att föredra ju längre söderut i Sverige du bor.
I takshingel finns krossat skiffer som bidrar till ökad stabilitet och hållbarhet, men ska taket läggas i områden med mycket snö på vintern bör du höra med takläggaren om alternativ (till exempel plåttak) eller om shingeltak som är särskilt anpassat för hård vinter.
Läs gärna Byggmentors tidigare guide för den som ska skaffa nytt tak.
Vad kostar shingel och shingeltak?
Anlitar du en takläggare får du räkna med en arbetskostnad på 400-600 kr/timmen exklusive moms för varje takläggare. Takomläggning är dock ROT-avdragsberättigande vilket halverar arbetskostnaden upp till 50 000 kr/person och år.
Själva materialet varierar mycket i pris, oftast ligger normalt shingeltak på runt 80-200 kr/kvadratmeter. Ofta kan du genom en takläggare få rabatt på materialet, be gärna om offert på materialet och jämför sedan med vad du hittar för pris på egen hand. Om du dessutom kontaktar några olika takfirmor som lägger shingeltak ökar chansen att matcha deras erbjudanden och hitta ett bra pris.
Några vanliga märken du kan stöta på när du letar shingel är Isola, Icopal och Tegola Canadese, men det finns givetvis många andra varianter och varumärken.
Har du egna tips eller frågor kring shingeltak? Dela med dig i kommentarsrutan eller på Byggmentors takforum.
3 Kommentarer
Hur på verkas regnvattnet av materialet i ett shingeltak? Finns det risk för att giftiga ämnen läcker ut i vattnet? Är det ok att vattna sina grönsaker och tomater med vattnet från ett shingeltak?
Min undran kanske på gränsen till udda…håll i er
nu, för nu kommer frågan;
Finns det någon färg som fäster hyfsat bra på
Shingel…eller rinner det av vid 1:à regnskur.?
Vänl. och Tack för alla svar/förslag // Leffe
Hur länge håller ett shingel tak?