Att anlita hantverkare
När du anlitar hantverkare handlar det ofta om en viktig investering, både ekonomiskt och känslomässigt. Byggmentor går igenom vad du behöver veta för att lyckas bra när du väljer ut och anlitar hantverkare.
Titta på flera alternativ
Börja med att kontakta flera olika hantverkare som kan utföra ditt jobb. Låser du dig vid ett enda alternativ tappar du ett viktigt verktyg – att kunna jämföra deras erbjudande till dig. Du som kund är viktig för företagen och det ska du utnyttja. Låt dem visa att de verkligen vill ha din kund och att de ger dig deras absolut bästa erbjudande. Genom att ta in flera offerter får du en bra grund för att kunna jämföra vad som skiljer hantverkarna åt.
Kom ihåg: Du ska sitta ”i förarsätet” – du anlitar hantverkare utifrån dina önskemål, inte tvärtom.
Följ upp hantverkarens referenser
Om inte hantverkaren precis startat sitt företag så kan du med all säkerhet få referenser från tidigare jobb som din hantverkare utfört. Utnyttja detta och se om hantverkaren kan övertyga dig om att just det jobb du vill ha utfört ingår i deras ”repertoar”. Var heller inte rädd för att kontakta referenserna direkt och ställa frågor om hantverkaren, och kanske be att få titta på det utförda arbetet.
Några frågor som är bra att ställa till referenserna är:
- Blev du nöjd med hantverkens arbete och det färdiga resultatet?
- Fick du allt som stod skrivet i offerten?
- Blev arbetet klart på tiden som var överenskommen?
- Blev priset det ni kommit överens om?
- Var hantverkaren lätt att diskutera med?
Kom ihåg: Ställ mycket frågor – både till hantverkaren och till referenspersonerna! Du ångrar bara frågorna du inte ställde.
Konsumentskydd
Som alltid när du som konsument köper något så omfattas du av konsumenttjänstlagen. Se till att du och hantverkaren kommer överens i ett avtal som skrivs under av båda parter, med ett sådant i handen kan du alltid bevisa vad ni kommit överens om och åberopa konsumenttjänstlagen om arbetet inte utförs korrekt. Boverket har en bra mall att utgå från för avtal med hantverkare.
Kom ihåg: Boverket och Konsumentverket har en bra mall för hur ett avtal kan se ut när du anlitar hantverkare.
Hos OmBoende.se som är ett samarbete mellan Konsumentverket och Boverket, hittar du avtalsmallen Hantverkarformuläret –17
Anlita hantverkare med F-skattesedel
Att din hantverkare ”har F-skatt” betyder att de är ett registrerat företag. Be hantverkaren om ett bevis på detta, eller kolla upp företagets namn på en gratistjänst som www.allabolag.se. Ett bolag som inte är registrerat som företag är juridiskt sett bara en privatperson, och en hantverkare utan företag ska du direkt välja bort som utförare av ditt jobb. Vill du vara verkligt noggrann kan du kontrollera att hantverkaren inte har några anmärkningar hos Kronofogden.
Kom ihåg: Har du företagets organisationsnummer får du bäst resultat när du söker efter deras F-skattesedel, söker du bara på företagsnamnet kan det vara annorlunda än det officiellt registrerade namnet.
Hantverkare som är medlemmar i branschorganisationer
Alla kunniga och seriösa hantverkare är inte nödvändigtvis medlemmar i någon branschorganisation, men väldigt många är det. Boverket har en bra förteckning över stora hantverkarorganisationer. Stirra dig dock inte blind på bara ett medlemskap, vilken hantverkare du bör anlita för just ditt jobb avgör du när du jämför offerter och ställer frågor till dina hantverkaralternativ.
Kom ihåg: Ring gärna branschorganisationen som är relevant för din hantverkare och fråga om de har några särskilda råd eller saker du bör tänka på.
Lista – Branschorganisationer för hantverkare
Anlita hantverkaren, betala för utfört arbete
Ha som tumregel att betala för det arbete som faktiskt utförts. Att betala i förväg kan tyvärr vara början på strul om inte allt går enligt plan. Var tydlig i dialogen med din hantverkare så att ni är överens om vad som ska utföras, vad det ska kosta och när det ska betalas.
Kom ihåg: Ställ hellre en fråga för mycket än en för lite, du förtjänar att känna dig informerad och trygg under hela processen från offert till utfört arbete.
Kolla på checklistan när du anlitar hantverkare
Med Boverkets checklista (PDF) har du en bra utgångspunkt för vad du bör komma ihåg när det är dags att anlita hantverkare.
Kom ihåg: Grundtanken i processen är att få en bra och positiv relation med hantverkaren, komma överens om ett bra pris för jobbet och att skriva avtal på alla detaljer kring jobbet och betalningen.
Vilka erfarenheter har du av att anlita hantverkare? Dela med dig av bra tips och fällor att undvika i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.
5 Kommentarer
Plattis här.
Hantverkaravtalet 09 är ett standard avtal som är bra att använda.
För att det ska gå runt för en företagare i renoveringsbranschen så ligger timpengen minst på 400:-plus moms ggr tiden och att ett badrum med alla inblandade ligger på 150 till 200 timmar för ett vanligt standard badrum.
Själv så ligger jag på 440:- plus moms mot mina kunder utan att det är några problem.
Tar man avtalsenlig lön som det är så ligger kostnaden på ca 270:- i timmen i lön med skatter o skit lägg där till leasing för bil , försäkringar förråd/lokaler/ kontor mobiler drivmedel etc så kan man lägga på ca 100/110:- per timme. Det blir då 270 +110 som då är ca 380:- i timmen.
Är det då 400:- plus momsen som man får räkna bort så kan jag säga att skruvdragaren får inte gå sönder. Varför tar jag upp detta för? Jo vad man drar ner på är materialet till renoveringen, men det fattar man inte som kund, man tror att man har prutat o gjort en bra affär eller så skiter hantverkaren i att betala skatter osv.
Fast pris är det bästa tycker jag och strävar efter detta hela tiden som byggare.
Man har varit både hundvakt och barnvakt åt sina kunder:) och små grejer hit o dit skiter jag i
om det blir extra och tar just inget för detta. Sista kunden här bjöd oss på mat 2 kvällar i sträck här
till o med :) va säger man? men så är det.
Det måste klicka direkt med kunden och hantverkarna.
Jo en viktig grej till, kan inte kunden betala 1/3 av det totala beloppet inom dom 7 första dagarna
så skiter jag i renoveringen, för någon bank är jag inte. Det brukar vara ca 2 st per år som inte går med på detta avtal av ca 30 till 50 kunder som kan vara på ett år för mig.
När det gäller kronofogden så kan jag säga så här. Har kollegor som gjort jobb åt större firma som tog beslutet att gå i konkurs mitt i husbyggnationerna. En rör firma som hade tagit ut material för ca 1miljon av sin leverantör samt ventilationens firman som hade mer material fick det jävligt jobbigt o hamnade hos kronofogden för dom fick inga pengar helt enkelt. Där står dom och hade svårt att betala ut löningar etc som dom ville göra till sina anställda. Båda grabbarna som ue åt den här firman fick problem med familjen osv, en skilde sig tyvärr. Och allt detta av att en stor firma som hade kunnat slutföra allt, gav fan i detta. Så får ni bra kontakt med en hantverkare
och avtal och allt ser bra ut, låt dom då få göra detta jobb även om dom har anmärkning hos fogden tycker jag. Kolla vad dom gjorde mot den gamla damen som dom tänkte ta huset av som det stod i tidningen om. Dom kan dom oxå som ska vara så jävla präktiga fogden maffian:)
F- skattesedel gäller som vanligt att det finns o ett jävla bra humör, hej o hå
Mvh
Plattis
Finns det någon slags lista över de branschorganisationer man kan kontakta? Gärna uppdelat på olika hantverkar-grupper.
Byggmentor kommer att ta fram en sådan guide inom kort, tills dess är Boverkets hemsida en bra källa: http://www.boverket.se.
Mvh
Redaktionen
Byggmentor kommer att ta fram en sådan guide inom kort, tills dess är Boverkets hemsida en bra källa: http://www.boverket.se.
Mvh
Redaktionen
Mycket man inte har tänkt på. Grymt att nån håller koll på sånt här ;)
Popeye