Behandla och renovera trägolv
Här är en enkel guide för hur du lagar, behandlar och renoverar trägolv. Det är inte alltid nödvändigt att lägga nytt golv, ofta får du ett lika bra resultat för en billigare kostnad om du renoverar. Kommentera gärna artikeln med egna tips eller frågor kring trägolv.
Renovera själv eller anlita hantverkare?
Första beslutet du måste fatta är vem som ska göra jobbet. Generellt bör du bara göra de delar av arbetet du känner dig trygg i att utföra. Annars riskerar du att få ett slutresultat som kanske är värre än vad du hade innan renoveringen av ditt golv. Läs mer här om att göra själv kontra köpa tjänst av hantverkare.
Å andra sidan kostar det pengar att anlita hjälp utifrån. Men det finns hjälp att få – med ROT-avdraget kan du göra avdrag på halva kostnaden för att köpa in tjänster från en golvkunnig hantverkare. En slipningsfirma eller en golvläggare kostar generellt mellan 500-800 kr i timmen att anlita inklusive moms. Efter ROT ger det en timkostnad på runt 300-400 kr (se lista över godkända ROT-avdrag).
Välj metod för golvrenoveringen
Lite förenklat kan man säga att dessa olika metoder finns att tillgå för att fixa till ett trägolv.
- Slipning.
- Lackning.
- Ommålning.
- Lägga nytt golv, helt eller delvis.
Slipa trägolv själv
En slipning är ett vanligt sätt att ge trägolvet nytt liv. Det kan göras med en särskild golvslipningsmaskin, som du antingen kan hyra eller få hjälp med via en slipningsfirma. Schablonpriset för en golvslipning av ett vanligt trä- eller parkettgolv ligger på 100-200 kr per kvadratmeter, lite mer om du vill inkludera den efterföljande ytbehandlingen av golvet. Du behöver sannolikt också en kantslipmaskin.
Att hantera slipmaskinen kan vara knepigt så se till att du får en ordentlig instruktion i hur den fungerar och bör användas. Snålheten bedrar ibland visheten som bekant, och ett förstört trägolv kommer kosta bra mycket mer att byta ut än om du köpt in tjänsten från en fackman.
En viktig sak att alltid tänka på är att golvet är rent innan du börjar slipa. Helst bör du både dammsuga och moppa ordentligt för att inga partiklar ska störa slipningen.
Lacka och olja golvet
Efter slipning är det lämpligt att pensla golvet med en lack. Hör med din bygghandel om vilken variant de rekommenderar för just trägolv. Det är viktigt att lacken får tid på sig att torka (se torktid på burken) innan du går på golvet eller går vidare i golvbehandlingen.
Att olja in trägolvet stärker det och ökar livslängden. Ett bra sätt att göra detta på är att använda en polermaskin, antingen om du hyr en själv eller tar hjälp av en golvfirma.
Exempel på en ekparkett som slipats och vitvaxats:
Har du egna tips på hur man bör (eller kanse inte bör) behandla sitt trägolv? Skriv gärna en kommentar här nedanför, eller berätta om det på vårt forum.
Kanske vill du även läsa om:
- Så renoverade vi vårt hus på landet
- Olja in trall
- Sköt om altanen
- Renovera betongtrappa
- Lägga behandlat trägolv