
Elsäkerhet i hemmet – regler och tips
Rätt elsäkerhet i hemmet är en av de viktigare sakerna att tänka på när du bygger hus eller renoverar. En feldragen elledning i badrummet eller dålig anslutning i en vägg kan orsaka enorma skador på människor, ditt hem och din ekonomi. Byggmentor går igenom vad du bör tänka på kring elsäkerhet i ditt hus eller din lägenhet. Dela gärna med dig av egna tips eller frågor i kommentarsrutan längst ned eller på Byggmentors forum för elinstallationer, elsäkerhet och andra elfrågor.
Utföra elarbeten själv?

Att på egen hand arbeta med elektricitet och elledningar i hemmet är generellt något du bör undvika. Inte bara för att det kan vara ett komplicerat arbete som riskerar att bli direkt livsfarligt om det görs fel, utan också för att du kan bryta mot såväl försäkringsregler som mot svensk lag om du försöker utföra elarbete i hemmet utan att ha rätt kompetens och behörighet. Du som äger ett hus är ansvarig för att elen är dragen på ett korrekt sätt, därför bör du aldrig chansa när det gäller elsäkerhet. Anlita alltid en fackman om du är det minsta osäker.
Lista över elarbeten du får göra själv
Det finns enligt Elsäkerhetsverket några el-relaterade arbeten som även den utan behörighet får och kan utföra, men givetvis bara om du själv känner dig trygg i arbetet som ska utföras!
Byta glödlampa – detta har väl alla gjort någon gång, och sällan är det särskilt komplicerat. Men för att glödlampsbytet ska vara elsäkert bör du kontrollera att lamparmaturen tillåter den glödlampa du använder (brukar stå skrivet på).
Montera skarvsladdar – här är det viktigt att en skarvsladd som ska användas i ett jordat uttag måste bestå av delar som är jordade.
Laga trasig sladd – du kan som privatperson reparera en trasig sladd genom att kapa av den del som är skadad. Du får inte försöka ”fixa” eller laga en trasig del utan det måste tas bort. Sedan är det okej att ersätta med ny sladd eller stickkontakt så länge den är av samma typ som den tidigare. Observera att sladd som ansluts till lampor generellt är undantagna från detta och kräver en fackman för reparation.
Byte och anslutning av ljusarmatur – arbetar du i ett torrt utrymme kan du själv installera en ljusarmatur, men var extremt noggrann att spänningen är helt bruten.
Byta ut uttag i vägen eller strömbrytare – detta kräver en del fingerfärdighet men känner du att du har kunskapen så får du som privatperson byta ut ett vägguttag eller strömbrytare. Var noggrann med att bryta spänningen, antingen genom att dra ut proppen eller slå av huvudelen.
Byta propp – Japp, detta enkla och klassiska elarbete har nog de flesta utfört någon gång, vilket är helt okej enligt gällande elsäkerhetsföreskrifter. Kom dock ihåg att en propp som är sönder aldrig bör lagas, utan släng den och köp en ny.
Sammanfattningsvis kan man säga att du får utföra enklare elarbeten själv, men kom ihåg att du är ansvarig för dem och därmed också ansvarig om något går fel och en olycka inträffar.
Anlita en behörig elektriker
Alla andra former av arbeten, tillbyggen och renoveringar som omfattar el bör utföras av en behörig elektriker. Det omfattar alltså allt från grundläggande elinstallationer och golvvärme, elkabel som ska grävas ner i marken på tomten, att installera en dimmer, att byta ojordat uttag mot jordat, samt det allt annat som rör el.

En behörighet som elinstallatör utfärdas av Elsäkerhetsverket och det går att söka behöriga elektriker via den här sidan. Detta bör du alltid göra när du anlitar en elektriker för att försäkra dig om att din elinstallation utförs korrekt och omfattas av din försäkring. Läs också vår guide med allt du behöver veta när du vill anlita elektriker.
Tips för att kontrollera elsäkerhet i hemmet
Här är smarta tips för dig som vill se över elsäkerheten i ditt hus eller din lägenhet:
- Se till att eluttag i känsliga delar av huset är jordade (till exempel badrum, kök, källare, utomhus).
- Försök hålla elsladdar fria från att sno ihop sig och ligga i högar.
- Var restriktiv med grenkontakter, för många sådana kan ge överbelastning.
- Om du kan, undvik att köra exempelvis diskmaskin eller tvättmaskin utan att du eller annan vuxen kan övervaka dem medan de körs.
- Elektriska apparater ska vara CE-märkta (betyder att apparaten följer för den relevanta EU-direktiv).
- Undvik att utsätta elektriskt drivna prylar för vatten och fukt. Detta är lätt hänt om du använder apparater som är gjorda för inomhusbruk utomhus.
- Du har väl brandvarnare? Om inte är det bara att rusa iväg och införskaffa en sådan illa kvickt!
- Se till att sladdar och vägguttag är hela och sitter ordentligt i sina fästen.
- Att vara energismart i hemmet ökar också elsäkerheten.
Vill du vara verkligt säker på att ditt hem har fullgod elsäkerhet kan det vara värt att anlita en behörig elektriker några timmar för att få huset eller lägenheten besiktigad, läs mer här om att anlita hantverkare.
Har du själv funderingar eller tips kring elsäkerhet i hemmet? Dela gärna med dig i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors elforum. Det går bra att skriva och läsa i forumet utan att registrera sig, men registrera dig gärna för full funktionalitet.
4 Kommentarer
Vad spelar det för roll om hantverkaren struntar i ellagen och lägger värmekabel utan behörighet? Åklagaren tar väl ändå inte upp sådana fall, och var finns då tryggheten för oss villaägare?
Bör man anlite behörig. Måste man inte enligt lag?
Hej! Precis som det står i artikeln så är det lag på att anlita behörig elektriker för många elarbeten, men det finns vissa elarbeten man får utföra själv. Dock så menar vi på Byggmentor att även dessa ”enklare” arbeten inte bör utföras av lekmän om man inte är väldigt trygg i arbetet som ska utföras.
Bra tips, men värt att vara väldigt tydlig med hur viktigt det är med säker el installation när man arbetar utomhus. Väder och vind gör att elen är mycket mer ”öppen”, där ska man verkligen INTE snåla med att ta in en riktig elektriker!!