
Hitta rätt byggfirmor med bra hantverkare
Den som behöver en hantverkare kan ibland få ringa byggfirmor veckor i sträck innan den träffar rätt. Vi ger dig därför råden och tipsen du behöver för att så enkelt som möjligt hitta rätt hantverkare och byggfirmor, utan att tumma på varken kvaliteten på arbetet eller din budget.
Generellt är det samma principer som gäller vare sig du letar efter byggfirmor som ska bygga ett helt hus eller om du är ute efter en enskild hantverkare som ska tapetsera ett rum eller två. Fördelarna med att läsa på innan gäller såväl stora som små bygg- och renoveringsprojekt (inte minst i och med det förträffliga ROT-avdraget som gäller för olika typer av förbättringsarbeten i hus och bostadsrätter).
Du kan också delta i diskussionen om att anlita hantverkare, dela med dig och ställ dina frågor i kommentarsdiskussionen under artikeln.
Börja med en bra projektbeskrivning
Gör en enkel skiss av det du vill ha utfört, gärna med bilder på liknande lösningar. Kanske kan du ta bilder i grannskapet du bor, eller så kan du hitta gott om inspirationsbilder på nätet. Kombinera detta med en bra skriftlig beskrivning som du kan ge byggfirmorna för att deras hantverkare ska förstå vad du är ute efter.
Är du osäker på hur du ska komma igång? Gör det så enkelt det bara går; sätt dig med papper och penna och berätta med dina egna ord vad du vill ha för slutresultat på ditt bygge eller din renovering. Sedan får du komplettera när byggarna ställer frågor och gör kundbesök för att på plats utvärdera vad som ska göras.
Hitta byggfirmor i din kommun
Efter att ditt byggprojekt är klart i ditt eget sinne och i din enkla projektbeskrivning så är det dags att hitta en byggfirma som kan ta sig an projektet. Vanligtvis väljer många första bästa hantverkare de hittar, inte sällan baserat på personliga kontakter. Detta behöver inte vara fel men vi slår gärna ett slag för att granska utbudet lite närmare i det område du bor, för att du som konsument bättre ska kunna ställa krav och syna byggfirmornas priser i sömmarna.
Glöm heller inte att du vid större projekt såsom ett husbygge eller liknande ofta gör bäst i att anlita flera olika typer av firmor i en större entreprenad, för att täcka in alla olika arbetsmoment.
Till exempel så finns det så här många hantverkarföretag verksamma i olika delar av landet, och detta är bara företag som sysslar med byggnads- och snickeriarbeten, utöver dessa finns många fler som sysslar med mer nischade delar av hantverkarbranschen (källa: Allabolag.se 2012):
- Byggfirmor i Stockholm: 4 4481 st
- Byggfirmor i Västra Götaland/Göteborg: 2 630 st
- Byggfirmor i Skåne: 2 077 st
- Byggfirmor Uppsala: 667 st
- Byggfirmor i Östergötland: 603 st
Detta var några prov på hur många hantverkarfirmor det finns att välja på där ute. Så hur gör du då för att hitta den byggare som passar för just dina behov, oavsett om det är ett staket till altanen som ska byggas, eller ett hus som ska totalrenoveras från grund till taknock? Häng med!
Välj ut och ta in offert
Du kan givetvis inte kontakta alla olika hantverkarfirmor i din region, även om det då skulle borga för en (för dig) optimal konkurrenssituation där varenda byggfirma i hela länet kämpar om att trumfa varandras erbjudanden till dig. Men däremot kan du faktiskt, och bör, ta in offerter från runt fyra till fem hantverkare, gärna några olika typer av företag också, kanske en stor marknadsledande entreprenör och ett par mindre lokala snickerier?
Gör du detta så har du genast drastiskt ökat dina chanser till att få till en bra ”deal” eftersom du nu svart på vitt kan ställa de olika offerternas priser mot varandra. Du kan också berätta detta för de olika företagen som tävlar, och faktiskt lyckas pruta en del. Idag finns det dessutom gratistjänster för att ta in offerter från seriösa hantverkare, utnyttja gärna en sådan.

Utöver priset tillåter även detta förfarande dig att enklare få en känsla för de olika firmorna som hör av sig till dig och du kan ställa kontrollfrågor för att säkerställa att de förstår dina behov och är kunniga inom de hantverksområden som krävs för att allt ska utföras korrekt.
Att tänka på när du jämför byggarna
När du sitter med två eller i bästa fall fler byggfirmor som du nu väljer mellan finns det några viktiga kontrollpunkter att ta upp och kontrollera. Dessa är: Priset. Givetvis spelar detta stor roll, men vi vill samtidigt avråda från att enbart gå på lägsta kostnaden.
När du sitter med två eller i bästa fall fler byggfirmor som du nu väljer mellan finns det några viktiga kontrollpunkter att ta upp och kontrollera. Dessa är:
Priset. Givetvis spelar detta stor roll, men vi vill samtidigt avråda från att enbart gå på lägsta kostnaden.
Seriositet och kommunikation. Detta är svårt att mäta, men det är mycket viktigt att du uppfattar hantverkaren som seriös och att du kan kommunicera med den eller de personer som ansvarar för byggjobbet.
Referenser från tidigare projekt. Ska du bygga en tillbyggnad på huset? Be om exempel från tidigare liknande projekt. Ska du måla om huset? Be om bilder och referenskunder på andra fasadmålningar. Låt helt enkelt tidigare framgångsrikt utförda uppdrag tala!
F-skattesedel. Be om organisationsnummer och kolla upp detta hos exempelvis Skatteverket. Då får du bevis på att det är en riktig registrerad firma du yhar att göra med och ingen lurendrejare (se detta exempel på skojare i hantverkarbranschen).
ROT-avdrag. Läs på om ROT-avdraget, kontrollera huruvida ditt projekt omfattas av det (i listan över alla avdrag) och fråga sedan dina tänkta byggfirmor om det. Då vet du att de har koll på reglerna, vilket är mycket viktigt eftersom du kan spara upp till
halva 30 procent av arbetskostnaden genom att använda ROT.
Lägga allt på byggfirman eller göra själv?
Ett symptom av Äntligen Hemma-samhället är att många väljer att göra hemmafixande och byggprojekt själva istället för att anlita experter. Detsamma gäller även när du lägger pengar på att ta in hantverkare, många vill vara med och bidra eller åtminstone se och lära.
Vårt råd är att i mesta möjliga mån låta byggfirman sköta jobbet. Dels för att de inte ska störas och dels för att du ju faktiskt betalat för tjänsten. Luta dig tillbaka, eller ta tag i något annat projekt där du gör mer nytta.
Har du andra tips som inte dykt upp i artikeln? Egna positiva erfarenheter eller skräckupplevelser av att anlita byggare? Vad är de vanligaste problemen i dialogen när man köper hantverkartjänster? Dela med dig och diskutera i kommentarsfältet nedan!
Kanske vill du även läsa mer om: