När får man börja föra oväsen i hus eller…
När är det okej att börja borra, klippa gräsmattan eller hamra? Hur sent får man såga brädor, dammsuga eller dra igång mixern? Vi ställde frågan till över 100 läsare på Byggmentors Facebooksida som fick tycka till fritt (se själva diskussionen här). Här är klockslagen som de tycker är tidigast respektive senast som det är acceptabelt att föra oväsen.
Två bra tips!
- Ladda ned vårt Grannkontrakt mot oväsen (hoppa dit direkt)
- Rösta på vad du själv tycker är en okej tid för att börja föra oväsen i hemmet (hoppa dit direkt).
Klockan 8 – 9 är ok när du vill föra oväsen
Eftersom det juridiska läget är oklart är det mycket upp till dina grannars (och ditt egna) förnuft att avgöra hur tidigt du kan börja snickra, städa eller hålla på med andra högljudda aktiviteter. Generellt verkar de flesta anse att någon gång mellan 08.00 och 09.00 på vardagar är det okej att börja låta/skramla/borra/banka.
På helgen är det lite mer varierande åsikter, vissa anser att åtta-nio på morgonen är lika godkänt på helg som på vardag, medan andra förespråkar 10.00 eller till och med 11.00 på lördagar och söndagar.
Det verkar också gå en skiljelinje mellan de som bor i lägenhet och de som bor i hus. Lägenhetsinnehavarna är generellt lite mer senstartade, antagligen för att man vet hur väl oljud går igenom tunna lägenhetsväggar. Många villaägare tycker däremot att det i princip är helt okej att köra igång gräsklipparen när som helst på morgonen eftersom de bor i hus och har ett längre avstånd till närmsta granne.
När måste du vara tyst igen?
När det gäller ”stängningstid”, alltså när det anses för sent för att hålla på och föra oväsen i hemmet så varierar svaren nästan ännu mer. Någonstans runt 19-20-tiden på kvällen verkar ändå rätt många tycka är ett bra sista klockslag för högljudda aktiviteter. Generellt anses det lite mer okej att hålla på senare på helgdagarna, kanske till 21-tiden på kvällen.
Till sist finns det en liten (kanske gammeldags?) grupp som anser att söndagar borde vara helt oväsensfria. Sköt snickeri, dammsugning och gräsklippning på måndag till lördag helt enkelt, menar dessa.
Grannkontraktet mot oväsen – fyll i med dina grannar
Det bästa sättet att förebygga störande oljud från dina grannar är att helt enkelt kommunicera med dem. För att hjälpa dig på traven har vi på Byggmentor tagit fram Grannkontraktet mot oväsen. Skicka till din granne, eller ännu hellre; knalla över och ring på dörrklockan och så kommer ni gemensamt överens om vad som ska gälla i just er grannrelation.
Klicka på bilden för att få upp en större version. Högerklicka på bilden och välj ”Spara bild” för att ladda ned grannkontraktet till din dator, mobil eller annan enhet, eller för utskrift.
Vad säger lagen om oväsen i hemmet?
Det finns inga lagstadgade klockslag eller generella tider för när du får föra oväsen i ditt hem eller i din trädgård. Enkelt uttryckt så säger de regler som finns att den boende ska ta hänsyn till sin omgivning och sina grannar, och inte vara störande. Vad ”störande” betyder är naturligt en svår sak att säkert veta så det måste finnas en stor portion sunt förnuft och allra helst dialog med dina grannar.
Det som kan sägas är att det inte nödvändigtvis behöver vara ett visst klockslag som gäller, utan även hur ofta störningar sker. Att ha grannar på andra sidan väggen eller precis bredvid tomten och sedan börja borra eller klockan fem-sex på morgonen kan kanske vara okej en gång, men knappast flera gånger i veckan under en längre period.
Bor du i en bostadsrättsförening kan föreningen ha egna regler för när oväsen får förekomma, hör med din förening om detta. Även om inte bryter mot någon lag så kan du om du bryter mot föreningens stadgar bli tvingad att lämna föreningen och därmed din bostad. I många föreningar anses 22.00 vara sluttiden för oväsen, därefter bör det vara tyst så tillvida att grannarna inte ska störas alls.
Rösta här och ange vilken tid du tycker att det är okej att börja föra oväsen hemma.
Kommentera gärna med dina egna åsikter om det här med oväsen i villa, radhus eller lägenhet. Kommentarsrutan hittar du direkt här under artikeln.
9 Kommentarer
Man skulle ha generella reglar i hela landet, Så alla vet vad det handlar om ,, nuförtiden existerar inte detta ord sund och förnuft, eftersom Sverige har bestämd sig att svara multikulturellt samhället så det finns inte så många som kommer att respektera sina grannar när det gäller detta. Många brukar ha fester i sina lägenheter med många gäster som kommer in och ut utan att man tänker att vi vänliga. Folk måste sova för att kunna jobba nästa dag . Bor i en lägenhet som har sådan grannar som tänker inte hur ska utföra sig . I elva år har plågas att detta , tyvärr har ingen ork och råd för att flytta härifrån. Därför efterlyser jag. att lagar. Ska Vara tydliga Om ordning i området samt förening måste jobba på att hjälpa och skydda sina medlemmar från sådana som ignorerar att man måste vete sig civiliserad att vi i Sverige måste anpassa sig och jobba för att känna hur är det att stiga upp kl 5 på morgonen varje dag och att gå till jobbet med 3-4 timmar sömn. Efterlyser tydliga lagar om ordning på området.tack.
Det handlar om att visa hänsyn och kommunicera. Full rulle på villatomten någon helg om året oavsett om det är party eller bygge får man tåla. Alla tål mer om den som väsnas kollar upp om det är ok med de som är berörda om det är på konstiga tider. Före 09,00 och efter 21,00 på helger är inte snyggt om man håller å med byggnation längre peroder..
Man får borra å ha sig under dagen som normala individer. Människor kanske jobbar nattskift å då är det inte lämpligt att börja göra oväsen vid 8.00 på morgonen. 12:00-13:00 är en sansad tid.
Man får borra å ha sig under dagen som normala individer. Människor kanske jobbar nattskift å då är det inte lämpligt att börja göra oväsen vid 8.00 på morgonen. 12:00-13:00 är en sansad tid.
jag har en granne som håller på att renoverar sin lägen het han börjar vid halv tio varje helg slutar vid 22 är det ok
Måste man acceptera störande ljud från tvättstugan i brf från 07 00 varje dag hela året eller finns det lagar som går över stämmor beslut.
Dom flesta bostads bolag säger att 08:00 är ok att börja arbeta i lägenheter. Med tanke på att hantverkare tar ca 400kr i timmen så känns kl 10 som att slänga pengarna i sjön och ineffektivt.
Jag bor själv i tättbebyggt villaområde och tycker att humant om hänsyn visas till sina grannar genom att vänta med ljudliga aktiviteter på morgnarna tills:
kl 8 alt 9 på vardagar
kl 9 alt 10 på helger
Jo det finns en lag i Eu om 47 DB i lägenhet. Vissa bolag har otillåtna regler som gör att man kan köra med slagborrmaskin 350 dagar om året utom de 10 helgdagar. Så kan man inte ha det. Man måste tänka på miljö för de som bor. En slagborr har över 100 DB. Du kan inte prata i telefon, inte höra på radion. Och alla övriga 27 i den stora fastigheten har inga öronskydd för sina öron. Så kan man inte ha det. det blir en omöjlighet att då bo. På ett kontor eller arbetsplats finns det en speciell lag om hur höga decibel det får vara och att du måste vara utrustad med hörselskydd. Hur skall en boende som HELT PLÖTSLIGT får en slagborrmaskin i örat på morgonen efter att ha eventuellt jobbat natten. Det blir ju åtalbart. För den människan kan inte jobba en natt till utan att kunna sova på dagen.
OK många vill göra om i sin lägenhet. Man får en viss dagtid på sig. Om alla 28 som bor i ett flerfamiljshus renoverar efter varandra ca 1 vecka vardera så går det alltså 28 veckor innan det blir tyst. Det kan inte accepteras. Man kan komma ÖVERRENS om att under en viss tid på året så går det att renovera ”med största oväsen” alltså. Vanlig renovering hörs normalt inte så mycket. Att måla, tapetsera hörs knappt. Att flytta en golvbrunn på toaletten hörs mest, men det tar högst 4 timmar eller mindre för en som är proffs. Och det bör det vara. Att slagborra i betong hörs otroligt mycket. Och det är mycket viktigt att det begränsas. Annat som stör i en lägenhet är de nya Woffer-högtalarna som borde förbjudas i Lägenheter. De får fortvarande vara i bilen. Alla människor har ett behov av att det är någorlunda tyst i den bostad där man bor, annars orkar man inte ens tänka. Det blir psykiskt påfrestande. Så det måste begränsas i allra möjligaste mån.
Thore Hult