Så hittar du hantverkare som inte fuskar med ROT-avdraget
I dagarna går debatten hög kring hur ROT-avdraget används för fusk och fiffel av många hantverkare och entreprenörer. I SVT:s Uppdrag Granskning avslöjas bland annat att många entreprenörer överdriver kostnaden för arbetet, alltså den del som är avdragsgill, i syfte att kunna erbjuda kunden ett lägre pris. Det gör att de då får konkurrensfördelar gentemot de hantverkare som följer reglerna.
Som kund och beställare av en hantverkares tjänster är du alltid ansvarig för att ROT-avdraget görs korrekt och även att du har tillräcklig inkomst för att ”täcka” ditt önskade avdrag med din inbetalade skatt (se vår guide till inkomstkravet för ROT). Därför ger Byggmentor dig här verktygen och tipsen för att säkerställa att du inte går på en nit när du utnyttjar ROT-avdraget.
Vad är normal arbetskostnad
Vid olika typer av hantverksarbeten och entreprenader finns det ofta schabloner på hur stor del av ett visst arbete som ska vara arbetskostnad. Ibland är det en uppskattning och ibland en specifik procentandel. Vid exempelvis värmepumpsinstallationer har branschorganisationen SVEP satt schablonen till 30 procent av den totala kostnaden för installation av exempelvis en bergvärmepump (och andra vätskevärmepumpar) som arbetskostnad. Alltså, om totala priset blir 120 000 kr så utgör arbetskostnaden 36 000 kr (30% av det totala) och du kan då göra ett ROT-avdrag på hälften av det – 18 000 kr. För luftvärmepumpar är arbetskostnadsdelen lägre; 25%.
Hör gärna med en branschorganisation när du ska köpa in en ROT-tjänst. Du hittar flera stora branschorganisationer i denna lista. Fråga vad som är en rimlig arbetskostnad för ett visst arbete och använd sedan den siffran när du granskar offerter från entreprenörerna. Som alltid bör du också gå efter tumregeln ”är det för bra för att vara sant så är det antagligen inte sant”.
Ställ frågor om ROT-avdraget till entreprenörerna
När du ska anlita en hantverkare för en stor eller liten tjänst bör du alltid kontakta flera olika företag och ta in offerter från dem. Det låter dig enkelt och tydligt kunna jämföra deras erbjudanden och pris till dig. Be dem alltid specificera redan i offerten hur stor del av priset som är arbetskostnaden.
Fråga även om vad entreprenören tar för timarvode för arbetet. Även om alla entreprenörer är i sin fulla rätt att ta vilket pris de vill bör du vara vaksam på timkostnader som sticker av för mycket från normen. Någonstans mellan 400-900 kr i timmen inklusive moms brukar vara normalt timpris för att anlita en hantverkare.
Få alltid även svart på vitt om hur stort ditt ROT-avdrag blir. Det ska alltid specificeras på fakturan men för dig som beställare är det bra att få avdraget utskrivet och inräknat redan på offerten.
Skriv avtal om priset
När du är överens med den hantverkare som erbjuder bäst pris utan att tänja på verkligheten för mycket så ska du alltid skriva ett avtal, där bland annat priset slås fast. Det kan vara ett på förhand bestämt belopp eller en timkostnad som anges, eller en kombination, men det är viktigt att ni båda är överens. Då blir det också sedan tydligt hur stort ROT-avdraget ska vara.
Fakta: ROT-avdraget
- Ger privatpersoner 50 procent avdrag på arbetskostnaden vid bygg- och renoveringsarbeten.
- Gäller endast den som äger sitt hem.
- Avdraget görs från din inbetalade skatt, du måste alltså ha en inkomst för att kunna nyttja avdraget.
- ROT gäller för de flesta arbeten inne i ett hus eller hem samt utanpå och i direkt anslutning till huset.
- Ställ egna frågor och läs andras frågor på Byggmentors ROT-forum.
Kommentera gärna artikeln med dina egna åsikter om fusket kring ROT-avdraget. Vad tycker du? Bör reglerna ändras? Får man acceptera ett visst fusk för ett annars effektivt och uppskattat avdrag? Gör din röst hörd!