”Mulltoa”

”Mulltoa”

Mulltoa är ett generellt begrepp på en torrtoalett men är egentligen ett specifikt varumärke. Systemet är den absolut vanligaste lösningen för Sveriges sommarstugor som förvandlar avfallet till färdig kompost som återanvänds i rabatter och i grönsakslandet. För att särskilja varumärket benämns ofta toaletten som komposttoalett.

Mulltoa_Byggvaror_Byggmentor_Sommarstuga_Komposttoalett

Hur fungerar den:

De två vanligaste systemen är när du rör runt avfallet och sen tillsätter värmetillskott för att påskynda processen som du sen tömmer med en utdragbar låda.

Du kan även välja en variant där förmultningsprocessen sker i en kompostkammare (multrum) och sköter sig självt utan att du behöver göra någonting. Förr eller senare behövs den givetvis tömmas. Föredrar du en lösning där du inte behöver göra något alls så finns dessa alternativ också.

Placering:

Är ni ett större hushåll som ska använda komposttoalletten är en mulltoa med kompostkammare att föredra. Antingen bygger ni ett separat traditionsenligt utedass (med hjärta på dörren) eller om möjligt en placering i huset där kammaren kan placeras under golvet. Tänk på att toaletten bör ha god ventilation och att värme kan vara bra under årets kalla perioder. Beroende på vilken förmultningsteknik (och storlek på hushåll) du väljer så brukar komposten tömmas 1-3 ggr per år.

Vad bör du tänka på:

Får du problem med flugor och lukt är förmodligen fuktnivån alldeles för hög. Detta kan avhjälpas med urinseparering. Regelbunden påfyllning med spån eller material med hög kolhalt gör komposten porös och nedbrytningen påskyndas.

Priser:

Som det mesta så är priserna väldigt varierande på vilket system du väljer. Det finns alternativ från ett par tusenlappar upp till 40-50 000 kronor. Oavsett vad du till slut köper så är det viktigt att tänka på att även driftkostnader och tillval såsom fläkt och så vidare tillkommer.

Så:

Mulltoa/Komposttoallet är inte bara en ”mysigare” lösning för att uträtta sina behov på, den är även miljövänligare än en vanlig toalett då vattenförbrukningen är mycket mindre och den marina påverkningen är noll. Sen får du även fantastiskt bra gödsel för rabatt och grönsaksland.

Är du inne på att köpa en komposttoalett kan du titta i vår produktguide här där vi har flera alternativ i olika prisklasser.

Mulltoa_Byggvaror_Byggmentor_Sommarstuga_Komposttoalett

Bygga friggebod, 7 viktiga tips

Bygga friggebod, 7 viktiga tips

Ska du bygga friggebod? Då har du inte råd att missa våra sju viktigaste tips inför bygget av 15 kvadratmeter extra boyta på tomten. Vi uppmanar också alla som har frågor om att bygga friggebodar, eller som redan gjort just detta och vill dela med sig av sina erfarenheter, att skriva om detta i kommentarsfältet under artikeln – sprid kunskapen!

Bygga friggebod själv – klarar jag det?

Första punkten behandlar den eviga frågan – bygga själv eller köpa färdigt alternativt ta in hantverkare som bygger åt dig?

Att bygga friggebod är ett medelsvårt byggprojekt, en händig privatperson kan utan tvekan klara det. Men har du tummen mitt i handen eller är minsta tveksam bör du antagligen inte utföra jobbet själv, då riskerar du att få en felaktigt byggd friggebod som måste göras om eller i värsta fall rivas efter några år.

Vill du köra på egen hand är det dessa moment som ingår i byggandet av en friggebod:

  1. Grunden sätts. Kan vara klassisk betongplatta på mark som även används till ”riktiga” hus. Andra vanliga alternativ är murblock (lecablock) eller gjutna betongplintar. Kom ihåg att det behövs dränerande material under exempelvis murblocken.
  2. Stommen och bjälklaget byggs upp, här är det kanske knepigaste momentet för att få till rätt mått och regelbundenhet med bjälkar och andra delar av stommen. Även takstommen sätts nu. Ha en bra byggbeskrivning till hands, eller ta hjälp av en snickare.
  3. Isolering och fönster. Det viktigaste för att hålla värmen i friggeboden är vilken isolering du väljer och vilket u-värde fönster (och dörr) har. Här finns en uppsjö alternativ, läs gärna våra guider till energisnåla fönster samt isolering i hus för mer tips kring detta.
  4. När sedan väggar och tak är på plats är det dags att finslipa och sätta interiör och exteriör i form av till exempel färdig panel av något slag. Här är det bra att någon med gott inredningsöga är med, utseendet betyder faktiskt en hel del för trivseln i din nya friggebod.

Detta var i runda slängar de moment som ingår i ett friggebodsprojekt om du gör jobbet själv.

Köpa nyckelfärdig friggebod

Om du kan tänka dig att skaffa en friggebod som redan är färdigbyggd och inredd är det idag vanligt att vända sig till en leverantör av småhus och friggebodar och helt enkelt välja en färdig variant. Ibland går dessa att skräddarsy i viss utsträckning men detta kostar då oftast också mer.

Fördelen med detta är enkelheten, du pekar ut i en katalog eller på plats hos leverantören, de levererar och monterar upp på din tomt. Nackdelen kan vara att du inte kan skräddarsy den exakt så som du vill ha den.

Anlita snickare för friggebodsbygget

Det tredje alternativet är att tillsammans med en snickare eller byggfirma skissa upp och bygga upp friggeboden. Då får du antagligen det slutresultat du verkligen vill ha och arbetet utfört av en fackman. Detta kan kosta en hel del men i utbyte får du antagligen till din drömfriggebod så nära det bara går din vision, och du slipper lägga tid på att göra det själv.

En snickare som kan bygga friggebod kostar ungefär 400-600 kronor/timme inklusive moms, och antalet arbetstimmar ligger på allt mellan 50-200 i normalspannet.

Drömmer du också om att bygga friggebod?
Drömmer du också om att bygga friggebod?

Kostnad för att köpa färdigt eller bygga själv

Marknaden för friggebodar är idag mycket bred och det finns nyckelfärdiga hus från 10 000 kronor upp till en halv miljon. Allt handlar om vilken standard du är ute efter och förutsättningar på tomten. Att montera en friggebod på plan fast mark är enklare och billigare än en som sätts upp i en slänt på lerjord eller grus.

Som vi skrev i stycket ovanför så varierar antalet arbetstimmar mycket beroende på din friggebods utförande och förutsättningar. Räkna med minst 25 000 kronor för en enkel friggebod, och uppemot 100 000 i arbetskostnad för mer avancerade lösningar. Du får tyvärr inte göra ROT-avdrag för nybygge av friggebod, men du får göra ROT-avdrag om du renoverar eller bygger om en befintlig friggebod.

Att få ned kostnaden – så gör du

Så hur kan man då sänka priset på sin friggebod? Framför allt går det att pressa ned kostnaderna om du tar in hjälp av hantverkare. Men då gäller det att du är lite listig i offertprocessen  och vågar spela ut hantverkare mot varandra.

Ett bra sätt att komma igång är att inleda med att göra en förfrågan om pris hos ett par-tre olika företag där du bor. Be dem gärna att komma på besök och faktiskt titta på tomten där du vill ha friggeboden byggd. Sedan kan du granska deras olika offerter och på så sätt både få reda på vem som känns mest seriös och vem som erbjuder bäst pris.

Var inte rädd för att berätta för de olika företagen att du väljer mellan några olika alternativ – då bör de vilja visa sig på styva linan och kanske kan erbjuda dig ett lägre pris.

Läs mer här om generella råd när du köper tjänster av en byggfirma.

Bygglov för friggebod – detta gäller

Behövs bygglov då? Detta kan vara snårigt, reglerna för bygge på tomten är ofta lite luddiga och varierar från kommun till kommun.

Det generella svaret är dock nej – bygglov krävs inte för friggebod. Bygger du friggeboden nära ditt hus och inte i direkt anslutning till en grannes tomt, samt inte överskrider 15 kvadratmeter yta, då är det bara att köra på!

Om du däremot planerar att anlägga den mindre än 4,5 meter från närmaste grannes tomt, eller nära ett vattendrag, då bör du ha grannens skriftliga medgivande respektive höra med kommunen vad som gäller.

Till sist – läget är viktigast!

Ja, även om allt från byggtips till kostnader och bygglovsregler är viktiga faktorer för din friggebod så är det som nog spelar störst roll var någonstans på tomten du placerar din friggebod. Kom ihåg att det är kostsamt och besvärligt att flytta en friggebod, så se till att planera och analysera läget noggrant på förhand.

Tänk på:

  • Solen, morgonsol eller kvällssol mot dörr eller liten veranda i anslutning till friggeboden?
  • Går det att utnyttja huset eller terrängen på tomten för att ge skydd mot blåst?
  • Vattenvägar på tomten, viktigt att inte bygga på plats där vattnet rinner mot.
  • Tomtgränser, bygg inte närmare än 4,5 meter från grannens tomt.

Har du egna tips kring att bygga friggebod eller har du kanske erfarenheter att dela med dig av? Skriv en kommentar här under eller diskutera på vårt forum för friggebodssnack.

Fixa finaste friggeboden

En friggebod på tomten är det många som drömmer om. Byggmentor ger dig grunderna för dig som går i friggebodstankar och lär dig regler och tips för friggeboden. Vill du ha exempel på olika friggebodar och vad de kostar, besök sajten Friggebod15m2. Vill du diskutera ämnet med andra friggebodsägare rekommenderar vi Byggmentors forum för friggebodar och småhus.

Friggebod – 15 m2 utan bygglov

Du får bygga en friggebod som komplement till ett enbostads- eller tvåbostadshus utan krav på bygglov. Däremot finns det andra krav i plan- och bygglagen du behöver tänka på.

Den sammanlagda ytan för friggebod (eller flera friggebodar) utan bygglov får inte vara större än 15 kvm, då måste du också räkna in eventuella tidigare friggebodar på din tomt som byggts utan bygglov. Även höjden är begränsad, max tre meter från mark till taknock gäller. Storleken räknas på friggebodens utvändiga area. Taksprånget räknas bara in i detta om taksprångets horisontella djup överstiger 50 centimeter.

Grannsamverkan – få det skriftligt

Ska friggeboden ligga närmare än 4,5 meter från din gränsen mellan din och grannens tomter måste du ha medgivande från grannen. Säkrast är att få det skriftligt för att ingen diskussion ska kunna uppstå i efterhand. Skulle grannen inte gilla dina planer måste du söka bygglov hos din kommun.

Utseendet är inte allt

Nej, utseendet är verkligen inte allt. Men det är ändå en faktor att ta hänsyn till när du bygger friggebod. Den måste vara anpassad till omgivningen när det gäller till exempel färg och det kan vara emot plan- och bygglagen om du bygger ett stort antal friggebodar även om dessa totalt inte överstiger 15 kvadratmeter i yta.

Säkerhet och brandskydd för friggeboden

Friggebodar omfattas precis som andra byggnader av det byggnadsverkslagen säger om bärförmåga och säkerhet vid användning. I Boverkets byggregler finns regler som handlar om att förhindra bränder som sprider sig mellan byggnadet.Dessa regler gäller när friggeboden överstiger tio kvadratmeter och är närmare huset än fyra meter.

Installera avlopp eller ventilation?

Vill du till exempel ha tillgång till vatten eller avlopp i din friggebod krävs sannolikt att du gör bygganmälan hos din kommun. Detsamma gäller eldstäder, rökkanaler och ventilation. Hör med din lokala byggnadsnämnd för att se vad som gäller.

Byggmentors bonusfakta om friggeboden

Ordet ”Friggebod” kommer från när dåvarande kulturministern Birgit Friggebo 1979 avskaffade bygglovsplikten för hus på mindre än 10 kvadratmeter.

Vill du skryta om din egen friggebod? Eller har du frågor om hur man bäst går tillväga? Kommentera gärna den här artikeln här nedanför eller diskutera friggebodar och andra småhus på Byggmentors forum.