12 tips för en lyckad köksrenovering
Från rivning av gammal inredning till sista finputsningen av ditt nya kök – Byggmentor ger dig 12 bra tips till ett fint och funktionellt nyrenoverat kök.
Renovera kök: 12 tips
Steg ett och det kanske viktigaste tipset för att komma igång är det som bara äger rum i huvudet. Fundera på vilken stil du vill ha på ditt kök, vilka vitvaror, ungefärlig budget och allt annat. Med stor sannolikhet kommer den här planen att förändras allt eftersom men du bör ha något att utgå ifrån innan du börjar handla och renovera. Byggmentors guide ”Så skissar du drömköket” är en bra plats att börja på.
1. Välj layout för köket
Enkelt uttryckt kan man säga att det finns några grundlösningar som alla kök har sin utgångspunkt i:
- Enväggskök. Köket går längs en enda vägg.
- Korridoren. Ett kök med två långsidor som ligger mittemot varandra.
- L-formen. Ett kök med ett vinkelrätthörn, alltså som bokstaven L.
- Dubbel-L. Samma utgångspunkt som det vanliga L-formade köket men med ett extra ”L” som köks-ö eller längs kökets motsatta hörn.
- U-format. För den med mer plats låter man köket täcka tre väggar och därmed forma ett ”U”.
Till dessa grundformer kommer givetvis olika varianter, du kan till exempel lägga till en köks-ö för att få mer arbetsyta eller skapa ”avstickare” från dina kökslinjer.
2. Kökets triangel
När du planerar kökets utformning och var de olika köksdelarna och möblerna ska ligga bör du utgå från ”kökstriangeln”. Det är en princip som går ut på att den som arbetar i ditt kök alltid ska kunna ta sig mellan tre olika punkter: kyl, ugn/spis och vask.
Dessa tre punkter bör ligga nära varandra och inte ha några hinder mellan varandra. Om den som är i ditt kök enkelt kan observera och ta sig mellan dessa tre ställen har du en bra start på ditt nya kök.
3. Renovera kök pris
Priset för en köksrenovering varierar av förklarliga skäl väldigt mycket. Men det finns ett tidigt beslut du behöver göea som förmodligen är det enskilda beslut som påverkar priset för din köksrenovering mest – nya vatten- och avloppsledningar eller behålla befintliga rör. Bestämmer du dig för att behålla diskho och avlopp på befintlig plats sparar mycket i både tid och pengar, men å andra sidan begränsas köksrenoveringens möjligheter eftersom du måste förhålla dig till tidigare VVS-lösning.
4. Renovera kök – köksluckor
Nu är det dags att titta på köksluckor, köksinredning och vitvaror. Allt från nya osthyvlar till arbetsbänk bör ingå i din plan, sedan kan du skala av allt eftersom. Om du själv vill välja ut ditt köks inredning och allt från köksluckor till material och färger bör du besöka både stora byggvaruhus och mer renodlade och ofta mindre köksspecialister som är inriktade just på kunder som renoverar kök. De kan oftast hjälpa dig och komma med förslag på hur du bäst sätter ihop din köksinredning, och bara genom att prata med dem kan du ofta få tips och inspiration.
5. Tänk på lampor och ljus
Ljussättning går i viss mån att korrigera efter att köket blivit renoverat men för säkerhets skull bör du ha en klar vision redan in köksrenoveringen drar igång. För att slippa mecka med förlängningskablar och paniklösningar är det smidigast om du under renoveringen låter din elektriker dra alla kopplingar och kablar så som du vill ha dem istället för att det blir någon standardlösning som i slutändan inte passar dig. För en nära dialog med båda elektriker och snickare för att se till att alla parter är införstådda med vad du vill få ut av ljuset i ditt kök.
Kök i grått från Ballingslöv Källa: Ballingslöv.se6. Köksrenovering kostnad
Vad kostar då en köksrenovering? Mellan 350 och 700 kronor i timmen får du räkna i arbetskostnad för en hantverkare. Priset varierar beroende på vad ni sluter för avtal och vilket arbetsmoment det rör sig om men där någonstans ligger kostnaden. Så om ditt kök tar 160 timmar att renovera, inklusive elektriker, snickare, kakelsättare, VVS, med mera, landar du på en arbetskostnad på mellan 56 000 och 112 000 kronor.
Denna arbetskostnad för köksrenovering får ni dock göra ROT-avdrag för, vilket betyder ett avdrag på upp till 50 000 kronor per person och år. Halva 30 procent av arbetskostnaden får dras av, så är ni två i hushållet och båda tjänat in tillräckligt för att göra fullt ROT-avdrag landar arbetskostnaden mellan 28 000 kronor och 56 000 kronor.
Till detta kommer materialkostnaden som du bör få en uppskattning på av dina hantverkare tidigt. Den stora delen av materialkostnaden för köksrenovering är dock beroende på vilken prisnivå du väljer för din köksinredning.
7. Nya fönster i köket – våga gå hela vägen
Det som generellt sätt höjer upplevelsen av och priset på ett kök är att få in mer naturligt ljus. Har du inte redan köksfönster bör du allvarligt se över möjligheten att sätta in nya fönster som släpper in mer ljus. Det är rätt kostsamt att installera fönster i kök men om du tänker ekonomiskt är det sannolikt den del av köksrenoveringen som har störst chans att återbetala sig själv i och med värdehöjning vid försäljning. Ska du ändå genomföra en omfattande köksrenovering är definitivt smart att se över fönsterläget också.
8. Arbetsbänken drar till sig blickar
I köket, precis som i ditt hem i övrigt, behöver du en fokuspunkt för att din inredning ska kännas genomtänkt och komplett. I ditt kök kan fokuspunkten vara en detalj, kanske en växt eller kryddhylla, eller en rejäl arbetsbänk i exempelvis granit som verkligen fånga betraktarens blick omedelbart. Att satsa lite extra krut på arbetsbänken är viktigt eftersom den är den del av köket du kommer i kontakt med oftast och för att en stor tom yta bör vara snygg och passa din smak. Annars blir det sannolikt bara en tom, död yta som drar ner helhetsintrycket av köket.
9. Köksrenovering gör det själv?
Nja, är du inte utbildad inom de olika områden en köksrenovering kräver (snickeri, VVS, el, kakel med mera) är det inte en god idé att renovera köket själv. Hör dig för med olika hantverkare och se vad de erbjuder dig i offertväg för de olika momenten. Förutom ”vanlig” hantverkarkompetens kräver kök dessutom våtrumskunskap för att du inte ska drabbas av otrevliga fuktskador i framtiden. Kanske behärskar du någon del av renoveringen som du kan göra själv och sedan lägga ut övriga delar på kökshantverkare?
Själva arbetet bör du få en tidsuppskattning på redan innan det drar igång. Räkna alltid med att det kan ta längre tid än vad hantverkarna gissar och se till att komma överens om hur du ska betala för köksrenoveringen. Pris bör ni sätta på förhand, om inte bör ni komma överens om vad som är en rimlig tid för just din köksrenovering. Jämför olika köksentreprenörer för att få lite olika bilder av vad just din köksrenovering kostar i tid och pengar.
10. Takhöjden styr köksluckor och köksinredning
Just höjden från golv till tak i ditt kök bör styra en del av dina val när det gäller köksinredning. Har du standardhöjd till taket kan dina skåp och luckor gott gå hela vägen upp till taket, men börjar du komma över 250 centimeter i takhöjd har du ett ypperligt tillfälle att få ett kök som ser annorlunda ut och som kan erbjuda nya förvaringsmöjligheter. Lämna helt enkelt utrymme mellan köksskåpens överkant och ditt tak för att skapa nya lösningar för köksinredning och design.
11. Renovera kök med liten yta
Är ditt kök på bara några få kvadratmeter finns det lite särskilda saker att ta hänsyn till och den här guiden till köksrenovering avslutas med några tips som gäller särskilt vid renovering av små kök.
- För att ge ditt lilla kök en mer enhetlig känsla kan du dölja vitvaror som kyl eller diskmaskin bakom samma panel som dina köksluckor. Det gör att ditt kök inte får den spretiga och stökiga känsla som små kök ofta får.
- Tumregeln för köksrenovering i litet kök är ljusa färger och öppna förvaringslösningar. Försöka hålla flera av dina skåpytor öppna, djupet bidrar till större känsla av rymd i köket. Ljusa färger är generellt bättre att använda i små kök eftersom även det bidrar till en öppnare kökskänsla.
- Även om du har en begränsad väggyta att bygga ditt kök kring kanske du får plats med en köks-ö någonstans? Då förvandlar du golvyta till användbar arbetsyta och ger en exklusiv känsla även om ytan är liten.
- Utdragbara skåp och hyllor är perfekta för det lilla köket. Förvaringen blir enklaare och du kommer känna att du får plats med mer än vad du trodde om dina förvaringslösningar går att dra ut.
12. Köksrenovering forum
Att renovera kök är en omfattande process och inför en köksrenovering dyker det alltid upp frågor och funderingar. Vi på Byggmentor tänker göra vårt bästa för att ge dig den guidning du behöver i renoveringsdjungeln, och vi hoppas att alla våra kunniga Byggmentor-läsare vill hjälpa till. Besök gärna Byggmentors forum om köksrenovering och ställ frågor eller kom med råd och tips. Ofta är den allra bästa hjälpen inte den man får från experter utan den som kommer från någon som varit i en liknande renoveringssits som en själv nyligen. Ställ din fråga på forumet!
Skriv också gärna kommentarer i rutan här nedanför artikeln – ge oss dina bästa råd eller knivigaste frågor om köksrenovering!