Tapeten som ändrar motiv

Tapeten som ändrar motiv

Italienska designerduon Carnovsky har tagit fram en riktigt spännande uppsättning tapeter som ändrar utseende beroende på färgen på ljuset i rummet för tillfället – de utnyttjar helt enkelt färgerna i RGB-skalan (de tre grundfärgerna R – röd, G – grönt, och B – blå). Bläddra igenom bildspelet nedan och läs mer om projektet under det. Diskutera gärna lösningen på Byggmentors inredningsforum eller i kommentarsrutan – läckert och kreativt eller för mycket och för konstigt? (Klicka på småbilderna för större versioner, sedan kan du bläddra dig genom bildspelet).

[nggallery id=2 template=caption]

Fotograf för samtliga bilder: Alvise Vivenza Design: Carnovsky

Tekniken som använts är att tre olika motiv tagit fram, ett för varje färg av rött, gult och blått (sedan uppstår också grönt när gult och blått blandas), och sedan har dessa motiv tryckts ovanpå varandra. Tanken var enligt Carnovsky att skapa en först förvirrande känsla med många linjer och former, som sedan övergår i tydlighet och lugn när ljuset i rummet ändras. Diskutera gärna lösningen på Byggmentors inredningsforum eller i kommentarsrutan – läckert och kreativt eller för mycket och för konstigt?

Byta fönster – 10 tips för att lyckas

Att byta fönster är ett bra sätt att piffa till även det mest slitna gamla hus. Byggmentors 10 tips hjälper dig rätt när du vill byta fönster. Diskussionsforum för dina egna fönsterfrågor hittar du här. Kika och skriv gärna i kommentarerna för denna artikel också (längst ned).

Ta din tid när du bestämt dig för att byta fönster

När du väl beslutat dig för att byta fönster ska du inte springa ner till närmaste fönsterfirma och lägga pengarna på disken. Bra fönster ska hålla i många år och du har allt att vinna på att lägga lite tid och energi på att sondera fönsterterrängen noggrant. En fönsterinvestering är något de allra flesta inte gör ofta, när du väl gör det – lägg tid på det. Ett alternativ är också att renovera fönster eller måla om dem.
Tipset: Skriv en checklista med vad du förväntar dig av dina nya fönster.

Utseendet är viktigt

Ibland kan man utan tvekan påstå att utseendet inte är allt. Så är inte fallet när du vill byta fönster. Nya fönster ska tilltala dig både nu och om tio år. Det är inte det lättaste att veta hur design och smak förändras över tid så det är riktigt viktigt att ta till sig gott om inspiration innan man beslutar sig för en viss typ av fönster.
Tipset: Promenera i grannskapet och titta på andra fönster, leta efter både tilltalande och avskräckande exempel.

Fönster utanför ramarna

Att skaffa nya fönster behöver inte nödvändigtvis betyda att man väljer ett standardfönster som sedan används i hela huset. Kanske kan du bryta av med ett annorlunda fönster i något rum? Ett takfönster som skapar ett härligt ljusinsläpp? Olika färger på olika fönster?
Tipset: Våga chansa på ett fönster eller i ett rum. Skulle det verkligen inte hålla i längden är det mindre kostsamt än att byta fönster i hela huset.

Fönster finns både inne och ute

Det kan tyckas självklart men väl värt att tänka extra på när du byter fönster. När du valt en typ av fönster du är nöjd med gäller det att dubbelkolla att det funkar ihop med både insidans väggar och inredning samt utsidans fasad och tomt.
Tipset: Är du lite digitalt händig kan du ta en digital bild av ditt hus, använda ett bildbehandlingsprogram och klippa ut/klistra in olika typer av fönster.

Kostnad byta fönster

Nästa bit att fundera över är den kanske tråkigaste – vad kostar det att byta fönster? Beroende på vilken typ av fönster du väljer och vem som utför arbetet så varierar kostnaden för att byta fönster rejält. Du kan komma undan med en tusenlapp per fönster inklusive arbetskostnad och du kan utan problem hamna på det tiodubbla om du väljer mer exklusiva lösningar. Skriv gärna en kommentar om du undrar något specifikt kring priser på fönster (kommentarsfält hittar du under artikeln).

Hör därför alltid med olika fönsterinstallatörer innan du bestämmer dig för att anlita någon, på så sätt får du en bättre överblick över vad dina nya fönster totalt landar på för kostnad. Byta fönster kostar en del men är oftast värt det i längden. De kan både höja värdet på ditt hem och sänka dina kostnader om du installerar energisnåla fönster.
Tipset: Sätt en budget på förhand men snåla inte. Fönster är något du kommer se varje dag och du ska inte vara något annat än helt nöjd.

Byta fönster själv? Ja, men tänk till först

Har du tid och kunnande nog så är det inte omöjligt att byta fönster själv. Tänk bara på att du ska leva med dina fönster länge och blir det fel kommer det sannolikt irritera lika länge. Idag kan det vara extra förmånligt att anlita någon för att montera dina fönster eftersom det berättigar till ROT-avdrag, vilket halverar arbetskostnaden (som i och för sig är noll för den som vill byta fönster själv).Byta fönster, 10 tips och kostnad
Tipset: Kolla också med ditt försäkringsbolag om de har några särskilda krav på vem som monterar dina fönster.

Tänk på det praktiska

Utseendet är viktigt när man byter fönster har vi konstaterat. Lika viktigt är de praktiska förutsättningarna och vad du vill få ut av fönstret. Ska det kunna öppnas helt och funkar det i så fall med din nuvarande planlösning och inredning? Är de enkla att hålla rena? Släpper de in den mängd ljus du vill ha?
Tipset: Se över dina nuvarande fönster och skriv en lista över saker du inte är nöjd med.

Energibespara när du ändå ska byta fönster

PVC, U-värde, Energimärkning, isolerglas, treglas, med mera. Det finns en del knepiga termer att hålla reda på men det är väl värt att göra sin läxa när det gäller energisnåla fönster. Börja med Byggmentors artikel om energifönster och fundera över om det är viktigt för dig. Har du idag ett stort energiläckage genom dina fönster (vilket de flesta äldre fönster har) kan en investering i energibesparande fönster faktiskt löna sig relativt snabbt. Då blir det helt plötsligt en roligare affär att byta fönster.
Tipset: Grundtipset är att ju lägre U-värde desto bättre.

Hållbarhet och livslängd för fönster

Som med alla större investeringar i och renoveringar av ett hus är det viktigt att kontrollera livslängden på de fönster du väljer. Ett billigare fönster kan ha kortare livslängd vilket gör att det du trodde skulle vara en besparing ändå blev en dyrare affär. Kom också ihåg att med ROT-avdrag och det faktum att nya fönster höjer värdet på huset så blir det för det mesta en plusaffär att byta fönster. Lägg på eventuell energibesparing och du inser att nya fönster kan göra hela skillnaden.
Tipset: Våga fråga! Företaget du köper dina fönster av eller fönstermontören har antagligen bra koll på olika fönsters hållbarhet, fråga om deras tips och rekommendationer.

Ta hjälp av andra som bytt fönster

Som så ofta annars i livet är de bästa lärarna de vi har runt omkring oss. Antagligen har du vänner, släktingar eller grannar som bytt fönster någon gång och deras råd och tips är sannolikt mycket värdefulla.
Tipset: Fråga vad de skulle gjort annorlunda om de fick göra om sitt fönsterbyte.

Skulle du behöva ytterligare stöd är det bara skriva en kommentar här nedanför eller besöka Byggmentors byta fönster-forum, där kan du ställa frågor eller dela med dig av egna tips och erfarenheter.

Andra artiklar om fönster:

Takfönster – 10 tips för bra resultat och billigt pris

Att skaffa takfönster kan höja intrycket av en övervåning eller ett vindsutrymme rejält. Ljusinsläppet med takfönster blir rejält och förvandlar mörka utrymmen till ljusa ytor som är trivsamma att leva på. Vi går igenom 10 bra tips för att skaffa takfönster till rimligt pris med lyckat resultat. Ställ gärna frågor eller kom med tips i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Takfönster har flera fördelar

När du börjat tänka på att installera takfönster gäller det att väga kostnaden (oftast något dyrare än för vanliga fönster) mot de många fördelarna. Förutom ljusinsläppet som blir större med ett takfönster är dessa också bra för vädringen av det rum de placeras ovanför. På så sätt skapas ett naturligt omlopp för luften i huset, från bottenvåning och upp, ut genom taket.

Takfönster är också en typisk investering som ger tillbaka mer än vad den kostar eftersom takfönster i de allra flesta fall höjer värdet på villan. Med ROT-avdraget blir det oftast en engångskostnad som i slutändan smakar mer än den kostar.

Hur stort ljusinsläpp vill du ha?

Tumregeln är att ett takfönster ska sitta diagonalt längs taket, så högt upp som möjligt, för maximalt ljusinsläpp. Använder man sig av en takkupa med lodräta fönsterglas blir ljusinsläppet mindre. Ljusinsläppet från takfönstret måste också ställas mot om du vill ha en bra utsikt, då är givetvis en lägre placering att föredra.

Med ljus kommer värme

En liten varningsflagga för den som satsar på maximalt ljusinsläpp: tänk på värmen. Med mycket ljus kommer också värmen. Idag finns det många lösningar för takfönster som kan skärma av eller skydda för att minska värmeinsläpp under årets varma månader. Det innebär dock att du får lägga på några kronor för totalkostnaden för dina takfönster.

Lutning på taket för takfönster

Exakt vilken lutning du har på den del av taket där du vill installera takfönstret avgör exakt hur mycket ljus du kan släppa in. Lutningen avgör också vilka typer av fönster som är aktuella. Här är det viktigt att rådfråga en takfönsterinstallatör som har koll på vilka takfönster som är lämpliga för vilken taklutning. Generellt brukar man säga att taket måste ha en lutning på minst 15 grader för att takfönster ska vara ett gångbart alternativ.

Pivå- eller topphängning?

Två vanliga typer för hur takfönster monteras i ditt tak är pivåhängning och topphängning. Pivåfönster sitter fast på sidorna och kan vridas upp och ner medan topphängda takfönster sitter fast längs överkanten.

Vilken typ du bör välja hänger en del på personligt tycke och smak, men pivåfönster kan oftast vara enklare att hålla rena. Pivåfönster är också mer flexibla när det gäller olika taklutningar (upp till 90 grader) medan topphängda fönster oftast inte klarar mer än 50.

Välj rätt typ av takfönster

Det finns många varianter av takfönster, här är en beskrivning av några av de vanligaste lösningarna:

 • Vanligt takfönster – ser ut ungefär som ett helt vanligt fönster med skillnaden att det sitter i ett tak.
 • Takkupol/takkupa – bra för tak med flack lutning.
 • Takbalkong – när ett takfönster också fungerar som öppning till en liten takbalkong.
 • Ljustunnel – en särskild konstruktion som transporterar ljus från takfönster till en annan del av huset via rör med reflekterande insida.

Installera takfönster

Att installera ett takfönster är lite knepigare än en vanlig fönsterinstallation: Taket är en speciell del av huset och arbetet omfattar både att skära ut en del av taket samt att montera ett takfönster med lutning. Är man minsta osäker på processen bör man inte försöka sig på det själv utan anlita en fönsterinstallatör.

Bygglov för takfönster

Bygglov delas ut av din kommuns byggnadsnämnd och olika kommuner har olika regler, därför ska du alltid kontakta kommunen och höra vad som gäller. Takfönster brukar inte behöva bygglov men i vissa fall kan det krävas, exempelvis om det innebär insyn från grannarna eller om utseendet på huset kraftigt förändras.

Pris takfönster – vad kostar det?

Dels måste man se en takfönsterinstallation i två delar – priset för själva fönstret (materialkostnad) och det du betalar för installationen/monteringen (arbetskostnad).

Ett normalt takfönster går utan problem att hitta från 3 000 kr/st för billiga modeller, upp till 15 000 – 20 000 kr/takfönster för mer ovanliga eller lyxiga varianter med särskilda finesser. Platta takfönster eller takkupoler är oftast något dyrare än vanliga takfönster.

Arbetskostnaden för att montera takfönster varierar, men räkna med mellan 10 och 20 arbetstimmar för att installera ett takfönster. Vad det blir i slutändan beror på vilken hantverkare du sluter avtal med, men räkna med 500 kr/timmen. För en normal takfönsterinstallation landar arbetskostnaden alltså på någonstans kring 5 000 – 10 000 kr. på denna del kan du utnyttja ROT-avdraget, vilket halverar arbetskostnaden.

Hur sänker jag priset på takfönster?

Dels kan du själv jaga rabatter och nedsatta priser för att hitta billigare takfönster, men oftast har fönsterinstallatörerna själva de bästa rabatterna redan. Det du däremot kan spara pengar på är att alltid prata med flera olika fönsterinstallatörer för att kunna jämföra deras priser och erbjudanden.

Sedan är det bara att förhandla och ställa deras erbjudanden mot varandra, ofta kan du då få ner priset i offerten med några tusenlappar. Med god förhandling och ROT-avdrag kan en takfönsterinstallation bli ett prisvärt sätt att öka både ljusinsläppet och värdet på villan.

Har du själv takfönster? Eller funderar du på att skaffa? Ställ gärna frågor eller kom med tips i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Andra artiklar om fönster och tak:

Renovera kök billigt – 5 smarta tips

Att renovera köket brukar ofta innebära en rätt stor kostnad om man gör det från grunden. Men det går faktiskt att renovera köket billigt med lite kreativitet och fokus på rätt områden. Priset behöver alltså inte springa iväg om du följer Byggmentors fem tips för att renovera köket billigt.

Byt ut valda delar av kaklet

Att sätta helt nytt kakel i samband med köksrenoveringen behöver inte alltid vara nödvändigt. Välj ut en del av kaklet som du byter ut och skapa spännande färgkombinationer eller mönster. Det drar blicken till sig och kan med lite kreativitet bli minst lika snyggt och fräscht som om du hade bytt ut allt kakel. En enkel lösning som fungerar är att köra en enkel ljus färg som bas och sedan sätta en rad kakel i någon mer rolig färg. Mörka färger bör användas försiktigt eftersom det annars kan skapa en för mörk arbetsyta.

Pris: Nya kakelplattor i många varianter kan du hitta för nästan inga pengar alls om du letar efter extrapriser och erbjudanden. Att sätta kaklet klarar den händige själv, alternativt kan du anlita en plattsättare som kan göra det på några timmar. I arbetskostnad bör det innebära att du landar under tusenlappen.

Byt ut kranen i köket

Att installera ny kran (eller ”blandare” som det heter egentligen) är ett i sammanhanget billigt sätt att fräscha upp köket rejält. Eventuellt kan du passa på att byta ut hela diskhon. Nytt stål piffar upp hela köket och blir ett naturligt blickfång för den som vistas i köket. Att renovera köket billigt kan vara så enkelt som att lägga allt krut på just kranen.

Pris: Ny kran till köket kostar allt från några enstaka hundralappar för standardmodeller till uppemot 4000 – 5000 kr för riktigt moderna varianter. Dessa är ofta energisnåla vilket kan hjälpa till att sänka kostnaderna för varmvattnet. Är du osäker på installationen bör du anlita en vvs-expert, arbetskostnaden blir då bara för några timmars arbete (räkna med runt 400 kr i timmen, i snitt).

Renovera köksluckorna – billigare än att köpa nytt

Renovera kök billigtAtt byta ut luckor på skåp lådor är ofta en dyr affär även om man går efter billigast möjliga på IKEA. Ett bra alternativ kan då vara att istället fräscha upp ditt befintliga ytskikt i köket. Ett lager färg kan exempelvis göra underverk för köket utan att kosta särskilt mycket. Lek gärna med mönster och stenciler för att skapa en verkligt unik känsla.

Pris: Den enda kostnaden är egentligen för färg och utrustning (penslar). För 500 kr kan du utan tvekan måla om köksluckorna med kvalitetsfärg.

Ny belysning ger billig köksrenovering

Att byta ut belysningen eller placera om befintlig belysning kan drastiskt förändra intrycket av köket. Vid en köksrenovering brukar man installera ny belysning men det går alldeles utmärkt att satsa på att helt enkelt byta ut den befintliga. Testa spotlight istället för ljusrör. Kanske en taklampa som kanske egentligen inte passar för ett kök? Arbeta också med ”sned belysning” där du du inte siktar på symmetriskt ljus utan istället fokuserar ljuset mot vissa punkter i köket. Se gärna Byggmentors tidigare guide till belysning för mer tips.

Pris: Att ”bara” köpa nya spotlights och koppla in dem kan du utan problem klara av för allt mellan 400 – 1500 kr mellan tummen och pekfingret. Vill du göra en mer omfattande uppdatering av belysningen i köket bör du anlita en elektriker. Räkna med en dags arbete för runt 3 000 kr i arbetskostnad.

Ny köksbänk

Att byta ut endast köksbänken gör ofta stor skillnad på hur köket ser ut. Det är en relativt kostsam åtgärd men ändå betydligt billigare än att renovera hela köket. Arbetsytan är ofta i fokus när man är i köket och att satsa lite extra på en tjusigare variant är ofta pricken över i:t i ett kök. Se gärna Byggmentors genomgång av olika material för köksbänkar.

Pris: Jagar du erbjudanden kan du hitta fina varianter för runt tusenlappen, vill du satsa på mer exklusiva material som granit kan du räkna med ett pris på 6000-7000 kr och uppåt, beroende på storlek och kvalitet.

Har du egna tips på hur man kan renovera köket billigt? Skriv gärna en kommentar här nedanför eller på Byggmentors köksforum.

LED-lampor och belysning – fakta och tips

Belysning är ett område som har stor påverkan på inomhusmiljö och inredning. Allt från hur du arrangerar belysning och lampor till vilken typ av belysning du väljer. Byggmentor går igenom de populära LED-lamporna och tittar närmare på LED-belysningens för- och nackdelar, vad man ska tänka på och vad denna typ av belysning kostar.

LED, eller lysdiod

LED-lampor är en form av lysdioder (LED står för Light Emitting Diod, ungefär ”ljusstrålande diod”) som de senaste åren seglat upp som ett populärt val för belysning tack vara sin energieffektivitet.

LED-lampor finns idag i många olika utföranden och olika färger på ljuset. Tidigare kunde LED-belysning ofta skapa ett rätt ”kallt” ljus med en blåaktig ton men dagens LED-lampor avger betydligt skönare ljus som utan tvekan matchar eller överträffar klassiska glödlampor.LED Belysning

Fördelar och nackdelar med LED

Fördelarna med att använda sig av LED-belysning är bland annat:

 • Effektiv energianvändning. LED-lampan ger helt enkelt mer ljus för elektriciteten än till exempel glödlampan.
 • Anpassningsbar storlek gör att LED-lampor finns att få tag på i många olika storlekar, allt från pyttesmå till större.
 • LED-lampor är också enklare att variera vad gäller färg på ljuset.
 • LED-belysning håller väldigt länge, från 40 000 timmar upp till hisnande 100 000 timmar för vissa modeller. Detta är avsevärt mycket längre än andra typer av lampor (en glödlampa håller ungefär 1100 timmar). De är också oftast mer tåliga än andra typer av lampor.
 • Denna typ av lampor avger väldigt lite värme, du behöver alltså inte oroa dig för att bränna dig eller för att för många LED-lampor ska göra hemmet till en bastu.

Det finns också nackdelar med LED-lampor, bland annat:

 • Inköpspriset för LED-lampor är relativt dyrt. Räknar man dock på återbetalningstiden, alltså över hur lång tid du kan räkna av kostnaden, blir priset oftast lägre än om du skulle köpa lysrör eller glödlampor för en lika lång period.
 • Vissa LED-lampor tappar i ljusstyrka med tiden, även om de som sagt har väldigt lång livslängd.
 • De är väldigt känsliga för spänningsförändringar, det kan därför ibland krävas någon form av reglering av strömtillförseln.

LED-lampor – pris och besparing

Ljusslingor med LED-lampor ligger ofta på mellan 300 och 500 kr. Att köpa enstaka vanliga lampor med LED-teknik ligger ofta runt 40 – 60 kr/LED-lampa. Givetvis varierar priset mycket beroende på storlek och märke. Priset blir också högre om lampan kommer färdigmonterad i en spot eller liknande.

Man brukar schablonberäkna att belysning och lampor står för ungefär en fjärdedel (25 procent) av den totala förbrukningen av hushållsel. Eftersom livslängden är så lång kan du för varje LED-lampa som byts mot en gammal vanlig glödlampa räkna med 400-700 kr i besparing om året.

Vad tycker du om LED-belysning? Berätta om dina erfarenheter eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

8 tips för belysningen

Hur du inreder ditt hem är viktigt i sig, men det som ofta sätter pricken över i:t är hur du belyser din förhoppningsvis omsorgsfullt utvalda inredning. Byggmentor ger dig åtta lysande tips för hemmets belsyning. Kom gärna med dina egna belysningstips i kommentarsrutan efter artikeln eller på Byggmentors inredningsforum.

Glöm inte grundbelysning

Det kommer alltid finnas tillfällen när du behöver ett relativt starkt ljus som lyser upp hela hemmet. När du städar är det exempelvis viktigt att kunna lysa upp alla ytor för att få en god överblick. Se till att åtminstone ha möjligheten att kunna belysa varje rum helt.

Köket kräver koncentration

I köket bör du använda dig av koncentrerat och riktat ljus på de ytor där du arbetar. Arbetsbänken, spisen och kanske över diskhon är några platser där du sannolikt tillbringar mycket av din tid i köket, rikta spotlights eller annat starkt ljus direkt på dessa ytor.

Lugn vid matplatsen

Om du inte tillhör dem som skriver eller jobbar vid matbordet är kanske inte superstark belysning prioritet ett just där. Se till att skaffa belysning som kan justeras efter behov, ett mjukare ljus är perfekt när man vill skapa myskänsla till middagen med levande ljus.

Våga punktbelysa

Har du varit på museum har du säkert lagt märke till punktbelysningens ädla konst. Testa det även i ditt hem genom att rikta en spotlight eller dekorljus på ett prydnadsföremål, en tavla eller en växt.Våga punktbelysa din inredning

Lys upp garderoben

Ett enkelt sätt att skapa en fräsch och lyxig känsla i hemmet är att lysa upp dina garderober. Antingen ljus från taket utanför garderoben som riktas inåt eller spotlights inne i den.

Spegeln i badrummet

Om möjligt bör du försöka se till att ljuset mot ansiktet kommer från badrumsspegelns sidor, så gott det går. Är ljuset bara ovanifrån får du ofta vinkla ansiktet mer än du kanske vill. Försök få till ljuset så att hela framsidan av huvudet är upplyst utan att du behöver vrida dig.

LED-punktbelysning – din bästa ljusvän

Så kallade ”LED-lampor” är både miljövänliga och energisnåla och är därför ett ypperligt val för alla tillfällen då du behöver rikta ljus mot en mindre yta. Oftast är det snyggast att bygga in dessa där det funkar, till exempel inuti eller under köksskåp eller i anslutning till möbler såsom byråer eller bokhyllor.

Tänk till i hallen

Det första som möter dig eller en gäst när de kliver in i ditt hem är hallen och här kan det vara värt att satsa lite extra. Sannolikt behöver du både allmänbelysning, förslagsvis en snygg och rätt stark taklampa, kombinerat med punktbelysning. Vågar du ta ut svängarna kan det vara häftigt att belysa lite otippade ytor. En spotlight bara för skohyllan? Eller kanske assymetriskt, alltså ”snedvinklat”, ljus som lyser upp hatthyllan?

Kom gärna med dina egna belysningstips eller diskutera tipsen i artikeln, antingen i kommentarsrutan längst ner eller på Byggmentors inredningsforum.