Ett rum blir två – så bygger och isolerar du nya rum

Stora rum med onödigt mycket yta eller vindsytor som inte utnyttjas kan relativt lätt bli lagom stora rum med perfekt boendemiljö som höjer både husvärde och livskvalitet. Byggmentor guidar dig genom processen att bygga ny vägg med isolering.

Den händige kan utan tvekan göra en rumsdelning själv och för den som hellre lägger ut jobbet på en hantverkare kan denna guide förhoppningsvis fungera som mall för vad du ska begära från din snickare. Oavsett vem som utför jobbet så är målet detsamma – fler rum i ditt hem!

Isolering för det nya rummet

En grundförutsättning för att kunna bo i ditt nya rum är att det isoleras väl, både för att hålla värmen och för att hålla ute oönskat ljud. Är ditt nya rum tänkt att ligga i källaren så kan det också behövas en fuktisolering på källarväggens utsida. För att isolera på korrekt sätt är det också viktigt att tänka på luftflöde, är det en vindsyta som ska bli till rum så måste den kalla luften utifrån kunna passera mellan taket, husets vägg och det nya rummets väggar.

Byggmentors tips: Börja med att se över dina isoleringsbehov och välj material utifrån vad ditt rum kräver. Glas- och stenullsfibrer är två exempel på isoleringsmaterial.

Material och verktyg för att dela ett rum i två

Först måste du givetvis räkna ut hur stor yta din vägg kommer att täcka för att kunna veta mängden material du behöver. En enkel ”längd gånger bredd”-uträkning räcker bra för detta. Köp lite extra material så att du har marginal om något går snett.Dela ett rum - ny vägg

Exakt vad du behöver i verktygs- och materialväg är inte hugget i sten men en lista att utgå från är:

Verktyg

 • Borrmaskin
 • Kniv
 • Snickarvinkel
 • Såg och/eller plåtsax (beroende på materialval)
 • Tumstock
 • Vattenpass

Material

 • Mineralullskiva eller motsvarande för isolering (45 millimeter är lagom)
 • Gipsskivor (13 millimeter, kom ihåg att du behöver två lager på vardera sida av din nya vägg).
 • Trä- eller plåtskenor som ram (samma mått som isoleringsskivorna)
 • Golvsockellist
 • Filttätning
 • Spackel
 • Armeringsremsa
 • Fogmassa
 • Färg eller tapet, med lämpliga tillbehör

Byggmentors tips: Skriv en enkel projektbeskrivning med mått och allt innan du börjar köpa verktyg och material.

Rita och regla

Först mäter och ritar du upp linjen (eller linjerna) på golvet där din vägg ska föras upp. Linjen fortsätter från golvet vinkelrätt upp för väggarna intill och sedan längs taket. Därefter placeras skenor (antagligen plåtskenor) som skruvas längs linjen, i golv, vägg och tak. Använd filt under plåtskenorna för att dämpa och täta.

Nästa steg är plåtstolpar som bör placeras med 60 centimeters mellanrum. Klipp av dem till rätt längd och skruva fast i plåtreglarna på golvet och i taket.

Byggmentors tips: Glöm inte att mäta upp för en dörr eller dörröppning om det ingår i planen, ett par decimeter bredare än dörrkarmen är lagom. Detsamma gäller att för eventuella uttag som ska finnas i väggen – planera in innan du byggt för långt.

Montera isolering och gipsvägg

Nu placerar du helt enkelt dina isoleringsskivor i plåtskenorna innanför gipsväggen. Sedan skär du till gipsskivorna så att du kan skruva fast dem i skenorna i två lager, på varje sida, utan att skarvarna hamnar på samma ställe. Enklast är att göra den skivan du börjar med mindre på bredden i det ena lagret och sedan fylla på. Då kommer de att överlappa varandra på ett bra sätt. Avståndet mellan skruvarna bör vara runt 20 centimeter.

Byggmentors tips: Glöm inte fogmassa längs med nederkant och överkant på dina gipsskivor. Den hjälper din nya vägg att hålla tätt.

Finputsa och montera sockellist

Nu rättar du till alla ojämnheter och skavanker. Täck gipsskarvarna med glasfiberremsor och sätt sedan upp sockellist längs golv och tak. Fixa till småfel och skavanker och avsluta med att måla eller tapetsera.

Byggmentors tips: Köper du in materialet själv kan du med fördel ta hjälp av personal på de större byggvaruhusen. De är vana vid liknande projekt och kan oftast tipsa om vad du behöver och hur mycket.

Har du själv delat upp ett rum i flera mindre rum? Eller är du i startgroparna? Tipsa eller ställ frågor, i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Aqsa2000_123

  fantastik artikel och beskrivning. Tusen tack!