När du lämnar över nyckeln till hantverkarna gäller inte försäkringen om…

Har du anlitat hantverkare för att renovera huset, lägenheten eller sommarstugan i sommar? Givetvis sitter du på en hemförsäkring och antar att allt är under kontroll om något skulle hända. Men är det verkligen så.

När renovering och tillbyggnad ska göras kan det vara praktiskt (för båda parter) att lämna över nyckeln, så hantverkaren har ”fri” tillgång till huset som jobbet ska göras i. Generellt har vi samma arbetstider oavsett yrken, du jobbar när hantverkaren ska jobba eller så har du semester och är på annan plats när arbetet sker.

Så vad gäller då om din hantverkare inte har rent mjöl i påsen och ger dig otrevliga överraskningar när du inspekterar huset när ni kommer tillbaka. Har hen stulit värdesaker eller tillfogat skadegörelse i hemmet som du vill ha ersättning och göra en anmälan för. Först och främst är det inte bara en ekonomisk aspekt att ta hänsyn till. Den känslomässiga kränkningen är något som en ekonomisk ersättning inte reparerar, den hjälper till givetvis men skadan sitter i, oftast hela livet. Ofta blir den ekonomiska biten bara ett plåster på såren. Men har du överhuvudtaget rätt till ersättning för en sådan händelse. Svaret är både ja och nej. Beroende på vilka försäkringar du har.

Hantverkare_Försäkring_Hemförsäkring_Renovering_Anlita

Din hemförsäkring täcker exempelvis inte stöld och skadegörelse om något av detta skett av någon du lämnat ut nyckeln till. Så om du har anlitat en hantverkarfirma och lämnat nyckeln till någon av dess anställda som mot förmodan skulle ha dolda avsikter så täcker inte din hemförsäkring eventuell skada eller stöld som uppstått vid anlitat jobb.

Hemförsäkringen gäller enbart om någon utomstående olovligen tagit sig in i din bostad. Detsamma gäller även om du personligen släppt in hantverkaren ifråga. Då slutar också hemförsäkringen gälla om något tråkigt skulle hända.

Däremot skulle en allriskförsäkring / drulleförsäkring kunna täcka en sådan händelse. Men allt beror på vad som hänt och det är lite från fall till fall.

Vad kan man göra då. Det absolut bästa är givetvis att vara hemma under tiden som hantverkarfirman gör jobbet. Det är givetvis praktiskt omöjligt för alla. Gå igenom dina försäkringar och ring och hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller innan och prata igenom alla tänkbara scenarior för att vara på den säkra sidan. Lägg undan värdesaker om du inte är hemma och ta reda på så mycket som möjligt innan om den firma du bestämmer dig för att anlita. Kolla referenser och prata gärna med någon tidigare kund för att se hur arbetet fortlöpte och vilka problem som eventuellt uppstod.

Men det absolut viktigaste är ändå att de allra flesta hantverkare och firmor är pålitliga och ärliga naturligtvis. Det är bara om du har otur och träffar på den lilla procent som inte har rent mjöl i påsen. Det är inte på något sätt hantverkare som generellt utgör något större ”hot”. Oavsett vem eller vilken yrkesgrupp du lämnar ifrån dig nyckeln till eller vem du personligen släpper in så gäller samma sak.

Använd ditt omdöme och sunda förnuft (som i det mesta) så kommer den eventuella renoveringen bli jättebra och du kommer blir supernöjd med din duktiga hantverkare.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor