Din egen EM läktare. Vi kallar den Zlaltan.

Din egen EM läktare. Vi kallar den Zlaltan.

PSG tillkännagav att dom ska döpa en läktarsektion efter deras störste spelare genom tiderna. Helt rätt tycker vi och vill inte vara sämre. Vi hyllar vår kung med att hjälpa till och bygga EM läktare runt om i hela Sverige. Alla med en altan borde ha en egen Zlaltan inför sommarens EM, en egen läktare för vår kungs sista stora mästerskap. Vår guide till vad du behöver kan du läsa här. Men först lite bakgrund.

Zlatan_Altan_EM_Läktare_Trädgård_Fotbolls_Zlatan

Säg VM sommaren -94 och de flesta som såg Sveriges landslag gräva guld i USA får dröm i blicken. Spelare som Brolin, Dahlin, Kenneth Andersson, Ravelli, Thern, Schwarz och Håkan Mild erövrade möjligheternas land och trollband hela Sveriges befolkning. Brolin togs ut i världslaget och en sällad skådad värmebölja drog över Sverige. De flesta minns den sommaren som en enda stor fest med glädje, kärlek och fotboll. Otaliga mästerskap efter det har förhoppningarna på landslaget varit skyhöga för att återupprepa den klassiska ”VM -94 sommaren”. Visst, vi har haft ett otroligt bra landslag med spelare som varit ordinarie i de största ligorna och när vi hade Henke, Fredrik och Kungen i landslaget tillsammans var förväntningarna inte orimligt ställda. Det var snarare otur i straffläggningar som grusade drömmarna från att uppfyllas. Men vi tappar aldrig hoppet och tron på vårt landslag när vi väl tagit oss till ett stort slutspel oberoende spelarmaterial, vi tror alltid på en ny ”VM -94 sommar”.

Zlatan_EM_Fotboll_Altan_Fotbollsem_Trädgård_Zlatan

Vad talar emot det även denna sommar då. För det första så är givetvis ett stort hinder att det inte är VM utan en EM sommar. Men det ska vi inte se som ett hinder, mirakel och drömmar slår in för att vi tror på dem och gör allt för att de ska slå in. Kungen kan ju inte göra allt på egen hand. Å andra sidan är det just det han kan. Han är i sitt livs form och har burit hela Paris på sina axlar precis som han gjort med Sveriges landslag de senaste åren och är ensam svensk superstjärna i världens största sport. Detta blir Kungens sista stora mästerskap som spelare (bortsett OS) och vi kan räkna med att han är superfokuserad och fylld med självförtroende och revanschlust. Är detta sommaren som kommer gå till historien som ”Zlaltans EM 2016”. Vi både tror och hoppas på det.

Det sägs ofta att ett lags fans är den extra utespelaren. Svenska fans kommer att märkas på läktarna där borta i Frankrike under sommaren. Svenskar brukar oftast bli framröstade som de trevligaste fansen som syns och hörs mest trots vår lilla befolkning sett till de största fotbollsländerna. Men vi är långt ifrån alla som har möjligheten att se matcherna på plats. Hur kan vi få den mest ultimata EM upplevelsen utan att vara på plats frågade vi oss. Vi kom fram till att altanen är den bästa platsen för att uppleva sommarens EM -fest här hemma. Att bygga sin egen EM läktare med diverse tillbehör som du och dina vänner kan njuta av och skapa minnen tillsammans på.

Zlatan_EM_Fotbollsem_Fotboll_Zlatan_Altan_Trädgård

Vi ville även passa på att hylla världens bästa fotbollsspelare i hans sista stora mästerskap så vi döpte den till: Zlaltan, din egen EM läktare.

Vi har försökt att ha det mesta med i beräkningen för att just din EM upplevelse ska bli så ultimat som möjligt. Här kommer vår guide till din egen Zlaltan. Men kom ihåg, en läktare är ingenting utan gemenskap och vänner. Den guiden lämnar vi åt dig.

Ska du måla om din fasad?

Ska du måla om din fasad?

Är ditt hus redo för en fasadmålning är tiden nu. Maj och juni är ”fasadmålar – månaderna”. Se midsommar som deadline, det brukar vara en bra utgångspunkt. Någonstans där brukar temperaturerna stabilisera sig till 20 – 23 grader som är idealiskt. Temperaturen ska inte understiga 7 grader och undvik frost och stekhet sol.

Fasadmålning_Måla_Hus

Vid färgval ska du utgå från den färg huset har sen tidigare. Är du osäker så be din färghandlare komma ut och ta en titt.

Innan själva målandet krävs en del förarbete. Täck över fönster och dörrar, men glöm inte heller altan, uteplats och blommor. Gör rent fasaden med fasadtvätt och låt fasaden torka ordentligt (fuktigheten ska vara mindre än 15%, använd en fuktkvotsmätare). Du kan även behöva mögel eller algtvätt om fasaden är angripen. Flagnad färg skrapar du bort och sprickor åtgärdar du med spackel. Glöm inte borsta bort dammet efteråt. Ändträ på fasaden oljar du in med impregneringsolja.

Beroende på dit färgval kollar du om färgen behöver en grundmålning innan.

När du väl ska börja måla så se till att läsa på ordentligt om färgen du valt innan. Börja måla uppifrån och ner. Kolla på avstånd för att se så att du täcker allting. Använder du täckfärg så ska du alltid måla två gånger. Använd både roller och pensel. Spara alltid lite färg och/eller burken så vet du i framtiden vilken färg du har använt och jobbat med.

Räkna med att fasadmålningen i det stora hela tar cirka två veckor med förarbete och målning. Håll koll på väder och försök tajma med en stabil period.

Och du. Glöm inte använda oömma kläder! 🙂

Dränering utan att gräva. Bluff eller framtiden?

Dränering utan att gräva. Bluff eller framtiden?

Villaägarnas Riksförbund går till hård attack mot elektroosmotisk omdränering, som innebär att elektriska pulser driver bort fukt ur väggarna. VR menar på att det är avancerat bluffmakeri som konsumenterna har svårt att genomskåda.

Johan Smeds på Villaägarnas Riksförbund säger att VR sammanställt olika källor och att det inte finns någon vetenskap som säger att den elektroosmotiska metoden fungerar vid dränering av husgrunder.

I DI´s artikel om turerna kring metoden där dom tittat om det finns några anmälningar mot bolagen som Villaägarna varnar för hos Allmäna reklamationsnämnden har dom kommit fram till följande:

 • Historiskt sett har bolaget Arid tre anmälningar hos ARN.
 • En anmälan kommer från en kund som senare har dragit tillbaka anmälan och ytterligare en i vilken kunden inte har fått sin uppföljning av dräneringen i tid. Det tredje ärendet är en överklagan av den senare anmälan, som avslogs av ARN”.

Det finns inga anmälningar mot bolagen där dräneringen INTE lever upp till kraven eller marknadsföringen enligt DI.

Det här är kulmen på en häxjakt som pågått sedan 2012, där Villaägarna vid upprepade tillfällen har kallat oss för ”blufföretag” och vår metod som ”undermålig”; på sin hemsida, i nyhetsbrev och i sin medlemstidning. De har också ifrågasatt våra kunders äkthet och förstånd”.

Står det att läsa på Arids hemsida. (arid.se)

Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg har även tagit kontakt med produktionsbolaget Meter och programledaren Martin Timell angående ett tv inslag som ska sändas i TV4 om just dränering. Tv programmet har gjort tester kring traditionell dränering och den elektroosmotiska varianten för att visa på olika metoder som finns på marknaden och hur den fungerar.

”Vi har nästintill blivit attackerade. Jag har aldrig stött på en så här aggressiv reaktion från en intresseorganisation. Det har förvånat mig oerhört mycket”, säger Martin Timell i DI´s artikel.

Än lär inte sista ordet vara sagt och det ska bli mycket intressant att höra fortsatta turer kring ämnet.

Villaägarnas Riksförbunds artikel kan du läsa här.

Så köper du rätt snöslunga

Så köper du rätt snöslunga

En snöslunga kan göra susen vid kraftigt snöfall. Här är de bästa tipsen på snöslungor i vinter, från billiga varianter för mindre trädgårdar till kraftfullare modeller som funkar vid riktiga snöoväder.

Informationen kommer från respektive tillverkares eller återförsäljares hemsida (uppgifterna tagna 10 december 2012). Här sammanställer vi en lista på några populära snöslungor för att du ska kunna göra ett informerat val inför vad som redan hunnit bli en snörik vinter. Kommentera gärna artikeln längst ner med egna tips om och erfarenheter av snöslungor.

Så fungerar en snöslunga

Först en kort överblick över snöslungans funktion. Enkelt uttryckt så är det en maskin ofta anpassad för privatpersoner eller mindre snörröjningsuppdrag, som körs framför dig likt en gräsklippare. Den ”suger upp ” snöm från marken och slungar iväg den åt sidan, antingen till en snövall/snöhög eller till någon form av förvaring för vidare bortforsling. För privat bruk räcker oftast de lite mindre modellerna medan lite kraftigare snöslungor för stora röjningar används av markentreprenörer och snöröjningsfirmor.

Nu tittar vi närmare på några typer av snöslungor, vad de kostar och var du kan köpa dem.

 

snöslunga husqvarnaHusqvarna snöslunga (från Bygghemma.se)

Denna enstegssnöslunga är relativt billig (1 495 kr) och arbetar på en bredd av 45 centimeter. Eftersom den är rätt simpel i sitt utförande så är den bäst anpassad för nyfallen snö som inte hunnit packa ihop sig än. För en normalstor tomt eller trädgård borde den utan tvekan göra susen. Alpina AS 45E är eldriven.

Vill man ha något med mer ”kräm” finns det en Snöslunga Husqvarna ST 121E med LED belysning och är perfekt för garageuppfart m.m. cirkapris 5 700 kr (mer information finns här).

 

Cotech snöslunga från Clas Ohlsson

Cotech tillverkar både en enklare enstegsslunga samt en lite mer avancerad tvåstegsslunga. Cotech enstegsslunga kostar ca 1 299 kr, och kommer med ställbart utkast och effekt på 1800 watt. Den andra, tvåstegsslungan för 6 995 kr, är bensindriven och kommer med egen lampa för dig som vill slunga snö även efter mörkrets inbrott.

Så här säger en av recensionerna på Clas Ohlssons hemsida:  ”Fick stå på tomgång ett par minuter innan jag gick lös på den drygt 60 cm djupa snön och det gick fin-fint. […] Bra med belysning också samt att det gick att justera ”utblåset” från styret. Helnöjd!!!!”

Snöslunga från Stiga (pris från Carlsönerna)

Ett klassiskt svenskt varumärke, Stiga, tillverkar också snöslungor i flera olika prisklasser. Deras modell Snow Power kostar en slant (ca 21 900 kr) men du får i gengäld svensk kvalitet, en stark tillverkare och en söslunga som jobbar över 69 centimeter på bredden. Den är lätt att justera, både föra tt köra med bara ena handen samt så går den att anpassa för att köra på grusigare underlag vid behov.

Visste du att…

…det varje år i USA sker över 5000 olyckor relaterade till snöslungor. Så var på din vakt, du vill inte slunga iväg en egen kroppsdel eller ett hårt föremål på grannen!

…stora fordon som rensar exempelvis motorvägar under vintern vid kraftigt snöfall är egentligen bara förvuxna snöslungor.

…en bra tumregel är att aldrig peta på maskinen om den är på. Stäng alltid av den innan du justerar något.

…den första prototypen till en fungerande snöslunga skapades 1925. Snart 90-årsjubileum således!

Kom med frågor, tips, varningar eller rekommendationer – kommentera här nedanför!

Läs också: Hitta rätt snöslunga 5 Viktiga tips | Tips kring snöröjning

Testresultat chockar badrumsbranschen – godkända tätskikt läcker

Testresultat chockar badrumsbranschen – godkända tätskikt läcker

Badrumsrenoveringar måste idag genomföras enligt de regler som är godkända av Byggkeramikrådet och med material som är CE-märkta. Men ett nytt test av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut visar att 85 procent av de tätskikt som används idag inte håller måttet och riskerar att orsaka allvarliga fuktskador. Siffrorna är mycket nedslående för den som renoverar badrum eftersom ett badrum som drabbas av fuktproblem kan kosta stora pengar att åtgärda, och i värsta fall leda till fara för de boendes hälsa.

Här är de testade tätskikten

Endast tre av de testade tätskikten klarade av att hålla tätt mot fukt, medan de övriga 17 släppte igenom för mycket för att kunna godkännas.

Godkända tätskikt

 • Kerablock TEX750 (från Kerakoll Sverige)
 • KeraSafe Foliesystem (från Kiilto)
 • Sopro AEB 640 (från Kakelspecialisten)

Ej godkända tätskikt

 • Schönox Folie 1 (från Akzo Nobel Bygglim)
 • Alfix foliesystem (från Alfix A/S)
 • Ardex trikomsystem med Ardex 7+8 (från Ardex Arki)
 • BASF-PCI VG 2014 (från BASF PCI)
 • Probau foliesystem (från Bauhaus)
 • Biltema foliesystem (från Biltema)
 • Bostik Tätskiktssystem VTvF & VTgF (från Bostik)
 • Bostik Tätskiktssystem VTgF härdande (från Bostik)
 • Höganäs V12-3 G12-3 (från CC-Höganäs)
 • Höganäs V12-3 G12-3 härdande (från CC-Höganäs)
 • Knauf våtrumssystem folie (från Knauf Expert)
 • FME F-system (från Kullafärg)
 • LIP Folie 25 (från LIP Sverige)
 • Mapei VR-Duk-system B (från Mapei)
 • Mira tätskiktssystem SE1 (från Mira Byggeprodukter)
 • TEC Foliesystem (från Weber, Saint Gobain Byggprodukter)
 • TEC Foliesystem härdande (från Weber, Saint Gobain Byggprodukter)

Men alla anser inte att Tekniska Forskningsinstitutet har genomfört testerna av tätskikt på ett korrekt sätt. läs vad tillverkaren Ardex skriver om testet här.

Så går det till när tätskikt i badrum testas

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut genomför sina tester av tätskikt genom att tätskiktet i fråga monteras i en särskild testlåda som sedan får torka enligt tillverkarens monteringsinstruktioner. Sedan utsätts tätskiktet för olika typer av belastning, som ser ut så här:

 1. Golvkonstruktionen ställs under vatten (100 mm) under 24 timmar.
 2. Låter en sandsäck (30 kg) falla tre gånger på fem olika punkter.
 3. Golvkonstruktionen ställs under vatten (100 mm) under 24 timmar.
 4. Varmt (90°C) och kallt (10°C) vatten får rinna växelvis 100 gånger på
  golvbrunnarna.
 5. Varmt (60°C) och kallt (10°C) vatten får rinna växelvis 1 500 gånger på brunnar,
  genomförningar, hörn.
 6. Golvkonstruktionen ställs under vatten (100 mm) under sju dygn.
 7. Under och efter alla moment gör SP en inspektion för att upptäcka eventuella läckage.
 8. När alla moment är gjorda frilägger SP tätskiktet så att alla eventuella läckage blir
  synliga.

Vad innebär detta för dig som renoverar badrum

badrumsrenovering-tatskikt-handfat
Badrum som definitivt inte har godkänt tätskikt.

Om du renoverar badrum med hjälp av en fackman och tätskiktet du använder är godkänt enligt branschen (Byggkeramikrådet) så blir det hantverkarens försäkring som träder in om fuktskador uppstår. På så sätt är du skyddad även om du har renoverat med något av tätskikten som är godkända men ändå inte håller måttet. Men detta kan givetvis ändå vara mycket stort besvär i och med att ett fuktskadat badrum i värsta fall kan behövas rivas helt.

Säkerligen kommer dessa testresultat från branschen att få stora påverkningar på branschen och tvinga tillverkarna att förbättra sina produkter. Byggmentor återkommer med uppföljningar i detta ämne!

Kommentera gärna under artikeln med dina åsikter kring de nya rönen!

Läs mer om detta ämne:
Vad kostar en badrumsrenovering
Misslyckade badrum – roliga bilder

Badrumsrenovering – 16 bilder på hur du INTE ska göra

Badrumsrenovering – 16 bilder på hur du INTE ska göra

Här är 16 exempel på vad du inte ska göra vid en badrumsrenovering. Se det som ”antiinspiration” – exempel på vad du verkligen inte bör göra när du renoverar ditt badrum. Skriv gärna en kommentar längst ned om vilken bild som är din favorit. Vill du ha mer tips kring hur du faktiskt ska utföra en badrumsrenovering kan du läsa den här artikeln.

badrum-dusch-tradgardsslang
Trädgårdsredskap funkar tydligen lika bra i badrummet.

 

handfat-ovanfor-toalettstol
Smidigt att kunna uträtta sina behov och tvätta händerna utan att behöva flytta på sig.

 

handfat-kran
Varför snåla med kranen, inga mesflöden här inte!

 

toalettpapper-hallare
Man får hoppas att placeringen av toapappret inte betyder att badkaret tjänstgör som toalett…

 

badrumsrenovering-ful
Kanske den billigaste badrumsrenovering som någonsin genomförts.

 

konstig-vattenkran-blandare
Snål renovering, eller kul partytrick?

 

toalett-toalettsits
”Äh, vem bryr sig om i vilken ordning vi placerar sitsarna.” – inte världens mest kompetente badrumshantverkare.

 

badrum-dorr-toalett
Är måtten dåligt tagna kompenserar du enkelt med lite kreativitet med sågen.

 

duschstang-trapinne
Okej att naturmaterial är trendigt, men det här känns lite väl ”naturligt”.

 

urinoar-narhet
Endast för riktigt smala kissare.

 

badrumsrenovering-tatskikt-handfat
Tätskikt som antagligen inte följer branschens våtrumsregler.

 

toelett-trappa
Med trappa upp till toalettstolen känner du dig som en kung på din tron.

 

offentlig-toalett-insyn
Det är bara för mycket insyn om man ser ansiktet.

 

varldens-samsta-toalett
Miljövänligt badrum med återvinning av gammalt material.

 

trapp-toalett-badrum
Följ trappan upp till porslinstronen.

Missa inget, gilla oss på Facebook:

Eller dela med dina vänner Facebook

kran-ovanför-toalettstol
Toalett för den som vill ha en så obekväm sittning som möjligt.

Vilken bild är din favorit? Tycker du att någon bild ändå inte var en så dum lösning för en badrumsrenovering? Berätta i kommentarsfältet nedan! Klicka gärna på ”gilla” om du tyckte artikeln var kul.

Vågar du lämna nycklarna till hantverkaren?

Vågar du lämna nycklarna till hantverkaren?

Idag är det vanligt att vi glatt lämnar bort nycklar till våra hem till såväl hantverkare som städare, eller andra som av en eller annan anledning behöver ha tillgång till vårt hus eller vår lägenhet. Men det kan vara en kostsam affär om nycklarna hamnar hos en person med tveksam moral.

varning-oseriosa-hantverkareOm någon med nycklar till ditt hem får för sig att begå ett brott, till exempel stjäla något, så gäller sannolikt inte din försäkring. Detta eftersom någon som kommer in i en bostad med nycklar tekniskt sett inte har gjort inbrott. Det bekräftas i en intervju gjord av P4 Kronoberg med Daniel Claesson som arbetar på försäkringsbolaget If.

Grundregeln är den att om tjuven använder en nyckel som han eller hon har fått eller har tillgång till då är det inte ett inbrott och då gäller inte försäkringen.

Samtidigt är det svårt att lösa problemet med att just hantverkare eller andra ofta behöver vara i ens hem på dagtid, då de flesta av oss är på jobbet. Ett bra tips är därför att alltid begära in referenser från en hantverkare eller annan person som ska ha tillgång till ditt hem. Kan de erbjuda det är det lättare för dig att säkerställa att hantverkaren i fråga verkar ärlig.

Hur resonerar du? Rösta här nedanför och skriv en kommentar under denna text om hur du tycker att man kan skydda sig från att råka illa ut!

Vem kan du tänka dig att ge nycklar till?

Se omröstningens resultat

Loading ... Loading ...

 

När får man börja föra oväsen i hus eller lägenhet?

När får man börja föra oväsen i hus eller lägenhet?

När är det okej att börja borra, klippa gräsmattan eller hamra? Hur sent får man såga brädor, dammsuga eller dra igång mixern? Vi ställde frågan till över 100 läsare på Byggmentors Facebooksida som fick tycka till fritt (se själva diskussionen här). Här är klockslagen som de tycker är tidigast respektive senast som det är acceptabelt att föra oväsen.

– Två bra tips! Ladda ned vårt Grannkontrakt mot oväsen (hoppa dit direkt), och rösta även på vad du själv tycker är en okej tid för att börja föra oväsen i hemmet (hoppa dit direkt).

Klockan åtta eller nio är ok när du vill föra oväsen

Eftersom det juridiska läget är oklart är det mycket upp till dina grannars (och ditt egna) förnuft att avgöra hur tidigt du kan börja snickra, städa eller hålla på med andra högljudda aktiviteter. Generellt verkar de flesta anse att någon gång mellan 08.00 och 09.00 på vardagar är det okej att börja låta/skramla/borra/banka.

På helgen är det lite mer varierande åsikter, vissa anser att åtta-nio på morgonen är lika godkänt på helg som på vardag, medan andra förespråkar 10.00 eller till och med 11.00 på lördagar och söndagar.

Det verkar också gå en skiljelinje mellan de som bor i lägenhet och de som bor i hus. Lägenhetsinnehavarna är generellt lite mer senstartade, antagligen för att man vet hur väl oljud går igenom tunna lägenhetsväggar. Många villaägare tycker däremot att det i princip är helt okej att köra igång gräsklipparen när som helst på morgonen eftersom de bor i hus och har ett längre avstånd till närmsta granne.

När måste du vara tyst igen?

När det gäller ”stängningstid”, alltså när det anses för sent för att hålla på och föra oväsen i hemmet så varierar svaren nästan ännu mer. Någonstans runt 19-20-tiden på kvällen verkar ändå rätt många tycka är ett bra sista klockslag för högljudda aktiviteter. Generellt anses det lite mer okej att hålla på senare på helgdagarna, kanske till 21-tiden på kvällen.

Till sist finns det en liten (kanske gammeldags?) grupp som anser att söndagar borde vara helt oväsensfria. Sköt snickeri, dammsugning och gräsklippning på måndag till lördag helt enkelt, menar dessa.

Grannkontraktet mot oväsen – fyll i med dina grannar

Det bästa sättet att förebygga störande oljud från dina grannar är att helt enkelt kommunicera med dem. För att hjälpa dig på traven har vi på Byggmentor tagit fram Grannkontraktet mot oväsen. Skicka till din granne, eller ännu hellre; knalla över och ring på dörrklockan och så kommer ni gemensamt överens om vad som ska gälla i just er grannrelation.

Klicka på bilden för att få upp en större version. Högerklicka på bilden och välj ”Spara” för att ladda ned grannkontraktet till din dator, mobil eller annan enhet, eller för utskrift.

kontrakt grannar grannkontrakt oväsen oljud borra dammsuga hamra spika
Fyll i detta kontrakt för att komma överens med grannarna om när ni får respektive inte får föra oväsen.

Vad säger lagen om oväsen i hemmet

Det finns inga lagstadgade klockslag eller generella tider för när du får föra oväsen i ditt hem eller i din trädgård. Enkelt uttryckt så säger de regler som finns att den boende ska ta hänsyn till sin omgivning och sina grannar, och inte vara störande. Vad ”störande” betyder är naturligt en svår sak att säkert veta så det måste finnas en stor portion sunt förnuft och allra helst dialog med dina grannar.

Det som kan sägas är att det inte nödvändigtvis behöver vara ett visst klockslag som gäller, utan även hur ofta störningar sker. Att ha grannar på andra sidan väggen eller precis bredvid tomten och sedan börja borra eller klockan fem-sex på morgonen kan kanske vara okej en gång, men knappast flera gånger i veckan under en längre period.

Bor du i en bostadsrättsförening kan föreningen ha egna regler för när oväsen får förekomma, hör med din förening om detta. Även om inte bryter mot någon lag så kan du om du bryter mot föreningens stadgar bli tvingad att lämna föreningen och därmed din bostad. I många föreningar anses 22.00 vara sluttiden för oväsen, därefter bör det vara tyst så tillvida att grannarna inte ska störas alls.

Rösta här och ange vilken tid du tycker att det är okej att börja föra oväsen hemma.

När är det okej att börja föra oväsen hemma?

Se omröstningens resultat

Loading ... Loading ...

Kommentera gärna med dina egna åsikter om det här med oväsen i villa, radhus eller lägenhet. Kommentarsrutan hittar du direkt här under artikeln.

Måla hus – så gör du i 12 enkla steg

Måla hus – så gör du i 12 enkla steg

Ska du måla hus? Då har vi 12 steg du går igenom för att få ett lyckat resultat, oavsett om det gäller en ommålning av fasaden på ditt hus eller lite mindre projekt som att måla om friggeboden eller verktygsboden.

Förberedelser inför att måla hus

Ett bra sätt att komma igång är att se dig omkring i ditt grannskap eller bostadsområde efter andra hus som du tycker har genomfört snygga målningar av sina fasader. Där börjar inspirationen flöda och du får en mental bild att komma igång med.

Övriga förberedelser består annars mest i att planera ditt projekt i tiden och börja fundera på om du ska göra jobbet själv eller anlita en målarfirma, mer om den processen kan du läsa här.

Välj rätt färg

När du väljer färg, eller kulör, är det viktigt att inte glömma detaljerna. Själva fasaden, huvuddelen av den yta som ska målas, måste passa ihop med övriga detaljer såsom husknut eller takets detaljer. Det går givetvis att hålla det enkelt med en och samma färg överallt, eller att köra på klassiker som rött hus med vita knutar, men du kan också experimentera med lite fler olika nyanser. Vill du ha tips på vilka färger som går ihop kan du läsa vår guide till färghjulet, ett bra hjälpmedel vid både inredning och när du målar om din villa eller ditt radhus.

Vilken typ av målarfärg har huset målats med tidigare

Ett litet tips för att välja rätt sorts färg är att undersöka hur huset målats om tidigare.

Akrylat

Ta till exempel lite t-röd och häll på en trasa, och gnugga på din fasad. Blir det ”geggigt” och den gamla målarfärgen börjar blandas ut och lösas upp, då är det en så kallad akrylatfärg. Det bästa är då om du när du målar om ditt hus kör med akrylat även denna gång.

Alkyd

Om du upplever att trasan med t-röd inte påverkar färgen nämnvärt är det en alkydfärg (till exempel oljefärg eller täcklasyr) som är löslig i lacknafta. Är ditt hus sedan tidigare målat med alkyd kan du vid ommålningen välja mellan både alkyd eller att gå över till akrylat.

Slamfärg

Blir det en ”mjölig” känsla om du borstar på fasade är det en slamfärg såsom den klassiska falu rödfärg. Är ytan målad med slamfärg bör du använda slamfärg även vid ommålningen.

Om du målar på en plåtyta fungerar båda alkydfärg och akrylatfärg men du behöver måla med en primer för just plåt först.

Köpa färg till ommålningen

När du valt ut färg (eller färger) behöver du veta deras namn och eventuellt också ett så kallat NCS-nummer på färgerna. NCS står för ”Natural Color System” och är en unik kod för varje unik kulör som gör att du med säkerhet vet att du köper rätt färg hos din byggvaruhandel eller färghandlare.

Observera att priset på färgen kan variera beroende på om du inhandlar den på egen hand eller via en eventuell hantverkare som du anlitar för jobbet. Ibland kan målarna ha särskilda rabatter vilket gör att materialinköpen blir billigare, så har du möjlighet bör du kolla upp detta alternativ.

Hyvlad eller finsågad sida på panelvirke

När du målar om en träfasad är det viktigt att tänkta på att det är den finsågade sidan av panelvirket som du ska måla på. Detta är viktigt eftersom målarfärgen då kan ge trävirket ökad resistens mot fukt och annan påverkan.

Några saker att tänka på kring målarfärgen

 • Låt din önskade färgkulör blandas hos en kunnig färghandlare eller lämna över det helt åt en målare du anlitar. Att ge sig på färgblandningen själv kommer leda till att du aldrig kan vara säker på att få till exakt rätt kulör flera gånger i rad.
 • Försök aldrig blanda ut färgen för att få mer. Den färg du får från färg- eller bygghandeln är anpassad för att fungera optimalt, späder du ut den kan du få oönskade bieffekter efter målningen.
 • Följ alltid de anvisningar som kommer med just den färg du köpt.
 • Bäst temperatur för målning av hus är mellan 10 – 25 grader Celsius.
 • Undvik om möjligt att måla om det regnar, men det är möjligt så länge inte färgen direkt träffas av regnvattnet.

Tvätta fasad innan du målar

Förberedelser inför målning av hus.
Förberedelser inför målning av hus.

Ska du måla om en tidigare målad fasad bör du göra rent den med till exempel spordödande medel eller gammal hederligt såpvatten, eller särskild fasadtvätt (fasadtvättmedel är dessutom bra att ha hemma för regelbundet underhåll av din fasad). Detta för att få bort mögelsporer, algangrepp och annan smuts.

Se till att väggen är helt ren innan du börjar måla huset, slarvar du med detta gör du dig själv en björntjänst som kan leda till att du får göra om hela jobbet inom en snar framtid.

Kom ihåg att även ta bort lös färg på fasaden efter rengöringen.

Använd grundolja och grundfärg

När fasaden är ren stryker du på så kallad ”grundolja” på sprickor, skavanker, spikmärken och skarvar mellan exempelvis själva fasaden och fönster. Använd också grundolja på de platser där du skrapat bort gammal färg, för att ge extra skydd. Denna olja gör att ditt hus bättre står emot angrepp av fukt och mögel i framtiden.

Sedan ska du börja måla med en grundfärg på samma ytor som du applicerat grundolja på, helst direkt efter eftersom grundfärgen fastnar bäst på grundoljade ytor.

Dags att börja måla!

Nu är det dags att börja med själva målningen, nu ska färgen som faktiskt ska synas strykas på!

Generellt gäller att du alltid ska måla två lager färg. Först ett färgskikt, och sedan lager nummer två eller ”slitskiktet”. Låt dig inte luras av att lager nummer ett ser ut att räcka, två lager med torktid emellan kommer drastiskt öka livslängden på din ommålade fasad vilket gör att du får fler år innan det blir dags för ny ommålning.

Praktiska tips för själva målandet

Hur utför man då husmålning bäst? Här är några handfasta råd för hur du går från glad amatör till proffsig målare:

 • Rör alltid om i färgburken efter du öppnat den, i 30-60 sekunder för att se till att all färg blir jämnt fördelad i burken.
 • Olika färgmärken och färgtyper räcker till olika stora ytor. Hör med färghandlaren och följ din specifika färgs anvisningar för hur stor yta en liter eller en burk av just din färg ska räcka till.
 • Måla uppifrån och ner, och även gärna utifrån och in.
 • Måla hellre i kortare penseldrag med flera strykningar än långa penseldrag där färgen på slutet av varje drag blir för tunn.
 • Följ anvisningarna för färgmängden noga. För lite färg kommer ge ett fult spräckligt resultat och för mycket färg ger lång torktid och kan leda till att bubbliga ”rynkor” uppstår.
 • Torktiden varierar mellan olika färgtyper men räkna med minst en dag, oftast två dagar, i torktid.

Var noga med detaljerna

Kosta på dig att lägga lite extra tid och omsorg på detaljer som husknut eller taknock och måla gärna med liten pensel på nära håll. Det ger i längden ett mycket snyggare resultat och kan ofta vara skillnaden mellan en villa eller ett radhus som känns amatörmålat eller målat av en kunnig fackman.

Ska jag måla huset själv eller ta in en målarfirma?

Den kanske vanligaste frågan beror mycket på din egen lust och ditt kunnande. Tycker du att det är kul att måla? Känner du dig trygg med de olika momenten? Då kan du helt klart måla själv. Kom dock ihåg att du kan behöva byggnadsställning om du har ett flervåningshus, det är ett viktigt moment att få till rätt rent säkerhetsmässigt.

Som tur är har vi en mer ingående guide just kring vad det kostar att anlita en målare och vad du bör tänka på; Sju tips när du anlitar målarfirma.

Glöm inte att du får göra ROT-avdrag när du köper tjänster av målare, det gör att du får skatteavdrag motsvarande hälften av arbetskostnaden för målaren. Så om en målare tar 500 kr i timmen inklusive moms blir alltså priset efter avdrag endast 250 kr i timmen.

Har du några egna bra tips, eller frågor, kring att måla hus? Ställ dem i kommentarsfältet här under, eller på vårt forum. Lycka till med husmålningen!

Slipp damm när du borrar i vägg

Slipp damm när du borrar i vägg

När du ska borra i en vägg kan borrdammet bli besvärligt, särskilt om du har möbler eller prylar under borrhålet. Men det finns ett enkelt, snabbt och i princip gratis sätt att undvika problemet med damm vid borrning.

Lösningen på problemet med borrdamm

Så här slipper du borrdamm, illustrerat i fyra enkla steg med bilder.

borr-damm-1
1. Sätt fast lappen.

1. Sätt fast en post it-lapp strax under punkten på väggen där du ska borra. Sätt fast den med den häftande delen nedåt och vik sen bak lappen så att den sticker ut från väggen som en liten markis.

borr-damm-2
2. Borra som vanligt.

2. Borra som vanligt (läs mer om bästa tipsen för borrning här), notera hur dammet samlas på post it-lappen.

borr-damm-3
3. Stötta upp lappen.

3. Var beredd med ett finger för att stötta upp lappen om det samlas mycket damm på den och därmed tynger ner den.

borr-damm-4
4. Dammet samlat i lappen.

4. Färdigt! Dammet snyggt och prydligt uppsamlat i post it-lappen, redo att slängas i en papperskorg nära dig.

Har du andra tips och tricks för borrning eller hemmafixande? Skriv gärna en kommentar här under.

 

Våren är här – se upp med hantverkarna

Våren är här – se upp med hantverkarna

Polisen varnar nu för att våren inte bara för med sig sol och grönska – även fifflande hantverkare vädrar vårluft. Så här undviker du rötäggen i hantverkarsvängen.

Varning för dörrknackande hantverkare

Vi har tidigare skrivit om asfaltsläggare med tveksamma kunskaper eller avsikter, samt om Fuskbyggarnas bästa tips för att kolla upp hantverkaren. Nu är Polisen i bland annat Stockholm tydlig med att denna tid på året är högsäsong för oseriösa hantverkare.

Så här säger Stockholmspolisen i ett uttalande:

Ett vanligt beteende är att hantverkarna ringer på dörren och utger sig för att kunna utföra hantverksarbeten av olika slag. De uppger att de kan börja med arbetet omgående.

Hur ska man då som vanlig hederlig husägare eller lägenhetsinnehavare för den delen, veta om hantverkarna som plingar på dörren är seriösa eller inte? Oroa dig inte, Byggmentor har lsitan med råd för att säkert kunna identifiera oseriösa eller till och med direkt kriminella som kallar sig hantverkare utan att ha varken F-skattesedel eller kompetens.

Varningsklockorna när hantverkaren ringer på

varning-oseriosa-hantverkareSjälva dörrknackandet i sig bör vara en första tankeställare. Visst kan en seriös firma jobba så men ofta är det ett kännetecken för fuskbyggarna och kringresande ”hantverkare” att de ringer på dörren och vill göra affär på en gång.

 • De kräver betalningen på förhand. Detta är något du i mycket få fall ska gå med på även om du anlitar välkända stora byggföretag. Betalning sker när arbetet är utfört, besiktigat och båda parter är nöjda.
 • De insisterar på kontant betalning och vill till och med skjutsa dig till en uttagsautomat. Så agerar ingen seriös hantverkare.
 • När du ber om papper, avtal, organisationsnummer och liknande undviker de frågan eller kommer med ursäkter.
 • Arbetet de utför är sällan ens nära att vara korrekt utfört, om du nu har oturen att gå så långt att du låter dem utföra något jobb.
 • Priset de erbjuder låter för bra för att vara sant. Då är det antagligen just det; för bra för att vara sant.

Tumregeln är att kan de inte visa upp sitt organisationsnummer, som du verifierar hos Skatteverket, så bör du inte ens begära in en offert. Tar du in ett prisförslag, säg att du hör av dig till dem om det är intressant, och att du endast betalar i efterskott, efter avklarat arbete enligt skriftligt avtal specifikt för att anlita hantverkare.

Så hittar du en seriös byggare

Så vad gör du då när hantverkarna som ringer på dörren verkar vara opålitliga eller oseriösa men samtidigt känner att du vill anlita en professionell aktör?

Som tur är har vi tidigare skrivit flera guider i ämnet, läs dessa fyra artiklar (tar cirka fem minuter per artikel) så kommer du vara väl rustad för att vaska fram kunniga, proffsiga och prisvärda entreprenörer oavsett om du ska bygga ett hus eller måla om ett plank.

 1. Att hitta den bästa byggfirman
 2. Så fungerar konsumenttjänstlagen
 3. Avtalsmall
 4. Branschorganisationer för olika typer av hantverkare

Har du haft någon erfarenhet av dörrknackande eller helt enkelt oseriösa hantverkare i år, eller tidigare år? Berätta gärna i kommentarsfältet under artikeln!

Huset ovanpå en skyskrapa: ”Sky House”

Huset ovanpå en skyskrapa: ”Sky House”

Inspiration Sky HouseI New York finns Sky House, ett modernt hus byggt ovanpå en skyskrapa. Huset har, så klart, en rutschkana inomhus som transporterar de boende mellan våningarna. Se de häftiga bilderna här nedanför, klicka på en bild för att få upp bildspel. Skriv gärna en kommentar under artikeln – är detta hus något för dig? Vad är snyggt och vad är bara konstigt?

[nggallery id=37 template=caption]

Alla bilder från www.hotson.net.

Huset är arkitekten David Hotsons skapelse och är ett restaurerat takloft modell större från 1895. Innan Sky House blev till stod utrymmet tomt, vilket givetvis är otänkbart i en tätbefolkad storstad där det ständigt råder brist på boytor.

Här är ett filmklipp med mer bilder och information om huset.


Vad tycker du? Berätta i kommentarsfältet! Missa heller inte huset med vattenrutschkana inomhus.

Dolda fel och försäkring när du köper hus eller lägenhet

Dolda fel och försäkring när du köper hus eller lägenhet

Få svar på allt om dolda fel, försäkring och ansvarsfördelning när dolda fel upptäcks i samband med köp av ett hus eller en lägenhet. Hittar du inte svaret du söker i artikeln? Skriv en kommentar (under artikeln) och få hjälp av Byggmentors experter och av andra läsare.

Vi börjar med en grundkurs i de generella reglerna för dolda fel som du bör ha koll på innan du ens börjar planera att flytta. Därefter tittar vi närmare på vanliga frågor och exempel på tvister kring dolda fel som upptäcks efter ett avslutat köp.

Säljaren har störst ansvar för dolda fel

Det viktigaste som köpare, säljare, mäklare och försäkringsbolag måste känna till är att den som säljer är skyldig att informera om alla fel eller brister den känner till. Det är alltså inte okej att utelämna någon skada i hemmet bara för att den är svårupptäckt.

Fel som säljaren och köparen inte känner till kallas just för dolda fel, och är alltså saker som inte är i sin ordning och som varken köpare eller säljare kunde förväntas ha koll på vid tillfället för försäljningen av hemmet.

Så långt enkelt, inte sant? Problemet är som sagt var exakt gränsen går för vad en potentiell köpare ska förväntas upptäcka innan flytt och vad som anses så ovanligt eller osannolikt att det klassas som ett dolt fel och därmed faller på säljaren att åtgärda.

Dolda fel-försäkring

För den som säljer är detta viktigt eftersom du kan bli ansvarig för dolda fel i upp till tio år efter försäljningen. Du kan dock skydda dig mot att behöva åtgärda sådana fel om du skaffar en försäkring, så kallad ”ansvarsförsäkring” eller helt enkelt ”dolda fel-försäkring”. En sådan kan kosta allt från några tusen kronor till över 20 000, beroende på var den tecknas och hur mycket den omfattar.

Den täcker oftast bara upp till en viss maxgräns och självrisken kan vara hög, över 10 000 kronor. Så var noggrann med att ha koll på exakt vad just din dolda fel-försäkring faktiskt erbjuder och inte.

Är du däremot oförsäkrad och säljer en bostad som sedan upptäcks ha exempelvis en svårupptäckt fuktskada, elfel eller annat problem som en besiktningsman rimligen inte kunde ha upptäckt så kan det bli en dyr historia då köparen har rätt att kräva ersättning för de åtgärder som krävs för att lösa problemet.

Den kanske bästa försäkringen mot dolda fel får nog ändå sägas vara en ordentlig besiktning innan köpeavtalet skrivs på. Anlita en oberoende besiktningsman som går igenom huset från grund till taknock, och se till att ett tydligt skriftligt protokoll förs över besiktningen.

Tips: Missa inte vår artikel om viktiga försäkringar när du bygger eller renoverar.

Köparens ansvar då?

En försäkring kan ge visst skydd mot dolda fel.
En försäkring kan ge visst skydd mot dolda fel.

Som köpare har du ”undersökningsplikt”, alltså måste den som köper en villa, ett radhus eller en bostadsrätt göra en ordentlig undersökning av hemmet. Endast sådana fel som inte kan sägas upptäckas under en sådan undersökning eller besiktning kan kallas för dolda.

Observera också att husets ålder och allmänna skick spelar in. Är det ett gammalt hus får du helt enkelt förvänta dig mer skavanker, och därmed minskar alltså utrymmet för att kunna hävda dolda fel i efterhand. Alltså, var extra noggrann vid besiktningen om huset byggdes för många år sedan.

Med ovanstående generella riktlinjer och regler för undersökningsplikt, dolda fel och försäkringar går vi in på några vanliga exempel på tillfällen då en tvist kan uppstå mellan parterna i ett bostadsköp.

Fuktskada i taket

Låt säga att du köpt ett nytt hus och ett halvår efter inflyttning upptäcker du omfattande fuktskador i takkonstruktionen. Är det då ett dolt fel?

Svar: Detta är ett exempel på en gråzon i dolda fel-sammanhang. Var fuktskadorna uppenbara om man såg till att undersöka takets insida på nära håll? Då är det inte ett dolt fel utan istället du som köpare som inte skött din undersökningsplikt.

Om de däremot var omöjliga att upptäcka utan att i princip riva delar av väggar eller innertak, då kan du antagligen hävda att det är ett dolt fel och att köparen ska ersätta dig ekonomiskt för att åtgärda fuktskadorna. Mer om fuktskador i hus här.

Eluttag fungerar inte

Vad händer om ett eluttag inte fungerar när du flyttat in och kopplar in en sladd i det för första gången, är det då ett dolt fel där du kan ersättas av säljaren för vad det kostar dig att anlita en elektriker för att reparera felet?

Svaret är nej, att prova att exempelvis eluttag fungerar är något som åligger dig som köpare att kontrollera. Har du skrivit avtal och redan flyttat in får du svårt att påvisa att elfelet var där från början.

Eluttag är precis som andra ”synliga” saker i hemmet – element, vitvaror, fläkt i kök med mera – inte saker som kan anses vara dolda, och därför är det du som köper som på förhand måste säkerställa att allt är i sin ordning med dessa saker.

Besiktningsman gjorde fel, upptäckte inte dolt fel

Att ta in en besiktningsman måste tyvärr inte innebära att du går säker från framtida strul. Ifall besiktningsmannen missar något när du köper exempelvis ett hus, som sedan upptäcks av en annan besiktningsman när du i sin tur ska sälja huset så är det du som säljer som måste åtgärda problemet.

Det går inte att säga exakt vad som händer utan detta måste avgöras från fall till fall och alla parter måste bidra. Bäst är givetvis om du kan sätta dig med köpare, tidigare besiktningsman samt nuvarande besiktningsman och på egen hand komma överens om vem som bör åtgärda det aktuella felet. Funkar inte det kvarstår att gå till en jurist, en process som riskerar att bli dyr och krånglig.

Undersökningsplikt i badrum

En mycket vanlig fråga rörande dolda fel är kring badrum och andra våtrum, antagligen framför allt för att badrummet liksom köket är så utsatt för väta och dessutom har avlopp indraget vilket gör att antalet källor till potentiella fel är många.

Grundregeln vad gäller dolda fel är dock enkel – om inte felet går att upptäcka utan att riva någon del av badrummet är det antagligen att betrakta som ett dolt fel. Men finns minsta tecken på fuktskador att upptäcka med syn eller lukt ska du som köpare genast undersöka detta, innan du skriver avtal.

Kan det antas att felet kunde upptäckts av en besiktningsman får du svårt att hävda att det är ett dolt fel som säljaren ska åtgärda.

Tips: läs mer om badrumsrenovering som inte behöver kosta skjortan.

Fler frågor och svar om dolda fel

En sak är såväl mäklare och husköpare som jurister och hantverkare överens om – området ”dolda fel” är snårigt värre. Det finns gott om gråzoner och varje fall måste bedömas på sina egna premisser.

Vi på Byggmentor tror att det enda sättet att få klarhet i frågor kring denna typ av ärenden är att fler delar med sig av både sina egna erfarenheter men även vågar ställa frågor. Passa gärna på att göra din röst hörd i kommentarsrutan här nedanför, antingen med egna råd kring dolda fel eller frågor du har. Så, tveka inte! Dela med dig av funderingar eller kom med egna tips kring allt som rör dolda fel och försäkringar!

8 häftiga hemmaprojekt – vad skulle du bygga?

8 häftiga hemmaprojekt – vad skulle du bygga?

Här är åtta häftiga renoveringar och byggen från svenskar runt om i landet, med många före- och efter-bilder. Kanske fungerar de som inspiration för ditt eget vår- eller sommarprojekt? Berätta gärna vad du själv skulle bygga om, bygga upp eller renovera om du fick chansen – skriv en kommentar nedanför. Missa förresten inte tävlingen som just nu pågår där du kan vinna 10 000 kr till ditt drömprojekt.

Skriv gärna en kommentar under artikeln med synpunkter eller tankar kring projekten i artikeln eller dina egna drömprojekt. Eller kanske har du också ett färdigt projekt du vill visa upp?

Komplett renovering, från garage till skorsten

Bygge pågår

Vissa väljer att lägga fokus på små avgränsade renoveringsprojekt medan andra väljer att köra igång på bred front när blåkläderna ändå tagits fram, så att säga. Ett bra exempel på detta är denna omfattande renovering där ett par valde att göra en stor del av jobbet själva men så här i efterhand inser att de kanske borde tagit in hjälp under projektets gång.

Även om få nog orkar med denna typ av stora projekt är det utan tvekan motiverande läsning och härliga bilder: Mödosam tillbyggnad och renovering.

Bygga fristående bastu

Bygga bastu från grund till tak.
Bygga bastu från grund till tak.

En bastu står högt på många svenskars drömrenoveringar, må så vara en liten vrå i källaren eller ett konverterat badrum. Sedan finns det de som slår på stora bastutrumman och bygger en fristående bastu på en gång.

I detta fall följer vi ett kombinerat byggprojekt och 50-årspresent – kanske ett bra tips på födelsedagspresentnär din partner/förälder/vän fyller jämnt nästa gång? Se alla bilderna på bastubygget: Att bygga knuttimrad bastu.

50 kvadratmeter veranda

Tralldäcket tar form.
Tralldäcket tar form.

En inspirerande berättelse om ett husbygge som drog över budget och ett tralldäck på 50 kvadratmeter som mot alla odds skulle byggas klart. Visar att även höggravida kan bidra i husfixandet (även om Byggmentor givetvis råder alla gravida att rådgöra med läkare eller liknande innan ni drar fram bandsågar och slipmaskiner).

Visar också hur viktigt det är att kunna vara flexibel vid ett byggprojekt; väldigt sällan blir varken budget eller tidsplanering exakt som man tänkt sig, då gäller det vara kvicktänkt och agera utifrån de nya förutsättningar som dyker upp. Mer fakta och bilder: 50 kvadratmeter tralldäck.

En renovering av hemmets hjärta

Ett renoverat kök - hemmets hjärta?
Ett renoverat kök – hemmets hjärta?

Lite beroende på vem du är kan badrummet, sovrummet och köket alla tävla om titeln ”hemmets hjärta”. Här får vi en inblick i allt det jobbiga som kan hända vid stora byggprojekt men också hur befriande och härligt det är att nå i mål med sin vision, för till exempel sitt kök.

I detta fall var det bland annat en köksrenovering med en ny köksö som utgjorde målet.

Mer bilder: Köket – hemmets hjärta.

”Vi älskar huset och tänker inte ge upp”

Renovering av hus pågår.
Renovering av hus pågår.

Citatet kommer från Hannah som till slut vann tävlingen ”Mitt Hemmaprojekt (missa inte vår tävling som pågår fram t.o.m. 15 juni 2013 för dig som ska renovera eller bygga Anlita – Fota – Vinn 10 000 kr) genom att berätta om sitt  omfattande renoveringsprojekt av ett gammalt hus.

Med en stor arbetsinsats från henne själv och pojkvännen lyckades de trots sin ringa ålder beslöt de sig för att helt enkelt aldrig ge upp, trots husets många brister, en bestämdhet som nog behövs för den som tar sig an ett omfattande renoverings- eller byggarbete. Läs mer och se alla bilderna: ”Vi ger aldrig upp”.

Hannah hade även några visdomsord angående vad hon och hennes kille lärts sig under projektet: ”Att inte låta vårt förhållande påverkas av arbetet. Det är jättesvårt men vi har lärt oss att sammarbeta extremt bra. Jag har lärt mig så mycket annat, som jag aldrig någonsin trodde att jag ens skulle få för mig att göra. Det är kul att byta yrke på kvällarna och på helgerna.”

Bergvärmepump och renovering på samma gång

Här borras det för bergvärme.
Här borras det för bergvärme.

Ett exempel på hur det kan vara smart att samköra sina husförbättringar. Ett bygge skapar ofta ett visst kaos när det pågår, då kan det vara lika bra att köra allt så gott som samtidigt för att slippa dra ut på förvirringen.

Att skaffa bergvärme är kanske inte lika roligt som att bygga något mer visuellt som en utbyggnad eller en altan, men det är för de flesta husägare en ekonomiskt mycket sund investerijng. Läs gärna vår tidigare djupdykning i bergvärmebrunnens möjligheter: Pris och besparing med bergvärme.

Här fick vi en inspirerande inblick i hur det ena kan leda till det andra och en bergvärmeinstallation plötsligt leder till alla möjliga renoveringar. Hela projektet och alla bilderna hittar du här: Bergvärme ledde till renovering.

Butikslokal blev till bostad

Affärslokalen som blev ett hem.
Affärslokalen som blev ett hem.

En populär trend inte minst i de trångbodda storstäderna är att konvertera ytor såsom butikslokaler, kontor eller gamla gemensamma träfflokaler till lägenheter eller bostadshus. Dessa ytor går ofta att köpa loss till ett bliigare kvadratmeterpris vilket gör att husbudgeten kan läggas på ombyggnad och upputsning istället.

I detta projekt fick vi följa en sådan ombyggnad där en affärslokal från 1950-talet gjordes om till en snygg modern lägenhet. Resultatet blev, med hjälp av mycket kreativitet och snabba lösningar på plötsliga problem, en unik bostad med hög takhöjd och en alldeles egen charm. Se hela projektet: Affärslokalen blev vårt nya hem.

Inglasat uterum – wow!

Uterummet byggs.
Uterummet byggs.

Till sist en riktig liten pärla. Här byggdes ett uterum med glasväggar till på en befintlig stuga för att ge en riktigt härlig plats att vara på som dessutom skyddar mot väder och vind även de (många) dagar på året då väder och vind inte är som bäst. Och kanske viktigast av allt; myggfritt! Se alla de härliga bilderna och läs mer: Så byggdes vårt inglasade uterum.

Sätter något av de här åtta projekten igång renoveringssuget hos dig? Missa i så fall inte att du just nu kan vinna upp till 10 000 kr till ditt byggprojekt eller renovering i vår tävling Anlita – Fota – Vinn 10 000 kr.

Skriv gärna en kommentar här nedanför om vilket projekt som tilltalade dig mest (eller minst).

”Fuskbyggarnas” 8 bästa tips till dig som ska bygga

”Fuskbyggarnas” 8 bästa tips till dig som ska bygga

När TV-programmet Fuskbyggarna drar igång finns det en hel del att lära för den uppmärksamme. Här är de bästa tipsen för att slippa gå i samma fällor som de olycksaliga deltagarna i TV4:s TV-program. Har du egna erfarenheter av fuskbyggare? Skriv sedan gärna om egna byggerfarenheter i kommentarsfältet under artikeln.

Enligt programledaren Martin Timell har årets säsong av det populära programmet visat att fuskbyggande tyvärr inte avtagit, och att det fortfarande finns en del rötägg i byggbranschen, även om de allra flesta hantverkare och entreprenörer givetvis sköter sig och är kunniga yrkesmän.

Det finns dock några saker du som privatperson och tjänsteköpare kan göra för att skydda dig menar proffsen på Fuskbyggarna när de nyligen blev intervjuade i TV4:s Nyhetsmorgon.

1. Lita inte på trevliga hantverkare

Kanske låter det väl hårt, men tipset går alltså ut på att du inte enbart bör gå på att en byggare är socialt kompetent och trevlig. Ofta är fuskentreprenörerna duktiga på att manipulera och att prata men brister sedan i utförandet. Alltså; anlita inte en entreprenör enbart för att de har trevliga säljare.

2. Låna inte ut pengar till byggfirman

Att inte betala i förskott är en bra tumregel. Om du betalar i förskott för inköp av material eller något annat är du i praktiken en räntefri bank för byggföretaget eller hantverkaren, och det ska du inte behöva vara. En seriös byggare behöver inte snabba pengatillskott för att lösa sitt uppdrag. Betala när arbetet är klart och besiktigat, inte före.

Tycker byggaren att du ska betala i förskott bör varningsklockorna ringa, ifrågasätt varför de behöver pengarna på förhand. Läs mer om att anlita byggfirma.

3. Var ute i god tid

Både för din egen skull och för att hitta en seriös hantverkare bör du vara ute i så god tid som möjligt. Du själv får då mer tid att se över olika entreprenörers priser och förslag på det jobb du vill ha utfört och kunna hitta den som kommer med bäst anbud.

Det är också ett bra sätt att se varningsflaggor för potentiella fuskbyggare – du bör vara på din vakt om en byggfirma är tillgänglig med kort varsel för ett större jobb. Fråga i så fall varför de inte blivit uppbokade, och be om en lista på referenskunder. Vilket för oss till nästa punkt på listan.

4. Kontakta referenserna som byggaren ger

Enligt gänget bakom Fuskbyggare är det tyvärr vanligt att kunder nöjer sig med att bara se exempel på hantverkarens tidigare jobb och sedan struntar i att ringa upp dem. Detta motverkar lite syftet med att kolla upp referenserna, så var inte lat utan se till att faktiskt slå en signal till referenspersonerna. Fråga vad de tyckte om jobbet, om de är nöjda så här i efterhand och om det fanns något som fungerade mindre bra.

Berätta gärna om dina egna erfarenheter av både bra och dåliga hantverkare i kommentarsfältet under artikeln.

5. Tydlighet i tal och skrift

Martin Timell och resten av gänget bakom "Fuskbyggarna" på TV4 kommer med viktiga råd om hur du undviker att råka ut för dåliga hantverkare.
Martin Timell och resten av gänget bakom ”Fuskbyggarna” på TV4 kommer med viktiga råd om hur du undviker att råka ut för dåliga hantverkare.

Anlitar du utländsk arbetskraft måste du se till att ni kan kommunicera ordentligt. Antingen genom att ni båda behärskar engelska bra (i både tal och skrift, för avtalsskrivning och dialog löpande under arbetet), eller genom att en svensk arbetsledare sköter entreprenaden. Kommunikation är ett måste, se till att lösa eventuella språkbarriärer på förhand.

6. Låt den med rätt kompetens styra projektet

Du som äger projektet när du till exempel bygger om huset eller genomför andra renoveringar, markarbeten eller jobb på din tomt eller fastighet, är också ansvarig för det som sker. Därför måste du se till att alla regler följs och att arbetet går till som det ska. Du bör därför tydligt avtala om hur arbetet ska utföras och vad det framtida resultatet ska vara.

Du bör också använda en bygglots eller liknande om du inte själv har kolla på vilka kompetenser som krävs för de olika delarna av bygget. Detta är ytterligare en anledning till att se till att alltid kontakta flera entreprenörer innan du gör ditt val, då får du en bättre bild över vilka kompetenser de du anlitar måste sitta på.

7. Anlita en jurist för bygget eller renoveringen?

Ja, är det ett större jobb kan det vara värt att lägga några tusen kronor på att anlita en jurist som ser över avtalet och de arbeten som ska göras för att se att inga lagar bryts, att reglerna för gränser till granntomten följs och att avtalet är korrekt. En jurist kan ge dig välbehövlig trygghet inför projektet.

8. Om det ändå blir fel

Om du ändå råkar illa ut gäller det att snabbt ta tag i frågan. Här är några av våra tidigare artiklar med tips på vad som gäller i tvister med hantverkare:

Fuskbyggarna går på TV4 torsdagar klockan 21.00, se programmet på TV4 Play.

Har du egna erfarenheter av fuskbyggare? Skriv om det i kommentarsfältet här nedanför.

Anlita elektriker; kostnader, fallgropar och tips

Anlita elektriker; kostnader, fallgropar och tips

En av de vanligaste tjänsterna svenskar köper in är att anlita elektriker för små och stora elarbeten i ett hus eller en lägenhet. Anledningen till att just denna yrkesgrupp är så flitigt anlitad är framför allt att elektriciteten – bokstavligen talat – genomsyrar våra hus, lägenheter och liv. Skriv gärna en kommentar under artikeln med egna erfarenheter eller frågor om att köpa tjänster från elfirmor.

Oavsett om det är en enkel strömbrytare som ska bytas eller om ett badrum ska rivas och byggas om på nytt så behöver du en elektriker. Vissa enkla elarbeten är faktiskt tillåtna för en ickeutbildad privatperson att utföra men även vid dessa bör du vara försiktig – en felsnickrad veranda kan man korrigera utan större problem, men feldragen el kan i värsta fall vara direkt livsfarligt.

Läs gärna vår guide till elsäkerhet i hemmet för att veta mer om hur långt du som privatperson får ”pilla i kontakterna”.

Första steget: kontakta alltid flera elektriker

Det första steget är faktiskt det viktigaste när du ska köpa in eltjänster – många slår upp första bästa elektriker i lokaltidningen eller via en sökmotor, men risken är då att du råkar hitta någon som inte alls är lämpad för arbetet du vill ha utfört. Ju fler olika elfirmor du kontaktar desto större chans att få till ett bra pris och framgångsrikt utfört uppdrag.

Fråga elektrikerna om vad de kostar (begär helst skriftlig offert), hur snart de kan påbörja arbetet och hur lång tid det tar innan de är klara. Flika gärna in lite snyggt att du talar med ett par andra elektriker också, möjligen kan de då kanske vara beredda att erbjuda dig en bättre överenskommelse för att få dig som kund.

Så kontrollerar du behörigheten

Dags att byta? Anlita en elektriker.
Dags att byta? Anlita en elektriker.

Det viktigaste när du köper eltjänster är att elektrikerna är behörig och kan sina saker. Dels är slarvigt utförda elarbeten farliga och dels kan de innebära att din försäkring inte gäller om något händer – inte en kul sits att vara i. Därmed ska du alltså alltid anlita elektriker ”vitt”, vilket dessutom är extra förmånligt i och med ROT-avdraget (allt om ROT-avdrag 2013 här) som låter dig halvera priset du betalar för elektrikerns tjänster.

Statliga Elsäkerhetsverket avgör vem som är behörig eller inte. Du kan be elektrikerna du har kontakt med om deras så kallade behörighetsnummer, en unik siffra som du sedan kan kolla upp hos Elsäkerhetsverket för att säkerställa att de verkligen är certifierade.

Det är också en fördel om elfirman du anlitar har en ansvarsförsäkring och de får gärna vara ansluten till en branschorganisation såsom Elektriska Installatörsorganisationen (EIO).

Vad kostar det, och glöm inte avtal!

Vad kostar det då att anlita en elektriker? Givetvis varierar priset beroende på arbetets storlek och svårighetsgrad, men ugnefär 500-650 kr i timmen är normalt. Oavsett om de går på timpenning eller kommer med ett fast prisförslag så ska du skriva ett avtal med elektrikern. Läs mer här om generella kostnader för hantverkare.

Kom ihåg att konsumenttjänstlagen gäller när du tar in elektrikertjänster. Den skyddar både dig och företaget om en tvist skulle uppstå, men de flesta tvister kan undvikas genom ett tydligt avtal där pris, tid och vilka parter det berör står utskrivet klart och tydligt.

Avslutat elarbete – besiktning och dokumentation

När allt är klart ska resultatet dokumenteras. Detta är viktigt både utifall att problem uppstår i framtiden, och för att ha skriftligt dokument att visa upp den dag du säljer din lägenhet eller ditt hus. Denna dokumentation bör du avtala med elektrikern om innan, alternativt ta in en extern besiktningsman som gör kontrollen och dokumenterar.

Har du egna erfarenheter av elinstallationer och elektriker? Eller har du en fråga som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna en kommentar här nedanför.

Mer läsning som du kan vara intresserad av:

Hitta rätt byggfirmor med bra hantverkare

Hitta rätt byggfirmor med bra hantverkare

Den som behöver en hantverkare kan ibland få ringa byggfirmor veckor i sträck innan den träffar rätt. Vi ger dig därför råden och tipsen du behöver för att så enkelt som möjligt hitta rätt hantverkare och byggfirmor, utan att tumma på varken kvaliteten på arbetet eller din budget.

Generellt är det samma principer som gäller vare sig du letar efter byggfirmor som ska bygga ett helt hus eller om du är ute efter en enskild hantverkare som ska tapetsera ett rum eller två. Fördelarna med att läsa på ijnnan gäller såväl stora som små bygg- och renoveringsprojekt (inte minst i och med det förträffliga ROT-avdraget som gäller för olika typer av förbättringsarbeten i hus och bostadsrätter).

Du kan också delta i diskussionen om att anlita hantverkare, dela med dig och ställ dina frågor i kommentarsdiskussionen under artikeln.

Börja med en bra projektbeskrivning

Gör en enkel skiss av det du vill ha utfört, gärna med bilder på liknande lösningar. Kanske kan du ta bilder i grannskapet du bor, eller så kan du hitta gott om inspirationsbilder på nätet. Kombinera detta med en bra skriftlig beskrivning som du kan ge byggfirmorna för att deras hantverkare ska förstå vad du är ute efter.

Är du osäker på hur du ska komma igång? Gör det så enkelt det bara går; sätt dig med papper och penna och berätta med dina egna ord vad du vill ha för slutresultat på ditt bygge eller din renovering. Sedan får du komplettera när byggarna ställer frågor och gör kundbesök för att på plats utvärdera vad som ska göras.

Hitta byggfirmor i din kommun

Efter att ditt byggprojekt är klart i ditt eget sinne och i din enkla projektbeskrivning så är det dags att hitta en byggfirma som kan ta sig an projektet. Vanligtvis väljer många första bästa hantverkare de hittar, inte sällan baserat på personliga kontakter. Detta behöver inte vara fel men vi slår gärna ett slag för att granska utbudet lite närmare i det område du bor, för att du som konsument bättre ska kunna ställa krav och syna byggfirmornas priser i sömmarna.

Glöm heller inte att du vid större projekt såsom ett husbygge eller liknande ofta gör bäst i att anlita flera olika typer av firmor i en större entreprenad, för att täcka in alla olika arbetsmoment.

Till exempel så finns det så här många hantverkarföretag verksamma i olika delar av landet, och detta är bara företag som sysslar med byggnads- och snickeriarbeten, utöver dessa finns många fler som sysslar med mer nischade delar av hantverkarbranschen (källa: Allabolag.se 2012):

 • Byggfirmor i Stockholm: 4 4481 st
 • Byggfirmor i Västra Götaland/Göteborg: 2 630 st
 • Byggfirmor i Skåne: 2 077 st
 • Byggfirmor Uppsala: 667 st
 • Byggfirmor i Östergötland: 603 st

Detta var några prov på hur många hantverkarfirmor det finns att välja på där ute. Så hur gör du då för att hitta den byggare som passar för just dina behov, oavsett om det är ett staket till altanen som ska byggas, eller ett hus som ska totalrenoveras från grund till taknock? Häng med!

Välj ut och ta in offert

Du kan givetvis inte kontakta alla olika hantverkarfirmor i din region, även om det då skulle borga för en (för dig) optimal konkurrenssituation där varenda byggfirma i hela länet kämpar om att trumfa varandras erbjudanden till dig. Men däremot kan du faktiskt, och bör, ta in offerter från runt fyra till fem hantverkare, gärna några olika typer av företag också, kanske en stor marknadsledande entreprenör och ett par mindre lokala snickerier?

Gör du detta så har du genast drastiskt ökat dina chanser till att få till en bra ”deal” eftersom du nu svart på vitt kan ställa de olika offerternas priser mot varandra. Du kan också berätta detta för de olika företagen som tävlar, och faktiskt lyckas pruta en del. Idag finns det dessutom gratistjänster för att ta in offerter från seriösa hantverkare, utnyttja gärna en sådan.

Hantverkare till badrummet? Följ Byggmentors tips och råd.
Hantverkare till badrumsrenovering? Följ Byggmentors tips och råd.

Utöver priset tillåter även detta förfarande dig att enklare få en känsla för de olika firmorna som hör av sig till dig och du kan ställa kontrollfrågor för att säkerställa att de förstår dina behov och är kunniga inom de hantverksområden som krävs för att allt ska utföras korrekt.

Att tänka på när du jämför byggarna

När du sitter med två eller i bästa fall fler byggfirmor som du nu väljer mellan finns det några viktiga kontrollpunkter att ta upp och kontrollera. Dessa är: Priset. Givetvis spelar detta stor roll, men vi vill samtidigt avråda från att enbart gå på lägsta kostnaden.

När du sitter med två eller i bästa fall fler byggfirmor som du nu väljer mellan finns det några viktiga kontrollpunkter att ta upp och kontrollera. Dessa är:

checkbox_byggfirmorPriset. Givetvis spelar detta stor roll, men vi vill samtidigt avråda från att enbart gå på lägsta kostnaden.

checkbox_byggfirmorSeriositet och kommunikation. Detta är svårt att mäta, men det är mycket viktigt att du uppfattar hantverkaren som seriös och att du kan kommunicera med den eller de personer som ansvarar för byggjobbet.

checkbox_byggfirmorReferenser från tidigare projekt. Ska du bygga en tillbyggnad på huset? Be om exempel från tidigare liknande projekt. Ska du måla om huset? Be om bilder och referenskunder på andra fasadmålningar. Låt helt enkelt tidigare framgångsrikt utförda uppdrag tala!

checkbox_byggfirmorF-skattesedel. Be om organisationsnummer och kolla upp detta hos exempelvis Skatteverket. Då får du bevis på att det är en riktig registrerad firma du yhar att göra med och ingen lurendrejare (se detta exempel på skojare i hantverkarbranschen).

checkbox_byggfirmorROT-avdrag. Läs på om ROT-avdraget, kontrollera huruvida ditt projekt omfattas av det (i listan över alla avdrag) och fråga sedan dina tänkta byggfirmor om det. Då vet du att de har koll på reglerna, vilket är mycket viktigt eftersom du kan spara upp till halva arbetskostnaden genom att använda ROT.

Lägga allt på byggfirman eller göra själv?

Ett symptom av Martin Timell-samhället, i och med succéer som Äntligen Hemma är att många väljer att göra hemmafixande och byggprojekt själva istället för att anlita experter. Detsamma gäller även när du lägger pengar på att ta in hantverkare, många vill vara med och bidra eller åtminstone se och lära.

Vårt råd är att i mesta möjliga mån låta byggfirman sköta jobbet. Dels för att de inte ska störas och dels för att du ju faktiskt betalat för tjänsten. Luta dig tillbaka, eller ta tag i något annat projekt där du gör mer nytta.

Har du andra tips som inte dykt upp i artikeln? Egna positiva erfarenheter eller skräckupplevelser av att anlita byggare? Vad är de vanligaste problemen i dialogen när man köper hantverkartjänster? Dela med dig och diskutera i kommentarsfältet nedan!

Kanske vill du även läsa mer om:

Snöslunga vintern 2013 – här är vad du behöver veta

Snöslunga vintern 2013 – här är vad du behöver veta

En snöslunga kan göra susen vid kraftigt snöfall. Här är de bästa tipsen på snöslungor i vinter, från billiga varianter för mindre trädgårdar till kraftfullare modeller som funkar vid riktiga snöoväder.

Informationen kommer från respektive tillverkares eller återförsäljares hemsida (uppgifterna tagna 10 december 2012). Här sammanställer vi en lista på några populära snöslungor för att du ska kunna göra ett informerat val inför vad som redan hunnit bli en snörik vinter. Kommentera gärna artikeln längst ner med egna tips om och erfarenheter av snöslungor.

Så fungerar en snöslunga

Först en kort överblick över snöslungans funktion. Enkelt uttryckt så är det en maskin ofta anpassad för privatpersoner eller mindre snörröjningsuppdrag, som körs framför dig likt en gräsklippare. Den ”suger upp ” snöm från marken och slungar iväg den åt sidan, antingen till en snövall/snöhög eller till någon form av förvaring för vidare bortforsling. För privat bruk räcker oftast de lite mindre modellerna medan lite kraftigare snöslungor för stora röjningar används av markentreprenörer och snöröjningsfirmor.

Nu tittar vi närmare på några typer av snöslungor, vad de kostar och var du kan köpa dem.

Cotech snöslunga från Clas Ohlsson

Cotech tillverkar både en enklare enstegsslunga samt en lite mer avancerad tvåstegsslunga. Cotech enstegsslunga kostar ca 1 299 kr, och kommer med ställbart utkast och effekt på 1800 watt. Den andra, tvåstegsslungan för 6 499 kr, är bensindriven och kommer med egen lampa för dig som vill slunga snö även efter mörkrets inbrott.

Så här säger en av recensionerna på Clas Ohlssons hemsida:  ”Fick stå på tomgång ett par minuter innan jag gick lös på den drygt 60 cm djupa snön och det gick fin-fint. […] Bra med belysning också samt att det gick att justera ”utblåset” från styret. Helnöjd!!!!”

Alpina snöslunga (från Bygghemma.se)

Denna enstegssnöslunga är relativt billig (1 495 kr) och arbetar på en bredd av 45 centimeter. Eftersom den är rätt simpel i sitt utförande så är den bäst anpassad för nyfallen snö som inte hunnit packa ihop sig än. För en normalstor tomt eller trädgård borde den utan tvekan göra susen. Alpina AS 45E är eldriven.

Vill man ha något med mer ”kräm” finns det en tvåstegsslunga från Alpina, AS 62, cirkapris 7 995 kr (till exempel här).

7 HK Zmonday (från LifeQualityProducts)

Kraftfullare variant av snöslunga. Foto: Wikipedia

En intressant snöslunga som ligger rätt lågt i pris sett till hur mycket man får för pengarna. Märket är dock inte jättevälkänt och som alltid kan det finnas både för- och nackdelar med att köpa produkter från mindre varumärken.

Denna slunga ligger på 6 095 kr och har en 4-taktsmotor på 212 cc. Eftesom det är en 2-stegsslunga så lämpar den sig för även lite djupare och hårdare snö än en simplare slunga. Har du testat denna snöslunga eller hört något om den? Skriv en kommentar längst ned!

McCulloch slunga (från Webbhallen)

Detta märke har ett gott rykte om sig och har varit aktiva på snöslungemarknaden ett bra tag. En snöslunga från McCulloch, MSB121E, kostar runt 4 295 kr och för det får man en tystgående enstegsslunga som är eldriven. Lämpar sig bäst för ett snödjup på 20-30 centimeter, så bor du i nordligare delar av landet där du ofta kan räkna med mer snö än så är det kanske något mer kraftfullt du bör titta på. Som det står på Webbhallen så bör den inte användas vid slaskigare väder då snö och vatten blandas.

Denna modell väger cirka 39 kilo vilket är en rätt genomsnittlig vikt för en snöslunga som denna i mellanskiktet för hemmabruk.

Snöslunga från Stiga (pris från Carlsönerna)

Ett klassiskt svenskt varumärke, Stiga, tillverkar också snöslungor i flera olika prisklasser. Deras modell Snow Power kostar en slant (ca 21 900 kr) men du får i gengäld svensk kvalitet, en stark tillverkare och en söslunga som jobbar över 69 centimeter på bredden. Den är lätt att justera, både föra tt köra med bara ena handen samt så går den att anpassa för att köra på grusigare underlag vid behov.

Visste du att…

…det varje år i USA sker över 5000 olyckor relaterade till snöslungor. Så var på din vakt, du vill inte slunga iväg en egen kroppsdel eller ett hårt föremål på grannen!

…stora fordon som rensar exempelvis motorvägar under vintern vid kraftigt snöfall är egentligen bara förvuxna snöslungor.

…en bra tumregel är att aldrig peta på maskinen om den är på. Stäng alltid av den innan du justerar något.

…den första prototypen till en fungerande snöslunga skapades 1925. Snart 90-årsjubileum således!

Kom med frågor, tips, varningar eller rekommendationer – kommentera här nedanför!

Läs också: Snöskydd på tak | Tips kring snöröjning

Kontrollera tak efter stormen

Kontrollera tak efter stormen

Nu när höst- och vinterstormar sveper över land och tak kan det vara läge att kontrollera taket. Med Byggmentors enkla checklista kan du ta del av de enklaste sätten att se om ditt tak håller måttet och klarar av stormar och andra påfrestningar som väder och vind bjuder på. Kommentera gärna med dina egna erfarenheter av tak, och diskutera och ställ frågor på Byggmentors takforum.

Årlig kontroll av tak

Taket kan skadas av stormar och hårt väder.

Att göra en årlig kontroll av ditt tak är en god idé, särskilt om ditt tak börjar bli till åren. Ett vanligt tak, beroende på material, har ungefär 25-50 år i livslängd innan det börjar tappa avsevärt i sina viktigaste kvaliteter. Bor du i ett område som drabbats särskilt mycket av väder utöver det vanliga, som exempelvis stormen Berit som slagit till mot södra Sverige senaste dagarna, är det särskilt viktigt att se över taket. Hårda stormvindar kan riva bort takpannor, slita upp plåt eller takpapp och på andra sätt försvaga ditt tak.

Se över taket på insida och utsida

Det viktiga att komma ihåg är att taket har två sidor, en mot vind eller övervåning, och en upp mot himlen. Se över både delarna av taket, och leta efter följande tecken på att taket är skadat av vädret eller helt enkelt börjar bli till åren kommet:

 • Läckage – tydliga ansamlingar av fukt eller röta tyder på att ditt tak tar in fukt och vatten.
 • Finns det angrepp av mossa eller alger?
 • Har material lossnat helt eller delvis?
 • Var extra vaksam i vinklar och vrår på ditt tak, där är risken för fukt och skador störst.
 • Om du har metalldelar bör du vara vaksam på rost.
 • Titta extra noga på eventuella takfönster.

Vad göra om taket har skadats?

Har ditt tak skadats eller helt enkelt börjar bli för gammalt för ditt hus bästa är det egentligen två alternativ du bör ta ställning till:

 • Reparera taket (läs mer om exempelvis reparation av tegeltak) själv efter bästa förmåga. Passar dig som är händig och om skadorna inte är för omfattande.
 • Anlita en takfirma för att lägga om taket. En takomläggning omfattas av ROT-avdrag vilket gör att det kan vara en bra affär att ta in hjälp för att laga taket.

Oavsett hur du löser ditt skadade tak så bör du inte låta det bero eftersom ett tak som släpper in fukt kan skapa stora problem och orasaka kostsamma skador om fukten når resten av huset.

Kommentera gärna med dina egna erfarenheter av tak, och diskutera och ställ frågor på Byggmentors takforum.

Inspirerande inredning: Regnbågsrummen

Den här läckert designade lägenheten i HongKong har ett utmärkande drag som går som en röd-gul-grön tråd genom lägenheten. Arkitekten Max Lam från Moderne Design House Limited har skapat ett färgglatt hem där allting känns ihopkopplat tack vare färgstråket som löper genom rummen. Klicka på bilden nedanför för att bläddra vidare i bildspelet.

[nggallery id=1 template=caption]

Alla foton: Moderne Design House Limited

Vad tycker du om en sådan här färgsprakande inredning? för mycket eller något som du kan tänka dig själv? Kommentera i rutan nedanför artikeln eller diskutera på Byggmentors forum för inredning.