9 tips för dig som köpt villa

Är du nybliven villaägare? Att flytta in i ett hus kan kännas som ett stort projekt och det är ofta mycket att tänka på när man blir villaägare. Byggmentor har därför en checklista med 9 tips för dig som nyss köpt hus, allt från uppvärmning till renoveringstips.

Lukta dig genom huset

Det kan låta konstigt, men använd näsan för att undersöka ditt hus. Framför allt ska du vara vaksam på lukt av fukt eller mögel. innan köpet har du sannolikt gjort en besiktning, men att regelbundet fortsätta att lukta sig genom huset är ett enkelt sätt att hålla koll på problem med fukt innan de blir för stora.

Sänk kostnaden för uppvärmningen

Har du inte redan aktivt gjort någon åtgärd för din energiförsörjning kan du alldeles säkert sänka din elräkning genom att testa alternativa värmekällor. Det kan vara exempelvis en värmepump, en pelletskamin eller varför inte ett eget vindkraftverk? Oavsett val så kan du i många fall mer än halvera elräkningen om du idag värmer huset med direktverkande el.

Se över köket

Köket är tillsammans med badrummet det rum som behöver mest omsorg och undersökning. Sätt dig i köket med papper och penna och lista kökets beståndsdelar för att se om du vill åtgärda något. Funkar planeringen? Är köksluckorna snygga? Är du nöjd med vitvarorna? Vilket golv vill du ha? Läs gärna Byggmentors guide till billig köksrenovering om du vill snygga till köket till en låg kostnad.Tips för dig som nyss köpt villa

Badrummet allt viktigare

Badrum i svenska hem får allt högre status och som nybliven villaägare bör ett fräscht badrum stå högt i kurs. En hel badrumsrenovering (mer om det via länken) kan kosta en del men det går också att göra punktinsatser på valda delar av badrummet. Kom ihåg att ett badrum oftast är komplicerat att riva och renovera så är du inte helt säker på vad du gör bör du alltid anlita en fackman som har koll på till exempel VVS, elektricitet och badrumsrenovering i allmänhet.

Måla om huset

Ett relativt enkelt sätt att ge din villa ett helt nytt och fräscht utseende är att måla om det. Ett nymålat hus kan dessutom öka värdet på huset med bra mycket mer än vad målningen kostar, lek gärna på en två-tre kvadratmeter stor yta och prova olika färger innan du bestämmer dig. Läs gärna Byggmentors tidigare tips kring hur du målar om huset för mer råd.

Måla och/eller tapetsera

Även insidan av huset mår bra av en uppfräschning då och då. Är du nyinflyttad bör du tidigt se över väggarna i varje rum och fundera på om du är nöjd eller om du bör förändra något. Även om du inte målar om eller tapetserar hela huset på en gång kan det vara klokt att ändå ha en plan och en sammanhängande känsla på de färger eller tapeter du väljer i husets olika delar. Välj också färg efter din tänkta inredning (läs mer om färglära när du inreder).

Behöver golven bytas?

Att byta golv kan kosta tid och pengar men det kan också förändra din villa ordentligt. Ofta kan nytt golv i ett rum ändra hela intrycket av huset och det är därför en investering som kan vara värd att prioritera. Kom ihåg att alltid välja golv utifrån färger på väggar och inredning, för mycket kontraster mellan färger och mönster kan bli jobbigt i längden.

Satsa på trädgården – ett projekt i taget

Att påta och fixa i trädgården är både nöje och gissel för många villaägare. Ofta vill man göra massa olika saker i trädgården och så slutar det med att man gräver lite här och där och mest lägger tid på att klippa gräset. Se därför över trädgården och välj ut ett projekt som du satsar helhjärtat på innan du påbörjar nästa. Fler trädgårdstips här och läs gärna vår guide till hur du bygger en upphöjd trädgårdsbädd.

Dela av rum eller slå ut väggar

Du behöver inte automatiskt nöja dig med planeringen av ditt hus. Har du kanske ett rum som känns onödigt stort? Varför inte dela av det till två rum. Eller finns det kanske en vägg i huset som skulle kunna tas bort och därmed skapa en lyxig känsla av mycket öppen yta?

Det här var några av grundtipsen för dig som precis köpt villa. Har du egna tips? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors forum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor