Aluminiumfönster: fakta, priser och tillverkare

En populär typ av fönster är aluminiumfönstret. Vi tittar närmare på detta funktionella och prisvärda fönster och vad du ska tänka på när du vill köpa eller underhålla aluminiumfönster.

Aluminiumfönster, fördelar och nackdelar

Förr var aluminiumfönster vanligast i industrimiljöer och offentliga byggnader. På senare år har dock privatmarknaden mer och mer tagits över av aluminiumfönstren i och med att de blivit billigare att producera – och därmed också att köpa.

Med aluminiumfönster får du fönster som är enkla att underhålla, som har en lång hållbarhet och därmed gör att kostnaden för dem blir låg sett till livslängden.

I Sverige är många aluminiumfönster gjorda i aluminium på utsidan – som ska stå emot väder och vind – och med trä på insidan – för att få till den klassiska ”fönsterkänslan”.

Energibesparing med fönster i aluminium

Nya aluminiumfönster.

Kombinerat med rätt typ av glas kan ett fönsterbyte till aluminiumfönster ge fönster med lågt u-värde (läs mer om u-värde och energisnåla fönster) vilket också kan ge en betydande effekt på värmeläckage från ditt hem.

Även detta gör att investeringskostnaden för aluminiumfönster blir än mer rimlig eftersom du också kan spara pengar genom mindre pengar ut för din värme.

Nackdelen med aluminiumfönster i förhållande till vissa andra typer av fönster är just att kostnaden för att köpa in dem kan vara hög. Den måste dock alltid ställas mot besparingen på längre sikt och livslängden.

Fönster i aluminium kan också vara knepiga att måla om i efterhand, så det är viktigt att du väljer rätt utformning och färg på dina aluminiumfönster. Ta din tid och se till att du är säker på att dina fönster får ett utseende du kommer känna dig nöjd och stolt över på lång sikt.

Priser för aluminiumfönster

Aluminiumfönster kan som sagt ligga lite högre i pris jämfört med exempelvis träfönster men de har å andra sidan oftast högre hållbarhet, färre underhållskostnader och bättre energibevarande egenskaper.

Precis som för alla fönster så beror priset i första hand på storleken och om fönstret behöver specialanpassas på något sätt. Men räkna med att de flesta standardfönster är ungefär 10-30 procent dyrare om de görs i aluminium jämfört med exempelvis trä.

Ett fönster i aluminium av standardstorlek kan idag ligga på allt mellan 1000 kr till 6000 kr. Som med allt annat kostar exklusiva lösningar och tillbehör mer, och jagar man extrapriser och rabatter kan man komma undan billigare. Tänk på att höra med den hantverkare som sköter installationen om deras pris för att köpa in fönster – ibland kan det löna sig att låta hantverkaren sköta inköpen och andra gånger kan du själv kanske hitta billigare priser.

Halva arbetskostnaden för montering

Anlitar du en fönsterinstallatör (fönsterbyte ger rätt till ROT-avdrag) så kan du alltid be om en offert på inköp av fönstren, och en offert för bara själva monteringen. Ibland kan fönsterfirmorna se till att du kommer undan billigare för inköp av fönstren än om du köper in dem själv.

Kolla alltid med flera leverantörer av aluminiumfönster och flera olika installatörer innan du köper och skriver på avtal. Genom att sondera fönsterterrängen har du större chans att komma undan så billigt som möjligt med dina aluminiumfönster.

Tips inför ditt fönsterbyte

Sammanfattningsvis bör du tänka på följande när du skaffar aluminiumfönster:

 • Kontakta alltid några olika leverantörer och installatörer innan du gör ditt val.
 • Kom ihåg att du med ett lågt u-värde kan spara pengar genom sänkt värmekostnad.
 • Aluminium på utsidan och trä på insidan är en populär kombination.
 • Aluminium är hållbart och kräver relativt lite underhåll.
 • Med ROT-avdraget kan du dra av halva arbetskostnaden för byte till aluminiumfönster.
 • Titta gärna på grannarnas fönster för att hitta stilar och färger du gillar respektive ogillar.
 • Även takfönster finns i aluminium.
 • Nya fönster kostar en del men kan också höja värdet på ditt hus markant.
 • Ställ gärna frågor inför fönsterbytet på Byggmentors fönsterforum.
 • Välj dina fönster med omsorg – de utgör några av husets viktigaste fokuspunkter!

Kommentera gärna här nedanför artikeln med egna erfarenheter eller frågor om aluminiumfönster, och besök gärna Byggmentors fönsterforum. Läs gärna mer i våra övriga artiklar om att byta fönster, att måla om fönster och att renovera fönster.

Andra artiklar om fönster:

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Virpi

  Kikar lite på nya aluminiumfönster, har kollat utbudet hos Kronfönster och Maximal. Någon som har erfarenhet av dessa leverantörer? Positivt/negativt? Synpunkter på deras aluminiumfönster?

 • J Stellan

  Aluminiumfönster skall INTE ha gummilist som är svart, den svärtar av sig – vet ej om vit också färgar. De bör ha 30 års garanti, våra började korrodera efter 20 år. Det var Elitfönster.