Så skissar du drömköket

Har du bestämt dig för att renovera köket? Byggmentor går igenom hur du skissar dig hela vägen från tomt papper till nybyggt kök.

Att renovera köket är för de allra flesta ett stort projekt som innebär en kännbar investering av både tid och pengar. Oavsett om du tänker sköta det hela själv från ax till limpa eller om du anlitar ett proffs på köksrenovering så gör det dig gott att ha koll på hela processen. Som vanligt börjar renoveringen på pappret.

Vem är köket till för?

Först måste du tänka på vem ditt kök ska vara anpassat för. För en person som lagar mat då och då? För en familj med föräldrar och barn som vill kunna laga mat tillsammans? För små snabba måltider eller för stora släktmiddagar? För alla dessa ändamål? Börja med en storleksanalys – har du tillräckligt med yta för din idé eller behöver du antingen öka ytan eller skära ner på köksdrömmen?

Mät först, skissa sen

Fram med måttbandet! Steg ett är som i de flesta renoveringsprojekt att börja med att mäta upp hur det ser ut i nuläget. När du har måtten kan du börja skissa. Skalan kan förslagsvis vara 1:50 för en översikt eller 1:20 för en mer detaljerad skiss. Rita in både fasta inslag som bänkar och skåp och lösa möbler som köksbord och stolar. Skissen måste också visa dina uppmätta mått, till exempel höjd till taket, väggarnas mått och höjd mellan fönster och golv.

Glöm heller inte dörrar och hur de öppnas i skissen samt att rita in element och ledningar, och annat som kan påverka en renovering.
Så skissar du drömköket

Rum för rör

Den kanske mest självklara delen av ett kök – tillgången till vatten och avlopp – måste planeras in redan på skisstadiet. Anslutningarna måste kunna dras i skåpsocklar och det måste finnas tillräckligt med utrymme bakom spis och kyl/frys för vattenledning, avloppsrör och el, där det är aktuellt. Dessutom måste du planera in anslutningen mellan ventil och spisfläkt, försök att hålla ventilationskanalen så kort som möjligt.

Gångjärn gillar inte väggar

Ett misstag som är enkelt att göra av bara farten är när skåp placeras så att skåpsluckan slår i väggen bredvid. Ha därför som tumregel att gångjärn aldrig ska ligga direkt mot en vägg. Måste skåpet ligga intill en vägg ska du alltid ha ett utrymme på åtminstone fem centimeter mellan skåp och vägg. Generellt gäller att alltid hålla koll på hur luckor och dörrar öppnas i ditt kök redan på planeringsstadiet för att undvika att krockar uppstår.

Bocka av listan – uppfyller ditt skissade kök dessa krav?

  • Se till att, utifrån dina behov, du har planerat för bänkytor som räcker till, på båda sidor av vasken. Bänken bör vara helt sammanhängande mellan spis och vask.
  • Har du planerat för en yta som tål värme bredvid spis och ugn? Annars blir det trubbel när du lyfter av den kokheta grytan.
  • En smidig yta att ställa saker på i direkt anslutning till kylskåpet och frysen.
  • Är placering och förvaring av livsmedel och alla köksredskap du behöver inplanerat på smidigt avstånd från den eller de platser i köket där du kommer att arbeta?
  • Hur sköter du ditt avfall? Finns plats för avfallssortering?
  • Plats för disk på vardera sida om vasken.
  • Är det enkelt att plocka porslin från och till matplatsen?
  • Har du utrymme för spishäll, inbyggnadsugn och mikrovågsugn? Även om du skippar någon av dessa bör du ge dig själv möjlighet att ändra dig i framtiden.
  • Är matbordet väl tilltaget för ditt hushålls behov? Kan det användas till annat än måltider?
  • Känner du dig nöjd med de fria ytor du ritat in? Räcker de för julstöket i köket eller den stora födelsedagsmiddagen?

Dela med dig

Vilka är dina tips och erfarenheter av att planera en köksrenovering? dela med dig av dina råd eller frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor