Snöslunga till vintern – här är vad du behöver veta

En snöslunga kan göra susen vid kraftigt snöfall. Här är de bästa tipsen på snöslungor i vinter, från billiga varianter för mindre trädgårdar till kraftfullare modeller som funkar vid riktiga snöoväder.

Informationen kommer från respektive tillverkares eller återförsäljares hemsida (uppgifterna tagna 10 december 2012). Här sammanställer vi en lista på några populära snöslungor för att du ska kunna göra ett informerat val inför vad som redan hunnit bli en snörik vinter. Kommentera gärna artikeln längst ner med egna tips om och erfarenheter av snöslungor.

Så fungerar en snöslunga

Först en kort överblick över snöslungans funktion. Enkelt uttryckt så är det en maskin ofta anpassad för privatpersoner eller mindre snörröjningsuppdrag, som körs framför dig likt en gräsklippare. Den ”suger upp ” snöm från marken och slungar iväg den åt sidan, antingen till en snövall/snöhög eller till någon form av förvaring för vidare bortforsling. För privat bruk räcker oftast de lite mindre modellerna medan lite kraftigare snöslungor för stora röjningar används av markentreprenörer och snöröjningsfirmor.

Nu tittar vi närmare på några typer av snöslungor, vad de kostar och var du kan köpa dem.

Cotech snöslunga från Clas Ohlsson

Cotech tillverkar både en enklare enstegsslunga samt en lite mer avancerad tvåstegsslunga. Cotech enstegsslunga kostar ca 1 299 kr, och kommer med ställbart utkast och effekt på 1800 watt. Den andra, tvåstegsslungan för 6 499 kr, är bensindriven och kommer med egen lampa för dig som vill slunga snö även efter mörkrets inbrott.

Så här säger en av recensionerna på Clas Ohlssons hemsida:  ”Fick stå på tomgång ett par minuter innan jag gick lös på den drygt 60 cm djupa snön och det gick fin-fint. […] Bra med belysning också samt att det gick att justera ”utblåset” från styret. Helnöjd!!!!”

Alpina snöslunga (från Bygghemma.se)

Denna enstegssnöslunga är relativt billig (1 495 kr) och arbetar på en bredd av 45 centimeter. Eftersom den är rätt simpel i sitt utförande så är den bäst anpassad för nyfallen snö som inte hunnit packa ihop sig än. För en normalstor tomt eller trädgård borde den utan tvekan göra susen. Alpina AS 45E är eldriven.

Vill man ha något med mer ”kräm” finns det en tvåstegsslunga från Alpina, AS 62, cirkapris 7 995 kr (till exempel här).

7 HK Zmonday (från LifeQualityProducts)

Kraftfullare variant av snöslunga. Foto: Wikipedia

En intressant snöslunga som ligger rätt lågt i pris sett till hur mycket man får för pengarna. Märket är dock inte jättevälkänt och som alltid kan det finnas både för- och nackdelar med att köpa produkter från mindre varumärken.

Denna slunga ligger på 6 095 kr och har en 4-taktsmotor på 212 cc. Eftesom det är en 2-stegsslunga så lämpar den sig för även lite djupare och hårdare snö än en simplare slunga. Har du testat denna snöslunga eller hört något om den? Skriv en kommentar längst ned!

McCulloch slunga (från Webbhallen)

Detta märke har ett gott rykte om sig och har varit aktiva på snöslungemarknaden ett bra tag. En snöslunga från McCulloch, MSB121E, kostar runt 4 295 kr och för det får man en tystgående enstegsslunga som är eldriven. Lämpar sig bäst för ett snödjup på 20-30 centimeter, så bor du i nordligare delar av landet där du ofta kan räkna med mer snö än så är det kanske något mer kraftfullt du bör titta på. Som det står på Webbhallen så bör den inte användas vid slaskigare väder då snö och vatten blandas.

Denna modell väger cirka 39 kilo vilket är en rätt genomsnittlig vikt för en snöslunga som denna i mellanskiktet för hemmabruk.

Snöslunga från Stiga (pris från Carlsönerna)

Ett klassiskt svenskt varumärke, Stiga, tillverkar också snöslungor i flera olika prisklasser. Deras modell Snow Power kostar en slant (ca 21 900 kr) men du får i gengäld svensk kvalitet, en stark tillverkare och en söslunga som jobbar över 69 centimeter på bredden. Den är lätt att justera, både föra tt köra med bara ena handen samt så går den att anpassa för att köra på grusigare underlag vid behov.

Visste du att…

…det varje år i USA sker över 5000 olyckor relaterade till snöslungor. Så var på din vakt, du vill inte slunga iväg en egen kroppsdel eller ett hårt föremål på grannen!

…stora fordon som rensar exempelvis motorvägar under vintern vid kraftigt snöfall är egentligen bara förvuxna snöslungor.

…en bra tumregel är att aldrig peta på maskinen om den är på. Stäng alltid av den innan du justerar något.

…den första prototypen till en fungerande snöslunga skapades 1925. Snart 90-årsjubileum således!

Kom med frågor, tips, varningar eller rekommendationer – kommentera här nedanför!

Läs också: Snöskydd på tak | Tips kring snöröjning


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor