11 snygga tips när du ska bygga eller inreda ett kök

11 snygga tips när du ska bygga eller inreda ett kök

När du vill bygga ett kök eller byta köksinredning kan det kosta skjortan eller blir relativt billigt. Du kan köra standardkvalitet på allt och fokusera din budget av tid och pengar på små detaljer eller så kan du fläska på med finaste kökskaklet och dyraste köksbänken. Hur du än gör så har vi här 11 tips som ger dig råd och inspiration inför köksbygget eller renoveringen.

Funktion före form

Ja, det kan tyckas trist men faktum är att du alltid bör styra din köksinredning efter funktionalitet först och främst. Med rätt kökslayout (läs mer om kökstriangeln) så är det sedan lättare att fokusera på att få det snyggt och mysigt.

Utdragbara förvaringssystem

Ett konkret exempel på viktig funktionalitet är lådor, karuseller eller andra system för förvaring i kök som kan underlätta i din vardag. Det klassiska skafferiet i all ära, men för din rygg, dina leders och din fritids skull rekommenderar vi ett smart kökssystem före ett enkelt.

Köksbelysningen viktigare än många tror

Just lampor och annan belysning i ditt kök är det många som underskattar betydelsen av när de bygger kök eller byter ut sin köksinredning. Matlagning är ett hantverk, och alla hantverk kräver gott ljust för att du ska minska risken för huvudvärk och misstag. Idag finns det många snygga lösningar för belysning som enkelt går att integrera i kökets övriga design. Läs mer om inredningstips för belysning i hemmet.

Bygg kök efter behov

Generellt bör du fundera över hur och för vem ditt kök är till för. Singelhushåll? Storfamilj? Lagar mat varje dag eller två gånger i veckan? Ju mindre köket nyttjas till faktisk matlagning desto mer tid, kraft och pengar kan du oftast lägga på estetiken och inredningsvalen. Hör gärna med en leverantör av köksinredning om vad de rekommenderar för lösning för just dina behov.

Göra själv eller bara bestämma själv?

Att bygga ett helt nytt köksutrymme, eller byta ut inredningen, är ett omfattande projekt. Att göra det själv är möjligt, förutsatt att du har rätt behörighet för att arbeta med våtutrymmen och eldragning (om dessa moment ingår i ditt projekt). Men är du osäker bör du överväga att ta in en hantverkare.

Med ROT-avdraget kan man idag dra av halva priset för arbetet, en hantverkare som tar 600 kr/timme normalt kostar alltså efter ROT bara 300 kr/timme. Vill du veta mer om för- och nackdelar med de olika alternativen kan du läsa Göra själv eller köpa tjänst – så väljer du rätt.

Köksö eller inte

En köksö, alltså en fristående yta i köket, kan vara en stor fördel för att köket ska bli både praktiskt och snyggt. ÖVerväg i så fall att placera vasken i köksön, det kan göra ditt köksliv mycket enklare. Mer om köksöar.

Du bestämmer vad som är fint, inte inredningsmagasinen

Visst kan man få inspiration från snofsiga inredningstidningar eller reportage om läckert designade kök men i slutändan är det du som ska använda ditt kök. Låt ditt eget tycke och smak styra. Välj färger som tilltalar dig (vill du ha hjälp med färgmatchningen kan du läsa vår guide till färghjulet). Kompromissa alltid till en viss gräns, men kompromissa aldrig med din köksvision.

Glöm inte bort din matplats

Ett misstag många gör är att man planerar in förvaring, köksbänk, vitvaror och annat i sådan utsträckning att man helt glömmer bort att man ska ha plats för ett matbord (förutsatt att du inte har ett separat matrum). Gör en enkel skiss på rutat papper där du markerar ut bord och stolar, då vet du vad du har att jobba med för resten av köket. Mer om att skissa inför drömköket här.

Vilka fördelar har ditt kök redan idag?

Det gäller att arbeta med köket, inte mot det. Kanske har du ett kök med särskilt högt i tak? Använd i så fall allt utrymme hela vägen upp, för förvaring eller för att ingå i ett designtänk. Kanske är köket beläget vid stora fönster? Tänk på hur ljusinsläppet sker och anpassa belysningen efter det. Se till just ditt köks unika förutsättningar och lägg energin där den gör mest nytta.

Rätt mått för din köksrenovering

Det finns en hel del saker att tänka på när det gäller mått och regler för köksrenovering. Läs på här så ökar du dina chanser att få ett kök som fungerar i längden.

Resten av huset spelar roll

Ditt hus har både utvändigt och invändigt en egen stil, både genom din inredning och möblering men också generellt genom arkitkten som ritat det och byggarna som konstruerade det. Låt inte köket sticka iväg för mycket (om nu inte det är vad du själv önskar). Anpassa in ditt nya kök i resten av husets estetik.

Fortsätt låta dig inspireras

Byggmentor har tidigare skrivit flera artiklar om inredning i allmänhet och köksrenovering i synnerhet, mycket nöje:

Skriv gärna en kommentar här nedanför med egna tips eller frågor kring kök och köksrenovering. Lycka till med att bygga ditt kök!

 

Guide: Rengöra kran i kök och badrum

Guide: Rengöra kran i kök och badrum

Med jämna mellanrum bör du rensa och rengöra kranar (blandare) i kök och badrum. Fördelarna med regelbundet underhåll av kranarna är många – ökad hållbarhet och livslängd, fräschare utseende samt minskad risk för oönskade partiklar i vattnet.

Rengör du dina kranar i kök och badrum regelbundet?

Med våra tips kan du göra rent dina vattenkranar enkelt, effektivt och faktiskt helt utan kemikalier ifall du vill hålla dig från sådana. Efter artikeln får du gärna ställa frågor eller ännu hellre tipsa själv om hur du sköter om kranarna i ditt hem. Skriv en kommentar eller diskutera på vårt badrumsforum.

Så gör du rent och rensar kranfiltret

Kranfiltret är helt enkelt den lilla änden på din kran som också är vattnets sista utpost innan det forsar ut i din vask.

Problem: Smuts fastnar i kranfiltret på blandarens pip (alltså änden på kranen, helt enkelt), vilket leder till ojämn vattenstråle och svagt tryck. Risk finns också att smuts åker med i vattnet som du sedan dricker eller använder till matlagning.

Lösning: Skruva loss änden av kranen, exakt hur varierar från kran till kran. Ofta är det en så kallad strålsamlare med ett kranfilter i. Denna rengör du sedan på lämpligt sätt, vill du slippa kemikalier i traditionella rengöringsmedel så rekommenderar vi en hushållsmix med fyra deciliter vatten och en deciliter vanlig ättika. Låt kranfiltret ligga i blöt och rengör under tiden själva pipen med en tandborste och lite diskmedel, spola sedan rent med varmt och sedan kallt vatten.

Rekommenderad läsning: Tio tips för badrumsrenoveringen.

Putsa och skrubba din kran

Det mest synliga du kan göra för din kran är givetvis att rengöra den utvändigt.

Problem: Vattenkranar är i metall och smuts syns tydlöigt och känns ofräscht på en del av huset där du får ditt vatten från. Särskilt kalkavlagringar och fettfläckar fastnar ofta, och om dessa inte åtgärdas blir det en bra grogrund för bakterier.

Lösning: Antingen kör du med en disksvamp och rengöringsmedel eller så kan du använda samma blandning som i förra tipset /vatten och ättika) för att på så sätt få ett eget skonsamt medel som fungerar bra för att lösa upp smutsen. Var försiktig så att inte blandningen hamnar på andra ytor än kranen, torka i så fall upp omedelbart för att undvika missfärgningar. Efter skrubbningen torkar du av med en lätt fuktad trasa.

Ett alternativt rengöringsmedel för kranar av olika slag är faktiskt kolsyrat vatten som fungerar bra på den vanligaste typen av smuts på blandare.

Rekommenderad läsning: Undvik fuktskador i kök och badrum.

Kontrollera skållningsskyddet

Särskilt på din badrumskran är det viktigt att se till att ”skållningsskyddet” fungerar. Det ser till att du inte kan vrida fram så varmt vatten ur din kran att du riskerar att bränna dig.

Problem: Fungerar inte skållningsskyddet kan den ovaksamme eller oturlige bränna sig rejält.

Lösning: Detta kan vara lite mer komplicerat än tidigare moment och känner du dig osäker kan det vara värt att ta in en rörmokare en timme eller två för att fixa det. Det du behöver göra är att ta loss temperaturvredet (alltså den del av badrums- eller kökskranen som reglerar vattentemperaturen) och göra rent enligt tidigare punkters rengöringsmetod för att få bort kalkavlagringar.

Vill man vara noggrann kan man utnyttja tekniska hjälpmedel för att exakt ställa in önskad temperatur, men mycket beror också på hur pass ny din blandare är. Ju äldre desto färre valmöjligheter, oftast. Men det behöver inte vara ett problem, för med regelbundet underhåll kan dina vattenkranar hålla flera decennier.

Vilka är dina egna ”hustips” för att hålla kranarna i gott skick? Skriv en kommentar eller diskutera och ställ frågor på vårt badrumsforum.

Renovera och bygga kök – vad är det som kostar egentligen?

Renovera och bygga kök – vad är det som kostar egentligen?

Byggmentor ger dig de sju viktigaste kostnadsposterna när du vill renovera eller bygga kök. Med våra tips vet du var du behöver lägga det ekonomiska krutet och var du kan spara pengar genom rätt förberedelser och kunskap. Kom gärna med egna tips eller ställ frågor om köksbygge i kommentarsfältet under artikeln eller på vårt forum för köksrenoveringar.

Montera köket själv eller ta in hantverkare?

Att bygga kök själv eller anlita köksbyggare, eller kort och gott arbetskostnaden, är i de flesta fall den näst största kostnadsposten i en köksrenovering (den största är inköp av material/inredning).

Gör du ditt kök helt själv är kostnaden enkel att räkna ut i reda pengar – 0 kr. Däremot säger ju vissa att ”tid är pengar”, och ett kök tar oftast en hel del tid i anspråk. Hur pass värdefull den tiden är kan bara du själv svara på, vissa ser det som ett rent nöje att bygga upp ett kök medan andra anser det vara en pina. Kom ihåg att vissa moment, såsom eldragningen, bara får utföras av någon med behörighet så där kommer du sannolikt bli tvungen att anlita elektriker.

Räkna ut priset på köksfirman

Tar du in hjälp från en seriös köksfirma kan du räkna med att detta kostar i runda slängar mellan 30 000 och 100 000 kr, helt beroende på omfattningen av projektet. Normalt brukar en hantverkare ta cirka 350 – 650 kr/timme, utgå från detta i förhandlingen med köksbyggarna (stalltipset är som alltid att alltid höra med några olika firmor innan du bestämmer dig, detta för att få till bästa möjliga pris).

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-40%

Hela köket eller delar av det?

Det är givetvis även så att du inte behöver välja mellan att antingen låta en hantverkare sköta allt, eller att du själv gör hela jobbet när du ska bygga kök (se mer kring just processen för en renovering via länken). Börja alltid processen med att lista de moment som du kan, vill och hinner sköta själv. Då är det lättare att sedan ta in offerter på de delar som du vill lägga ut på entreprenad.

Ofta är till exempel rivning av tidigare köksinredning och bortforsling saker som du kan sköta själv medan tätskikt och dragning av el och vatten kräver större kompetens som du sannolikt bör lägga ut på fackmän.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad vid normal gör-det-själv-grad: 15-25%

Inredning, skåp och lådor

Bygga kök? Enkelt med Byggmentors tips.

Att bygga kök är på många sätt synonymt med att montera ny köksinredning även om detta steg bara är det ytligaste av alla moment som ingår. Denna kostnadspost varierar mycket eftersom du kan köpa begagnade IKEA-köksluckor för så gott som gratis eller beställa specialgjorda designerluckor från utomlands för hisnande summor. Kort sagt – här finns det pengar att spara för den som gör sin hemläxa och letar i såväl fysiska butiker som webbshoppar efter den bästa lämpade inredningen till bästa priset.

Byggmentors hustips: Kom ihåg att ett nytt lager färg eller omlackning kan vara minst lika uppfräschande som att köpa helt nytt. Kom också ihåg att IKEA-möbler inte är heliga, de går bra att hacka.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-15%

Köpa vitvaror, billigt elller dyrt avgör du själv

Ofta brukar en kökshantverkarfirma kunna ge dig förslag på vitvaror ifall du inte vill lösa den biten själv. Fördelen är att du då ofta får del av deras inköpsrabatt, nackdelen är oftast begränsat med alternativ.

Just vitvaror är precis som hemelektronik en extremt konkurrensutsatt bransch och därför en del av en köksrenovering där du som kund kan göra en stark insats för att sänka den totala kostnaden på projektet. Letar du extrapriser och ser till att få lägsta-pris-garanti från din återförsäljare kan köpdet bli mycket billigt.

Kom i vilket fall ihåg att rådfråga den som bygger ditt kök om vad de rekommenderar i vitvaruväg. Agerar ni i samråd ökar chansen att det hela blir lyckat både när det gäller utseende och vad gäller de tekniska bitarna av installationen och ditt kök som helhet.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 10-20%

Köksarkitekt – lyx eller grundstomme?

Behöver ditt kök byggas om?

Länge har det ansetts ”lyxigt” att ta in en inredningsarkitekt som privatperson, men idag blir det allt vanligare. Viktigt att komma ihåg är att en riktig köksinredningsarkitekt inte bara är bra för att göra ditt kök så snyggt och lättanvänt som möjligt utan kan också bidra i projektstarten med att ge dig synpunkter på vad som är viktigt respektive mindre viktigt att satsa på för just ditt kök.

Därför kan kostnaden för den du anlitar i slutändan bidra till att få ner totalpriset på projektet. En inredningsarkitekt kostar någonstans mellan 500-1000 kr/timmen exklusive moms, och hur mycket tid som går åt för en köksrenovering varierar väldigt mycket. Gör upp om detaljerna på förhand i ett skriftligt avtal så minskar friktionsrisken längre fram. Till exempel kan man gå på timpenning i början för att sedan när omfattningen står klar förhandla om fast pris för inredningsarkitektens totala arbetsinsats.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 0-10%

Tips: val av köksbänk eller köks-ö

Särskilt arbetsbänken eller ön i ditt kök kommer vara extra viktig sett till kostnadsbilden. En arbetsbänk längs med väggen eller på en fristående ö kan komma i många varianter (se förslag på olika material här).

Eftersom denna del är den mest frekvent använda och utsatta i ”kökstriangeln” så blir den också extra viktig att fokusera på. Den kommer hamna i blickfånget för dig och dina besökare, den kommer stå emot år av varma kastruller, matspillningar och grönsakshackningar, och den ska enkelt kunna renögras. Inget val man gör i en handvändning alltså.

Byggmentors hustips: Låt dig inspireras på förhand och samla på dig bilder på kök du tycker om. Det udnerlättar när du ska förmedla din vision till arkitekten du väljer för ditt köksprojekt.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-20%

Färger, former och fantasi

Till sist så är det värt att poängtera att den del av att bygga ett nytt kök som tar en vbäldigt liten andel av kostnaden men samtidigt kanske påverkar sluteresultat mest av allt är det ytliga – färger och mönster på ditt kökskakel, tapetval, färgscheman, fantasifulla detaljer som drar åt sig blickar. Allt detta är i sammanhanget mycket små kostnadsposter men kan göra hela skillnaden. Tänk igenom allt noga (varför inte tillsammans med din inredningsarkitekt) och hitta det köksuttryck just du är ute efter.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 1-10%

Ge oss dina bästa tips eller ställ frågor i kommentarsfältet här under eller på vårt forum för köksrenoveringar, där kan du diskutera allt från inredning och enklare renoveringar till helhetslösningar när du vill bygga kök.

Mer läsning om kök:

Köket – hemmets hjärta

Köket – hemmets hjärta

Sofie berättar om en bitvis komplicerad men i slutändan lyckad renovering i sin målande text och fina bilder (se bildspel längre ner).

Byta fönster samt panela om hela huset

Småbarn+renovering-tid=magsår. Ja, den ekvationen är vi nog många som kämpar med. Panel ska målas, fönster ska bytas och väggar ska riktas. Men när får man tid till familjen, pengar över till nöjen eller bara tid att läsa en bra bok? Tja, min gissning är faktiskt att när man väl är färdig så är det dags att börja om igen (alternativt dags att flytta till äldreboendet).

Två månader efter att jag fött vår andra son satte min sambo, efter att precis ha färdigställt en tillbyggnad, igång med att byta fönster samt panela om hela huset. Det var ett slitgöra som förvandlade vår tomt till en byggarbetsplats och gjorde vardagen lite… bökig. Efter det projektet trappade vi ned och renoverade hall, barnrum och sovrum, sådant som kunde få ta lite tid och där det dessutom gick att stänga dörren och hålla nyfikna barnahänder borta ifrån verktygen.

Oväntad gäst knaprade byggskum

Det fanns dock ett projekt som var en ständig nagel i ögat på oss. Köket! De ojämna luckorna, som gick i två olika färger och modeller, den trista planlösningen och golvet med sina gropar. Vi skulle bli tvungna att riva den bärande väggen, och murstocken, som skiljde den trånga köksdelen och matrumsdelen åt. Väggen som vår son förvandlat till en fondvägg med hjälp av kritor i allsköns färger. Eftersom köket trots allt fungerade som det skulle så sköt vi hela tiden projektet framför oss. Ända tills en kväll, då vi fick oväntat besök.

Jag såg honom aldrig, vår ovälkomne gäst. Jag hörde honom bara. Det otäcka ljudet av en mus som försöker knapra sig igenom en ”vägg” av stelnat byggskum. En provisorisk lösning för att hålla hans typ borta. Den kvällen drog våra planer igång. Datum spikades, budget och ritningar skissades fram och när maj månad kom stod vi redo. Varför maj? Vi var tvungna att plocka bort elementen och skulle riva ut köket från jordgolv till tak. Det måste helt enkelt vara varmt och ljust.

Riva, slita, förgöra

En månad tog vi ledigt. Vi flyttade hem till mina föräldrar, som även fick agera barnvakter otaliga timmar, och satte igång att riva. Känslan av att få gå lös med kofot och slägga i det gamla köket gick inte att beskriva. Det kändes underbart.

Sedan kom motgångarna. Murstocken tog en evighet att få bort. Det var ju inte bara till att riva ned. Allt skulle ju skyfflas ut genom fönsterna. Spadtag efter spadtag. Sedan kom regnet och kylan. Aldrig förr har maj varit så kallt och rått och huset kändes som ett gigantiskt kylrum. En hel vecka gick till att blåsa ut köket helt.

När vi stod där i det som återstod av vårt kök, en sandgrop och väggar som såg ut att höra hemma på ett museum, var gnistan borta. Skulle detta någonsin bli ett beboeligt rum igen? Skulle vi klara det på tre veckor? Som sagt, maj kändes kallt och rått…

Alla hus bär på en historia

Oavsett hur jobbigt det är så är det alltid spännande när man river i gamla hus. Under köksgolvet hittade vi närmre 100 år gamla lokaltidningar. Tidningar som t.o.m. var äldre(!) än vad vi trodde huset var. Tidigare hade vi hittat soffkuddar och trasmattor bakom panelen. Märkliga bilder på hyllplanen i garderoberna och gravstenar under den gamla boden på tomten. Sätt nu inte andan i halsen. Tidigare låg här ett stenhuggeri, alltså inte en kyrkogård.

Rummet börjar ta form

Det är först när man skalat av allt yttre som man ser vad som verkligen behövs göras i ett hus. De bärande balkarna till golvet var allt annat än jämna och raka så de fick bytas ut. Den bärande väggen behövde ersättas med en rejäl balk och hålet efter murstocken behövde byggas igen så att vi kunde gå i badrummet ovanpå köket.

Sedan började allt jobb med reglar, el och rör. Det där jobbet som tar en evig tid och som ibland inte riktigt syns efter en hård dags arbete. Jag hade ju hand om barnen men min sambo fick hjälp av både min pappa och svärfar. Dessutom har vi turen att ha en snickare i släkten som titt som tätt tittade in och hjälpte till med de lite svårare momenten, typ de bärande balkarna. Det var en stor trygghet.

Skåp, skåp och åter skåp

I början på fjärde veckan var (kryss i taket) väggar och tak på plats och man kunde börja ”klä in” dem med vita takbrädor, härligt klickgolv och schyssta tapeter. Plötsligt rullade allt på i en rasande fart. Vårt kök var inte längre en mörk ruin. Det var ett rum. Ett rum med raka väggar, med yta och ljus.

Om kvällarna lämnade vi barnen sovandes hos mina föräldrar och smög iväg hem. Vi satt fullt påklädda i vår inplastade soffa, som levererats precis då renovering satte igång, och tittade på tv samtidigt som vi skruvade ihop köksskåpen. Det var med helhjärtad lust jag gick in för det. Jag hade länge drömt om ett IKEA-kök med stora lådor, rejält med förvaring och inbyggd ugn. Men redan andra kvällen började humöret tryta. Hur många skåp fanns det egentligen?

Genväg blev senväg

Då vi bara hade fyra veckor på oss och blev tvungna att flytta på diskmaskin och diskho bestämde vi oss för att skarva vattenledningen någonstans precis utanför huset. Bara till slutet av sommaren då vi skulle få tid till att gräva upp gräsmattan från huset och ut till vägen och lägga en helt ny oskarvad slang.

Trots hjälp från kommunen lyckades vi inte hitta vattenledningen under marken och vi hade ju som sagt inte tid att gräva just då så skarven hamnade, ve och fasa, under vårt nya köksgolv. Oron över att det skulle börja läcka gnagde ständigt i magen. För att någonsin behöva göra om allt arbete, det fanns (och finns) inte på kartan.

Äntligen färdigt

Ok, vi höll inte deadlinen helt på fyra veckor. Ett par dagar extra la vi på finliret. Ja, ska jag vara helt ärlig så har vi fortfarande några lister som behöver sättas upp. Det tycks vara en röd tråd i renoveringssammanhang. Innan ni skakar på huvudet så vill jag påpeka att jag sett det hos fler än oss… om det nu kan göra vår avsaknad av lister mindre synlig.

Hur som helst. Köket blev allt vi drömt och lite till. Hur jobbigt det än är att leva mitt i ett renoveringsobjekt så är resultatet värt mödan. Vi fick köksön vi längtat efter, ett nytt rejält matbord för åtta personer fick utan problem plats och vi har dessutom plats för alla våra köksprylar. Inga mer skeva luckor, inga gropar i golvet. Vi kan se barnen sitta vid bordet och rita och föra ett samtal med dem då vi lagar mat. Framförallt så kan vi säga att det här är vi!

PS. Ja, det är pinsamt att erkänna, men det dröjde ett helt år innan vi fick tid att gräva på tomten. Under vintern var oron som störst. Men skarven höll och nu ligger den nya ledningen på plats. 2.20 meter under jord låg den gamla. Jag antar att nästa projekt blir trädgården. Den ser nämligen också ut att ha fått besök av en oönskad gäst. Något i stil med en gigantisk mullvad. DS

Klicka på bild för att få upp bildspel: [nggallery id=29 template=caption]

Text och bilder: Sofie Viblom

Gammal affärslokal blev vårt nya hem

Gammal affärslokal blev vårt nya hem

Ann berättar om hur en affärslokal med många år på nacken renoverades till en beboelig lya med unik känsla i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Ann ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Anns tävlingsbidrag (se bildspel längre ner):

Affär från 50-talet helt utan standardmått

Affärslokalen som blev ett hem.

Andrahandskontraktet skulle löpa ut och vi behövde någonstans att bo. Efter otaliga lägenhetsvisningar köpte vi en gammal affär från 50-talet som ingen annan ville ha och började vår renoveringsresa mot en bebolig lya. Problemlösning och påhittighet har varit ledord för att kunna fullfölja drömmen där ord som ”standardmått” ej existerat.

Ett år senare och många kläder förstörda av spackel och målarfärg, är jag överlycklig att kunna säga; vi har lyckats skapa vårt drömboende. Vi fick hjälp med att slå ut en vägg, höja upp köksgolvet och flytta el/rör, sen gjorde vi resten.

Vi la in ett tåligt vitt truckgolv, här skulle man kunna tappa saker i golvet utan att det blir märken. För att utnyttja takhöjden designade vi ett litet loft till köket och istället för att beställa trappräcke dit, köpte vi tåliga stålrör som vi lackerade. Både snyggare och prisvärt!

Kofot, skjutdörrar och porslinsuggla

Jag kunde inte hålla kofoten borta ifrån en, enligt mig, ful dörrkarm och efter några försök att lossa karmen upptäcktes tegel bakom en dörröppning, detta knackades fram och vips blev det en rolig detalj. För att skapa två rum av ett större, reste en innervägg.

För att släppa in mer ljus till rummen köpte vi gamla fönster och monterade längst upp på väggen, en kul lösning som vi blev mycket nöjda över. Efter många funderingar på vilken tapet man skulle ha på en större vägg i köket kom vi på en annan idé. Vi köpte vita canvastavlor som vi målade med väggfärger vi tyckte om, hängde upp och piffade med att sätta en lite tokig porslins uggla i mitten.

I denna gamla affär fanns ingen speciell förvaring så vi byggde en platsbyggd garderob med skjutdörrar. Men med 3.40 i takhöjd kan man inte ta vilka dörrar som helst då det lätt dörrarna ser korta ut. Med lite tur hittade vi över 3 meter höga skjutdörrar på andrahandsmarknaden på nätet, byggde in dom och plötsligt kunde man gömma halva bohaget där! Toppen!

Så nu har den gamla butiken fått lite välbehövlig kärlek och omtanke och kan leva vidare fast i en annan skepnad helt enkelt.

Klicka på bild för att se bildspel: [nggallery id=26 template=caption]

Text och bilder: Ann Lindqvist

Tyck till om Anns projekt i kommentarsrutan här nedanför, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Anns bidrag att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Köksrenovering – före och efter

Köksrenovering – före och efter

Från en lös sladd växte Mias köksrenovering sakta men säkert för att till slut bli ett helt nytt och renoverat kök. Se före- och efterbilderna och läs mer i henns bidrag i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”  (läs mer via länken). Klicka på ”Gilla” här till vänster om texten om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Mia ska vinna ”Läsarnas pris”!

Mias bidrag (se alla bilder längre ner):

Hur en lös sladd blir ett nytt kök

Vitt och fräscht. Några liter målartvätt och ett par hinkar högblank färg, sen är saken biff. Eller? Nej, inte alltid. 60 års rökning sätter sina spår, även på hus; nikotingula snickerier och små lömska pustar av inpyrd rök när en kökslucka öppnas eller stängs. Ibland krävs det tre musketörer och en lös sladd för att det ska bli ett hus i 2000-tals tappning – vitt och fräscht.

Här behövs en köksrenovering.

Fredrik drog på sig jobbarbrallor och deklarerade att han bara skulle hjälpa Robin sätta fast en sladd i hallen innan vi skulle till stranden. Picknicväskan packades, handdukar rullades. Vi hoppade in i bilen och styrde mot Tyresöskogen.

Sladden var snart på plats och en husesyn påbörjades – det sparkades lite här och lite där, mumlades om vad som borde göras, som killar gör när de inspekterar… Dörren och den 40 centimeter breda väggen i köket borde tas bort. Verkligen. Det var de rörande överens om, plötsligt såg jag den. Rivarblicken! I samma stund såg jag även dagen på stranden försvinna i ett moln av renoveringsdamm.

Ut med korkmatta, in med trägolv

Kofot och släggor drogs fram snabbare än Arge snickaren (eller var det jag?) ryter ”Ni förstår ju inte!”. 30 minuter senare var väggen nermonterad – men var inte kaklet väldigt fult och stank det inte gammal cigarettrök? Skulle det inte bli mycket luftigare om skåpen på vänstersidan togs bort? Jo, så klart! Några timmar senare hade även den smutsbruna korkmattan åkt ut och gett plats åt trägolvet, som den effektivt skyddat sedan 40-talet, trädgården var förvandlad från grönskande oas till renoveringsmonument.

Men det som rivs måste byggas upp – om man vill ha ett fungerade kök, vilket ingen i stundens hetta hade en tanke på. Så. När halva köket var raserat, mörkret börjat falla, picknic-maten uppäten och det inte fanns någon återvändo påbörjades den strukturerade planeringen; PERT-schema för att beräkna tid och vad som var kvar att göra – allt skrevs ner på små lappar och lades i tidsordning och flyttades runt; Att köpa – bänkskivor, skåp och dörrar, elkontakter och sladd. Skyddspapp och tejp. Montera – ny elcentral, skåp och luckor. Måla – tvätta och slipa väggar.

Till slut blev det vitt och fräscht

Listan blev lång, uppdelningen av uppgifter kort; vi var ju bara tre: en elektriker, en projektledare och en allt-i-allo. Visserligen hade inte alla blivit tillfrågade i början av projektet, men nu var vi här. Natten kom, vi åkte hem, höga på adrenalin och trötthet och fulla av idéer.

Som självutnämnd arbetsledare var passet dock inte över – nu började arbetet vid tangentbordet, ska det göras ska det göras ordentligt – ett schema skapades, färgglada staplar som visade vem som skulle göra vad och när. Dag för dag – beräknad tid för att få ordning på köket var från början 36 timmar, vilket senare visade sig vara lite väl optimistiskt.

Kommande semesterdagar fylldes av ytterligare rivning – lika bra att ta hela köket när vi ändå var på gång, spisen åkte ut och köksfläkt införskaffades. Eldragningar, måleri och otaliga vändor till diverse butiker, många skratt, några fel och stor inbördes beundran. Och diskussioner hur det skulle se ut. Och hur det skulle göras på bästa sätt – för ingen av oss hade byggt något, förutom kojor i skogen när vi var små.

Fem dygn senare var köket vitt och fräscht. Borta var nikotingula snickerier och lömska pustar av cigarettrök. Vi var förbaskat nöjda med oss själva. Ibland blir det inte som man tänkt sig – ibland blir en lös sladd ett nytt kök.

Klicka på en bild för att få upp bildspel: [nggallery id=21 template=caption]


Text och bilder: Mia Arwidsson

Vad tycker du om aMias beskrivning av köksrenoveringen? Kommentera nedanför, och delta gärna själv i tävlingen.

Nytt kök med gammal känsla

Nytt kök med gammal känsla

I detta tävlingsbidrag i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) får vi läsa om Carinas uppfräschade kök där fokus var på att renovera i samma stil snarare än att köpa nytt. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Carina ska vinna ”Läsarnas pris”!

Carinas bidrag:

Nytt kök med gammal känsla

Nytt kök med gammal känsla på köksinredningen.

När vi flyttade in i det gamla huset byggt 1948 så ville vi behålla den gamla inredningen. Skåpluckorna i köket med dragluckor under påminde om mormors kök. Gamla kök har ju rejäla hyllor så det är dumt att riva. Våra vänner tyckte att vi skulle riva bort allt och sätta in nytt men huset ville inte det. Hur skulle det se ut med ett gammalt hus med vit inredning och stålrörsmöbler, nej! Det passar inte.

Jag blandade grönt pulver till bladen och engelskt rött till blommorna och målade. Det blev faktiskt lite kurbitsk stil. Ovanför diskhon satte jag upp en smal hylla samt gjorde ett litet staket av glasspinnar som jag målade vita.Jag har slipat luckorna och grundat med en svagt gul färg, sedan blandade jag guldocrapulver med ljungalasyr som jag sedan randade luckorna med. Sedan satte jag mig ner och funderade på om jag skulle måla något motiv. Jag såg då på bården vi satt upp i köket, en blomslinga. Den fick det bli.

Man kan köpa svarvade pinnar där de säljer båtinredningar men då kanske inte hyllan ska vara så lång för det blir rätt dyrt. På hyllan har jag satt kryddor i bokstavsordning, väldigt praktiskt.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=15 template=caption]

Text och bilder: Carina Andersson

Skriv gärna en kommentar om köksinredningen, och varför inte delta i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också?!

Renovera kök efter vattenskada

Renovera kök efter vattenskada

Annica berättar om hur köket drabbades av en vattenskada vilket ledde till en omfattande köksrenovering, i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Annica ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Annica tävlingsbidrag (bläddra ner för att se bildspel):

Köksrenovering efter vattenskada

Köksrenovering.

Vi köpte vårt hus, satte genast ivrigt igång med renoveringen på nedervåningen. Efter att väggar var rivna och nya vattenledningar och värmeslingor i golv var fixade så skulle vi flytta in i vårt hus för att göra färdigt övervåningen.

På julafton klockan 11 får vi ett samtal från min mamma som fått ett samtal av grannen om att det sprutar vatten från husväggen. Så vi åker upp till huset och möts av att det formligen sprutar ut vatten ur väggen.

Och när vi öppnar dörren är förödelsen nästan total. Tre månader sa försäkringsbolaget det skulle ta att återställa. Åtta månader senare var det fortfarande inte färdigt. Men NU är det klart!

Klicka på en bild för att få upp bildspel:

[nggallery id=14 template=caption]

Text och bild: Annica Lindqvist

Kommentera gärna texten och bilderna, och klicka på ”Gilla” här till vänster om du uppskattade bidraget. Delta gärna själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också!

Operation Köksrenovering

Operation Köksrenovering

I det sjätte bidraget i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) får vi höra och se bilder på hur Hannas köksrenovering blev verklighet genom att alla tog ansvar för det de var bäst på. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Hanna ska vinna ”Läsarnas pris”!

Hannas tävlingsbidrag:

Oundviklig köksrenovering

Köket före renovering.

Jag och min sambo har levt tillsammans i cirka ett år när vi inser att köket behöver en make up. Fram till då hade ugnens värme strömmat ut i vårt dåvarande skafferi och förstört de flesta torrvaror vi ägde, samt att köksbänken balanserat på en extra trälist efter väggen. Trälisten kan vi tacka den förre ägaren för genom att han felade lite i sin måttbeställning på bänkskivan.

Köket i sig var från 1986, då för övrigt undertecknad föddes, vilket gjorde renoveringen ännu mer värdefull och påtaglig. Dagen D var kommen och IKEA hade fått minst tio besök av familjen innan beställningen blev ett faktum. Plånkan var tom men desto lyckligare var vi, jag och min sambo.

Familjen rycker in

Köket innan rivningen.

Svärfar från Lappland kom ner till Sundsvall för att stå till renoveringstjänst. Innan dess tål att nämnas att andra familjemedlemmar funnits på plats i lägenheten för att slita ut det gamla åbäket till kök. All hjälp mottogs då tummen sitter mitt i handen på en av oss.

Allt gick enligt planerna. Min främsta uppgift var att hålla mig undan, koka kaffe samt stå för kökstjänsten medan herrarna arbetade febrilt. Sambon och svärfar kompade bra i köket och mot alla odds blev köket klart efter många timmars slit. När det mesta satt på plats var det dags att släppa in kokerskan i bilden, nu skulle det skruvas lådor, hyllor och diverse IKEA-inspirerade delar.

Jag tog mitt jobb på största allvar, främst på grund av en tidigare händelse under renoveringstiden…

En dag tidigare…

Männen är på sin arbetsplats för helgen; i köket. Golvet ligger färdigt och glänser med sin svarta kulör och några skåp har kommit på plats.

Det borras och bankas om vartannat medan jag försöker få mig lite ledig tid mellan kaffekokningen och mikromaten. Strax innan har jag besökt den lokala mataffären och lyxat till det med en dagsfärsk veckotidning. Problemet var att jag även småtittade lite på TV:n i samband med den lediga tiden.

Plötsligt inser jag att TV-dosan slutat att fungera, varför ska detta hända nu tänker jag. Jag försöker febrilt att byta kanal med dosan, men utan resultat. Jag utbrister ett antal svordomar och blir riktigt förbannad. Tidningen ligger på min mage och sambon springer ut i vardagsrummet med snickarbyxan och hammaren i högsta hugg.

Han undrar om ett tredje världskrig utbrutit med tanke på mina ordval. Jag påpekar att dosan är trasig och att det behöver bytas batterier… behöver jag säga mer? Sambon väljer först att bita sig i tungan men sedan kommer utskällningen som innefattar en eventuell skilsmässa innan giftermålet ens ägt rum. Hans svett lackar i pannan och svärfar undrar även han om vad som händer.

Jag skäms och ser till att dra mitt strå till stacken under resten av bygget. Det blev ett batteribyte och veckotidningen förblev oläst. Men resultatet av ombyggnationen när vi väl kompade blev strålande.

Köksrenovering – ett bra beslut

Köket är renoverat!

Helt nytt kök
Köksrenovering genomförd!

Idag är köket på plats. Alla lådor är utdragbara och alla skåpluckor hänger rakt. Vi är fortfarande ihop och väntar vårt första barn. Att renovera det viktigaste rummet i lägenheten var det bästa beslutet vi fattat, nu ryker inte värmen rätt in i något skafferi och bänkskivan är måttbeställt med millimeterperfektion.

Vi har delat många skratt och minnen i köket och all tid har varit värt mödan. Ett stort tack till alla inblandade och nu med hopp om att även glädja andra hemmafixare tackar vi för oss och ser till att batteritiden inte hinner fortgå innan besvikelsen blir ett faktum.

Text och bild: Hanna Rolinder

Vad tycker du om texten? Kommentera nedanför! Och varför inte skicka in ditt eget tävlingsbidrag.

Så fick vi vårt drömkök

Så fick vi vårt drömkök

Ett nytt kök i gör-det-själv-anda berättar Therese om, och hon delar med sig av sina bästa tips till andra som ska renovera i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken)Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Therese ska vinna ”Läsarnas pris”!

Therese tävlingsbidrag (se alla bilderna längre ner):

Köket måste bytas

Kroppen värker efter drömmen om ett hus, armarna känns långa efter alla turer med baby och flera matkassar. Upp ner, upp ner och upp, det är tre lååånga trappor till vår dörr. Men så har vi utsikt här, högt uppe, fjäll och sjö så långt ögat kan nå, men om vi ändå bodde i hus, vad skönt det skulle vara. Bara att sladda in med bilen, lilla gumman kunde sova kvar i bilen medan jag packade in varorna, vad lyckliga vi skulle vara och all energi som går åt i trapporna skulle jag kunna kratta löv för istället, yes vi ska bo i hus!

Många budgivningar senare och en annons på blocket gav resultat, alltså annonsen på blocket. Ett urgulligt äldre par kontaktade oss och ville sälja deras hus, lyckoruset var totalt! Under tiden vi kämpade med glädje och tårar i budgivningarna tyckte jag det var en bra idé att lämna min karriär inom hälsa för att bli ett ess i byggbranschen, vår budget och kunskap var trots allt inte den största.

Juni månad jag får jobb inom bygghandeln, juli månad och vi skriver kontrakt, vi är husägare! Elsa visar mig hur jag får på den blåa gigantiska spisen.

-Du måste vrida i den här ordningen annars fungerar den inte, fläkten dånar som ett helt tåg.

Köksrenovering a la gör-det-själv

Köksrenovering pågår.

Köket måste bytas och det illa kvickt. Projekt gör-det-själv börjar ta form. Rivningen är enkel, både jag och min man går loss på de volangprydda skåpen. Köket och vitvaror beställs, färdiga sektioner, för att göra det enkelt.

– Har ni kollat om väggarna är raka?

– Ehhh nej.

Ringer upp min älskade pappa, han kan det mesta och varför inte ta fönsterna samtidigt, man känner nästan vädret när man tittar ut genom dom. Sagt och gjort, vi var verkligen supertrion!

Raka fina väggar och linjer. Allt vitmålades och vi passade på att slänga in ett nytt tak, Moelvens regina, har man 4 starka armar och en massa skruv går det snabbt. Med mina nyvunna kunskaper i bagaget, varför inte ta golvet samtidigt jag menar när vi ändå är igång. Svart borstat ekgolv från Golvabia blev det bästa valet.

Myresjököket anländer i en stor buss, tjohoo, in med allting, sakta men säkert tar det form. Nu ska bänkskivan in, men hur då? Nästan 4 meter lång är det ingen barnlek, att den spricker är ett faktum. Tredje bänkskivan lyckas komma in genom en ruta, oskadd! Hej då mikromat!

Runda fönster vore ju läckert, japp runda fönster blev det, nästan lite båtkänsla, chooook chooook! Att rengöra Kakel var det inte tal om, mannen beställde en 3meter lång härdad glasskiva och en LED-belysning från Tyskland.

Nu hade vi lärt oss, glasskivan kom in hel på första försöket, puhh! Ringde in övriga familjemedlemmar och dom tog gladeligen en pensel i handen och svisch sa det så var huset målat i grått (granit). Fläkten susar tyst och jag njuter av att laga mat i vårat kök.

Mina bästa tips om ni vill göra jobbet själva:

 • Ta god tid på er och gör upp en plan.
 • Be om hjälp när du är osäker.
 • Ta en sak i taget och se till att ha roligt tillsammans på vägen!

Om jag skulle vinna:

Jag önskar vi en ny farstukvist har, det är alldeles för många som på huvudet far.
Sår, stygn och bulor blir kvar, kan tänkas varför vi inte den redan rivit har.
Många nedför trappan rullar, en liten slant och det blir andra bullar!
Längtar efter att det blir vår, önskar vi en ny farstukvist får, snälla tomten…

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=10 template=caption]

Text och bilder: Therese Ylander

Tyck till om köksrenoveringen i kommentarsrutan nedanför, och klicka på ”Gilla” till vänster om du tyckte om tävlingsbidraget. Delta själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.

Måla om köksluckor i 7 steg

Måla om köksluckor i 7 steg

För den som vill passa på att måla om köksluckor kommer här sju bra tips för att göra rätt från början och få ett uppfräschat kök så enkelt och billigt som möjligt. Dela gärna med dig av egna tips, erfarenheter och bilder på Byggmentors köksforum eller skriv en kommentar under artikeln med dina egna råd.

Köksmålningen börjar vid köksbordet

Innan du över huvudtaget plockar fram en pensel eller köper färg bör du sätta dig med papper och penna, eller en dator, vid köksbordet och lista vad det är du vill göra med dina köksluckor. Vilka material rör det sig om, vilken färg (eler vilka färger) behöver du, vilka övriga material behövs. En annan faktor att överväga tidigt är huruvida du vill göra allt jobb själv eller om du vill offra pengar i utbyte mot tid för att anlita en målare för jobbet.

Gör en ”att göra”-lista och mycket är vunnit i förberedelserna. Ett viktigt moment är att hitta rätt färgschema för köket, se Byggmentors tidigare guide kring just rätt kombination av färger.

Köpa nya köksluckor istället?

Ja, även om målet är att måla om köksluckorna så bör du åtminstone fundera på om det kan vara värt att köpa nya luckor istället. Särskilt om de är av lite mer avancerat snitt med många skavanker kan det löna sig att köpa nyttistället för att renovera och måla om luckorna. Släta köksluckor i trä är enkla att måla om men mer avancerade varianter kan kosta mer än det smakar i både tid och pengar att fixa till.

Förbered dig noga om du ska måla om köksluckor.

Skaffa färg och övrigt material

Nästa steg är både att göra inköpen du behöver samt att utnyttja den kompetens som finns hos färghandlare i allmänhet. Beskriv hos din lokala färgbutik vad du har för köksluckor och vad du vill göra med dem och du kommer sannolikt få kloka råd kring vilken typ av färg du behöver, och andra saker att tänka på. Tänker du dig en större köksrenovering rekommenderar vi vår guide till nytt kök.

Skruva loss och numrera köksluckor och delar

Nu är det dags att hugga tag i det praktiska för att komma i gång med målningen av köksluckorna! Skruva loss alla lösa delar, både själva luckorna och eventuella hyllplan om du även ska måla invändigt. Använd maskeringstejp och skyddspapper för att se till att ingen färg hamnar där den inte hör hemma. Att hoppa över skruva-loss-momentet må spara tid men i slutändan blir det sannolikt mycket jobbigare att måla och risken för att det blir fel ökar.

Ett tips i sammanhanget är att sätta en tejpbit på varje lucka och lös del, såsom knoppar och gångjärn som du med fördel placerar i numrerade påsar, och numrera dem för att på så sätt komma ihåg var någonstans i ditt kök de hör hemma. Förslagsvis kan du börja med en 1:a på den del som är längst till vänster och sedan fortsätta åt höger.

Tvätta först, måla sen

Eftersom köksluckor, inte helt oväntat, befinner sig ett rum där matlagning sker är det ofta extra drabbade av smuts och fett. Därför är det viktigt att rengöra alla delar som ska målas noggrannt innan du drar fram penseln. Så kallad ”målartvätt” funkar bra för detta, men dammtorka ordentligt först.

Dags att måla med grundfärg

Nu är allt förberett och dags att börja måla. Först ska du stryka på ett lager grundfärg, antingen vatten- eller oljeburen. Vill du så kan du måla två lager grundfärg med torknuing mellan, men ett lager brukar räcka. Tänk på att måla ytorna först och kanterna av köksluckorna sist, annars kan det lätt bli fula spår av rinnande färg.

På med ytfärgen

Till sist är det den färg som ska synas utåt som ska på, till exempel en lackfärg. Hör med din färgbutik om vilket resultat du vill uppnå och vad de rekommenderar för typ av färg. Även metoden du målar med spelar roll för utssendet, en roller kan exempelvis ge dig struktur och mönster om du vill, medan vissa typer av penslar kan skapa de märken från penseldragen som vissa eftertraktar och andra vill undvika. Kom ihåg att respektera de tider för torkning som anges på både yt- och grundfärg.

Har du själv målat köksluckor? Dela gärna med dig av tips, erfarenheter och bilder på Byggmentors köksforum eller skriv en kommentar med dina egna råd.

Nytt kök? Här är checklistan du behöver!

Nytt kök? Här är checklistan du behöver!

När du vill skaffa nytt kök är det många moment som ska klaffa. Det ska renoveras till en rimlig kostnad, köksinredning ska köpas in, och köket måste byggas och dimensioneras för att det ska fungera för den person eller familj som använder det. För att du inte ska glömma något inför din köksrenovering kommer här Byggmentors checklista för dig som skaffar nytt kök. Kom gärna med egna kökstips eller frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors köksforum.

Gör en enkel planlösning för ditt kök

Ett nytt kök kan ibland vara nödvändigt.

Oavsett om du ”bara” byter ut delar av din köksinredning eller om du gör en komplett köksrenovering där du i princip bygger ett nytt kök är det en bra idé att rita upp och planera köket på papper innan du anlitar snickare och köper köksskåp eller vitvaror. Detta behöver faktiskt inte vara så komplicerat, använd ett rutat papper där du bestämmer att till exempel fyra rutor på pappret motsvarar en kvadratmeter kök. Sedan är det bara att rita dig fram till olika layouter för ditt nya kök tills du känner dig nöjd med upplägget. Här kan du läsa mer om att skissa köket.

Sakerna du inte får glömma i planering av nytt kök

När du börjar skissa upp en planlösning för köket och se över priser för såväl eventuell arbetshjälp som för material och köksinredning/möbler är det viktigt att hela tiden komma ihåg att köket framför allt måste fungera. Här är en enkel checklista för köket att hela tiden stämma av med för att säkerställa att du inte glömmer bort något eller bygger om köket på ett sätt att någon del av köksanvändandet går förlorat. Dessa är sakerna du inte får glömma att planera för och köpa in när du skaffar nytt kök:

 • En yta som tål värme i direkt anslutning till spisen.
 • En arbetsbänk/köksbänk som har yta för matlagning och avställning som är sammanhängande mellan diskhon och spisen.
 • Tillräcklig yta för att kunna sortera avfall.
 • Plats för ”lösa” köksmöbler om detta är planerat för – till exempel köksbord och stolar.
 • Gott om plats bredvid diskhon för att kunna ställa disk på.

  Planera köket utifrån ”kökstriangeln”
 • Yta för vitvaror (kyl, frys, diskmaskin).
 • Förvaringsytor – gör en grov uppskattning på hur mycket förvaring du behöver av såväl livsmedel som köksredskap och porslin och se till att du planerar in så pass mycket förvaring.

Kostnad för ett nytt kök

Just kök och köksrenoveringar varierar oerhört i kostnad. En enkel renovering där du byter köksluckor och kanske sätter nytt kökskakel, och utför arbetet själv, kan bli billig och kosta rätt få tusenlappar om du jagar låga priser. Vill du däremot bygga upp ett helt nytt kök från grunden och anlitar professionell hjälp kan ett nytt kök med bra kvalitet på inredning, golv och vitvaror utan problem gå på flera hundra tusen kronor i arbetskostnad och materialkostnad.

Mellan tummen och pekfingret kan du dock alltid räkna med från 10 000 kr/kvadratmeter och uppåt en bra bit om du anlitar hantverkare och köper ny köksinredning. Kom ihåg att alltid kolla upp flera offerter från olika företag på både arbete och inredning/vitvaror innan du bestämmer dig, då ökar chansen att få ner kostnaderna något.

Läs gärna våra tidigare guider till köksrenovering: 12 tips för köksrenoveringen och Renovera kök billigt. Kom gärna med egna tips eller frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors köksforum.

Renovera kök billigt – 5 smarta tips

Att renovera köket brukar ofta innebära en rätt stor kostnad om man gör det från grunden. Men det går faktiskt att renovera köket billigt med lite kreativitet och fokus på rätt områden. Priset behöver alltså inte springa iväg om du följer Byggmentors fem tips för att renovera köket billigt.

Byt ut valda delar av kaklet

Att sätta helt nytt kakel i samband med köksrenoveringen behöver inte alltid vara nödvändigt. Välj ut en del av kaklet som du byter ut och skapa spännande färgkombinationer eller mönster. Det drar blicken till sig och kan med lite kreativitet bli minst lika snyggt och fräscht som om du hade bytt ut allt kakel. En enkel lösning som fungerar är att köra en enkel ljus färg som bas och sedan sätta en rad kakel i någon mer rolig färg. Mörka färger bör användas försiktigt eftersom det annars kan skapa en för mörk arbetsyta.

Pris: Nya kakelplattor i många varianter kan du hitta för nästan inga pengar alls om du letar efter extrapriser och erbjudanden. Att sätta kaklet klarar den händige själv, alternativt kan du anlita en plattsättare som kan göra det på några timmar. I arbetskostnad bör det innebära att du landar under tusenlappen.

Byt ut kranen i köket

Att installera ny kran (eller ”blandare” som det heter egentligen) är ett i sammanhanget billigt sätt att fräscha upp köket rejält. Eventuellt kan du passa på att byta ut hela diskhon. Nytt stål piffar upp hela köket och blir ett naturligt blickfång för den som vistas i köket. Att renovera köket billigt kan vara så enkelt som att lägga allt krut på just kranen.

Pris: Ny kran till köket kostar allt från några enstaka hundralappar för standardmodeller till uppemot 4000 – 5000 kr för riktigt moderna varianter. Dessa är ofta energisnåla vilket kan hjälpa till att sänka kostnaderna för varmvattnet. Är du osäker på installationen bör du anlita en vvs-expert, arbetskostnaden blir då bara för några timmars arbete (räkna med runt 400 kr i timmen, i snitt).

Renovera köksluckorna – billigare än att köpa nytt

Renovera kök billigtAtt byta ut luckor på skåp lådor är ofta en dyr affär även om man går efter billigast möjliga på IKEA. Ett bra alternativ kan då vara att istället fräscha upp ditt befintliga ytskikt i köket. Ett lager färg kan exempelvis göra underverk för köket utan att kosta särskilt mycket. Lek gärna med mönster och stenciler för att skapa en verkligt unik känsla.

Pris: Den enda kostnaden är egentligen för färg och utrustning (penslar). För 500 kr kan du utan tvekan måla om köksluckorna med kvalitetsfärg.

Ny belysning ger billig köksrenovering

Att byta ut belysningen eller placera om befintlig belysning kan drastiskt förändra intrycket av köket. Vid en köksrenovering brukar man installera ny belysning men det går alldeles utmärkt att satsa på att helt enkelt byta ut den befintliga. Testa spotlight istället för ljusrör. Kanske en taklampa som kanske egentligen inte passar för ett kök? Arbeta också med ”sned belysning” där du du inte siktar på symmetriskt ljus utan istället fokuserar ljuset mot vissa punkter i köket. Se gärna Byggmentors tidigare guide till belysning för mer tips.

Pris: Att ”bara” köpa nya spotlights och koppla in dem kan du utan problem klara av för allt mellan 400 – 1500 kr mellan tummen och pekfingret. Vill du göra en mer omfattande uppdatering av belysningen i köket bör du anlita en elektriker. Räkna med en dags arbete för runt 3 000 kr i arbetskostnad.

Ny köksbänk

Att byta ut endast köksbänken gör ofta stor skillnad på hur köket ser ut. Det är en relativt kostsam åtgärd men ändå betydligt billigare än att renovera hela köket. Arbetsytan är ofta i fokus när man är i köket och att satsa lite extra på en tjusigare variant är ofta pricken över i:t i ett kök. Se gärna Byggmentors genomgång av olika material för köksbänkar.

Pris: Jagar du erbjudanden kan du hitta fina varianter för runt tusenlappen, vill du satsa på mer exklusiva material som granit kan du räkna med ett pris på 6000-7000 kr och uppåt, beroende på storlek och kvalitet.

Har du egna tips på hur man kan renovera köket billigt? Skriv gärna en kommentar här nedanför eller på Byggmentors köksforum.

10 köksbänkar i olika material

Att välja rätt arbetsbänk till köket är en fråga om pengar, smak, praktiska behov och övrig inredning. Som en av de mer kostsamma investeringarna när du bygger nytt kök eller genomför en köksrenovering kan det vara på sin plats att titta lite extra just på olika material för köksbänkar och deras för- och nackdelar.

Köksbänk i granit

En granitbänk är utan tvekan köksbänkarnas Rolls Royce. En tidlös klassiker, dyr och exklusiv och tålig för även det värsta gåbordet. Granitbänken tål värme bra och har en livslängd som förmodligen överträffar resten av köket med råge. Nackdelen med granit är dels priset, även om det utslaget på livslängden inte är så dyrt, och dels att vissa typer av granitbänkar kan dra åt sig fläckar om dessa inte torkas bort snabbt. Hör med din köksleverantör om vilket underhåll köksbänken i granit behöver, investerar du i en dyr arbetsbänk ska du se till att den hålls fin och funktionsduglig.

Konststen, ett billigare alternativ till granit

Konststen, eller konstfibersten, är en bearbetad bänkskiva som är hård och stryktålig. En arbetsbänk till köket i konsten bestå till största del av kvarts och även om konststen inte har samma hårdhet som granit så kan du ofta hitta större variation i färger och mönster om du jagar köksbänk i konstfibersten. Den kanske största fördelen med konststen är att den står emot fläckar och missfärgningar otroligt bra men den är å andra sidan en rätt dyr investering.

Solid surface (komposit), konstgjort i ett stycke

Ett annat alternativ för den som vill ha hård yta med mycket variationer i färg är att satsa på så kallad ”solid surface”, solid yta. Denna typ av kompositmaterial är skapat av bland annat bauxit och akryl för att se naturligt ut och levereras i ett enda stycke, alltså inga skarvar eller liknande som förstör helhetsintrycket av din arbetsbänk. Nackdelen jämfört med till exempel konststen är att solid surface-köksbänkar kan vara mer känsliga mot stark värme, man bör vara försiktig med att ställa exempelvis kokheta kastruller direkt på bänken.

Kakel på köksbänken

Enkelt att hålla rent och underhålla, snyggt och förhållandevis billigt. Att använda sig av kakel till köksbänken funkar alltid och det är ett arbete som den händige själv kan klara av med lite förberedelser och gott om tid för att inte stressa fram fel. En annan fördel med kökskakel som arbetsbänk är at det kan samspela med kaklet du har på väggen, plus att det går att variera i snudd på oändlighet. Nackdelen med kakel på köksbänken är att ytan blir ojämn och att det inte är så stryktåligt som till exempel stenbänkar.

Laminat

En köksbänk i laminat är relativt billigt och du kan utan problem hitta en skiva för bara 250 kr/kvadratmeter. Eftersom det är ett plastmaterial är en laminatskiva lätt att göra ren och skära till för att passa perfekt i ditt kök. Nackdelen är att en repad laminatbänk är mycket svår att reparera så det gäller att vara försiktig om du väljer laminat till arbetsbänken.

Köksbänk i trä

En träbänk funkar nästan alltid om man ser till trender och oavsett övrig stil på köket går det att hitta en lösning i trä som passar in. Träbänken får ett unikt mönster och är lätt att rengöra men å andra sidan kräver en träbänk en hel del underhåll för att hålla genom åren. Hör med din leverantör vad de rekommenderar för underhåll för just ditt träslag.

Rostfritt stål

Köksbänk i betong med vågat mönster
Köksbänk i betong med vågat mönster

En annan klassiker vad gäller köksbänkar är rostfritt stål. Även om det kan kännas stelt kan du med en arbetsbänk i rostfritt stål leka med kompletterande inredningsdetaljer för att få en modern och fräsch men ändå mysig tidlös kökskänsla. Den klara fördelen med detta material är tåligheten, varma köksredskap är inget problem och rengöringen är enkel. Priset är hyfsat högt men du har antagligen igen det i livslängd.

Täljsten

Med en arbetsbänk i täljsten får du ett stabilt underlag som känns gediget och är väldigt tåligt mot värme och smällar. En köksbänk i täljsten kostar en del men det är ett pris som ger dig lång livslängd och kräver lite underhåll.

Arbetsbänk i marmor

Marmor är ett av de vackraste materialen att använda sig av och bara det estetiska värdet av en köksbänk i marmor gör det antagligen värt att betala det relativt höga priset. Se till att den monteras korrekt och att den behandlas innan för att tåla fläckar och smuts annars kan marmorn efter några år se mycket sliten ut, var noga med att fråga leverantören om vad de preparerar marmorn med för att hålla så länge som möjligt.

Köksbänk i betong

Den stora fördelen med en bänk i betong är förutom den höga tåligheten att den kan anpassas och gjutas efter ditt köks unika behov. Betongbänken passar alltså särskilt bra för dig med ovanlig form på köksbänken och som behöver en unik lösning som ändå kostar något mindre än många lyxigare material.

Vad har du för köksbänk? Vilka för- och nackdelar ser du med ditt val? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Täta diskbänken – undvik fuktskador

Täta mellan köksvägg och diskbänk för bättre fuktskydd. Genom att fokusera på de områden i köket som oftast utsätts för fukt kan du förebygga kostsamma fuktskador.

Vattenstänk påfrestande för fuktskydd

Eftersom du sannolikt ständigt arbetar i köket och så gott som alltid använder vatten är det viktigt att diskbänk och vägg klarar av fukt. Det första steget är att köket byggs eller renoveras av någon med rätt våtrumsbehörighet, efter det är du som köksägare som måste se till att fuktskyddet håller för konstant påfrestning från stänkande vatten.Skydda köket mot fuktskador

Riskzon för fuktskador i köket

Just där väggen möter diskbänken är extra viktig att hålla ögonen på eftersom den ytan generellt utsätts extra mycket för fukt och om tätningen där brister kan fukt tränga in och orsaka stora skador på sikt. Fukten kan angripa och försvaga väggen bakom kaklet samt eventuell träkonstruktion som bär diskbänken. På sikt kan hälsovådligt mögel bildas och i slutändan kan du stå inför en helt ofrivillig köksrenovering för dyra pengar.

Testa fogen/fuktspärren

Mellan din vägg, oavsett om det är kaklat eller inte, och diskbänk har du en fog som skyddar mot fukt. Känn med fingret längs denna fog och leta efter ställen där det fuktspärrande materialet lossnar eller går att ”smula” sönder. Är det felfritt är det bara att låta va, annars ska du försiktigt börja ta bort den helt. Använd gärna ett verktyg eller en kniv men var försiktig så att du inte skadar vägg eller diskbänk. Rensa bort allt material och blås bort småsmulor som blir kvar.

Låt utrymmet torka

När fogen är rensad kan du först undersöka den för att se att inga synliga fuktskador uppstått under den.- Därefter är det dags att låta den stå och torka i några dagar. Vill du snabba på processen något kan du blåsa med varmluft från exempelvis en hårtork. Under tiden som det torkar kan du förbereda nästa steg genom att använda någon form av maskeringstejp och täcka diskbänk respektive vägg intill fogen.

Applicera silikon i fogen

Silikon som är våtstark och skyddar mot fukt kan du hitta hos de flesta välsorterade bygghandlare. Pressa ut en lagom tunn sträng längs med fogen och var sedan snabb med att ”platta” ut den med ett finger så att den blir jämn hela vägen. När fogen torkat kan du ta bort tejpen och vips har du ett nytt starkt fuktskydd. Hela processen tar inte särskilt lång tid i nedlagda timmar men belöningen är ro i sinnet och förhoppningsvis inga dyrbara fuktskador.

Vilka tips eller erfarenheter har du kring fuktskador i kök eller badrum? Dela med dig eller ställ frågor i antingen kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Nytt kök för en billig peng

En komplett köksrenovering är ibland nödvändigt men det går att få känslan av ett nytt kök utan att man behöver riva ut och byta ut precis allt. Byggmentor ger dig tipsen på hur du fräschar upp, förnyar och fixar till ditt kök för under 10 000 kr.

Byt vitvaror och rädda miljön

Att byta ut kyl och frys är (jämfört med en komplett köksrenovering) ett relativt billigt sätt att fräscha upp köket ordentligt. Detta kostar ofta mer än 10 000 kr men det fina i kråksången är att du kan göra en plusaffär om du byter gamla energislukande vitvaror mot nya energisnåla alternativ. Vissa kylskåp och frysar kan sänka din elräkning med ett par hundralappar i månaden och om du i dagsläget sitter på äldre modeller, då har du förmodligen fått din nya kyl och frys återbetald inom ett decennium.

Nya köksluckor

Utan att du behöver riva ut och göra en helt ny planlösning för köket kan du faktiskt relativt snabbt och enkelt byta ut dina köksluckor och ändå få känslan av ett helt nytt kök. Ett ännu billigare alternativ är att putsa upp dina befintliga luckor, antingen genom att måla själv eller kanske lämna in dem till en lackerare. Det finns också olika former av självhäftande folie som kan ge dina köksluckor en konstnärlig touch eller bara en fräschare känsla med väl utvalda detaljer.Nytt kök för under 10 000 kr

Uppgradera redskapen – inget knivigt beslut

Ett väldigt enkelt sätt att skapa en ny känsla i köket är att byta ut de lite mindre detaljerna och redskapen. Ett nytt knivställ och en snygg brödrost kan låta banalt men tänker du till och köper nytt med en vision om hur ditt kök ska se ut kan det ändå påverka mycket. Ett bra tips är att inte köpa nya småsaker till köket stötvis utan vänta tills du kan köpa flera saker samtidigt, då ökar chansen att få till en egen enhetlig kökskänsla.

Blandare från rätt sekel

Kranarna i köket är ofta det som först skvallrar om dess ålder. Vattenkranar har en tendens att vara de första köksdetaljerna som ändras i utseende och form i takt med att trender för kök förändras. Därför är det ofta smärtsamt tydligt om en kran kommer från 90-talet när den ställs mot en modern kran/blandare. För en billig peng, med marginal för om du behöver ta in hantverkare för installationen, kan du idag få snygga och fräscha vattenkranar som ofta är energisnåla och sparar vattenslöseri. Bra för både klimat och plånbok!

Tänk nytt kring ljuset

Att uppgradera belysningen i köket är också ett förhållandevis billigt sätt att skapa en ny känsla. Här gäller det våga tänka nytt och arbeta med exempelvis punktbelysning som riktas mot väl valda delar av köket, av praktiska och estetiska skäl. Kanske kan du installera takspotlights där en riktas mot arbetsbänken, en mot en kul inredningsdetalj och en tredje mot skafferiet? Med en bra grundbelysning och flexibel punktbelysning kan du få ett kök som du själv kan variera efter behov och humör.

Vilka är dina bästa tips för att få en fräschare känsla i köket utan att behöva renovera helt? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för köksrenovering och köksinredning.

12 tips för en lyckad köksrenovering

Från rivning av gammal inredning till sista finputsningen av ditt nya kök – Byggmentor ger dig 12 bra tips till ett fint och funktionellt nyrenoverat kök.

Renovera kök: tips

Steg ett och det kanske viktigaste tipset för att komma igång är det som bara äger rum i huvudet. Fundera på vilken stil du vill ha på ditt kök, vilka vitvaror, ungefärlig budget och allt annat. Med stor sannolikhet kommer den här planen att förändras allt eftersom men du bör ha något att utgå ifrån innan du börjar handla och renovera. Byggmentors guide ”Så skissar du drömköket” är en bra plats att börja på.

Välj layout för köket

Enkelt uttryckt kan man säga att det finns några grundlösningar som alla kök har sin utgångspunkt i:

 • Enväggskök. Köket går enbart längs en enda vägg.
 • Korridoren. Ett kök med två långsidor som ligger mittemot varandra.
 • L-formen. Ett kök med ett vinkelrätthörn, alltså som bokstaven L.
 • Dubbel-L. Samma utgångspunkt som det vanliga L-formade köket men med ett extra ”L” som köks-ö eller längs kökets motsatta hörn.
 • U-format. För den med mer plats låter man köket täcka tre väggar och därmed forma ett ”U”.

Till dessa grundformer kommer givetvis olika varianter, du kan till exempel lägga till en köks-ö för att få mer arbetsyta eller skapa ”avstickare” från dina kökslinjer.

Kökets triangel

När du planerar kökets utformning och var de olika köksdelarna och möblerna ska ligga bör Planera köket enligt kökstriangelndu utgå från ”kökstriangeln”. Det är en princip som går ut på att den som arbetar i ditt kök alltid ska kunna ta sig mellan tre olika punkter: kyl, ugn/spis och vask. Dessa tre punkter bör ligga nära varandra och inte ha några hinder mellan varandra. Om den som är i ditt kök enkelt kan observera och ta sig mellan dessa tre ställen har du en bra start på ditt nya kök.

Renovera kök pris

Priset för en köksrenovering varierar av förklarliga skäl väldigt mycket. Men det finns ett tidigt beslut du behöver göea som förmodligen är det enskilda beslut som påverkar priset för din köksrenovering mest – nya vatten- och avloppsledningar eller behålla befintliga rör. Bestämmer du dig för att behålla diskho och avlopp på befintlig plats sparar mycket i både tid och pengar, men å andra sidan begränsas köksrenoveringens möjligheter eftersom du måste förhålla dig till tidigare VVS-lösning.

Renovera kök – köksluckor

Nu är det dags att titta på köksluckor, köksinredning och vitvaror. Allt från nya osthyvlar till arbetsbänk bör ingå i din plan, sedan kan du skala av allt eftersom. Om du själv vill välja ut ditt köks inredning och allt från köksluckor till material och färger bör du besöka både stora byggvaruhus och mer renodlade och ofta mindre köksspecialister som är inriktade just på kunder som renoverar kök. De kan oftast hjälpa dig och komma med förslag på hur du bäst sätter ihop din köksinredning, och bara genom att prata med dem kan du ofta få tips och inspiration.

Tänk på lampor och ljus

Ljussättning går i viss mån att korrigera efter att köket blivit renoverat men för säkerhets skull bör du ha en klar vision redan in köksrenoveringen drar igång. För att slippa mecka med förlängningskablar och paniklösningar är det smidigast om du under renoveringen låter din elektriker dra alla kopplingar och kablar så som du vill ha dem istället för att det blir någon standardlösning som i slutändan inte passar dig. För en nära dialog med båda elektriker och snickare för att se till att alla parter är införstådda med vad du vill få ut av ljuset i ditt kök.

Köksrenovering kostnad

Vad kostar då en köksrenovering? Mellan 350 och 700 kronor i timmen får du räkna i arbetskostnad för en hantverkare. Priset varierar beroende på vad ni sluter för avtal och vilket arbetsmoment det rör sig om men där någonstans ligger kostnaden. Så om ditt kök tar 160 timmar att renovera, inklusive elektriker, snickare, kakelsättare, VVS, med mera, landar du på en arbetskostnad på mellan 56 000 och 112 000 kronor.

Denna arbetskostnad för köksrenovering får ni dock göra ROT-avdrag för, vilket betyder ett avdrag på upp till 50 000 kronor per person och år. Halva arbetskostnaden får dras av, så är ni två i hushållet och båda tjänat in tillräckligt för att göra fullt ROT-avdrag landar arbetskostnaden mellan 28 000 kronor och 56 000 kronor.

Till detta kommer materialkostnaden som du bör få en uppskattning på av dina hantverkare tidigt. Den stora delen av materialkostnaden för köksrenovering är dock beroende på vilken prisnivå du väljer för din köksinredning.

Nya fönster i köket – våga gå hela vägen

Det som generellt sätt höjer upplevelsen av och priset på ett kök är att få in mer naturligt ljus. Har du inte redan köksfönster bör du allvarligt se över möjligheten att sätta in nya fönster som släpper in mer ljus. Det är rätt kostsamt att installera fönster i kök men om du tänker ekonomiskt är det sannolikt den del av köksrenoveringen som har störst chans att återbetala sig själv i och med värdehöjning vid försäljning. Ska du ändå genomföra en omfattande köksrenovering är definitivt smart att se över fönsterläget också.

Arbetsbänken drar till sig blickar

Köksrenovering: En rejäl arbetsbänk lyfter köketI köket, precis som i ditt hem i övrigt, behöver du en fokuspunkt för att din inredning ska kännas genomtänkt och komplett. I ditt kök kan fokuspunkten vara en detalj, kanske en växt eller kryddhylla, eller en rejäl arbetsbänk i exempelvis granit som verkligen fånga betraktarens blick omedelbart. Att satsa lite extra krut på arbetsbänken är viktigt eftersom den är den del av köket du kommer i kontakt med oftast och för att en stor tom yta bör vara snygg och passa din smak. Annars blir det sannolikt bara en tom, död yta som drar ner helhetsintrycket av köket.

Köksrenovering gör det själv?

Nja, är du inte utbildad inom de olika områden en köksrenovering kräver (snickeri, VVS, el, kakel med mera) är det inte en god idé att renovera köket själv. Hör dig för med olika hantverkare och se vad de erbjuder dig i offertväg för de olika momenten. Förutom ”vanlig” hantverkarkompetens kräver kök dessutom våtrumskunskap för att du inte ska drabbas av otrevliga fuktskador i framtiden. Kanske behärskar du någon del av renoveringen som du kan göra själv och sedan lägga ut övriga delar på kökshantverkare?

Själva arbetet bör du få en tidsuppskattning på redan innan det drar igång. Räkna alltid med att det kan ta längre tid än vad hantverkarna gissar och se till att komma överens om hur du ska betala för köksrenoveringen. Pris bör ni sätta på förhand, om inte bör ni komma överens om vad som är en rimlig tid för just din köksrenovering. Jämför olika köksentreprenörer för att få lite olika bilder av vad just din köksrenovering kostar i tid och pengar.

Takhöjden styr köksluckor och köksinredning

Just höjden från golv till tak i ditt kök bör styra en del av dina val när det gäller köksinredning. Har du standardhöjd till taket kan dina skåp och luckor gott gå hela vägen upp till taket, men börjar du komma över 250 centimeter i takhöjd har du ett ypperligt tillfälle att få ett kök som ser annorlunda ut och som kan erbjuda nya förvaringsmöjligheter. Lämna helt enkelt utrymme mellan köksskåpens överkant och ditt tak för att skapa nya lösningar för köksinredning och design.

Renovera kök med liten yta

Är ditt kök på bara några få kvadratmeter finns det lite särskilda saker att ta hänsyn till och den här guiden till köksrenovering avslutas med några tips som gäller särskilt vid renovering av små kök.

 1. För att ge ditt lilla kök en mer enhetlig känsla kan du dölja vitvaror som kyl eller diskmaskin bakom samma panel som dina köksluckor. Det gör att ditt kök inte får den spretiga och stökiga känsla som små kök ofta får.
 2. Tumregeln för köksrenovering i litet kök är ljusa färger och öppna förvaringslösningar. Försöka hålla flera av dina skåpytor öppna, djupet bidrar till större känsla av rymd i köket. Ljusa färger är generellt bättre att använda i små kök eftersom även det bidrar till en öppnare kökskänsla.
 3. Även om du har en begränsad väggyta att bygga ditt kök kring kanske du får plats med en köks-ö någonstans? Då förvandlar du golvyta till användbar arbetsyta och ger en exklusiv känsla även om ytan är liten.
 4. Utdragbara skåp och hyllor är perfekta för det lilla köket. Förvaringen blir enklaare och du kommer känna att du får plats med mer än vad du trodde om dina förvaringslösningar går att dra ut.

Köksrenovering forum

Att renovera kök är en omfattande process och inför en köksrenovering dyker det alltid upp frågor och funderingar. Vi på Byggmentor tänker göra vårt bästa för att ge dig den guidning du behöver i renoveringsdjungeln, och vi hoppas att alla våra kunniga Byggmentor-läsare vill hjälpa till. Besök gärna Byggmentors forum om köksrenovering och ställ frågor eller kom med råd och tips. Ofta är den allra bästa hjälpen inte den man får från experter utan den som kommer från någon som varit i en liknande renoveringssits som en själv nyligen. Ställ din fråga på forumet!

Skriv också gärna kommentarer i rutan här nedanför artikeln – ge oss dina bästa råd eller knivigaste frågor om köksrenovering!

Regler för köks- och badrumsrenovering

För företag och enskilda hantverkare som arbetar med renovering av kök och badrum finns det ett antal branschorganisationer och andra som på olika sätt certifierar, granskar eller på något vis arbetar med VVS-frågor. Här följer en kortare introduktion till de viktigaste att ha koll på när du utför eller köper in badrums-, köks- och VVS-arbeten. Ställ frågor eller diskutera artikeln på Byggmentors badrumsforum.

VVS i fokus

Begreppet VVS står för Värme, Ventilation och Sanitet och är idag vanligast att stöta på i samband med de arbeten som rörmokare utför och framför allt det som rör vatten och avlopp.

Det finns såväl myndigheter som Boverket som ställer krav på exempelvis badrumsbyggen och det finns organisationer som drivs av företag som slutit sig samman, både VVS-företag och försäkringsbolag brukar ha ett finger med i spelet. Byggmentor går igenom några av dessa branschorganisationer som är relevanta för exempelvis den som ska bygge eller renovera badrum, eller dra om rören i köket.Regler för kök, badrum, våtrum

Byggkeramikrådet – kakel och våtrum

En välkänd branschorganisation är BKR, Byggkeramikrådet, som utbildar och tar fram riktlinjer för hur keramiskt material, exempelvis kakel för kök eller badrum, används. BKR arbetar också med den tekniska utvecklingen och bevakar och deltar i framtagande av exempelvis golvbrunnar och våtrumsmaterial.

Precis som för alla branschorganisationer är BKR:s regler fullständigt frivilliga att följa men ändå så pass etablerat att de flesta entreprenörer inom kök, badrum och VVS ser till att följa BKR:s anvisningar. Även domstolar kan vid tvister som uppstår vid bygge eller renovering utgå från vad BKR:s branschregler säger. Ta del av deras regelverk här.

Vad säger kommuner, myndigheter och lagen?

Generellt är det inga omfattande regler från samhällets sida när det gäller byggen eller renovering av kök och badrum utan snarare minimikrav som du måste uppfylla. De som finns hittar du direkt via Boverket. Vill du fråga om eller diskutera ditt specifika ärende ska du i första hand vända dig till din kommuns byggnadsnämnd (eller motsvarande).

För dig som är i startgroparna med en badrums- eller köksrenovering är det ändå viktigt att komma ihåg att det inte bara är samhället, genom Boverket eller din kommun, som ställer krav, utan sannolikt kommer även ditt försäkringsbolag har särskilda synpunkter på vilka regler du ska följa och vad de som utför arbetet ska ha för kompetens.

Säker VVS för badrum och kök

En av de organisationer som samlar VVS-företag och sammanställer regler och riktlinjer för VVS-arbeten är Säker Vatten AB. De arbetar förebyggande för att de VVS-arbeten som utförs i svenska hem och andra byggnader sker säkert på både kort och lång sikt. Deras krav gäller företrädesvis vid vatten- och avloppsarbeten som berör dig som är potentiell VVS-kund. De senaste reglerna från Säker Vatten började gälla 1 januari 2011 och gäller både nybygge, tillbygge och ombygge/renovering. De finns att ta del av i sin helhet här.

Våtrumskontroll

Golvbranschens Våtrumskontroll, GVK, är en stiftelse ägd av AB Svensk Våtrumskontroll, samlar entreprenörer inom våtrumsarbeten och exempelvis byggherrar och förvaltare. GVK auktoriserar entreprenörer som utför arbeten med våtrum och fokuserar mycket på hur ytskikt och tätskikt ska appliceras eller monteras. Man har också kontrollanter som granskar utförda våtrumsjobb och badrumsbyggen eller renoveringar för att se om dessa följer GVK:s regler.

Andra branschorganisationer

De instanser och organisationer vi tagit upp hittills i den här artikeln är fokuserade på arbeten som rör just våtrum, alltså badrum och kök. Men det finns givetvis andra enskilda hantverkare och stora organisationer som på olika sätt jobbar med exempelvis badrumsrenoveringar och nybyggen även om det inte är deras största arbetsområde. Målaremästarna är en sådan som samlar målare vilket givetvis kan vara en nödvändig yrkeskompetens vid vissa våtrumsarbeten.

Berätta gärna om dina egna erfarenheter av regler och avtal vid kök- eller badrumsrenovering. Vad har funkat bra, vad har varit otydligt? Skriv en kommentar i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors badrumsforum.

Andra artiklar om badrum och renovering:

Så skissar du drömköket

Har du bestämt dig för att renovera köket? Byggmentor går igenom hur du skissar dig hela vägen från tomt papper till nybyggt kök.

Att renovera köket är för de allra flesta ett stort projekt som innebär en kännbar investering av både tid och pengar. Oavsett om du tänker sköta det hela själv från ax till limpa eller om du anlitar ett proffs på köksrenovering så gör det dig gott att ha koll på hela processen. Som vanligt börjar renoveringen på pappret.

Vem är köket till för?

Först måste du tänka på vem ditt kök ska vara anpassat för. För en person som lagar mat då och då? För en familj med föräldrar och barn som vill kunna laga mat tillsammans? För små snabba måltider eller för stora släktmiddagar? För alla dessa ändamål? Börja med en storleksanalys – har du tillräckligt med yta för din idé eller behöver du antingen öka ytan eller skära ner på köksdrömmen?

Mät först, skissa sen

Fram med måttbandet! Steg ett är som i de flesta renoveringsprojekt att börja med att mäta upp hur det ser ut i nuläget. När du har måtten kan du börja skissa. Skalan kan förslagsvis vara 1:50 för en översikt eller 1:20 för en mer detaljerad skiss. Rita in både fasta inslag som bänkar och skåp och lösa möbler som köksbord och stolar. Skissen måste också visa dina uppmätta mått, till exempel höjd till taket, väggarnas mått och höjd mellan fönster och golv.

Glöm heller inte dörrar och hur de öppnas i skissen samt att rita in element och ledningar, och annat som kan påverka en renovering.
Så skissar du drömköket

Rum för rör

Den kanske mest självklara delen av ett kök – tillgången till vatten och avlopp – måste planeras in redan på skisstadiet. Anslutningarna måste kunna dras i skåpsocklar och det måste finnas tillräckligt med utrymme bakom spis och kyl/frys för vattenledning, avloppsrör och el, där det är aktuellt. Dessutom måste du planera in anslutningen mellan ventil och spisfläkt, försök att hålla ventilationskanalen så kort som möjligt.

Gångjärn gillar inte väggar

Ett misstag som är enkelt att göra av bara farten är när skåp placeras så att skåpsluckan slår i väggen bredvid. Ha därför som tumregel att gångjärn aldrig ska ligga direkt mot en vägg. Måste skåpet ligga intill en vägg ska du alltid ha ett utrymme på åtminstone fem centimeter mellan skåp och vägg. Generellt gäller att alltid hålla koll på hur luckor och dörrar öppnas i ditt kök redan på planeringsstadiet för att undvika att krockar uppstår.

Bocka av listan – uppfyller ditt skissade kök dessa krav?

 • Se till att, utifrån dina behov, du har planerat för bänkytor som räcker till, på båda sidor av vasken. Bänken bör vara helt sammanhängande mellan spis och vask.
 • Har du planerat för en yta som tål värme bredvid spis och ugn? Annars blir det trubbel när du lyfter av den kokheta grytan.
 • En smidig yta att ställa saker på i direkt anslutning till kylskåpet och frysen.
 • Är placering och förvaring av livsmedel och alla köksredskap du behöver inplanerat på smidigt avstånd från den eller de platser i köket där du kommer att arbeta?
 • Hur sköter du ditt avfall? Finns plats för avfallssortering?
 • Plats för disk på vardera sida om vasken.
 • Är det enkelt att plocka porslin från och till matplatsen?
 • Har du utrymme för spishäll, inbyggnadsugn och mikrovågsugn? Även om du skippar någon av dessa bör du ge dig själv möjlighet att ändra dig i framtiden.
 • Är matbordet väl tilltaget för ditt hushålls behov? Kan det användas till annat än måltider?
 • Känner du dig nöjd med de fria ytor du ritat in? Räcker de för julstöket i köket eller den stora födelsedagsmiddagen?

Dela med dig

Vilka är dina tips och erfarenheter av att planera en köksrenovering? dela med dig av dina råd eller frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Renovera badrum – 10 tips för badrumsrenoveringen

En badrumsrenovering ligger högt på många hemägares önskelista. Även om du anlitar en hantverkare för att göra jobbet kan det vara klokt att själv ha koll på processen. Diskutera eller ställ frågor om att renovera badrumkommentarerna längst ned, eller på Byggmentors badrumsforum.

Regler för badrumsrenovering

Det är Boverkets byggregler som reglerar de krav och funktioner som gäller för ett badrum. Däremot kommer du inte få någon hjälp från Boverket när det gäller material och tekniska lösningar utan det är fastighetsägaren eller byggherren ansvarig för. Kika också på Byggmentors genomgång av byggnormer, regler och de instanser som sammanställer regelverk och kravlistor för våtrumsarbeten. Se till att ha torrt på fötterna innan badrumsrenoveringen drar igång!

Prata med försäkringsbolaget

Boverkets byggregler vid tillfället för när fastigheten byggdes är de du behöver följa när du renoverar. Men ditt försäkringsbolag har förmodligen krav på att du ska följa de regler som gäller vid tidpunkten för renoveringen. Prata därför med ditt försäkringsbolag om vad som gäller för dig eftersom det i praktiken är deras krav och riktlinjer som du ska följa.

Branschorganisationer är din vän

Golvbranschens våtrumskontroll är en bra källa för kunskap och råd när det gäller byggen och renovering av våtrum. Utnyttja deras kompetens så slipper du uppfinna hjulet på nytt. Byggmentors guide till regler för köks- och badrumsrenovering är ett annat bra lästips.

Hantverkare eller gör-det-själv?

Även om det inte finns några krav i Boverkets byggregler på att en hantverkare ska utföra arbetet så väljer de flesta att låta någon kvalificerad utföra badrumsrenoveringen. Det är komplicerat att arbeta med våtutrymmen och konsekvenserna om det blir fel kan bli stora och dyra.

Se därför till att lära dig fakta om badrumsrenovering för att kunna få fram ett bra avtal med den hantverkare du väljer. Det är alltid viktigt att ta in offerter från flera olika hantverkare innan du bestämmer dig för vilken du vill använda. Då kan du jämföra deras priser och välja den som erbjuder bäst lösning, både ekonomiskt och i förståelse för just din badrumsrenovering. Jämför gärna priser du får av hantverkarna med exempelvis sortimentet hos webbshoppar för badrum, som Bygghemma.se.

Fukt – vän eller fiende?

Själva principen med ett badrum är det kommer finnas vatten där. Det är också vatten och fukt som kan vara hotet mot ditt våtrum. Enligt Boverkets byggregler ska du ha därför ha ett beständigt vattentätt skikt som hindrar fukt från att nå material och byggnadsdelar som inte mår bra av det. Även den mest händige hemmafixaren bör därför se till att den som installerar det vattentäta skiktet är särskilt utbildad på det området. Blir det fel kan det innebära stora kostnader för dig i framtiden. Ett bra tips är att regelbundet kontrollera förekomsten av fuktskador, exempelvis vid diskbänken.

Hål i våtrum

Generellt finns det ett bra tips – undvik hål i tätskiktet. Känner du ändå att det måste göras är det en bra idé att höra med ett proffs på området, till exempel relevant branschorganisation, för att få reda på hur man bäst går tillväga för att undvika att läckor uppstår.

Golvbrunnen

De vanligaste vattenskadorna som uppstår i våtrum är kring golvbrunnen. Ofta beror det på att den inte blivit monterad korrekt och att det inte är vattentätt mellan tätskiktet och golvbrunnen. Här gäller det att absolut inte slarva för den som utför arbetet. Dessutom kan det vara smart att titta över dina befintliga golvbrunnar eftersom äldre varianter ofta inte klarar av att hålla tätt mellan tätskikt och brunn.

Hur faller vattnet?

Golvet, eller de delar av golvet som det regelbundet kommer vatten på, ska luta mot golvbrunnen. Det är den enkla biten. Viktigt är att golvlutningen bör ligga på minst 1:150 för god avrinning och max 1:50 för inte olyckor ska ske.

Våga vara kräsen

Försök hitta en hantverkare som förstår dina önskemål och krav och som du känner förtroende för. Just för att det kan vara komplicerat att renovera badrum bör du känna dig helt nöjd med både hantverkare och avtal innan du skriver på. Ta gärna in offerter från flera olika håll för att få en överblick och känsla för de olika hantverkarna.

ROT-avdrag för badrum

Som vanligt finns det all anledning att ha ROT-avdraget i bakhuvudet när du planerar för förbättringar av ditt hem. För badrum gäller att du får göra avdrag för både badrumsrenovering och byte av badrumsinredning. I korthet innebär det att du får dra av halva arbetskostnaden när du anlitar badrumshantverkare som renoverar ditt badrum.

Har du renoverat badrummet? Eller går du i tankar på att göra det? Dela med dig av dina tips, varningar eller frågor i kommentarerna här nedan, eller på Byggmentors badrumsforum.

Andra artiklar om badrum och renovering: