Bygga hus på liten yta (bilder)

Bygga hus på liten yta (bilder)

I takt med att fler människor söker sig till storstadsområden blir också tomtmark en exklusiv vara. Men det går att bygga snyggt och rymligt på väldigt små ytor, vilket vi ser exempel på i ett japanskt hus ritat av arkitektfirman Mizuishi Architect Atelier. I Japan har man länge brottats med problemet att få plats med mycket boutrymme på liten yta, och det är kanske därför man också lyckats ta fram kreativa lösningar som huset ”River Side House”.

29 kvadratmeter byggyta

Mycket hus på liten yta. Foto: Hiroshi Tanigawa

Huset är byggt på bara 29 kvadratmeter och har med sina två våningar totalt 55 kvadratmeter boyta. Trots det känns huset knappast instängt eller trångt. Mycket beror på de stora fönstren på vardera sida av huset samt stora takfönster som släpper in ljus. Arkitektens tanke var att utnyttja den lilla återvändsgränden vid flodkanten maximalt.

Bildspel: Huset för den med liten tomt

Klicka på en bild nedanför för att få upp bildspel. Vad tycker du om huset? Skulle du kunna tänka dig att spara pengar genom att köpa en liten tomt och istället bygga annorlunda och effektivt sett till ytan? Eller är det onödigt i ett land som Sverige där det trots allt finns gott om plats att bo på, åtminstone utanför storstäderna?

Tyck till i kommentarsrutan under artikeln. Diskutera också gärna husbyggen och inredning på Byggmentors forum.

Samtliga bilder i bildspelet är ©Hiroshi Tanigawa.

[nggallery id=30 template=caption] Foto: Hiroshi Tanigawa.

 

Hitta fler inspirerande artiklar här.

Rätt försäkring när du ska bygga hus, bygga till eller renovera

Rätt försäkring när du ska bygga hus, bygga till eller renovera

Att välja rätt försäkring är viktigt när du bygger eller renoverar, särskilt om du anlitar hantverkare. Dels för att det kan krävas särskilda försäkringar enligt lag och dels för att du står oskyddad mot olycksfall, byggfel och annat felaktigt utfört arbete om du inte från början sett till att ha rätt försäkring. Byggmentor går igenom de vanligaste försäkringarna vid byggen och renoveringar, allt från allriskförsäkring till färdigställandeskydd. Diskutera gärna försäkringar i kommentarsfältet eller på Byggmentors forum för försäkringar.

Försäkring under bygget inte samma som hemförsäkring

En viktig skillnad att göra är att poängtera att din vanliga hemförsäkring, eller villaförsäkring, inte bör förväxlas med de särskilda försäkringar som omfattar dig eller din byggherre och/eller din entreprenör vid ett bygge eller en renovering. En hem- eller villaförsäkring är den som fungerar i ditt vardagsliv medan nedanstående försäkringar är specifika för olika delar av ditt byggprojekt.

Rätt försäkring när du bygger eller renoverar
Rätt försäkring när du bygger eller renoverar

Ställ krav på rätt försäkring

Gemensamt för dessa särskilda försäkringar är att du bör föra dialog kring dem med din hantverkare eller byggherre. Seriösa entreprenörer vet vad som gäller och vilken försäkring som krävs för olika typer av projekt. Var aldrig rädd för att dubbelkolla och säkerställa att den som utför arbetet åt dig har tecknat rätt försäkringar samt, i de fall där det behövs, även angivit dig som medförsäkrad. Begär gärna papper på att rätt försäkringar finns och gäller. Se mer om detta här nedan under respektive försäkringstyp.

Allriskförsäkring

En allriskförsäkring är en grundläggande försäkring som den eller de hantverkare eller entreprenör som utför arbetet tecknar. Du ska dock också täckas av den, som medförsäkrad. Med en allriskförsäkring har du ett skydd både under den tid som entreprenaden pågår och två efter att den är avslutad och godkänd. Allriskförsäkring omfattar både byggnaden som byggs eller renoveras samt de verktyg och material som används under projektet.

Byggfelsförsäkring

Den som är byggherre (vilket kan vara både du eller din entreprenör) när du bygger hus, eller fritidshus (samt vid vissa tillbyggnader där du måste ha bygglov) ska teckna en så kallad byggfelsförsäkring. Den skyddar mot konstruktionsfel och fel i exempelvis elinstallationer samt värme- och vatteninstallationer. En byggfelsförsäkring gäller fel som upptäcks inom tio år efter avslutat och godkänt bygge. Är du osäker på om en byggfelsförsäkring krävs för en tillbyggnad eller förändring av befintligt hus bör du fråga miljö- och byggnadsnämnden i din kommun.

Denna kan inom kort komma att ersättas av åtgärdandeförsäkringen.

Ansvarsförsäkring för hantverkare

Den entreprenör du anlitar ska omfattas av en egen ansvarsförsäkring. En sådan försäkring är särskilt inriktad på att skydda mot skadeståndskrav för skador som drabbar en utomstående part, alltså en person som av en eller annan anledning råkar illa ut när något går fel vid ett bygg- eller renoveringsprojekt.

Viktigt med rätt skydd om olyckan är framme
Viktigt med rätt skydd om olyckan är framme

Färdigställandeskydd

Ett färdigställandeskydd tecknas av byggherren, som alltså kan vara du själv eller en anlitad entreprenör. Denna försäkring ska tecknas vid såväl nybygge som tillbyggnationer och ändringar av exempelvis hus. Färdigställandeskydd skyddar mot en eventuell konkurs för den eller de entreprenörer som arbetar, en konkurs som skulle kunna betyda att arbetet helt stannar av i ett känsligt läge.

Har man då försäkring så kan man då återuppta arbetet inom en hyfsat kort tid, vilket kan vara extremt viktigt om du till exempelvis bygger nytt hus eller utför en takomläggning. Utan färdigställandeskydd kan du stå helt ”naken” i ett sådant läge.

Fråga ditt försäkringsbolag

Utöver ovanstående försäkringar finns det nästan lika många försäkringsvarianter som det finns försäkringsbolag, och det är därför aldrig en dum idé att höra med ditt bolag om vad de rekommenderar för ditt projekt, oavsett om det rör en friggebod eller en badrumsrenovering. Generellt är det dock allra viktigast att säkerställa att den eller de entreprenörer du väljer är rätt försäkrade när bygget drar igång. Kontrollera alltid detta innan du skriver på avtal!

Har du frågor eller egna erfarenheter av försäkringar vid bygge eller renovering? Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller på Byggmentors forum för försäkringar.

Årets Stockholmsbyggnad – vad tycker du?

Stockholms Stad har utlyst en tävling där man vill rösta fram ”Årets Stockholmsbyggnad 2011”. Även om man inte bor i Stockholm tycker vi ändå det är värt att uppmärksamma initiativ som uppskattar och diskuterar smart arkitektur för både små och stora hus. Vad tycker ni om bidragen som är nominerade?

Här är bidragen som tävlar i år (klicka på bilderna för större versioner):

Årets Stockholmsbyggnad One Tonne LifeEtt prefabricerat trähus med mål att påverka miljön mycket lite. Så pass energieffektivt att det genererar mer el än vad huset förbrukar och helt tillverkat i trä.

Byggmentor tycker: Helt rätt i tiden med nyckelfärdigt och miljövänligt/energisnålt. Snyggt och modernt utan att sticka ut för mycket.

Kontorsbyggnad med mycket glas och ljust stål med reflekterande ytor som ger byggnaden ett föränderligt utseende.

Byggmentor tycker: Snyggt, absolut. Men tillräckligt nyskapande för att vinna en tävling av denna klass? Nja.

Årets Stockholmsbyggnad Förskolan PalettenEn förskola med mycket distinkt träpanel som fasad. energieffektivt byggt och olika storlekar på fönstren.

Byggmentor tycker: fönster som växlar storlek hux flux ger ett lekfullt intryck som samspelar bra med den unika fasaden. Tummen upp!

Årets Stockholmsbyggnad Barnmorskan 2Radhus med höghuskänsla som går emot de senaste årens trend med stora fönsterytor.

Byggmentor tycker: Just radhus är ofta väldigt mycket fast i traditionella utseenden, kul med radhus som vågar sticka ut.

Årets Stockholmsbyggnad Kvarteret Gångaren 11Kontorshus i glas och betong där även taket designats omsorgsfullt för att ge grannarna en fin utsikt.

Byggmentor tycker: Visst måste väl just kontorsbyggnader vara neutrala till viss del för att kunna passa olika typer av organisationer, men det här var lite väl ”normalt”.
Alla bilder är från Stockholms Stad (mer om tävlingen via länken).

Vad tycker du om bidragen? Vilken är din favorit? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedanför eller skriva på Byggmentors forum.

Platta på mark, källare eller krypgrund

Byggmentor går igenom de vanligaste alternativen för vad ditt nybyggda hus ska vila på – platta på mark, källare eller krypgrund. Diskutera gärna frågan i vårt forum för frågor om tomt, mark och grund.

Betongplatta – platta på mark

Den kanske första bilden många får upp i huvudet när de tänker ”husgrund” är en betongplatta. Alltså helt enkelt en platta som gjuts och fungerar som grund för ditt hus att stå på. Betongplattan skapar en plan yta för huset, bidrar till isoleringen och skapar stabilitet. Ofta talar man helt enkelt om ”platta på mark” när men diskuterar denna typ av husgrund, eftersom det är precis vad det handlar om.

Äldre lösningar där man gjutit betongplatta innebar ofta fuktskador efter som man lade ett isoleringslager direkt på plattan- idag är tumregeln istället att man först isolerar och sedan lägger plattan vilket gör att den skyddas mot fukt från marken.

En nyckelfaktor för att betongplattan ska slippa fuktskador är att den tillåts torka ordentligt innan man påbörjar resten av bygget. Det är viktigt att plattan är lika tjock över hela ytan, vilket alltså betyder att marken måste vara platt.

Alltså är första steget till betongplatta som husgrund att jämna till marken och gräva eller fylla på där det behövs. För att veta vilken typ av isolering du behöver kan det krävas en geoteknisk markundersökning först.

Prata med en markentreprenör eller en tjänstemän på byggnadsnämnden i din kommun så kan de vägleda dig till vad du behöver veta om dina markförutsättningar innan det blir dags att gjuta grund.

Källare eller inte?

Huruvida ditt hus ska ha en källare eller inte är ett stort beslut. Källaren blir också en grund för resten av ditt hus och behöver isoleras därefter. Precis som vanligt måste plattan isoleras mot marken och eftersom källaren har väggar direkt mot jorden behöver du även isolera dessa.

Isoleringen ska ligga mellan källarväggarna och den omgivande marken vars fukt och kyla annars tränger in genom väggarna och skada huset. Här är det viktigt att tänka på dräneringen runt källaren och huset, koppla därför in en entreprenör med koll på dräneringsarbete för husgrunder tidigt i processen.

De flesta villakällare används inte primärt för boende utan snarare för förvaring, tvättstugor eller andra utrymmen där man i regel inte vistas långa stunder i sträck. Anledningen till detta är att det är svårare att få ett behagligt klimat i en källare omgiven av fuktig mark även om isoleringen på utsidan är god.

Detta är viktigt att tänka på så att man inte glädjekalkylerar med att få ett extra sovrum i källaren. Är det målet är det viktigt att prata med sin husbyggarentreprenör tidigt för att se vad man kan göra för att få källaren så beboelig som möjligt.

Krypgrund – bättre än sitt rykte

Den så kallade krypgrunden beskylls ofta för att vara extra drabbad av fuktskador och mögelangrepp, vilket antagligen stämmer om man ser på äldre konstruktioner. Framför allt kondens under sommaren kan orsaka fuktproblem. Idag kan krypgrunder vara ett bättre alternativ, särskilt om du inte har helt slät mark du vill bygga på. Grundprincipen för en krypgrund är att man tillåter en luftficka mellan hus och mark, en luftficka som då får isolerande egenskaper.

Idag är det vanligt att krypgrunden blir extra motståndskraftig mot fukt genom att man bygger ”varmgrund” eller ”inneluftsventilerad krypgrund”, där krypgrunden värms upp och på så sätt minskar risken för fuktskada.

Byggmentor kommer framöver att titta närmare på de olika alternativen för husgrunder. Vad vill du veta mer om? Fråga eller diskutera i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt och grund. Följ oss också gärna på Faceboook och klicka på ”Gilla”.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:

Grunden är grundläggande

Det finns mycket att tänka på när ett hus ska byggas och grundläggande är givetvis grunden. Byggmentor ger dig kom-igång-råden du behöver för att börja bygga hus.

Bygglov först

För det första måste du söka bygglov i god tid hos din kommun. En del kommuner kräver en geoteknisk undersökning innan de beviljar ett bygglov, fråga din kommuntjänstemän vad som gäller för tomten du vill bygga på. Även om inte geoteknisk underökning är ett krav så kan det vara en god investering för att du ska känna dig trygg med din husgrund. Geoteknikern kan ge dig råd om vilken metod för grundläggningen som kan vara bäst för din tomt och dessutom berätta hur du bäst undviker sättningar i framtiden.

Byggmentors tips: Utnyttja kompetensen hos din kommun, tjänstemännen finns där för att hjälpa dig så fråga på!

Grundens storlek

När du ska välja grund har det betydelse var i landet du bygger och hur stort och tungt ditt hus kommer att bli. Överstiger lasten på huset 30 kN per meter så kan det vara aktuellt med en extra stark grund. Utnyttja din husleverantör för att få hjälp med just dina behov. Leverantören bör även hjälpa dig att tänka kring faktorer som vindförhållanden, snölast och markbeskaffenhet (typ av mark).Husgrunden viktig när du bygger hus

För att dimensionera armering och sockelelement på rätt sätt gäller det ha goda marginaler för att vara på den säkra sidan. Även om grannen börjar utföra sprängarbeten så ska ditt hus stå stadigt, snåla absolut inte på grunden. Sannolikt anlitar du någon som utför arbetet åt dig, se till att vara tydlig i uppdragsbeskrivning och önskemål och att du känner dig trygg med den entreprenör du valt.

Byggmentors tips: Din/dina leverantörer får bra betalt för att bygga ditt hus, var därför inte blyg för att ställa mycket frågor för att få ditt hus som du vill ha det. Det är din rätt som kund!

100-årig hållbarhet

En husgrund till en normal svensk villa ska hålla i 100 år. Det betyder att material som inte kan bytas ut med tiden måste ha lika lång beständighet. Till exempel EPS-cellplast har väldigt bra åldringsbeständighet och bryts inte ned i marken. Runt 300 millimeter i isolertjocklek kombinerat med en välbyggd och genomtänkt grund kommer du långt med.

Byggmentors tips: Ett husbygge är oftast en engångsföreteelse i livet. Se därför till att ditt hus är något du kan känna stolthet över och leva med livet ut.

Dränering i samband med anläggning av grund

Förutom att helt enkelt vara basen som ditt hus fysiskt står på så är grunden ditt första försvarsmedel mot fukt. Fukten har tre sätt att transportera och röra sig på; skillnader i lufttryck (konvektion), ångtryck (diffusion) eller vatteninnehåll. Konvektion är oftast den värsta av de tre för villaägare. Varm luft som är i rörelse kan bära med sig mycket fukt som kondenseras när luften kyls ned.

Byggmentors tips: Fuktproblem är relativt ofarliga om de åtgärdas tidigt men kan bli förödande i det långa loppet. Gör rätt från början.

Överväg olika metoder

I de allra flesta fall behöver marken under huset dräneras. Efter att schaktbotten har avplanats, gärna med ett mindre fall åt sidorna, läggs ett dränerande lager av makadam eller drängrus med minst 100 millimeters tjocklek. Det dränerande lagret ansluts sedan till en dräneringsledning runt om den blivande byggnaden.

När marken består av särskilt erosionskänsligt jordmaterial (till exempel finsand eller silt) behöver du ett filterskikt under dräneringslagret. Detta innebär vanligtvis geotextil av lägst bruksklass 2. Även när du lägger grund på lera är det smart att använda geotextil mellan marken och dräneringslagret.

Dräneringslagret jämnas därefter ut och komprimeras likadant över hela ytan. Vid nivåövergångar är det särskilt viktigt att vara noggrann med packningsarbetet. Markytan runtom huset bör luta cirka 1:20 från husliv och 3 meter ut.

Byggmentors tips: Se över de olika dräneringsmetoder och tekniska lösningar som finns och välj den som passar dig bäst, den tid du lägger ner inledningsvis har du igen i det långa loppet.

Byggmentor har tidigare skrivit om hur dränering funkar, läs också gärna igenom våra fem tips för att komma igång med husbygget.

Dina erfarenheter av att lägga husgrund

Vad har du för erfarenhet av att lägga grund, antingen själv eller via en entreprenör du anlitat? Dela med dig av tips och varningsflaggor i kommentarerna nedanför eller på Byggmentors forum.

Passivhus – byggmetoden som fortsätter att ge

Smarta energival är inte bara att installera rätt värmepump eller välja rätt elleverantör. När du bygger huset görs många val. Passivhus kan vara ett bra alternativ.

Låt bakmaskinen värma dig

I korthet går passivhus, eller lågenergihus, ut på att inte låta någon värme går till spillo. Huset byggs för att på alla sätt ta till vara på den energi som redan finns i huset. Istället för exempelvis element eller golvvärme så är passivhuset anpassat för att utnyttja den värme som ”läcker” från såväl elektronikprylar som från människorna i huset.

Ventilationen är viktig dels för att den sprider värmen i ditt hus men också för att den kan ta till vara på fukt från tvättmaskin, utandningsluft och andra fuktkällor.
Living Room

Bygg huset energisnålt

Termen passivhus kan vara vilseledande. Egentligen handlar det inte om en enskild sorts hus utan om själva tänket och metoden att bygga så smart som möjligt för att ingen värme ska gå till spillo. Denna typ av hus är sällan helt självförsörjande, särskilt under riktigt kalla vintrar behöver de flesta passivhusägare komplettera med ytterligare värmekällor. Det kan vara något enstaka element eller kanske en kamin som används vid behov.

Vad kostar passivhuset?

Kostnader för passivhus är extremt varierande men generellt så kostar de mer att bygga men mindre att värma upp. Det är alltså ett klassiskt fall av hög investeringskostnad som i slutändan kan löna sig. Dina kostnader för att värma upp huset blir lägre helt enkelt eftersom värmen inte försvinner ut ur ditt lufttäta passivhus.

Konstruktion av passivhus – de viktigaste tipsen

1. Utgå från principen att värmen i ditt hus är en liten varelse som du håller fången i ditt hus. Den får helt enkelt inte lämna ditt hem.

2. Bygg lufttätt! Det är ventilationen som ska sköta luftcirkulation, inte några hål eller slarvigt hopfogade skarvar som släpper ut värmen du vill behålla.

3. Isoleringen är nyckeln. En grundförutsättning för att bygga passivhus som fungerar är att det är värmeisolerat. Definitivt inte något att snåla på. Riktmärken är 50 centimeter i taket, 40 centimeter i väggar och 30 centimeter i grunden.

4. Energisnåla fönster. Idag kan de flesta fönstertillverkare leverera särskilda fönster som är gjorde för att inte släppa in kall luft eller släppa ut värme.

5. Undvik fukt. Detta råd gäller givetvis alltid när du bygger hus men ännu mer så när det gäller just passivhus. Fukten är fienden – håll den borta!

6. Solfångare är ett bra kompletterande alternativ för dig som bygger passivhus.

Krav för passivhus

Det finns inga formella krav för vad som är får kallas passivhus men Forum för Energieffektiva Byggnader har tagit fram en kravlista som noggrant går igenom vilka riktlinjer som bör gälla. För dig funderar på att bygga ett energisnålt passivhus är denna lista kanon att gå igenom och använda som referens när du börjar kontakta entreprenörer.

Byggmentors Bonusfakta om passivhus:

* Konceptet föddes i Tyskland på 90-talet och har sedan dess blivit en allt mer populär metod för husbyggen. Namnet kommer från tyskans ”PassivHaus”.
* Lindåshusen i Göteborg är Sveriges kanske mest kända exempel på passivhus. Där har varje hus bara en liten extra värmekälla.

Låter passivhus som något för dig? Har du kanske själv ett passivhus? Dela med dig av tips eller frågor i kommentarerna här nedan eller på Byggmentors forum.

Bygga nytt hus – fem tips för att komma igång

De första spadtagen på väg mot ditt nya hus tas i huvudet. Byggmentor guidar dig som går i byggtankar till vad som förhoppningsvis blir ditt drömboende.

Att det är ett stort projekt att bygga nytt kan nog de flesta tänka sig. För att få rätt start på byggprocessen guidar vi till fem viktiga tips för nybyggaren. Givetvis är det här inte en heltäckande lista på allt som rör ett husprojekt, men det är definitivt ett bra sätt att sätta igång tankeverksamheten kring ditt hus.

Slarva inte med förarbetet

Grunden till ditt hus läggs i ditt huvud. Det är sannolikt en av dina största investeringar i livet. Du kommer investera pengar, tid och hjärta i ditt bygge och alla dessa faktorer är väl värda att ta stor hänsyn till. Håller dina kalkyler? Tar du hänsyn till förändringar i ränteläge eller dina privatekonomiska förutsättningar? Du vill som alla andra bygga nytt hus billigt, men hur undviker du genvägar som blir senvägar där du tänker med plånboken främst? Vad händer om bygget tar längre tid än planerat? Hur mycket kan du tänka dig att kompromissa med din ursprungliga vision?

Lyssna på experterna

Förutom att verkligen fundera kring sådana frågor är det klokt att ta hjälp av experter. Din bank har sannolikt erfarenhet av många husbyggare innan dig, utnyttja det. Boka ett möte med din bankman och gå igenom din kostnadskalkyl. Kontakta konsumentvägledare som kan komma med värdefulla råd.

Var vill du bo?

Förmodligen vet du ungefär var du vill att ditt hus ska ligga. Kanske vet du den exakta platsen. Men även här gäller att noggrant gå igenom alla tänkbara alternativ. Förutom priset på tomten där ditt hus ska stå tillkommer kostnader för att koppla ihop ditt hus med omvärlden. El, telefon, vatten och avlopp ska dras till ditt hus och husets geografiska placering är avgörande för vad det kommer att kosta dig.

Servitut

Dessutom bör du se om det finns några servitut till din tomt, något som kan påverka både ditt bygge och ditt boende. Kontakta Fastighetsregistret, som är en del av Lantmäteriet, för att ta reda på vilka servitut som gäller för din tänkta tomt. Det viktiga är att du har full koll på din allt som rör din tomt redan innan du börjar bygga, den lilla investering i tid och energi du lägger på att kolla upp servitut gör förhoppningsvis att du kan sova lugnt i framtiden.

Kostnader för att bygga hus

Byggkostnader och kostnaden för själva tomten är den största och första posten för de flesta som räknar på ett husbygge. Det som är lätt att glömma är de mindre men fortfarande ansenliga kostnaderna som kan dyka upp. Byggherrekostnader är till exempel viktiga att ta hänsyn till. Har du tänkt igenom försäkringsalternativ och försäkringsbehov? Har du koll på lagfartskostnad, bygglov och pantbrev

Entreprenad

Att ensam sköta allt kring ett husbygge är svårt på gränsen till omöjligt. Sannolikt kommer du att använda dig av en eller flera entreprenörer för ditt husbygge. Ibland kan du stöta på termer som betyder olika saker i olika sammanhang och det gör varje husbyggare gott att sätta sig och gå igenom entreprenadalternativ. Är en totalentreprenad bäst för dig, där ett och samma företag sköter allt kring bygget. Eller en så kallad generalentreprenad, även kallat utförandeentreprenad, där en entreprenör sköter förhandlingar med och beställningar från underentreprenörer? Tänk igenom vad som passar din plånbok och din livssituation bäst. Att researcha noggrant i entreprenörsdjungeln ger dig rätt förutsättningar för att bygga billigt, bra och rätt.

Nyckelfärdigt hus

Kommer ditt hus ”nyckelfärdigt” och vet du vad det betyder i just ditt fall? Just denna term är ett bra exempel på ett ord som ofta dyker upp men som inte nödvändigtvis har en och samma betydelse. Se till att prata med entreprenören och titta nog på avtalet för att se vad som gäller nyckelfärdiga hus från just din entreprenör.

Byggfelsförsäkring – så funkar det

Att ha en byggfelsförsäkring är inte bara klokt, det krävs enligt lag. Den kan tecknas av din entreprenör eller av dig i egenskap av byggherre, och den täcker eventuella byggfel som dyker upp i framtiden. Som så ofta vid projekt av den här typen gäller att hoppas på det bästa men planera för det värsta.

Försäkringarna för husbygget

Det finns fler försäkringar att ha koll på för den som ska bygga hus. Till exempel allriskförsäkringen som skyddar entreprenaden, ansvarsförsäkring för skador på tredjeman och färdigställandeskydd kan vara avgörande för fel eller skador som uppdagas vid slutbesiktningen. Dessa och ett antal andra, frivilliga försäkringar gör det till ett i vissa fall komplext pussel för dig som ska börja bygga. Två grundtips är att prata med entreprenör(erna) och kräv intyg på relevanta försäkringar, samt att ta kontakt med ett eller flera försäkringsbolag för att få proffshjälp.

Bygga nytt – dina bästa tips

Vilka andra frågor tycker du man behöver tänka igenom innan man ens köpt tomten för sitt nya hus? Vilka fallgropar ska man hålla utkik för lite extra? Ge dina synpunkter och tips i kommentarerna här nedanför. Diskutera också den här artikeln, eller dina egna tips, på Byggmentors forum.