Passivhus – byggmetoden som fortsätter att ge
Smarta energival är inte bara att installera rätt värmepump eller välja rätt elleverantör. När du bygger huset görs många val. Passivhus kan vara ett bra alternativ.
Låt bakmaskinen värma dig
I korthet går passivhus, eller lågenergihus, ut på att inte låta någon värme går till spillo. Huset byggs för att på alla sätt ta till vara på den energi som redan finns i huset. Istället för exempelvis element eller golvvärme så är passivhuset anpassat för att utnyttja den värme som ”läcker” från såväl elektronikprylar som från människorna i huset.
Ventilationen är viktig dels för att den sprider värmen i ditt hus men också för att den kan ta till vara på fukt från tvättmaskin, utandningsluft och andra fuktkällor.
Bygg huset energisnålt
Termen passivhus kan vara vilseledande. Egentligen handlar det inte om en enskild sorts hus utan om själva tänket och metoden att bygga så smart som möjligt för att ingen värme ska gå till spillo. Denna typ av hus är sällan helt självförsörjande, särskilt under riktigt kalla vintrar behöver de flesta passivhusägare komplettera med ytterligare värmekällor. Det kan vara något enstaka element eller kanske en kamin som används vid behov.
Vad kostar passivhuset?
Kostnader för passivhus är extremt varierande men generellt så kostar de mer att bygga men mindre att värma upp. Det är alltså ett klassiskt fall av hög investeringskostnad som i slutändan kan löna sig. Dina kostnader för att värma upp huset blir lägre helt enkelt eftersom värmen inte försvinner ut ur ditt lufttäta passivhus.
Konstruktion av passivhus – de 6 viktigaste tipsen
1. Utgå från principen att värmen i ditt hus är en liten varelse som du håller fången i ditt hus. Den får helt enkelt inte lämna ditt hem.
2. Bygg lufttätt! Det är ventilationen som ska sköta luftcirkulation, inte några hål eller slarvigt hopfogade skarvar som släpper ut värmen du vill behålla.
3. Isoleringen är nyckeln. En grundförutsättning för att bygga passivhus som fungerar är att det är värmeisolerat. Definitivt inte något att snåla på. Riktmärken är 50 centimeter i taket, 40 centimeter i väggar och 30 centimeter i grunden.
4. Energisnåla fönster. Idag kan de flesta fönstertillverkare leverera särskilda fönster som är gjorde för att inte släppa in kall luft eller släppa ut värme.
5. Undvik fukt. Detta råd gäller givetvis alltid när du bygger hus men ännu mer så när det gäller just passivhus. Fukten är fienden – håll den borta!
6. Solfångare är ett bra kompletterande alternativ för dig som bygger passivhus.
Krav för passivhus
Det finns inga formella krav för vad som är får kallas passivhus men Forum för Energieffektiva Byggnader har tagit fram en kravlista som noggrant går igenom vilka riktlinjer som bör gälla. För dig funderar på att bygga ett energisnålt passivhus är denna lista kanon att gå igenom och använda som referens när du börjar kontakta entreprenörer.
Byggmentors bonusfakta om passivhus:
- Konceptet föddes i Tyskland på 90-talet och har sedan dess blivit en allt mer populär metod för husbyggen. Namnet kommer från tyskans ”PassivHaus”.
- Lindåshusen i Göteborg är Sveriges kanske mest kända exempel på passivhus. Där har varje hus bara en liten extra värmekälla.
Låter passivhus som något för dig? Har du kanske själv ett passivhus? Dela med dig av tips eller frågor i kommentarerna här nedan eller på Byggmentors forum.