Sommarens uterum.

Sommarens uterum.

Snart är kvällarna i trädgården här. Utemöblerna ska tas fram och göras iordning för sommaren, eller är du kanske i färd med att äntligen köpa nytt. Lite inspiration och tankar kring detta får du här.

Byggvaror_Byggmentor_Trädgårdsmöbler

 

Även om vi alla tror på att just denna sommaren blir den bästa (vädermässigt) i mannaminne så vet vi vilka spratt vädret ofta ger oss under sommaren. Dina utemöbler utsätts för både regn, sol, blåst och ibland hagel. Alla har inte möjlighet att ta in sina möbler, vissa har utemöbler som är väldigt tunga vilket gör att möblerna ofta står där dom står när dom väl är ute. Ska du köpa nya möbler så kolla innan vad dom tål och inte tål. Har du trämöbler kan du du behandla dom så att dom tål regn och blåst bättre och håller längre. Har du ork och lust så täck över möblerna vid dåligt väder med en enklare pressening och använd stenar för att hålla den på plats.

Hur kommer du använda dina utemöbler är en relevant fråga för att avgöra vilka utemöbler du ska sikta in dig på. Vet du/ni med dig att kvällarna kommer tillbringas tillsammans med vänner har storleken (i detta fall) betydelse. Dukning och tillbehör tenderar att ta mycket plats och ett trångt bord kan förstöra stämningen i onödan. Är du ute efter bord till balkongen är klaffbord ett bra alternativ som tar lite plats utfällt och ingen plats hopfälld. Fundera på vad du ska använda uteplatsen till. Är det för grill, umgänge och äta mat. Eller vill du använda grillplatsen mer för lugn och ro ensam eller för två. Då kanske ni mer ska inrikta er på mindre möbler och myskänsla för bokläsning och ”lugnan ro”. Det viktigaste att tänka på är alltså HUR och med vem/vilka uteplatsen ska nyttjas.

Byggvaror_Byggmentor_Grillsäsong_Grill_Trädgårdstips

 

De flesta inspireras av sina grannar, vänner och familj i hur uterummet ska inredas. Inget fel i det men det finns andra sätt att inspireras för att få en mer unik känsla och något mer eget. Ta er inspiration från utlandsresor som exempel. Exklusiva loungemöbler är något som vi ofta möts av på resor och hotell. Känslan att sätta sig ner och umgås i ett lyxigt uterum är oslagbart. Den känslan kan givetvis fås även här hemma om ni väljer att gå den vägen. Här kommer exempel på lyxiga loungemöbler för inspiration. (länk till prisguiden)

Vill ni ha mer ”Berlinkänsla” kan en variant att gå vara ett uterum med hängmattor och stora kuddar för en mer avslappnad känsla (det ena utesluter inte det andra givetvis). Att sitta ner och umgås direkt på marken är något vi i Sverige gör alldeles för lite av i vuxen ålder. Eller varför inte en klassisk hammock. Ingenting är så härligt som att umgås med lite gung. Här får du exempel på hängmattor. (länk till prisguiden)

I slutändan handlar ju ditt uterum om vem du är och vad du vill ha det till och med vem. Gör det till ditt eget och gör det utifrån dina behov. Snart är sommaren här!

10 Trädgårdstips inför sommaren.

10 Trädgårdstips inför sommaren.

Tiden flyger iväg och snart står sommaren inför dörren. Men ännu är det vår och här kommer lite tips på vad du och familjen kan göra i trädgården inför sommarens ankomst. Skynda på, våren är snart slut.

Trädgård_Odla_Plantera1.

Rensa i rabatter och buskage är bäst att göra innan det grönskar. När bladen väl sitter där är det lätt att strunta i rensandet, det ”syns ju inte ändå” tänker många. Men det gör det och det slutar förmodligen med att du rensar ändå men med sämre förutsättningar. Rensa NU innan buskage och buskar slår ut.

2.
Passa samtidigt på att lägg ut kogödsel eller kompost i rabatterna och buskagen när du ändå är igång. Mylla ner det ytligt.

3.
Har dina buskar redan klätt sig med löv. Bra, då ser du vilka grenar som dött under vintern. Klipp av och rensa buskarna för att få in mer ljus till de levande grenarna.

 

Vattna_Trädgård_Så

4.

Bor du söderut i landet kan du redan nu börja plantera. Tillsätt ny jord med den befintliga. Vattna mycket efter plantering. När du vattnat mycket så vattnar du lite till. Fortsätt vattna ungefär var fjärde dag fram tills planteringen har tagit sig. Glöm inte sen att fortsätta vattna.

5.
Dags att beskära blommornas blomma, rosen. Rabattrosor mellan 15 – 30 centimeter över marken. Gallra ut klätterrosor och forma till.

6.
Plantera jordgubbarna med cirka 30 centimeter mellan plantorna. Tänk på att gubbarna vill ha mycket sol. Snart är midsommar här.

 

Jordgubbar_Midsommar_Planta7.

Altanen. Snart har du ställt utemöblerna och krukor med blommor på hela ytan. Kanske dags att olja in den och gå över skruv/spik så att du inte skadar dig eller barnen på något vasst som sticker upp.

8.
Tillhör du dem som inte uppskattar maskrosor. Då kan det vara en ide att rensa gräsmattan från dessa innan de börjar bilda frön. Använd gärna ett maskrosjärn och gräv djupt.

10.
Gör ”trädgårdshelgen” till en familjeaktivitet. Planera mat och vilka som ska göra vad. Gör iordning grillen och testa nya recept. Gör en checklista för helgen och bocka av. Alltid lättare (och roligare) när det finns delmål att jobba efter.

Familj_Trädgård_Tips_Altan

 

En planerad och strukturerad ”trädgårdshelg” blir ofta roligare. Ett bra tillfälle för föräldrar, barn och barnbarn att göra något roligt och skapa tillsammans. Snart är ju sommaren här!

Hitta rätt snöslunga – 5 viktiga tips

Hitta rätt snöslunga – 5 viktiga tips

Du som är tomtägare har nog ofta upplevt att den gamla hederliga snöskyffeln inte räcker till. Då kan det vara hög tid att införskaffa en snöslunga. Här är fem viktiga saker du bör känna till innan du väljer ur den uppsjö av snöslungor som finns på marknaden.

1. Ettstegs- eller tvåstegs-snöslunga?

Generellt kan man säga att en ettstegssnöslunga räcker bra för mindre ytor, såsom en garageuppfart eller en uteplats. Men för dig med lite mer yta och särskilt i kanske lite blandad terräng såsom på en trädgårdstomt så är en tvåstegssnöslunga rätt val. Denna bearbetar snön, maler ner den, och är dessutom enklare att framföra tack vare band som kan monteras på (oftast).

2. Priset är inte allt (men givetvis viktigt)

Fokusera främst på vilka behov du har och välj din snöslunga utifrån det. Är man dumsnål så kanske du sparar några hundralappar men då får en slunga som inte  är anpassad för de snömängder du vill få bort.

3. Livslängd för snöslungor

En bra snöslunga håller i cirka 15-25 år, det är alltså en relativt billig investering. Kostnaden är ett antal tusenlappar men fördelat på hela livslängden så blir det en väldigt låg kostnad i slutändan.

snoslunga-bast-i-test
Med rätt snöslunga blir snöröjningen enkel.

4. Rengöring och underhåll

Det är väldigt viktigt att sköta om sin snöslunga, då den av naturliga skäl utsätts för mycket fukt och kyla. Rengör den efter använding och när våren kommer bör du ge den en lite mer genomgående undersökning för att se till att den inte står över sommarhalvåret med smuts eller fukt någonstans.

5. Effektiv yta

En bra snöslunga kan röja ungefär 5-10 kvadratmeter snö i minuten: Det gör att en normalstor svensk tomt oftast kan bli helt snöröjd på under en timme. Jämför det med att gå och snöskyffla för hand.

Annat viktigt att veta om snöslungor

En snöslunga passar bra för dig som vill rensa snö från en yta om allt från några tiotal kvadratmeter till uppemot 2000 kvadratmeter. Handlar det om större ytor och du vill spara tid kan det vara värt att höra dig för med en lokal markentreprenör som du kan anlita för hjälp med snöröjningen. Detta blir sannolikt dyrare än om du köper snöslunga och gör arbetet själv, men kan vara värt att undersöka som alternativ. är ni dessutom flera grannar som går ihop och anlitar snöröjningshjälp kan priset pressas.

En viktig fördel med snöslunga är att de generellt drar väldigt lite bensin. Oftast kommer du inte göra av med mer än 4-5 liter bensin under en hel vinter där du använder din snöslunga regelbundet.

Kom ihåg att hålla din snöslunga under tak, helst inomhus, när den inte används. Det minskar slitage och ökar dess livslängd.

En viktig aspekt att ha i åtanke när du kör din snöslunga är att den kan behövas ställas in för det underlag den ska användas på. Till exempel så krävs olika inställningar för asfalt respektive gräsyta, detta är mycket viktigt då fel läge kan göra slitage ökar och risken för skador på snöslungan blir större.

Försök helst inte reparera din snöslunga själv om du inte är helt säker på vad du gör. Hör hellre med din återförsäljare som oftast kan hjälpa till med reparation eller reservdelar vid behov.

Byta värmesystem: Så fick vi luft/vatten-värmepump

Byta värmesystem: Så fick vi luft/vatten-värmepump

En luft/vatten-värmepump innebar inte bara ett nytt och miljövänligt värmesystem för Roland, den ledde också till en trädgårdsgång och ett nytt staket som skulle dölja själva fläkten.  Här är hans bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Roland ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Rolands tävlingsbidrag (se bildpsel längre ner):

Var placera luft/vatten-värmepump?

Värmepump på plats i trädgården.

Bättre sent än aldrig så därför skickar jag in mitt lilla projekt till tävlingen. Vi har bott här i huset sedan 1977 och under resans gång så har det skett en hel del. De senaste projekten var byte av värmesystem samt att ändra den gamla ingången till en mera lämplig plats.

Vi kontaktade ett företag här i Vellinge som kom ut och tittade över hur det såg ut. Någon vecka senare hade vi en offert i brevlådan och vi bestämde oss för att bli lite mera miljövänliga. Det slutade med en luft/vattenvärmepump.

Ja och var skulle denna placeras? Enda lämpliga platsen var på husets framsida just där vi hade vår ingång. Jodå, problem är till för att lösas så vi fick tänka oss ingången några meter bort.

Snabb installation av nya värmesystemet

Jag fick gräva ut ordentligt för fläkten krävde stabilt underlag och efter att plattorna kommit på plats så var det bara att vänta någon dag. Det hela gick väldigt snabbt. Rörmokaren var här vid 7-tiden på morgonen och redan klockan 3 på eftermiddagen så var det nya systemet igång! Under den här tiden så blev den gamla trippelpannan utriven, skortensinsatsen borttagen och även oljetanken som var placerad vid garageväggen.

Staketet skapas.

Nu kändes det skönt och systemet sköter sig i stort sett själv. Dessvärre såg det mindre trevligt ut på framsidan men efter lite funderande, så blev lösningen en staketform som skulle dölja fläkten.

Efter mycket sågande och målande så kom det upp. Jag vill gärna ge ett gott råd till staketbyggare: måla brädorna innan du gör staketet! Eftersom jag har smala brädor blir det många sidor att måla så blir det rätt långtråkigt att sitta där med en bockad pensel och måla i springorna.

Ny tädgårdsgång och nytt staket

Sedan var det dags med den nya gången. Återigen blev det till att gräva, flytta blomsterlökar, bottna med bärlager och grus. Sist kom plattor o kantsten på plats och det blev skapligt bra. Vi hade tänkt oss byasten så jag får nog lägga om ingången till våren. Skadar inte att underlaget sätter sig ett tag.

Slutligen fick jag förskjuta staketet och fixa till en ny grind. Klart trevligare att jobba med trä än sten. På det stora hela blev det ganska bra och det känns skönt att slippa se fläkten men lite annorlunda med den nya ingången. Den gamla har vi ju använt i 33 år så vi får tänka om när vi går ut och in.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=22 template=caption]

Text och bilder: Roland Petersson

Vad tycker du om Rolands projekt? Tyck till i kommentarsrutan här nedanför, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Roland att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Ta bort träd i trädgården

Ta bort träd i trädgården

Annika berättar om ett träd som var tvunget att tas ned – men det var lättare sagt än gjort. Läs hur hon gick tillväga i hennes bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Annika ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Tävlingsbidrag:

Det började med ett litet sidoskott

Mitt projekt handlar om nedtagning av ett prydnadsträd på fastighetstomten. Det började med att jag hade satt ett litet sidskott som jag fick av en vän, vilket jag inte visste vad det var för sorts träd/buske. Under flera år växte det upp och efter fem år visade det sig vara ett träd som såg ut som ett paraplyträd, ett prydnadsträd. Efter 10 års tid hade trädet vuxit upp både högt och brett ut sig på baksidan av trädgårdstomten med utseende som växte högre än huset.

Träd som var tvunget att tas bort.

Det innebar att den stod alldeles för nära huset, förhindrade insyn, men även utsikten och gav mycket sidskott samt mörk yta där jorden alltid var fuktig. Jag klippte av några grenar varje år och denna höst innebar det att grenarna blev längre och tjockare, det medförde att jag beslutade mig för att ta bort hela trädet.

Mina tankar och funderingar var att förbereda mig på att det innebar ett tungt och krävande jobb. Jag började med att såga av de grenar med bladverk som växte och bredde ut sig och hängde ned mot sidorna. Grävde med en vanlig spade vilket var dåligt resultat och krävde hård ansträngning.

Trädborttagning utan maskiner

Ett måste för att kunna hantera situationen för att kunna få vetskap om hur rötterna var under markytan och det visade sig att roten var enormt tung och stor med rötter som var verkligen sega och långa, hur mycket som helst. Det var svårt att kunna få omgång om hur långt ner de gick. Såg, och spade och spett var endast de redskap som användes, så detta projekt innebar ej någon hjälp med maskiner.

Min son hjälpte mig. Den bästa lösningen var att såga av stammen i olika etapper och försöka gräva nedåt så djupt för att komma under rötterna för att kunna lyfta och dra upp hela den bastanta roten med dess stam. Detta var ett väldigt krävande arbete. Därför var det viktigt att jorden var fuktig så att rötterna var lättare att hantera. Det skedde under korta stunder och under flera dagar.

När det gick att vicka stammen med dess rötter åt sidan bad vi mina två döttrar om hjälp för att kunna lyfta upp stammen med dess rötter. Efter en hård ansträngning med envishet lyckades vi 4 personer i ett gott samarbete lyfta och dra upp hela stammen med dess rötter. Vilken stor klump det handlade om. Ändå var det bara en stam på knappt 30-40 centimeter.

När vi hade pustat ut kom mina nästa tankar, vad ska jag göra av denna klump? Egentligen ville jag ha det kvar. Det var som finast när man såg det på långt avstånd. Min önskan var inte att ta dö på trädet och det jag mest ville var om någon kunde tänka sig att ta hand om det och försöka plantera det så att det får fortsätta att växa upp igen.

Då var frågan om vem som skulle kunna vara lämplig person för att vilja ha ett avsågat träd? Jag frågade en släkting som kunde tänka sig detta. Efter några dagar kom de och hämtade trädet, planterade det på deras mark.

Det återstår att se om det överlever vintern och kan växa upp och blomma åter igen med dess fina blommande vitgula klasar. Det vore en enorm lycka för jag tyckte om trädet som verkligen var praktfullt och mysigt, det gav en känsla av man kunde vistas under det som att stå under ett paraply, men det var planerat på fel plats.

Trädet behövde få breda ut sig och växa fritt på ett mer fritt område inte på en liten fastighetstomt nära fastigheten och vid tomtgränsen. Det jag har lärt mig av detta är att innan man planterar ett träd/buske är det viktigt att planera mera och ta reda på all information om hur stort det kommer att bli när det är uppväxt under många år, så att placeringen av träd/buske stämmer med dess miljö.

Text och bild: Annika Krantz

Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar Annikas tävlingsbidrag, och delta gärna själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.

Trädgårdsgång i trä – trenden 2012?

Trädgårdsgång i trä – trenden 2012?

Med inspiration från bland annat USA är trädgårdsgångar i trä något att hålla ögonen öppna efter under 2012 och framöver, spår vi på Byggmentor. Mer exakt tror vi att naturligt lagda trägångar, i stil med bilderna nedanför, kommer att bli populära. Dessa trädgårdsgångar skapar intrycket av att man liksom bara kapat av och slipat till naturligt förekommande träd för att skapa en trädgårdsgång som känns som en organisk del av trädgården, snarare än mer ”stela” lösningar som exempelvis marksten. Att trä och andra naturliga material är på frammarsch bekräftas också av att årets Hem & Villa-mässa har temat ”Nära naturen”. Skriv gärna en kommentar eller diskutera trägångar på Byggmentors trädgårdsforum.

Här är några ypperliga exempel på hur snyggt det kan bli med trädgårdsgång i trä (samtliga bilder är tagna av Katy Elliott):

Så här naturlig kan en trädgårdsgång se ut.
Stora och små träskivor bildar trägången.
Trädgårdsgång i trä
Trädgårdsgång i trä från en mässa i USA.
Trädgårdsgången smälter snyggt in i omgivningen.
Varför inte en träbänk som verkligen andas ”träd” också?

Givetvis kan man köra på trägångar av mer klassiskt snitt med raka plankor, se bra exempel på den här bloggen. Har du egna tankar eller frågor om att anlägga en sådan här trädgårdsgång i trä? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum. Vi avslutar med att konstatera att vi tror att Hem & Villa träffar precis rätt i trä som materials status just nu, så här beskriver man läget inför mässan:

Trä är kanske det allra trendigaste 2011. Detta gäller såväl exklusiva ytor på exempelvis köksluckor som mer utskällda former av trä som väggar klädda med plywood och knotiga kvistar som kan bli klädhängare. Vi ser gott om trärena möbler för både hemmet och trädgården och även när det kommer till de stora inredningsinvesteringarna, som just kök, väljer många, för första gången på många år, trä.

Guide: Montera terrassmarkis själv

En terrassmarkis är ett relativt enkelt sätt att verkligen ge en altan eller veranda ett ansiktslyft. Byggmentor guidar dig till hur du hittar rätt terrasmarkis och hur du enklast monterar den. Dela gärna med dig av egna erfarenheter av att montera markiser, eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Rätt terrassmarkis för rätt kostnad

Även om en terrassmarkis kostar en del (allt från ett par tusenlappar till 15 000 kr är normalt, se exempelvis Bygghemma.se:s sortiment) så tycker många att det är pengar som höjer både upplevelsen av att bo i ditt hus och värdet på det. En kal veranda kan enkelt förvandlas till ett extra uterum som skyddar mot regn och rusk.

Att välja rätt terrassmarkis kräver en del förberedelser. Här är fyra tips för hur du kommer igång:

  • Skapa en tydlig bild i huvudet som du sedan matchar de markiser du hittar mot. Ett tydligt mål underlättar processen.
  • Gå runt i grannskapet och leta efter snygga exempel (såväl som avskräckande). Lär dig av dina grannar.
  • Ta dig tid och åk till olika återförsäljare med butikslokaler och strosa runt, då ser du dem i verkligt ljus.
  • Utnyttja nätet för att hitta bilder och inspiration på olika typer av terrassmarkiser.Terrassmarkis, montera själv

Så monterar du terrassmarkis själv

Det går ofta att betala för montering av sin nya terrassmarkis men för den som vill spara några kronor kan det vara värt att prova att göra det själv, förutsatt att tummen inte sitter helt mitt i handen. Kom ihåg att denna gör-det-själv-guide bara guidar dig genom de vanligaste stegen, är du minsta osäker bör du anlita en fackman.

Verktyg: Borrmaskin, hyls-/spärrnyckel, insexnyckel, tumstock.

1. Kontrollera att din fasad håller för din terrassmarkis (fråga återförsäljaren om vad som gäller), måtta upp och märk ut för borrning där fästena ska sitta.

2. Lägg gärna ut markisen på marken/verandan för att först göra ett enkelt ögonmått. Mät sedan ut dina fästen och kontrollera att de inte krockar med eventuella ”armar” (delarna som skjuter ut och in den) på markisen.

3. Ett enkelt sätt att kontrollera att dina fästen hamnar vågrätt och rakt är att spänna ett snöre mellan dina ytterfästen (som du placerat i våg med hjälp av exempelvis vattenpass).

4. Nu är det dags att lyfta upp själva terrassmarkisen. Många modeller är långa och tunga och räkna med det behövs minst två, kanske fler, personer som hjälps åt. Det är viktigt att försöka få markisen på plats på alla fästen samtidigt.

5. Skruva fast markisen i fästena. Kontrollera innan att du har lämpligt verktyg som passar till din terrassmarkis skruvar.

6. Justera nu lutningen på din terrasmarkis (vilket går att göra på de flesta modeller). Normalt brukar de flesta markiser erbjuda lutning mellan 5 och 45 grader.

7. Kontrollera alla skruvar och fästen en extra gång och voilà – din uteplats har fått ett tak!

Dela gärna med dig av egna erfarenheter av att montera markiser, eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum. titta också gärna på denna film från Bygghemma.se som visar hur en terrassmarkismontering går till:

8 tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

En altan är många husägares drömprojekt. Men när den väl är byggd gäller det att sköta om den på rätt sätt för att se till att livslängden blir så bra som möjligt. Med rätt teknik och behandling av din altan kan du utan problem öka livslängden med 10-20 år. Här är Byggmentors åtta  tips för att skötsel av altan och trätrallar innan, under och efter sommaren. Har du tips eller frågor som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors altan- och verandaforum.

Tips! Missa inte tävlingen Anlita – Fota – Vinn som pågår just nu – vinn upp till 10 000 kr till ditt drömprojekt!

Ytbehandling behöver inte alltid vara rätt

Man ska komma ihåg att en altan som sköts om med olika former av behandlingar också får förändrat utseende. Först och främst bör du alltså tänka efter om du är intresserad av en altan som håller så länge som möjligt eller en med lite kortare livslängd som tillåts få naturligt åldrande trä, något många uppfattar som vackert. Mer om altaner i allmänhet hittar du i artikeln ”Bygga altan”.

Använda olja på altan eller trätrall

Även nybörjare på fix i hus och trädgård känner till att trä mår bra av olja eller lack med jämna mellanrum. Med rätt medel för ytbehandling står din altan bättre emot fukt och andra väderangrepp vilket garanterat ökar livslängden. Inoljning sker helst när vädret inte är alltför varmt, mellan 10 och 20 grader och givetvis bör det skötas när risken för regn är så liten som möjligt.

Välj rätt olja till din altan

Olika träslag har olika behov och det är därför viktigt att välja rätt typ av lack eller olja. Är du osäker är det alltid bäst att fråga någon som vet, oftast har personalen på stora byggvaruhus bra koll på vad som är lämpligt för vilka material. Ett generellt råd som stämmer för det mesta är att använda olja med hög linoljehalt. Se gärna vår guide till att olja in altanen.Tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

Tänk på brandrisken

När du arbetar med olja är brandrisken hög, särskilt om oljerester samlas i tyg eller under altanen. När värme trycker på kan oljan självantändas. Var därför extremt noggrann med att inte spilla olja på oönskade platser och lämna inte arbetsmaterial som fått olja på sig. Lägg alltid trasor eller penslar i vatten när du är klar för att undvika bränder.

Se till att altan eller trätrall är torr

För att din ytbehandling ska vara effektiv ska trät vara torrt. Idag kan så kallat ”tryckimpregnerat trä”, trä som står emot fukt extra bra, ytbehandlas relativt omgående. Den vänteperiod man tidigare talat om gäller inte längre för de allra flesta träslag. Är det torrt är det bara att olja på!

Lacka eller måla altan

Att använda sig av lack eller målarfärg är ett sätt att både ändra (och förhoppningsvis förbättra) utseendet på en altan eller annat träverk samtidigt som det fungerar som ett skydd. Lack eller olja gör dock att altanen blir känsligare för repor och annan påverkan som sker när den används, så räkna med det innan du bestämmer dig för att satsa på lack eller färg istället för exempelvis olja. Lack eller målarfärg kräver helt enkelt att du tar hand om altanen oftare än om du kör med olja.

Slipa altan eller trallar

Att slipa sin altan är ett annat sätt att sköta om den. Den kan dessutom vara nödvändigt om du vill olja eller lacka altanen eftersom trä som inte slipats på länge kan få försämrad förmåga att ta till sig ytbehandlingen. Viktigt att tänka på är att använda en skyddsmask av något slag eftersom det trädamm som virvlar upp när du slipar kan vara skadligt att andas in.

Rengöring av altan

Ett enkelt sätt att se till att altanen håller längre är att helt enkelt se till att den är ren och fri från smuts. Dels ser den snyggare ut och dels minskar du risken från algangrepp, mögel eller svamp. Använd antingen särskild trärengöring eller vanlig såpa i vatten. Använder du högtryckstvätt (länk till prisguiden) är det viktigt att du gör det försiktigt för att inte din altan eller dina trätrallar ska ta skada av trycket.

Har du egna tips om hur man bäst sköter sin altan? Eller frågor som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors altan- och verandaforum.6 billiga tips för trädgården / Trädgårdsodling

Att få en snygg trädgård kan göras på många sätt. Allt från att anlägga en damm eller pool, till att anlita professionella trädgårdsentreprenörer som hjälper till. Men för den som vill skapa en vacker och unik trädgård utan att göra av med en förmögenhet kommer här några tips för den som vill få en ny trädgård för en billig kostnad.

Lägga grusgångBilliga tips för trädgården - grusgång

Visst är det tjusigt med en gång eller uppfart i marksten eller riktig asfalt men ett alternativ som har hållit i många år och som går att lägga till ett rimligt pris är vanligt grus. Först lägger du ett bärlager med exempelvis grov singel (med fördel ovanpå en duk), cirka 15 centimeter, och på det vanligt mindre grus som blir själva grusgången. Att lägga grusgång kostar inte mer än ett par tusenlappar och har hög hållbarhet, lågt underhåll och ser snyggt ut. Kanta gången med stenar eller buskar och du har en trädgård av hög klass som inte kostar särskilt mycket av varken pengar eller tid.

Lek med vatten i trädgården

Man behöver inte anlägga en hel damm för att få en känsla av porlande vatten i trädgården. Ofta räcker det att anlägga mindre vattensamlingar för att ändå kunna njuta av det lugn för ögon och öron som vatten skapar. Till exempel kan man på bara några timmar anlägga en minidamm på kanske en kvadratmeter som du fyller med vatten och några växter runt eller i vattnet. Allt du behöver är en spade, en duk att täcka minidammens botten med och något att dekorera kanten med. Kostar, beroende på materialval, inte mer än några hundralappar.

Håll gräsmattan jämn

Vill man inte lägga pengar på att anlita någon som sköter gräsmattan eller inte vill pynta den med diversa mer eller mindre dyra prydnader är det mest effektiva sättet för att få en ”wow-länsla” över gräsmattana att hålla den helt jämn under sommarhalvåret. Slipa gräsklipparens blad ofta och klipp regelbundet, kombinera med korrekt vattning. Att hålla gräsmattan lika jämn och fin som en golfgreen tar en del tid men är inte särskilt dyrt mätt i kronor.

Inred altan och terrass

Har du en altan, veranda eller terrass i trädgården är den en automatisk fokuspunkt. Satsa lite extra krut på att inreda den med detaljer och framför allt färger. Många väljer ”organiska” färger när det gäller inredning utomhus (naturligt trä, brunt, grönt) men för att skapa en lyxig känsla kan man experimentera med annorlunda färger. Se gärna Byggmentors guide till färgval för inredning för mer information och tips på färgkombinationer.

Mura in rabatten med sten

Har du rabatter eller ”bara” jordplättar med buskar och/eller blommor är det relativt enkelt att skapa en enkel avgränsning som gör mycket för helhetsintrycket av trädgården. Börja med att spola med trädgårdsslang för att skapa en tydlig kontur i jorden, lek gärna med kurvår eller S-svängar. Sätt sedan stenar, antingen blandade storlekar eller tegelstenar, längs kurvan. Vips så har du en billig men snygg avgränsad rabatt. Inspiration för trädgårdenVill du satsa lite extra rekommenderar vi Byggmentors guide till hur du skapar en så kallad trädgårdssäng, eller trädgårdsbädd.

Få stora växter hellre än många små

Den som köpt in blommor eller andra växter till trädgården vet att priset snabbt rinner iväg. Ofta står man där och tänker ”jag köpte ju bara några blommor” och ett dyrt belopp på kvittot. Vill man begränsa budgeten för sin trädgård kan det därför ofta vara billigare att satsa på ett rejält inköp som verkligen sätter trädgården på kartan. Varför inte en annorlunda buske eller ett träd som skiljer din trädgård från grannarnas? Våga tänka stort och du kan få en trädgård som sticker ut utan att behöva vara särskilt dyr. Vad har du själv för tips för hur man bäst skapar en fin trädgård utan att det kostar skjortan? Skriv en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum.

Laga och renovera betongtrappa utomhus

En betongtrappa är ett vanligt inslag utanför många svenska hus ytterdörrar. Men även om betongtrappor har lång hållbarhet och livslängd behöver de med jämna mellanrum kontrolleras och renoveras, framför allt sprickor och fuktskador är vanliga bovar när det gäller betongtrappor. Har du själv lagat betongtrappan? Dela gärna med dig av erfarenheter och tips, eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Identifiera skador på betongtrappan

Första steget är att undersöka betongtrappan efter synliga sprickor eller flagningar. Detta i sig är inget jätteproblem förutom att det inte ser så snyggt ut, men det kan bli stora problem längre fram om det inte åtgärdas. Sprickor eller flagningar kan leda till frostsprängning när kylan kommer och det kan också leda till att fukt tränger in i betongtrappan och orsakar rost på armeringen.

Ett annat tecken på att din betongtrappa inte håller tätt mot fukt är om det växer ogräs på eller i direkt anslutning till den. Det betyder att det finns tillräckligt med vatten för gräset att växa vilket på längre sikt kan skapa fuktskador.

Material och verktyg för att laga betongtrappan

För att täta sprickor i själva betongen eller längs fogarna mot vägg eller mark behöver du någon form av reparationsbetong eller liknande, enklast är att köpa färdigblandad betong eller snabbcement hos din bygghandel. Är det mindre skador kan du också använda fogmassa eller ett bra reparationsbruk. Införskaffa också en betongprimer för behandling efter färdig reparation.

Verktyg som behövs är det vanliga för att arbeta med bruk, betong och fogmassa; hammare, huggmejsel, putsbräda, fog- och murslev, borste och pensel.

Så lagar du kanten på betongtrappan

Om det börjar uppstå sprickor i kanten eller att fogen börjat släppa bör du åtgärda detta. Börja med att rensa bort ogräs, smuts och ta bort den gamla fogen. Ogräs kan du antingen elda bort med en gasolbrännare eller helt enkelt gräva bort med lämpligt verktyg.

Den gamla fogen är enklast att få bort genom att använda huggmejsel. Var nog med att slänga bort den gamla fogmassan och rensa bort gammalt puts som ligger nära kanten. Har du möjlighet kan du använda en dammsugare för att få bort allt skräp.

Tvätta därefter kanten på betongtrappan noga med svamp och vatten och för ner ditt reparationsbruk i den nu öppna fogen. Använd en slev för att verkligen få in bruket överallt. Det är mycket viktigt att fylla hela fogen med bruk (eller reparationsbetong).Laga och renovera betongtrappa utomhus

Laga sprickor i betongtrappan

När du identifierat en spricka i betongtrappan ska du först rensa bort lösa delar runt sprickan. Oroa dig inte för att den då blir ännu större, det är viktigt att allt material som inte är helt och stabilt tas bort. Använd sedan betongprimer längs sprickans insida och kanter, och fyll sedan med den betong eller det bruk du valt för jobbet. Du kanske får arbeta i flera omgångar för att låta bruket sätta sig mellan dem, det är viktigt att du fyller hela sprickan.

Använd sedan en putsbräda för att få ytan slät. Använd gärna ett putsbruk på de ytor du reparerat (eller på hela trappan för enhetligt utseende).

Sätta kakel/klinkers på betongtrappan

När du ändå reparerar betongtrappan kan du passa på att göra den mer tilltalande. Ett relativt enkelt sätt att få en snygg betongtrappa till överkomligt pris är att sätta klinkers på den. Se till att köpa material som passar för utomhusbruk, dina kakelplattor ska exempelvis vara frostsäkra. Sedan är det bara att sätta fast dem med lämpligt sättbruk. Kom ihåg att måtta ordentligt och se till att du har lämplig utrustning för att skära till plattorna vid behov.

Om betongtrappan inte går att rädda

Om du har stora problem med sprickor i betongtrappan och misstänker att den är i för dåligt skick för att räddas kan du göra ”knacktestet”. Ta en hammare och knacka försiktigt på olika punkter på trappan. Låter det ihåligt på flera ställen kan det vara läge att riva trappan. Om du vill göra det själv utan tunga maskiner är det i så fall enklast att knacka sig in i trappan från sidan och gröpa ur den med lämpligt verktyg. När den sedan är mer eller mindre ihålig kan du enkelt krossa den uppifrån och göra plats för en ny trappa.

Har du lagat betongtrappan? Dela gärna med dig av erfarenheter och tips, eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Marksten – billigt med rätt material och kunskap

Vi har tidigare gått igenom hur man lägger marksten och vad det kan kosta på ett ungefär. Nu tittar Byggmentor lite närmare på vad man bör tänka på när man väljer material, både själva markstenen samt sand och andra tillbehör. Med rätt materialval kan det gå att lägga marksten billigt.

Olika typer av marksten

Marksten billigt, tips och inspiration

Man bör vara medveten om att marksten är ett vitt begrepp som kan betyda många olika saker. Allt från väldigt enkla tegelstensliknande stenar till mer avancerade skifferlösningar. Betongsten är idag ett populärt alternativ för marksten eftersom det är relativt billigt och går att få i precis rätt storlek. Andra vanliga stensorter för marksten är granit, kalksten, natursten och sandsten.

Tjockleken på marksten bör vara 3-4 centimeter för vanligt bruk. Ska den tåla biltrafik bör den vara något tjockare, runt 5 centimeter.

Underlaget viktigt för marksten

Det kanske allra viktigaste för att få en lyckad markstensgång eller yta är att markstenen läggs korrekt. Det behöver inte kosta skjortan utan med lite inspiration och rätt kunskap hos dig själv eller den du anlitar för att lägga markstenen går det att komma undan billigt. Priset blir ofta dyrt om man inte har gjort ett ordentligt planeringsarbete och undersökt exakt vilka material som behövs och hur mycket. Med rätt förberedelser är det lättare att köpa in material till bra pris och hitta rätt typ av marksten och sand eller grus för jobbet.

Bärlager för marksten

Bärlagret är det understa lagret material för din marksten. Hur djupt ner bärlagret ska ligga varierar lite på vilken typ av mark du har och var i landet du bor. Mellan tummen och pekfingret gäller att ju högre upp i landet desto djupare bärlager. Bärlagret ska alltid vila på någon form av duk, exempelvis en fiberduk, eller geotextilduk, som finns hos de flesta bygghandlar.

Vanligtvis ska bärlagret vara ungefär 20-25 centimeter djupt och bestå av någon form av kross (är det direkt på lerjord bör du lägga på ytterligare en decimeter i djup). Kross Marksten billigt, tips och inspirationkan vara exempelvis betongkross eller samkross, alltså en sorts grus som tagits från stensprängning. Denna kross blir perfekt för ett bärlager som ska orka hålla uppe markstenen. En bra storlek på kross för bärlager om det rör sig om marksten för bilar (till exempel garageuppfarter) är 0-32, alltså att de största stenarna i krossen är 32 millimeter. Ska du lägga marksten för bara vanliga fötter räcker det med kross som går upp till 16 millimeter.

Fördelen med att använda kross som bärlager till marksten är att det är relativt billigt samt att krossen med sina olika stora stenar packar sig självt på ett effektivt sätt när det jämnas med exempelvis en markvibrator.

Sättsand ovanpå bärlagret

Det är inte bra att lägga marksten direkt på bärlagret utan du bör alltid ha ett lager sättsand på 3-4 centimeter. Så kallat ”stenmjöl” är bra att använda för sättsanden som ligger på krossen. Sättsand låter sig packs väldigt bra och förhindrar att din marksten blir ojämn. leta efter stenmjöl i storleken 0-8 eller 0-4.

Fördelen för att sänka priset på din markstensläggning är att du kan använda ditt stenmjöl som fogsand också. Det gör det än billigare att lägga marksten eftersom du då kan nyttja materialet maximalt. Dock bör du helst ha finare sättsand, exempelvis stenmjöl i storlek 0-2, om du arbetar med små markstenar. Räkna med att fylla på med ny fogsand flera gånger under de första veckorna allt eftersom att din marksten sätter sig.

Stadiga kanter runt markstenen

För att din marksten inte ska ”flyta ut” eller rubbas bör den kantas av någon form av stabiliserande material eller metod. Ett sätt är att använda den kross du haft till bärlagret och lägga ut denna så att den är något bredare än ytan för själva markstenen. Sedan använder du armeringsjärn som sticks ner i krossen och betong för att fästa ihop det hela. Ett enklare alternativ är att helt enkelt att använda sig av stenar av vilken typ som helst som grävs ner en bit på varje sida av markstenen. detta gör att det kan bli relativt billigt att lägga marksten eftersom du då kan nyttja vilken billig sten som helst.

Har du lagt marksten? Dela gärna med dig av erfarenheter och tips, eller ställ frågor om marksten, i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

7 tips för att bli av med sniglar i trädgården

Sniglar i allmänhet och de så kallade mördarsniglarna i synnerhet är ett problem för många trädgårdsägare. Men det finns sätt att bekämpa sniglar, både förebyggande och när de redan flyttat in. Byggmentor går igenom 7 knep för att bli av med sniglarna i trädgården (diskutera gärna ämnet på Byggmentors trädgårdsforum).

Sniglarnas ägg är boven nummer ett

De så kallade mördarsniglarna lägger gärna ägg i våra trädgårdar, faktiskt upp till 60-70 ägg på en och samma gång. Det blir många sniglar det, så var ute i god tid för att försöka få bort äggen. Leta under löst bråte i trädgården och i rabatter och krukor. Äggen ligger oftast synliga för blotta ögat och ser ut som små vita bollar, bara några millimeter i bredd. När du hittat dem är det bara att krossa dem och slänga.

Bekämpningsmedel mot sniglar

Det finns många olika bekämpningsmedel mot sniglar men nackdelen med många av dessa är att det kan bli relativt dyrt i slutändan, även om de är effektiva. ”Snigelfritt” är ett beprövat bekämpningsmedel med god effekt. Helst ska du alltid kombinera snigelmedel med andra åtgärder, såsom tipsen i denna artikel.Bekämpa sniglar i trädgården

Granska nya växter efter spår av sniglar

När du köper eller planterar nya växter i trädgården bör du ha som rutin att noggrant leta igenom dem efter sniglar eller snigelägg. Rota runt ordentligt i översta jordlagret för att inte missa de små rackarna.

Klippa av sniglar

En metod som många känner till men alla kanske inte trivs med är att helt enkelt manuellt leta upp sniglarna och klippa dem med en häcksax eller liknande. Klipp med saxen relativt långt fram på snigeln, nära huvudet. Vill du inte klippa sniglarna kan du ta på dig handskar, plocka upp dem och sedan hälla kokande vatten över dem. Ett annat sätt att döda sniglar som många känner till är att använda salt. Denna metod anses dock vara mycket plågsam för sniglarna och rekommenderas därför inte.

Bjud inte in mördarsniglarna

Sniglarna trivs där smådjur brukar trivas – mörka och fuktiga platser. Ju mer sådana utrymmen du har desto mer inbjudande är din trädgård för sniglarna. Plankor som bara ligger, säckar med jord, verktyg, klippt gräs och liknande är perfekta boenden för sniglarna. Håll tomten ren så trivs inte sniglarna.

Sniglar behöver också mat – låt dem svälta

Att hindra sniglarna från att äta är svårt, men man kan använda bekämpningsmedel mot sniglar med järnfosfat. Detta medel gör att sniglarna inte vill äta och att de till slut dör av svält.

Bjud in sniglarna!

Ja, en taktik för att bli av med sniglar kan vara motsatsen till vad som verkar logiskt – gör det så trevligt för sniglarna som möjligt i en del av trädgården. Om sniglarna samlas på ett ställe är det lättare att på en gång bli av med dem. Exempelvis kan du skapa mörka ytor, kanske en del av trädgården med mycket löst gräs under en matta av något slag. Där kan du sedan gräva ett hål som fungerar som fälla, exempelvis ett hål där du stoppar ner konserv- eller ölburk. Fyll med vatten utblandat med just öl eller gödsel så dör sniglarna i fällan.

Kalk är effektivt

Kalk är ett vanligt material som sniglar inte tycker om. Häll ut en lång lina med kalk runt trädgården och fyll på med jämna mellanrum så hindrar du garanterat en majoritet av sniglar att komma in i trädgården.

Hur har du gjort för att bli av med sniglar i trädgården? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller skriv på Byggmentors trädgårdsforum.

Upphöjd bädd i trädgården

Att anlägga en upphöjd trädgårdsbädd i trädgården skapar en levande trädgård där nivåskillnaderna kan bli pricken över i:t. En upphöjd bädd kan fungera som ett dominerande och unikt inslag i en liten trädgård eller bli en kul detalj för den som har lite större tomt.

Många tycker också att en höjd trädgårdsbädd (kallas även trädgårdssäng) är mer lättskött och kan skapa ett bättre klimat för växterna att frodas i. Byggmentor går igenom hur du anlägger en bädd i trädgården själv med enkla medel och till en rimlig kostnad.

Platta ytan för bädden

Först bör du förbereda den yta i trädgården där din upphöjda bädd ska anläggas. Rensa bort gräsmatta och större stenar eller annat som finns på ytan. Lägg ut ett lager på några centimeter med jord eller grus.

Platta sedan ytan ordentligt, antingen för hand eller för bästa resultat, med en markvibrator som plattar marken effektivt. En markvibrator kan du hyra för några hundralappar per dygn, ett billigt pris för att få en jämn och kompakt yta för din trädgårdsbädd att stå på.

Märk ut ytan med färg och snöre

Nu har det en ren och platt yta som blir bas för din trädgårdsbädd. Spraya nu valfri färg längs kanten av ytan. För att få det så exakt som möjligt längs raka linjer kan du spänna upp ett snöre mellan två pinnar nedstuckna i marken och sedan spraya längs det.

Är linjerna inte raka kan du använda samma princip och spänna ut snöret längas kurvan allt eftersom dUpphöjd bädd med nivåskillnad i trädgårdenu sprayar längs den. Anledningen till att det är bra att använda ett snöre för att få det rakt är att det underlättar för dig att få till en rak vägg på din upphöjda bädd. Det funkar ofta med ögon mått också, men den med ett enkelt snöre får du ytterligare hjälp att hålla måtten.

Dags att välja block

Oavsett vad du väljer för material så kommer din bädd att behöva någon form av ”vägg” eller mur. En vanlig lösning som är relativt billig, enkel och snygg är att köpa färdiga betongblock. Man kan också använda sig av torv eller marksten, eller egentligen vilket material som helst som står upp och håller tätt när du vattnar.

Murbruk och blockläggning

För att din upphöjda trädgårdsbädd ska stå stabilt behöver du en strykning med murbruk längs din sprayade linje. Ta gärna rejält med murbruk, fyra-fem centimeter ungefär och stryk sedan bort det som pressas ut. Bättre lite för mycket än för lite vilket kan leda till en instabil bädd.

Smidigast är att börja med de raka linjerna av din yta. På med murbruk och lägg sedan på de block du valt. Är blocken rektangulära ska du lägga dem med långsidan neråt för bästa stabilitet. Använd återigen tekniken med snöre och pinnar för att säkerställa att blocken läggs rakt.

Om din yta för bädden har kurvor kan det vara enklast att lägga dessa med block på högkant för att få en mindre kantig böjning. Lägg blocken från kurvans ändar om vartannat så att de möts i mitten, på så sätt är det enklast att följa böjningen rätt. Det är en fördel om du, oavsett valt material, kan skära till det sista blocket för att det ska passa perfekt. Alternativet är att på förhand mäta noggrant så att blocken passar perfekt i befintlig storlek.

Flera rader av block

Behöver du en högra trädgårdsbädd är det bara att bygga på med fler lager block. Nu räcker det dock med ett tunnare lager murbruk, en till två centimeter, för att få delarna på plats. Har du möjlighet att dela blocken är det allra bäst, och oftast snyggast, att

När du är nöjd bör du använda vattenpass för att säkerställa att hela bäddens vägg är rak. Gör det innan murbruket och blocken sätter sig så kan du justera eventuella ojämnheter.

Putsbruk

Använd putsbruk för att få till en slät och fin yta som du sedan kan smycka ut ytterligare vid behov, detta förutsätter givetvis att du har valt ett material som lämpar sig för putsbruk. Täck i så fall hela den upphöjda trädgårdsbäddens yta med undantag för nedre delen av insidan eftersom denna ändå kommer täckas av jord. Följ anvisningarna för det bruk du använder och fuska inte med eventuell väntetid mellan olika strykningar (ett vanligt nybörjarmisstag).

Pynta din trädgårdssäng och börja plantera

Låt din mur till trädgårdens bädd vila i upp till en vecka för sätta sig ordentligt innan du börjar med att göra det roliga – fylla den med dina favoritväxter. Vill du måla den bör du göra det innan du börjar fylla på med jord.

När själva planteringsfasen drar igång är det bara att följa vanliga regler för trädgårdsarbete och plantering. Men en bra idé kan vara att lägga ett extra tjockt lager jord i botten som du stampar ner så att det blir kompakt. Vill du vara riktigt noggrann kan du först lägga en markväv eller annan duk på botten och täcka med grus eller sand tillsammans med jorden

Har du anlagt en höjd bädd i trädgården? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för trädgårdstips.

Trädfällning – tipsen för att få trädet på fall

Trädfällning kan vara ett nödvändigt ont för att bli av med träd som utgör fara och är i vägen för miljön eller människor. Genom att använda sig av de olika metoderna som finns vid rätt tillfälle så kan man fälla ett träd utan att ställa till skada, men det är viktigt att ha koll på vad du gör om du försöker dig på det hela själv.

För att kunna fälla ett träd så krävs bra planering och rätt verktyg. Om du som privatperson har planerat att genomföra trädfällningen själv, kontakta då gärna ett företag som kan hjälpa dig med uträkningar och ge dig tips för det effektivaste tillvägagångssättet.  För att hitta den rätta lösningen för just dig och din trädfällning kan du med fördel anlita ett proffs, läs mer om hjälp vid trädgårdsarbete.

Hur går trädfällning till?

Innan man börjar fälla ett träd så behövs en grundlig bedömning av trädet. som till exempel lutning, hälsa och aktuellt vindförhållande. Efter bedömning av dessa faktorer så görs en plan upp för hur trädet ska fällas.

Det finns två olika sätt att fälla träd, det ena är att fälla trädet helt medan det andra tillvägagångssättet kallas för sektionsfällning eller ’’bit för bit’’-nedtagning.  Den senare metoden används om trädet till exempel lutar fel, eller om svängrummet är begränsat.Trädfällning - tips och pris

Sektionsfällning av träd

Många av de träd som måste fällas har dåligt med svängutrymme och då är den mest säkra metoden och effektiva sättet att använda sektionsfällningsmetoden. Med anpassad klättringsutrustning monterar man ned trädets krona, gren för gren. För att på säkrast sätt få ned grenarna utan skada så firas varje gren ned för sig. Sist så monterar man ned stammen, sektionsvis. Det positiva med sektionsfällning är att det är relativt miljövänligt, då inga tunga fordon används vilket gynnar miljön runt omkring trädet.

Om du som privatperson har tänkt att på egen hand fälla träd så bör du ha en enorm respekt för tyngder av olika slag, spänningar som kan förekomma samt att du bör sätta säkerheten i första hand.

Pris för trädfällning

Vad det kostar att anlita någon för att fälla träd varierar beroende på om entreprenören har hög- eller lågsäsong, hur stort trädet är och hur omfattande arbetet blir (fler träd på en gång ger lägre kostnad per träd). Någonstans mellan 1 000 och 3 000 kr per träd är en normal prisnivå om du anlitar en expert som utför arbetet noggrannt och säkert. Ju mer avancerad situation för trädfällningen destor högre blir priset, till exempel om trädet är exceptionellt stort eller om det står väldigt nära ditt hus på en svåråtkomlig yta.

Hur har du löst trädfällning? Dela med dig av erfarenheter eller ställ frågor på Byggmentors trädgårdsforum eller i kommentarsfältet nedanför.

Guide: Vattna gräsmattan

Att vattna gräsmattan behöver inte vara så svårt, fram med slangen och spruta på när det är torrt brukar fungera för de flesta. Men vill du bli ett vattningsproffs och göra din gräsmatta lite extra fin bör du läsa igenom Byggmentors grundkurs i att vattna gräsmattan där vi svarar på de vanligaste frågorna om vattning och lär dig knepen för att varken vattna för mycket eller för lite.

När ska man vattna gräsmattan

En gräsmatta som är välmående vet nog de flesta hur den ser ut. Klart gröna grässtrån med ”spänst” som gör att de står och är relativt raka. En gräsmatta som behöver vatten börjar tappa färgen och grässtråna får en blå-grå färgton. Grässtråna blir också svagare och börjar rulla ihop sig, och när du trampat på en vattenhungrig gräsmatta dröjer det extra länge innan grässtråna reser sig upp igen. Dessa är tecken på att gräsmattan behöver vatten!

Du kan också använda ett verktyg och gräva ett litet hål i gräsmattan, ungefär en decimeter ner i marken. Är jorden där fuktig har gräsmattan fortfarande tillräckligt med vatten. Generellt gäller att det är bättre att vattna rejält vid behov snarare än att konstant vattna lite här och därVattna gräsmattan rätt

Vattna gräsmattan rätt tid på dagen

Planera in vattnandet så att du kan göra det på förmiddagen innan temperaturen når sin dagstopp. Blir det för varmt kommer en del av vattnet att förångas och vattningen tappar lite effekt. Börjar du för sent kan det hända att vattnet inte hinner torka ordentligt vilket gör att gräsmattan kan må dåligt, precis som när vi människor går runt blöta för länge.

Kom ihåg att en nylagd gräsmatta behöver mer vatten än normalt, två till tre gånger per dag kan du räkna med under de första veckorna.

Hur mycket vatten ska gräsmattan ha?

De flesta gräsmattor som finns på svenska tomter behöver i runda slängar tre centimeter vatten i veckan. Det beror dock på vilken typ av gräs du har på tomten, grästypen ängsgröe klarar sig med hälften så mycket vatten.

Mängden vatten som behövs varierar också med klimatet. Långa torra och varma perioder är mer vattenkrävande än fuktiga perioder med mycket regn.

Räkna ut hur mycket vatten din sprinkler ger

Ett väldigt enkelt sätt att mäta mängden vatten en sprinkler ger ifrån sig är att använda sig av tomma konservburkar, gärna fyrkantiga till formen. Ställ ut ett antal burkar (för att få ett snitt över en större yta), runt sex-åtta stycken, relativt nära varandra och låt sprinklern vattna ytan i en kvart.

Häll sedan över allt vatten från burkarna i en av dem och mät djupet. Dela sedan med antalet burkar och du har ett mått på vattenmängden din vattenspridare ger gräsmattan på en kvart. Gångra sedan med fyra för att få vattenmängden per timme.

Du kan givetvis använda en regnmätare där måtten redan finns inritade men risken med bara en mätpunkt är att vattenspridningen inte är jämnt fördelad och platsen där du ställer regnmätaren kanske inte är representativ för just din sprinkler/vattenspridare.

Kratta vid behov

Om mycket gammalt gräs, mer än en centimeter är ett bra riktmärke, ligger på gräsmattan kan det bli som ett lock som hindrar vattnet från att tränga ner ordentligt. Innan du sätter igång vattningen bör du alltså kratta gräsmattan för att få bort gammalt gräs och annat skräp.

När våren tittar fram brukar en rejäl krattning vara på sin plats, sedan brukar det räcka med ett par-tre krattningar innan hösten och vintern dyker upp. Se också ditt vattnande och underhåll av gräsmattan som ett sätt att förebygga att tjocka lager av gammalt gräs byggs upp.

Lufta gräsmattan

För att gräsmattan ska få vatten ända ner till gräsrötterna kan man ta till ett knep för att hjälpa den på traven – lufta gräsmattan. Det innebär att du gräver små hål på gräsmattan, fem till tio centimeter djupa och inte mer än tre till fyra centimeter breda.  Du kan också använda en vertikalskärare, en maskin som fungerar ungefär som en gräsklippare med skillnaden att den också river upp jord och därmed automatiskt luftar gräsmattan.

Hålen du gräver sprider du ut på gräsmattan med 50 till 100 centimeters mellanrum för att sedan fungera som små vattenreservoarer som hjälper vattnet att spridas över hela gräsmattan på djupet. Att lufta gräsmattan blir extra viktigt på sommaren när det är som varmast och behovet av vatten som störst, särskilt när sommarsolen kan göra att vattnet delvis förångas innan det hinner tränga ner ordentligt.

Vilka är dina bästa tips för att hålla gräsmattan grön även under de varma månaderna? Har du över- eller undervattnat? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors trädgårdsforum. Besök oss gärna på Facebook också.

Från sovrum till pool på 2.3 sekunder

Alla har vi väl någon gång drömt om att kunna ta vattenrutschkanan direkt från sängen ner i poolen. I ett pampigt hus i Bowdon i norra England är det inget problem. Som ni ser på första bilden ligger det en ingång till vattenrutschkanan i sovrummet (till vänster om sängen, bakom bokhyllan), sedan är det bara att glida rätt ner till ett svalkande morgondopp.

Hoppa ned i vattenrutschkanan från sovrummetBakom bokyllan till vänster ligger vattenrutschkanans början. Foto: Jackson-Stops & Staff

Vattenrutschkana från sovrummet ner i poolenVattenrutschkanan leder rätt ner i den underjordiska poolen. Foto: Jackson-Stops & Staff

Huset har dock andra kvaliteter också, vilket man kan förvänta sig med en prislapp på över 20 miljoner kronor. Det kallas för ”The Subterranean Mansion” – ”det underjordiska huset” – helt enkelt för att den största delen av boendeytan ligger under jord. Den lilla del som sticker upp ovanför markytan syns på bilden nedanför.

Underjordiskt hus i norra EnglandDen vackra trädgården skvallrar inte om vad som finns under markytan. Foto: Jackson-Stops & Staff

Onekligen ett hus som sticker ut från mängden och för den med mycket pengar och lite intresse av fönster är det bara att lägga ett bud via mäklaren Jackson Stops & Staff, där kan du också läsa mer om huset.

Kan du tänka dig i ett bo i ett underjordiskt hem? Ge oss din åsikt om underjordiskt leverne eller vattenrutschkanor inomhus i kommentarsfältet eller diskutera på Byggmentors forum.

Bygga damm i trädgården

Ett sätt att verkligen höja klassen på sin trädgård är att anlägga en damm. Vatten verkar rogivande på de flesta och med en snygg damm i lagom storlek i förhållande till trädgården kan din tomt gå från alldaglig till exklusiv på relativt kort tid.

Skissa upp dammen och välj stil

Först och främst gäller att spika funktion och stil för din damm. Ska den ”bara” vara vatten? Vill du ha fiskar i den? Vilken typ av fiskar? Något extra så som ett vattenfall? Ska den hysa några särskilda växter? Statiskt eller rinnande vatten?Damm i trädgården ger en exklusiv känsla

Sedan behöver du titta på storleken. Främst är det ytan du har till förfogande som sätter gränserna men också eget tycke och smak är viktigt. Ofta tenderar människor att välja för små lösningar vilket å andra sidan inte behöver vara fel eftersom det är lättare att utöka storleken på dammen längre fram än vad det är att minska en redan anlagd damm.

Tips: Rita gärna upp en skiss av din trädgård och experimentera med olika storlekar. Gå sedan ut i trädgården och lägg ut plast eller filtar, eller rita upp med snöre, eller lägg ut en vattenslang, för att få en idé om hur stor dammen blir och vilken form du vill ha.

Fiskar i trädgårdsdammen

För mindre fiskar bör du ha ett djup på åtminstone 50 centimeter. Tänker du ha en mer avancerad damm med större fiskar, exempelvis den nu för tiden populära fisken koi, bör du sikta på åtminstone en meters djup. Dessa siffror förutsätter dock att fiskarna inte är i dammen på vintern då svenskt klimat helt Koi-fisk är vanliga i trädgårdsdammenenkelt är för kallt. Uppdatering: Det finns dock sätt att relativt enkelt ha fiskar i damm även på vintern, se kommentar och länktips efter artikeln.

Volymen bör vara minst 4000 liter vatten eller mer för större fiskar, medan något mindre mindre volym funkar om du siktar på exempelvis guldfiskar.

Tips: Är fiskar i dammen intressant bör du redan nu tänka på hur du tar hand om fiskarna när klimatet inte tillåter att de simmar i din damm.

Var ska dammen ligga?

Generellt bör du försöka ha din damm där du ser den så ofta som möjligt. Förutom att göra den för liten är det vanligaste nybörjarmisstaget när man skaffar damm att lägga den på en plats där den helt enkelt inte syns. Investerar du i en damm vill du antagligen att den ska synas, lägg den därför nära ditt hus om tomten är stor och på en plats där både du och gäster kan njuta av den. Den bör dessutom ligga så att den får mycket sol, eftersom det främjar växter och gör den vackrare att titta på. Fiskar däremot kan främjas av lite mindre solljus.

Du bör däremot undvika att placera dammen nära träd eftersom löv och kvistar lätt kan göra din damm ogästvänlig. Se också till att dammen inte ligger så att regnvatten rinner ner i den, det för ofta med sig otrevliga ämnen som du inte vill ha i dammen om det går att undvika.

Tips: Vill du utrusta din damm med en pump eller andra tillbehör av något slag för att åstadkomma porlande vatten bör du också fundera på hur den ska placeras och kopplas för att inte störa.

Gräva damm – pris och tips

Nu börjar det bli dags att faktiskt gräva dammen utifrån din vision och skiss på storlek. Försök att få en bra balans mellan längd, bredd och djup och är den lite större känns det oftast mer naturligt om du har olika djup i dammen. Tre olika djupnivåer med 25 centimeters skillnad och en meters maxdjup är exempelvis ett bra riktmärke i en damm på 16 kvadratmeter. Särskilt viktigt är det att ha en grundare del av dammen om du vill plantera växter i den. Planera även in hur eventuell pump och andra tillbehör ska placeras. Det går bra att gräva för hand men vill du göra det snabbare kan du anlita en grävare. Men för den som vill göra själv duger en spade bra.Dammen i trädgården blir vackrare med växter

Dammduk och sten

Därefter är det dags att lägga en dammduk på botten. Dammduk hittar du i de flesta välsorterade bygghandlarna. Var noggrann med att skära bort de delar av dammduken som hamnar ovanför vattenytan bara. Sedan är det dags för det roliga men krävande jobbet att dekorera och markera dammens gräns, med exempelvis sten eller torv. Vad dammens totala kostnad blir är givetvis upp till dig själv och vilka material du köper in, men att komma undan med under 10 000 kr är inte omöjligt för den som jagar runt efter bra priser. Mer än 20 000 kr ska du inte behöva betala om du inte har en ovanligt stor eller exklusiv damm.

Tips: Gör en del av dammen extra ”lyxig”, kanske låta den grunda delen täckas av småsten på botten, med en tillhörande liten lagun med strand? Sådant tillför ofta väldigt mycket.

Bygglov för damm

När det gäller vilka tillstånd du behöver är det lite beroende av omfattningen på dammen och vad din kommuns byggnadsnämnd ställer för krav. Tjänstemännen där har oftast koll på rak arm om vad som gäller och erfarenhet av liknande frågor. För de allra flesta dammbyggen i privatträdgårdar behövs inget bygglov eller annat tillstånd men det kan krävas om din damm ska bli exceptionellt stor eller djup. I vissa fall kan grannarna behöva godkänna ditt dammbygge men en bra grundprincip är att alltid rådslå med dina grannar oavsett om det krävs eller inte. Om inte annat får du kanske lite råd och förslag som bidrar till ett en bättre och finare damm.

Film: Så växer dammen fram

Den här filmen visar ett amerikanskt dammbygge med upphöjning och kan säkert fungera som inspiration för den som går i dammtankar.

Bygga damm i trädgården- så gör man

Har du andra frågor kring egen damm på tomten eller vill du dela med dig av egna erfarenheter och tips? Skriv en kommentar längre ner på den här sidan eller besök Byggmentors forum om trädgården.

Pool på tomten

I stort sett alla har vistats i en pool någon gång, och när våren sakta men säkert anländer väcks nog mångas dröm om en egen pool på tomten. Att på egen hand ta det från tanke till verklighet fordrar noggrann planering och processen kan komma att bli lång.

Du bör exempelvis vara medveten om allt det ”extra” som dyker upp utöver själva pooltanken; staket, vattenpump, filter med mera. Du bör dessutom redan på planeringsstadiet fundera på vilken lösning du vill använda för att täcka över den när den inte används. För att få professionell hjälp med eventuella funderingar och själva arbetet så är ett tips att ta in offerter från flera olika återförsäljare och granska skillnaderna för att få den absolut bästa hjälpen för dina krav. Utnyttja den kompetens som poolföretagen sitter på helt enkelt.Egen pool på tomten

Bygglov för pool?

Innan du börjar bygga eller anlitar ett företag så bör du kolla upp om du behöver bygglov för att bygga pool i din kommun. Det är sällan ett krav från kommunens sida men ett tips för att ligga på den säkra sidan är att ändå höra med tjänstemännen i din kommun. Prata också med ditt försäkringsbolag för att höra om de har några regler eller viktiga råd inför poolbygget.

Måtta för poolen

Börja med att mäta upp och markera området där du funderar på att anlägga din pooltank. Vilken storlek har du möjlighet att anlägga, vart stegen ska befinna sig och annat material som exempelvis filter.  För att få bra med monteringsutrymme så bör du gräva ca 50 till 55 centimeter utöver planerad storlek för pooltanken. Ett enkelt sätt att få reda på var dina vatten- och avloppsledningar är placerade är att kontakta kommunen och be dem om ritningen över din tomt. Du kan också göra detsamma när det gäller din el- eller telefonleverantör för att ta reda på om det finns eventuella ledningar och kablar där du tänker placera din pool.

Pris för pool

Att förebereda och bygga en pool är en relativt kostsam byggnation med tanke på alla olika tillbehör och underhåll som poolen behöver. Automatiskt överdrag, stege, plasttak vid regn med mera gör att det inte bara går att stirra sig blind på vad själva pooltanken kostar. Det är dock en marknad med väldigt många olika lösningar och är man beredd att sänka sina krav något kan man utan problem hitta lite enklare modeller. Ska man uppskatta priset i allmänhet för att anlägga en pool på tomten kan man säga att det ligger mellan 50 000 kr och 150 000 kr, i normala fall

Frågor & svar om egen pool

Kan man ha vattnet kvar i poolen på vintern eller måste den tömmas?
De flesta pooler idag är byggda så att man ska slippa tömma ut vattnet under vintersäsongen.

Vilka tillbehör kan jag köpa till min pool?
Stege, automatiskt överdrag, regnskydd och trampolin är vanliga tillbehör. Men det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

Kan man välja att lägga mosaik i pooltanken?
Absolut! Det finns möjligheter till det mesta, hör med din leverantör i första hand om det går att göra särskilda tillval.

Kan jag göra jobbet själv?
Ja, det går självfallet att utföra jobbet på egen hand, men var beredd på att mycket kan gå fel utan rätt kunskaper. Att åtgärda en felaktig poolanläggning kan bli kostsamt, så oavsett vem som utför jobbet bör du som husägare känna dig helt säker på att den/de har rätt kvalifikationer.

Berätta gärna om din egen pool i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum. Har du frågor som du inte fick svar på i artikeln är du välkommen att ställa dem så hjälper Byggmentor eller någon av våra duktiga läsare dig på vägen.

Bildspel: Färg och retrokänsla på Rum & Trädgård 2011

Byggmentor har besökt Rum & trädgård-mässan i Kista utanför Stockholm för att kika på det senaste inom allt från blommor till bastuflottar. Årets upplaga av mäsan fokuserade mycket på inredningslösningar för den lite mindre utomhusytan, exempelvis en vrå i trädgården eller en mindre veranda. I övrigt var det som vanligt allt från blomsterarrangemang till förevisningar i hur man bäst trimmar och tar hand om sina träd. Spana in bildspelet nedanför för bilder från Rum & Trädgård 2011.

 

Bort med stubbarna på tomten

Sabbar stubbarna tomten? Du är inte ensam om det problemet, och det finns lösningar för att få bort oönskade stubbar. Ställ gärna frågor eller dela med dig av egna tips kring stubborttagning på Byggmentors trädgårdsforum.

Att kapa träd är något de flesta husägare klarar av. Att få bort stubbar på tomten kan däremot vara knivigare. Stubbar som sträcker sig långt ner i jorden kan innebära mycket arbetstid för vad som på ytan ser ut att vara en rätt liten och anspråkslös trädstump.

Hur funkar stubborttagning med stubbfräs?

En effektiv och miljövänlig metod för att få bort stubbar är att använda en stubbfräs, alltså en maskin som med hjälp av en sågklinga helt enkelt skär och trasar sönder stubben. Genom att använda sig av en stubbfräs kan man lätt och skadefritt fräsa ner stubben och i slutändan är det endast hålet där stubben tidigare suttit som återstår.

För att kunna utföra ett så miljövänligt och felfritt arbete som möjligt krävs en stubbfräs som kan fräsa bort stubben utan att gräsmattan tar skada. Stubbfräsen fräser bort stubben och lämnar endast kvar gropen där stubben suttit och spånet som den förvandlats till. Efteråt så kan man täppa igen gropen med jord eller exempelvis lägga plattor eller bygga altan.

Andra metoder för att ta bort stubbar

Borttagning av stubb går att göra på flera sätt. Det vanligaste är att man försöker gräva bort stubben för hand eller med hjälp av en grävmaskin. Nackdelarna med att gräva bort en stubbe är att omgivningen förstörs, och man kan dessutom riva sönder kablar som ligger nergrävda kring stubben.

Vad kostar stubborttagning?

Borttagning av stubb är relativt billigt och kommer låta dig spara både tid och blad på gräsklipparen i framtiden. Se därför stubborttagningen som en investering som kommer löna sig i längden.

Priset för att anlita en entreprenör som tar bort stubbar på din tomt varierar beroende på yta, plats i landet och storleken på stubben som ska väck, men räkna mellan 200 – 1000 kronor per stubbe. Man kan också räkna på ungefär 100 kronor per decimeter stubbe. För att hitta den rätta lösningen för just dig och dina krav så rekommenderas att du tar in flera offerter från specialister som kan guida dig rätt och låter dig jämföra priser.

Att hyra en stubbfräs själv kostar ofta dryga tusenlappen (inklusive moms) per dag. Att köpa en stubbfräs är bara ett alternativ för den rike eller den yrkesverksamme stubbfräsaren, runt en halv miljon kan du få lägga ut.

Film som visar stubbfräs

Här är två klipp för den som vill se en stubbfräs ”in action”:

Stubbfräs 1

Stubbfräs 2

Frågor och svar om stubborttagning

Vad ska man göra av sågspånet?
Antingen så gräver du ner det tillsammans med jord eller så slänger du det i komposten. Träflis är dessutom bra att använda som täckning i rabatten.

Kan man använda sig av en stubbfräs även på radhustomter?
Absolut, det finns olika typer av storlekar och med tanke på maskinernas lätta vikt så funkar det alldeles utmärkt.

Hur stor får stubben vara?
Stubben kan vara i vilken storlek som helst men en större stubbe blir svårare (och oftast dyrare) at ta bort.

Vad kostar det att ta bort en stubbe med 30cm i diameter?
Kostnaderna skiljer sig kraftigt beroende på tillfälle, omständigheter och entreprenör men omkring 300 – 400 kronor. En hundralapp per decimeter i diameter är ett bra riktmärke.

Kan jag lägga stenplattor efter att stubben är borttagen?
Ja, självklart men säg då gärna till entreprenören i förhand eftersom att gropen bör vara lite djupare med tanke på allt grundarbete som ska göras.

Vad händer efter att stubben är borttagen?
Antingen så gräver du igen gropen och odlar gräs, eller så väljer du andra alternativ som att bygga altan eller lägga stenplattor.

Att tänka på vid stubborttagning

* Ta in flera offerter och granska skillnaderna

* Säg till innan fall du har planerat att lägga marksten där stubben tidigare låg. Det behövs nämligen göras en djupare grop då.

* Gräv helst inte om du kan undvika det, det finns risk att ha sönder kablar och även gräsmattan.

* Det är en engångsinvestering, så snåla inte utan satsa på att få ett så bra resultat som möjligt.

* Att använda en stubbfräs är ett miljövänligt alternativ.

Har du själv tagit bort stubbar på tomten? Vilken metod rekommenderar du? Ställ frågor eller dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet här nedan eller på Byggmentors trädgårdsforum.