Solel för villa – så går du tillväga

Funderar du på solel till villan? Här får du tipsen för att komma igång och svaren på de vanligaste frågorna kring solenergi för privatbruk, vad det kostar och vad du kan spara genom att generera egen el till huset. Ställ gärna fler frågor i kommentarsfältet där artikeln slutar eller diskutera på vårt forum för alternativ energi. Du som redan har solel – berätta gärna om dina erfarenheter och lärdomar!

El och värme från solen är framtidens melodi

Man behöver knappast ha en doktorsexamen i fysik eller jobba med energifrågor för att anta att förnyelsebara energikällor kommer bli allt viktigare i framtiden. Dessutom har trenden med värmepumpar i sverige tydligt visat att väldigt många husägare är beredda att ta ett stort ansvar för sin egen värmeförsörjning. Solel för villa är därför ett logiskt nästa steg att ta. Men det behöver inte vara något som ligger långt in i framtiden – du kan faktiskt effektivt utnyttja solenergi redan idag.

Häng med så går vi igenom de vanligaste frågorna kring solel och sakerna du bör tänka på för att din solelsinstallation ska bli så bra som möjligt.

Solel för nybörjare

Hoppa över detta stycke om du redan känner dig hemma på vad solel innebär och hur det oftast fungerar. Annars har du här en kortfattad guide till hur solen på bästa sätt utnyttjas för privatpersoner som vill ta ansvar för miljövänlig el och värme för sitt eget hem.

Först och främst bör man skilja på solfångare och solceller. Solfångare genererar varmvatten med hjälp av solstrålar, medan solceller direkt genererar elektricitet.

Vill man elektricitet är det alltså solceller som gäller. Vanligt är att dessa monteras exempelvis på taket på ditt hus. På ett ungefär kan man schablonräkna att en kvadratmeter solcell genererar cirka 100 kWh (kilowattimmar) per år.

Många tror felaktigt att Sverige är för mörkt för att effektivt kunna utnyttja solen, men faktum är att det går alldeles utmärkt. Det är dock solklart (ursäkta ordvitsen) att det är främst under sommar halvåret som man uppnår någon effekt att tala om.

Vad kostar solceller

Det finns många variabler att ta hänsyn till när du installerar solceller så det främsta rådet är att utgå från din årliga besparing när du tittar på lösningar för solel. En jättebilliga installation men som genererar väldigt få Kwh kan i slutändan vara ett sämre ekonomiskt alternativ än en i sammanhanget dyr installation.

Någonstans mellan 30 000 kr – 80 000 kr per prducerad kW är ett nrmalt prisspann, men som sagt är det snarare installationskostnaden i förhållande till din förmodade besparing som är den relevanta siffran när du fönstershoppar efter din anläggning för solel.

Värt att poängtera i sammanhanget är att många idag satsar på solelslösningar för att det är ett miljövänligt alternativt, och kanske inte främst för att det ska leda till besparingar. Men givetvis är det ideala för den enskilde husägaren om klimatsmart och pengasmart går hand i hand. Egen elproduktion, genom exempelvis solceller, borgar ju också för stabilitet i privatekonomin om elpriserna får för sig att stiga.

Titta gärna in denna guide för mer tips på energilösningar för ditt hem.

Bidrag till solel för privat bruk

Solel för villa – ingen omöjlighet.

Ja, det går faktiskt att minska kostnaderna för sin solelsinstallation. bara under 2012 finns 60 miljoner kronor vikta för subvention av solcellsanläggningar för privatpersoner. det är dock den potten som finns, och du bör vara ute med din ansökan i god tid för att inte pengarna ska ta slut innan din ansökan behandlas.

Du får bidrag för max 45 procent av den totala kostnaden för din investering i solel, vilket bör räcka för att avlasta plånboken en hel del när du kalkylerar och granskar offerterna från installatörerna.

Vill du veta mer om bidrag för solel/solceller i just din region ska du vända dig till din länsstyrelse, där kan du också få tips på hur du går tillväga för att få en så lyckad installation som möjligt. Observera att arbetet ska vara klart innan året är slut för att du ska kunna ta del av stödet.

Sälja vidare den genererade solelen

Eftersom solljuset i Sverige är, för att uttrycka det milt, ojämt fördelat under året så finner sig många husägare med solceller i en sits där de överproducerar under sommarhalvåret. För den med solel i villa kan det alltså vara läge att titta på möjligheten att sälja vidare sin solenergi till en elleverantör.

Hör med din leverantör om huruvida de kan hjälpa dig med vidareförsäljning av din solcellsgenererade el. Ett bra tips är också att ringa den energirådgivare som jobbar på din kommun, dessa har ofta god kännedom om möjligheter för egna energilösningar såsom solel för privatpersoner.

Vad kan få dig att skaffa solceller? Ställ frågor om solel, eller ge dina synpunkter på denna lösning, antingen i kommentarsfältet direkt nedanför eller diskutera på vårt forum för sol-, vind- och annan alternativenergi.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

  • Palle

    Kan varmt rekommendera solel för den som har eget hus. Kollar man runt lite och tar in offerter från olika solel-leverantörer så hittar man ofta bra erbjudanden som gör att det lönar sig. Bra för miljön också!