När den fula mattan försvann för evigt

Tävlingsbidrag 3 i ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) är inne. Här berättar Catrine om hur hon med enkla, och kanske okonventionella medel, blev av med en ful plastmatta. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Kerstin ska vinna ”Läsarnas pris”!

Ingen renovering med små barn

Jag har bott i det hus jag bor i nu i snart 17 år men jag kan ju säga som så att ett hus blir aldrig klart. Finns alltid något att ta sig an. Men Rom byggdes ju inte på en dag heller.

Jag hade under den första tiden i huset dagbarn under några år, vilket gjorde att vissa delar av huset ansåg jag inte som prio ett att fixa till. Ja ni vet… små barn och några kritor. Eller nyfikna fingrar i en tapetskarv. Det är ju inte det roligaste man ser när man lagt ner både pengar och tid till att fixa till. Nej, så därför har det blivit så. Jag hade då själv två mindre barn. Men när dom blev i sisådär 10-årsåldern och blev självgående så startade jag upp med en barnkull till. Två underbara tjejer med mycket nyfikenhet och upptäckarlust. Och återigen fick mitt renoveringsprojekt ligga i träda tills dessa små liv blivit större.

Nu ligger det till så att jag har ett rum som är före detta lekrum, men är nu ett rum som blivit ett mysrum samt gästrum. Jag har under tiden fått fina möbler av min mor samt en underbar stor matta som täcker stor del av golvet. Den går i beige med stora cirklar eller nästan som spiraler mer, i mörkbrunt. Det är sådär gosigt tjock men inte lurvig. Perfekt att sitta på om man vill sitta samlade och se på tv tillsammans med barnen. Ja, jag verkligen älskar den mattan.

Den fula plastmattan

Den melerade gröna plastmattan skymtas i bakgrunden.

Men som i dom flesta fall så finns det oftast ett MEN med i bilden. Och så även här. Plastmattan i rummet är så fruktansvärt ful så klockorna kan stanna. En sån där melerad grön plastmatta och till råga på allt så har jag under dagbarnstiden ritat två stora luffarschack på den. Jag har retat mig på den länge, men som ensamstående deltidsarbetslös så kan det bli en för dyr kostnad för ekonomin att lägga in nytt golv eller ny matta.

Jag har ju turen att jag är en kvinna som inte har tummen mitt i handen. Nej, snarare tvärtom. Jag älskar att mickla och fixa till med lite av varje. Min tanke är att man kan om man vågar prova. Nåja, åter till rummet med den fula mattan.

När jag hade lagt på mattan i rummet så blev den så annorlunda. Inte alls sådär perfekt som jag tyckte att den var när den låg på mammas snygga golv. Nej det kändes som ett enda stort hopplock av stilar. Jag kan väl förvisso erkänna att rummet blev betydligt finare efter jag målat om och fick en fondvägg i lite caffe-latte-färg. Behaglig och rogivande. Jo, rummet var mysigt så länge man inte lät blicken falla ner mot golvet.

Och så en dag kände jag att, nej nu har jag sett denna otroligt fula matta så det räcker. Så jag drog helt sonika iväg till en färgaffär och införskaffade väggfärg och bra penslar, rollrar och övermålningsbar fogmassa. Ja ja, jag vet vad ni tänker. ”Herregud, inte ska hon måla golvet heller, ett plastgolv.” Jag valde väggfärg just för att den är slitstark just för att väggarna blir ju ganska utsatta för slitage av olika slag. Det torkas i tid och otid.

Dags för Dagen D

Då jag kom till dagen D då allt skulle dra igång. Och jag är en sån där person som vill att det ska vara klart direkt. Så rätt och slätt, ut med alla möbler. Tvåsits soffa, en relativt massiv skänk i större modell, ut med garderoben (för gott kan jag säga) och allt annat små plock som man har i rum. Bara det var en hel del jobb.

Sen var det bara att köra hårt med att få golvet helt rent, grundarbetet är väldigt viktigt för bra resultat. Och det roligaste av allt, tyckte barnen i alla fall. Att få fram med fogpistolen för att jämna till alla små skavanker samt mattskarven. Den blir så framhävande när den blir målad och det gillar man ju inte.

Torktiden var relativt snabb och det gillar jag. Så inte så långt senare gick jag över golvet igen med tvätt. Och nu mina vänner, nu kom vi fram till målningen. Äntligen. Flickorna fick varsin pensel i handen och så hade vi ett riktigt teamwork där inne. Färgen jag valde går i gräddvit ton så golvet skulle bli ljust för att rummet skulle upplevas större. Tre strykningar med färg så att det skulle täcka överallt gjorde verkligen susen. Men endast färg räcker inte. I källaren fann jag vattenbaserad golvlack som jag strök ut ett rikligt lager av. Klart!

Snabbt och billigt

Mysfaktorn har definitivt stigit.

Jag startade upp mitt projekt med utbärning av möbler på fredagen och på söndagen bar jag in dom. Och jag kan säga att det blev sååå mysigt. Mattan blev så fin. Ordnade till en läshörna med en skön men inte allt för stor fåtölj att gosa ner sig i. Många ljus, jag älskar ljus. Kan säga som så att jag verkligen trivs i det rummet.

Och vad kostade då mig denna förvandling? Grovt räknat med färg och alla tillbehör som används så gick det hela på cirka 500 kr. Helt otroligt vad lite färg kan göra. Nu när jag tassar in där så känner jag lugn och ro. Den fula mattan är ett minne blott. Och mina flickor sitter gärna där inne och myser. En kan se på tv medan den andra tösen sitter i mys hörnan och bläddrar rogivande i en bok eller tidning.

Men, måste jag tillägga. Att måla på plast golv är inget som har livslång hållbarhet. Men för några år är det ett jättebra och billigt sätt att få ett nytt rum. Jag har hund, en stor en, och han har inte lämnat efter sig några revor i golvet, så visst är det hållbart. Men det är klart, inte i hallen kanske som utsätts för så hårt slitage.

Ja, så gick det till när den fula mattan försvann för evigt.

Text och bild: Catrine Arnesson

Kommentera gärna Catrines bidrag i kommentarsrutan nedanför! Läs mer om hur du själv kan delta och ha chansen att vinna pengar: ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

  • Sylta65

    Du har nog inte frågat i färgaffären, för väggfärg är ju den minst slitstarka färgen, du skulle naturligtvis valt en golvfärg med god vidhäftningsförmåga för den är anpassad för att måla plastgolv med och det går utmärkt och blir slitstarkt.  / mvh målaren.