Så renoverade och inredde jag min lägenhet

Helena beskriver ingående hur hon gjorde för att renovera och inreda sin lägenhet för att göra den både mer hemtrevlig och mysigare. Läs hennes bidrag, och se bilderna, i tävlingen Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr Vill du bidra till att Helena ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Helenas tävlingsbidrag:

Uppfräschning av alla rum

I mitt projekt har jag fräschat upp min lägenhet lite .Hur jag kom på idén att göra om hemma var för att jag vill kunna komma hem igenom dörren efter en lång dag till en hemtrevlig och mysig lägenhet där man kan koppla av. Lägenheten består av sovrum, hall, badrum och kombinerat kök och vardagsrum.

Lägenheten är rätt så liten då den endast är 32 kvadatmeter. I mitt sovrum bättrade jag lite väggar och tapetserade en fondvägg och i hallen så målade jag om väggarna. Jag tyckte att det kändes lite magert med att bara göra det så jag tog även tillfället i akt och inredde lite i de andra rummen.

Mitt sovrum idag har tre ljusgråa väggar och en lila fondvägg, väggarna har lite skador så som kattrevor och borrhåll som jag ska spackla igen och bättra med den ljusgråa färgen, en sjuglans som jag har kvar lite av sedan jag målade om sist. Till det behöver jag spacklar, slippapper, slask, elementrulle och självklart spackel och färg.

Till den lila fondväggen har jag köpt en svart mönstertapet, mönsterpassningen är cirka 79 cm. För att sätta upp tapeten behöver jag tapetavrivare, lim, rulle med bygel, slask, tapetväska med tumstock, sax, tapetkniv, tapetverktyg och eftersom att jag inte har någon bock tillgänglig så ska jag använda en köksstol.

Tapetsera utan tapetbord

Jag har heller inget tapetbord eller något som jag skulle kunna använda som det, så jag ska tejpa fast plast på golvet som jag kan lägga tapeten på när jag ska limma den. Tapeten river jag av med en tapetavrivare. Det som skulle kunna gå fel med tapetseringen är att skärningarna blir fula, mönsterpassningen inte blir bra och att tapeten glider isär när den torkar eftersom att det är kant i kant.

Min säng har ingen sänggavel så min plan är att måla en på väggen så det blir som en illusion av att jag har en. Till dekorationsmålningen, alltså min sänggavel, behöver jag en liten pensel (ögonbryn), tejp och färg.

Färgen har jag hemma det är en svart 40-glans. Jag hoppas att tapeten och dekorationsmålningen ska föra in lite liv i mitt nu kalla och döda sovrum. I min lilla hall ska jag bara måla tapeten, det är inte tapetserat på alla väggar. Den väggen som inte är tapetserad är slätmålad med en vit 40-glans snickerifärg, det ska jag inte göra något åt eftersom att jag tycker att det är fint som det är.

Till hallen har jag köpt en 3-liters antikvit 7-glans. Jag behöver även riva ner lite tapet och spackla eftersom att mina katter har rivit upp tapeten. Jag kommer att behöva slask, skaft, färg och rulle med bygel. I mitt badrum ska jag sätta upp kakeldekor både vita och med badankor över mina blåa kakelplattor som går ett sträck igenom hela badrummet.

Sen ska jag hitta massa olika roliga saker med badankor på så som: tandborsthållare, tvål pump och duschdraperi som jag ska inreda med. I mitt projekt ingår bättring och tapetsering i mitt sovrum, målning av väggar i hallen och lite inredning i vardagsrummet och badrummet.

Sovrummet

Jag har bättrat de ljusgråa väggarna i sovrummet och tapetserat en fondvägg. Det var ju även planerat att jag skulle måla en sänggavel på väggen ovanför min säng men eftersom att jag inte hade fått min säng och fortfarande inte har det så blev det inte att jag kunde göra det.

Verktygen och materialen som jag använde till sovrummet är:

 • Stol (Istället för bock)
 • Vardagsrumsbord (Istället för tapetbord)
 • Tapetavrivare (För att riva av tapeten till våder)
 • Tapetväska (Tapetkniv och sax för att skära/klippa av våden när den är på väggen.)
 • Tummstock för att mäta väggen så att våden blir i rätt längd.
 • Tapetverktyg för att släta ut bubblor. En annan vanlig variant är att man använder tapetborste.
 • Lod för att få tapeten rak.
 • Spacklar. Spacklarna använde jag för att jämna ut de skador jag hade på väggarna.
 • Rollar och penslar.
 • 18 cm rulle med bygel för att limma tapeten.
 • Pensel med 75mm bred borst för att limma tapeten på kanterna där inte rollern täckte med lim.
 • Elementrulle ( en elementrulle är en mindre roller till mindre utrymmen.) För att bättra de spacklade partierna.
 • Tapet. Jag köpte en papperstapet med stora mönster med en mönsterpassning på 79 cm.
 • Färg. Coloramas 5-glans väggfärg.
 • Lim. Limpulver ifrån skolan som man blandar ut med vatten.
 • Övrig utrustning: reklam till täckning av golvet, tejp, svamp, hink.

Jag började med att flytta bort alla saker och möbler ifrån den väggen som jag skulle tapetsera sedan mäta upp väggen och så mätte jag upp den längden på golvet i köket för att lägga ut tapeten på istället för ett tapetbord. Sedan skar jag första våden sen när jag skulle skära upp de andra så lade jag de på de våderna som jag hade skurit upp var noggrann med att monstret passade.
Efter att jag skurit upp alla de våder som jag behövde så lade jag dem på vardagsrummet för att limma dem och vika ihop dem så det sväller. Jag gjorde i ordning tre våder åt gången eftersom att jag ville ha lite mer tid på mig att sätta upp tapeten utan att de andra våderna skulle ligga för länge.

Låter man en limmad tapetvåd ligga för länge så blir den väldigt svårt att sätta upp efter som att den då har sugit upp mycket av limmet. Efter att tapetvåderna hade fått svälla ca: 6-7 minuter så bar jag in dem i sovrummet, tog en våd och började tapetsera. Jag gick upp på min stol som jag hade istället för en bock och vecklade upp våden och satte den emot väggen.

Innan jag skar våden så lodade jag den så att den skulle hänga rakt. Hade jag satt inte lodat finns det en chans att tapeten skulle hamna snett och mönstret skulle falla, det hade inte varit snyggt. Jag skar tapeten med en liten snobbkant* i takvinkeln och tvättade av våden med en svamp och vatten sedan hängde jag de andra likadant och började om min lilla procedur tills fondväggen nästan vart klar.

Den sista våden var för bred så jag höll ett stål i vinkeln och skar av den. På de andra ljusgråa väggarna så spacklade jag de små partier som var skadade, lät det torka och spacklade igen. När det hade torkat för andra gången så slipade jag av de och använde en elementrulle för att rulla på färgen. Dagen efter så målade jag på dem igen. Jag skulle egentligen ha gjort en dekorativ målning i form av en sänggavel ovanför min säng men eftersom att jag tyvärr inte hann få min nya säng så kunde jag inte göra det.

* Snobbkant = Man stryker ner takfärgen ett stycke på väggen och sätter sedan tapeten en cigaretts bredd ner till väggen. Om man målar är det samma sak fast då självklart med färg!

Hallen

I hallen så spacklade jag skadade ytor och målade väggarna antikvita.

Verktygen och materialen som jag använde till hallen är:

 • Stol (Istället för bock)
 • Spacklar (Spacklarna använde jag för att jämna ut de skador jag hade på väggarna.)
 • Rollar och penslar.
 • Slask 50 mm
 • Elementrulle med bygel
 • Roller med bygel
 • Färg.
 • Beckers Väggfärg antikvit 7-glans
 • Övrig utrustning: reklam till täckning av golvet, tejp

I hallen började jag med att städa lite och plocka undan de möbler jag kunde flytta på. Jag har en garderob i hallen som jag inte kunde flytta på eftersom att det skrapade i mitt sneda tak när jag försökte dra ut den, så den fick stå kvar och bli omålad bakom.

Jag försökte även ta ner hatthyllan utan resultat eftersom att de som satt upp den har skruvat sönder skruvarna. Efter att jag städat, täckt in golvet och hatthyllan så började jag att spara upp väggarna och sen rullade jag dem. Dagen efter så Sparade jag upp väggarna och målade de igen.

Varför jag just valde en vit 7-glans var av två anledningar. Den första är att jag ville ha en vit för att få hallen att kännas ljusare eftersom att jag inte får plats med någon taklampa för att det är en väldigt låg takhöjd. För det andra så valde jag en 7-glans för att den är lite slittåligare och det behövs eftersom att jag har en katt som gärna konstigt nog hoppar på väggarna.

Jag köpte en litem rosa tavla och satte upp på ena väggen som ett litet försök att få in lite färg, sen ställde jag upp pinnar med lampor i och lite andra saker så det skulle kännas hemtrevligt.

Badrummet

Jag fick för mig att badrum är det tråkigaste rummet som finns om man verkligen inte försöker att göra något av det. Så just därför så kom jag på idén att inreda mitt badrum med temat badankor så jag gav mig iväg till lagerhus och köpte kakeldekor med badankor på och även helvita.

När jag kom hem så satte jag igång och tvättade av kaklet på väggarna i badrummet sedan satte jag igång och klistrade på kakeldekoren. Jag bestämde mig för att inte gå efter något speciellt mönster när jag satte upp ankorna utan jag bara satte de där jag tycke att de passade.

Jag använde en gummispackel för att pressa ut bubblorna. När jag hade sätt upp kakeldekoren så tyckte jag att det inte räckte med ankor så jag köpte ett duschdraperi med massor av ankor, en badanka i plast som gör bubblor, tvålkopp i form av en anka, en anka som man ställer tandborstar i, en anka som en tvålpump och matchande handdukar. Så nu tycker jag att mitt badrum har blivit lite personligare och mysigare.

Vardagsrummet

När jag hade min mamma på besök så åkte vi och köpte ny tvbänk och ett nytt vardagsrumsbord eftersom att jag var trött på mina som jag hade och ville få det lite mysigare. När vi hade satt ihop möblerna så såg allt lite mörkt och tråkigt ut eftersom att jag har en mörkbrun fondvägg, mörkgrå soffa, mörkbrun tvbänk och svart/brunt vardagsrumsbord så då köpte jag limegröna saker och fixade till det med.

Jag köpte en filt, duk, en gosedjurs krokodil som är längre än mig, ljus och ljusstakar. Men nu när det börjar närma sig jul så är allt det utbytt emot röda saker. Ett rätt så roligt, effektivt och billigt sätt att få ett rum att se väldigt annorlunda ut.

Jag tycker att mitt arbete gick överlag jätte bra. Jag har dok stött på en del problem som jag fick försöka lösa under vägens gång, vissa små och andra lite större. I sovrummet så stötte jag inte på något direkt problem eftersom att jag hade funderat ut hur jag skulle göra allt och att det fanns bra med plats för att göra det jag gjorde.

Bättringen av väggarna var de inge problem med alls och det vart bra. Tapetseringen gick jätte bra tills jag såg att tapeten som skulle vara kant i kant hade svällt värdigt mycket, så när våderna började torka så gled de isär lite. Det var inte speciellt kul men som tur var så var väggarna mörklila bakom den svarta tapeten som jag satte så det syns knappt.

Men att tapetsera hemma kommer jag nog inte göra så länge jag bor i min lilla 32 kvadratare men jag kommer absolut göra det när jag flyttar till en större lägenhet. I hallen var det största problemet att jag inte fick bort garderoben, när jag försökte så skrapade den i taket. Garderoben hade ben som man kunde skruva på för att göra den lägre men det lyckades jag inte med. Så den fick stå kvar så målade in bakom så långt jag kunde.

Text och bilder: Helena Fransson

Tyck till om Helenas renovering och inredning i kommentarsrutan, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Helenas bidrag att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor