Kontrollera tak efter stormen

Nu när höst- och vinterstormar sveper över land och tak kan det vara läge att kontrollera taket. Med Byggmentors enkla checklista kan du ta del av de enklaste sätten att se om ditt tak håller måttet och klarar av stormar och andra påfrestningar som väder och vind bjuder på. Kommentera gärna med dina egna erfarenheter av tak, och diskutera och ställ frågor på Byggmentors takforum.

Årlig kontroll av tak

Taket kan skadas av stormar och hårt väder.

Att göra en årlig kontroll av ditt tak är en god idé, särskilt om ditt tak börjar bli till åren. Ett vanligt tak, beroende på material, har ungefär 25-50 år i livslängd innan det börjar tappa avsevärt i sina viktigaste kvaliteter. Bor du i ett område som drabbats särskilt mycket av väder utöver det vanliga, som exempelvis stormen Berit som slagit till mot södra Sverige senaste dagarna, är det särskilt viktigt att se över taket. Hårda stormvindar kan riva bort takpannor, slita upp plåt eller takpapp och på andra sätt försvaga ditt tak.

Se över taket på insida och utsida

Det viktiga att komma ihåg är att taket har två sidor, en mot vind eller övervåning, och en upp mot himlen. Se över både delarna av taket, och leta efter följande tecken på att taket är skadat av vädret eller helt enkelt börjar bli till åren kommet:

  • Läckage – tydliga ansamlingar av fukt eller röta tyder på att ditt tak tar in fukt och vatten.
  • Finns det angrepp av mossa eller alger?
  • Har material lossnat helt eller delvis?
  • Var extra vaksam i vinklar och vrår på ditt tak, där är risken för fukt och skador störst.
  • Om du har metalldelar bör du vara vaksam på rost.
  • Titta extra noga på eventuella takfönster.

Vad göra om taket har skadats?

Har ditt tak skadats eller helt enkelt börjar bli för gammalt för ditt hus bästa är det egentligen två alternativ du bör ta ställning till:

  • Reparera taket (läs mer om exempelvis reparation av tegeltak) själv efter bästa förmåga. Passar dig som är händig och om skadorna inte är för omfattande.
  • Anlita en takfirma för att lägga om taket. En takomläggning omfattas av ROT-avdrag vilket gör att det kan vara en bra affär att ta in hjälp för att laga taket.

Oavsett hur du löser ditt skadade tak så bör du inte låta det bero eftersom ett tak som släpper in fukt kan skapa stora problem och orasaka kostsamma skador om fukten når resten av huset.

Kommentera gärna med dina egna erfarenheter av tak, och diskutera och ställ frågor på Byggmentors takforum.

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor