Renovera och bygga kök – vad är det som kostar egentligen?

Byggmentor ger dig de sju viktigaste kostnadsposterna när du vill renovera eller bygga kök. Med våra tips vet du var du behöver lägga det ekonomiska krutet och var du kan spara pengar genom rätt förberedelser och kunskap. Kom gärna med egna tips eller ställ frågor om köksbygge i kommentarsfältet under artikeln eller på vårt forum för köksrenoveringar.

Montera köket själv eller ta in hantverkare?

Att bygga kök själv eller anlita köksbyggare, eller kort och gott arbetskostnaden, är i de flesta fall den näst största kostnadsposten i en köksrenovering (den största är inköp av material/inredning).

Gör du ditt kök helt själv är kostnaden enkel att räkna ut i reda pengar – 0 kr. Däremot säger ju vissa att ”tid är pengar”, och ett kök tar oftast en hel del tid i anspråk. Hur pass värdefull den tiden är kan bara du själv svara på, vissa ser det som ett rent nöje att bygga upp ett kök medan andra anser det vara en pina. Kom ihåg att vissa moment, såsom eldragningen, bara får utföras av någon med behörighet så där kommer du sannolikt bli tvungen att anlita elektriker.

Räkna ut priset på köksfirman

Tar du in hjälp från en seriös köksfirma kan du räkna med att detta kostar i runda slängar mellan 30 000 och 100 000 kr, helt beroende på omfattningen av projektet. Normalt brukar en hantverkare ta cirka 350 – 650 kr/timme, utgå från detta i förhandlingen med köksbyggarna (stalltipset är som alltid att alltid höra med några olika firmor innan du bestämmer dig, detta för att få till bästa möjliga pris).

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-40%

Hela köket eller delar av det?

Det är givetvis även så att du inte behöver välja mellan att antingen låta en hantverkare sköta allt, eller att du själv gör hela jobbet när du ska bygga kök (se mer kring just processen för en renovering via länken). Börja alltid processen med att lista de moment som du kan, vill och hinner sköta själv. Då är det lättare att sedan ta in offerter på de delar som du vill lägga ut på entreprenad.

Ofta är till exempel rivning av tidigare köksinredning och bortforsling saker som du kan sköta själv medan tätskikt och dragning av el och vatten kräver större kompetens som du sannolikt bör lägga ut på fackmän.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad vid normal gör-det-själv-grad: 15-25%

Inredning, skåp och lådor

Bygga kök? Enkelt med Byggmentors tips.

Att bygga kök är på många sätt synonymt med att montera ny köksinredning även om detta steg bara är det ytligaste av alla moment som ingår. Denna kostnadspost varierar mycket eftersom du kan köpa begagnade IKEA-köksluckor för så gott som gratis eller beställa specialgjorda designerluckor från utomlands för hisnande summor. Kort sagt – här finns det pengar att spara för den som gör sin hemläxa och letar i såväl fysiska butiker som webbshoppar efter den bästa lämpade inredningen till bästa priset.

Byggmentors hustips: Kom ihåg att ett nytt lager färg eller omlackning kan vara minst lika uppfräschande som att köpa helt nytt. Kom också ihåg att IKEA-möbler inte är heliga, de går bra att hacka.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-15%

Köpa vitvaror, billigt elller dyrt avgör du själv

Ofta brukar en kökshantverkarfirma kunna ge dig förslag på vitvaror ifall du inte vill lösa den biten själv. Fördelen är att du då ofta får del av deras inköpsrabatt, nackdelen är oftast begränsat med alternativ.

Just vitvaror är precis som hemelektronik en extremt konkurrensutsatt bransch och därför en del av en köksrenovering där du som kund kan göra en stark insats för att sänka den totala kostnaden på projektet. Letar du extrapriser och ser till att få lägsta-pris-garanti från din återförsäljare kan köpdet bli mycket billigt.

Kom i vilket fall ihåg att rådfråga den som bygger ditt kök om vad de rekommenderar i vitvaruväg. Agerar ni i samråd ökar chansen att det hela blir lyckat både när det gäller utseende och vad gäller de tekniska bitarna av installationen och ditt kök som helhet.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 10-20%

Köksarkitekt – lyx eller grundstomme?

Behöver ditt kök byggas om?

Länge har det ansetts ”lyxigt” att ta in en inredningsarkitekt som privatperson, men idag blir det allt vanligare. Viktigt att komma ihåg är att en riktig köksinredningsarkitekt inte bara är bra för att göra ditt kök så snyggt och lättanvänt som möjligt utan kan också bidra i projektstarten med att ge dig synpunkter på vad som är viktigt respektive mindre viktigt att satsa på för just ditt kök.

Därför kan kostnaden för den du anlitar i slutändan bidra till att få ner totalpriset på projektet. En inredningsarkitekt kostar någonstans mellan 500-1000 kr/timmen exklusive moms, och hur mycket tid som går åt för en köksrenovering varierar väldigt mycket. Gör upp om detaljerna på förhand i ett skriftligt avtal så minskar friktionsrisken längre fram. Till exempel kan man gå på timpenning i början för att sedan när omfattningen står klar förhandla om fast pris för inredningsarkitektens totala arbetsinsats.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 0-10%

Tips: val av köksbänk eller köks-ö

Särskilt arbetsbänken eller ön i ditt kök kommer vara extra viktig sett till kostnadsbilden. En arbetsbänk längs med väggen eller på en fristående ö kan komma i många varianter (se förslag på olika material här).

Eftersom denna del är den mest frekvent använda och utsatta i ”kökstriangeln” så blir den också extra viktig att fokusera på. Den kommer hamna i blickfånget för dig och dina besökare, den kommer stå emot år av varma kastruller, matspillningar och grönsakshackningar, och den ska enkelt kunna renögras. Inget val man gör i en handvändning alltså.

Byggmentors hustips: Låt dig inspireras på förhand och samla på dig bilder på kök du tycker om. Det udnerlättar när du ska förmedla din vision till arkitekten du väljer för ditt köksprojekt.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-20%

Färger, former och fantasi

Till sist så är det värt att poängtera att den del av att bygga ett nytt kök som tar en vbäldigt liten andel av kostnaden men samtidigt kanske påverkar sluteresultat mest av allt är det ytliga – färger och mönster på ditt kökskakel, tapetval, färgscheman, fantasifulla detaljer som drar åt sig blickar. Allt detta är i sammanhanget mycket små kostnadsposter men kan göra hela skillnaden. Tänk igenom allt noga (varför inte tillsammans med din inredningsarkitekt) och hitta det köksuttryck just du är ute efter.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 1-10%

Ge oss dina bästa tips eller ställ frågor i kommentarsfältet här under eller på vårt forum för köksrenoveringar, där kan du diskutera allt från inredning och enklare renoveringar till helhetslösningar när du vill bygga kök.

Mer läsning om kök:


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Randallflagg

  Man bör alltid låta en fackman göra det mesta i våtrum som kök och badrum, inte roligt om det blir fel och försäkringen inte gäller för att du lekt Martin Timeoll 🙂

 • hannu veijo

  hej!

  numera klassas kök som en våtrum. Vad gäller för mig som ska renovera? Ska vägg täckas med fuktspärr/ångspärr vad? vad gäller vid golv?
  Finns det någon kunnig persson.
  mvh hannu

 • Pingback: nytt kök kostnad | allt-for-koket.com()