Ny dörr – 7 saker att tänka på
En ny dörr kan både piffa upp utseendet på ditt hus och hjälpa till med viktiga funktioner såsom att hålla värmekostnaderna nere och inbrottstjuvar ute. En dörr är således inget du förhastat bör köpa. Med våra sju tips inför dörrköpet får du en bra start på resan mot den perfekta dörren för just ditt hem.
Diskutera, ställ frågor och tipsa om egna dörrerfarenheter på vårt forum eller i kommentarsfältet efter artikeln.
1. Lista dina krav och önskemål
Börja alltid vid köksbordet (eller annan lämplig plats för eftertanke) med penna/papper eller dator framför dig. Lista vad du vill att din dörr ska uppfylla och vad du vill att den ska åstadkomma. Dela upp listan i ”måste finnas” och ”får gärna finnas” så du är helt på det klara med vad du kan kompromissa med och vad som inte är förhandlingsbart när du gör din dörraffär.
2. Bygglov kan behövas för ny dörr
Hör med din kommun huruvida du behöver bygglov för just ditt hus – detta varierar beroende på detaljplan för området. Även om det inte krävs bygglov kan det vara en god idé att se över hur dörrar generellt ser ut i ditt eget område. Både för inspiration och idéer men också för att hitta en egen dörr som går i linje med övriga området.
Även om originalitet förvisso är viktigt så brukar det i grannskap med tät bebyggelse vara uppskattat med dörrar som går i samma estetiska riktning.
3. Energidörr – ska din dörr spara pengar åt dig?
Det finns idag många dörrar som har ett lågt så kallat u-värde (mer om u-värde här). När detta värde är lågt innebär det att dörren i fråga släpper ut väldigt lite av värmen i huset, vilket gör att den värme du har i huset räcker längre och därmed också i slutändan leder till lägre kostnad för din värme.
Ska en energidörr vara effektiv behöver den dock kompletteras med goda energiförhållanden även i resten av husets utsida. Exempelvis genom energifönster eller tilläggsisolering. Då kan en energieffektiv ytterdörr vara en mycket god investering som till och med betalar tillbaka sin egen kostnad genom pengarna du sparar på minskad värmeförbrukning.
4. Pris – så mycket kostar en ny dörr
En dörr med goda energibevarande egenskaper kostar någonstans mellan 5000 – 15 000 kr. Vill du ha en mer exklusiv dörr med högre krav på säkerheten hamnar du i den högre delen av prisspannet, en enklare dörr ger lägre pris.
Är dina krav inte så höga på exempelvis värmeisolering så kan du med lite bra extraprisjagande hitta en ytterdörr för bara ett par tusenlappar. Kort sagt – en ytterdörr kan kosta lite eller mycket men de är också ganska ”raka” i sin prisprofil; du får vad du betalar för helt enkelt.
5. Installation av din nya dörr
Ett sätt att sänka priset på din dörr och samtidigt få den monterad på ett korrekt sätt är att anlita en hantverkare för själva arbetet. Ofta kan du få ”paketpris” på inköp av dörr och arbetskostnad vilket för det mesta betyder att hantverkarens rabatt gör att inköpskostnaden av material (dörr och tillbehör) blir lägre.
Glöm inte att ROT-avdraget gäller för byte av ytterdörr i villa eller radhus, detta gör att kostnaden för att anlita hantverkare halveras. ROT-avdraget gäller dock inte för byte av ytterdörr i bostadsrättslägenhet.
6. CE-märkning P-märkning och SFDK-märkning
Det finns tre typer av standardmärkningar som kan vara bra att känna till när det blir dags för dörrbyte.
CE-märkning: Betyder att den håller funktionsstandard men säger ingenting i övrigt om kvaliteten på dörren. Är dörren CE-märkt vet du att den dörr du köper är lika bra som andra likadana dörrar som testats.
P-märkning: Innebär att dörren har testats och godkänts av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.
SFDK-märkning: Trä- och Möbelindustriförbundets kvalitetsmärkning.
7. Detaljerna gör dörren
Till sist är det viktigt att komma ihåg att saker som lås, gångjärn, eventuellt tak ovanför dörren alla påverkar dess utseende och funktion. Hör med dörrhandlaren, hantverkaren och grannar om olika lösningar för att få en bra bild av de olika alternativen.
Vad är dina bästa tips för den som ska genomföra ett dörrbyte? Dela med dig eller ställ frågor, i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum. Lycka till med din nya dörr!
1 Kommentar
Jag vill köpa 2 altandörrar, 1 ytterdörr, 2 innerdörrar.
Dörrar ha olika benämningar u-värde.
Det tråkiga är de offerter jag hittills ha fått är så knapphändig att det är fritt fråm att leverera vad som helst. Trots att jag ha meddelat att jag önska 3-glas, passiv eller Eco, det nämns inte. Offerter innehåller ingen vettig specifikation. Diplomat dörrar säljs under begrepp som passiv eller Eco med u-värde 0,74. När jag grävde på nätet kom jag till en produktspecifikation för samma dörr med angivelsen ca 0,8. Om inte ens produktspecifikationen stämmer hur få man reda på de verkliga värden?
Vilket företag säljer dörrar och ger en proffsig offert?
Tacksam för hjälp