Så borrar du i kakel eller klinker

Att borra i kakel eller klinker är inte alltid så enkelt samtidigt som det är extremt viktigt att det går rätt till. Dels för att inte materialet ska gå sönder och dels för att kakel ofta återfinns i våtrum såsom badrum vilket gör att att borrningen måste gå rätt till för att inte fuktproblem ska uppstå längre fram. Vi tittar närmare på vad du bör tänka på när du ska borra i kakel och klinker. Diskutera gärna egna erfarenheter av att borra i kakel, eller ställ frågor, i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors badrumsforum.

Viktigt med planeringen av plattsättningen

När du ska sätta kakel på väggarna, eller exempelvis ett klinkergolv, och vet med dig att du kommer behöva borra för att exempelvis montera badrumsinredning, då är planering A och O. Redan när du mäter upp och planerar för att sätta ditt kakel, oavsett om det är du själv som gör det eller en professionell plattsättare, är det viktigt att ta hänsyn till var du har tänkt borra någonstans.

Ska du sätta upp ett skåp på en viss plats på en kaklad vägg kan det vara smart att på förhand planera kaklet utifrån det, om du har den möjligheten, för att så till ett snyggt och symmetriskt utseende när det är dags för borrningen. Det är också något lättare att borra i fogen än i själva kakelplattan, men risken att fogmaterial runt omkring borrhålet lossnar finns också. Mer om planering inför en badrumsrenovering via länken.

Borra i kakel på rätt sätt.

Borra i kakel

Att borra i en kakelplatta är enklast om du gör det innan den sitter uppsatt på väggen. Då kan du enkelt använda en kakelborr för att med stadig hand försiktigt borra dig igenom plattan. En kakelborr är ett borrhuvud, ofta så kallad ”coromantborr”, som du använder på en vanlig borrmaskin. De flesta vanliga märken och modeller kan användas för att borra i kakel och/eller klinkers med rätt borrhuvud.

Helst bör du ha en borrmaskin som kan borra åt båda håll för att på så sätt enkelt och smidigt kunna föra borren både in och ut. Just att arbeta med kakel handlar om att vara mycket försiktigt, särskilt i momentet när borren ska ut ur borrhålet.

När du borrar i kakel som redan sitter på väggen kan en enkel tejpbit hjälpa mycket för att du inte ska slinta på det glatta kaklet. Sätt upp en bit maskeringstejp och märk ut på den var du ska borra, enklast är om du innan har märkt ut på själva kaklet, då ser du märket genom den lätt genomskinliga maskeringstejpen.

Då får du en bättre yta för borren att börja jobba sig in på. Just början av borrningen är den bit som kan vara svåraste, var mycket noggrann och försiktig för att inte slinta.

Skyddsglasögon på och undvik överhettning

När du borrar i material som kakel, glas eller andra keramiska material är det lätt hänt att flisor bryts loss och flyger iväg. Just därför är det en god idé att bära skyddsglasögon om du ska borra i kakelplattor eller klinker. Borra också i omgångar med pauser mellan för att inte överhetta borren eller borrhålet. Ett för varmt borrhuvud riskerar att tappa sin hårdhet och bli obrukbar.

Fuktskydd när du kakelborrar

När du borrar ett hål i en kaklad vägg (golv eller tak med, för den delen) bryter du också det skikt som skyddar de bakomliggande väggarna från badrummets fukt. Därför bör du spruta in så kallad våtrumssilikon eller motsvarande i det hål du borrat för att undvika att fukt kan tränga in. Denna typ av fuktskyddande silikon hittar du hos både bygghandlar och hos större välsorterade matbutiker. Sedan för du in plugg eller vad det nu är som ska in i väggen (oftast i våtrum används skruvplugg) precis som vanligt.

Använd heller inte ”hammarläget, slagborrsläget, på borren, då riskerar du att spräcka kaklet. När du väl trängt igenom kan du övergå till slagborrsläge men är du osäker bör du inte använda det. Låt det hellre ta lite längre tid istället för att riskera skadat kakel som kostar både tid och pengar att byta ut. Läs mer här om fuktskador och regler för våtrum.

Diskutera gärna egna erfarenheter av att borra i kakel, eller ställ frågor, i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors badrumsforum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Liz

  Snygg toalettpappershållare, var kan man köpa den?

 • Yulia

  Tack för bra tips, vi borrade perfekta hål i kaklet i vårt kök med hjälp av billiga borrhuvuden från Clas Ohlsson. Behöver inte alltid vara de dyraste varianterna!

 • hannu veijo

  hej!
  nu får man väl inte borra i kakel längre, ny regel sedan 2012/06-01??

 • plattis

  Hejsan. Jag fattar inte vad som menas med att borra plattan innan den sätts upp? Håltagning gör man före när det är rör som sticker ut ur väggen:) När toa hållare o andra krokar ska upp borras när plattor sitter fast på vägg o fixet har härdat. Man ska inte vara så rädd att borra i kakel. Det man ska tänka på är starten, man märker ut vart hålet ska vara med en penna, man har en kakelborr som är som en spetts( det behövs inte men dom är bäst o kostar som alla andra borrar. När man ska till att borra så sätter man spetsen i mot märket och vrider lite fram och tillbaka med chucken som borren sitter i och man vrider tills man hör hur det knastrar i plattan för då har man spräckt ytskiktet på plattan och då slirar inte borren på plattan. Det ska även sitta en plyfaskiva bakom gips o våtrumsskivor tycker jag.

  När man borrar så borrar man bara igenom kakel o klinker inte genom skivan, varför då? jo silikonet följer med skruven ut på baksidan och gör då ingen nytta. Stannar man med borren innan den går in i skivan så bottnar silikonet mot skivan och tätar som det ska. Det jag har tagit upp här kommer från säkervatten hur man ska gå tillväga med borrningen. Lycka till för det är inte så svårt detta.

  Mvh

  Plattis