Så får du bort stopp i toaletten

När vattnet inte sjunker undan i toaletten blir ditt badrum både otrevligt och ickefungerande. Byggmentor reder ut vad du ska göra när toaletten inte vill spola bort det du knappast vill se. Behöver du mer stöd? Prova att berätta om ditt problem eller din lösning på Byggmentors badrumsforum, och läs gärna vår guide till badrumsrenoveringar.

Vatten och vaskrensare

Första steget är att skaffa vaskrensare om du inte redan har en. Pressa ner vaskrensaren så att vattnet i toalettens krök trycks bort. Varva med att spola och se om stoppet lossar. Håll bara uppsikt så att inte spolningarna leder till att toaletten svämmar över, vilket den kan göra om stoppet är riktigt inkilat och kompakt. Funkar inte spolningen kan du prova att själv hälla varmt vatten från en hink. Försök få lite fart på vattnet så att det träffar kröken med en hyfsad hastighet.Stopp i toaletten? Så gör du.

När vatten inte funkar: rensband

Ett rensband är egentligen ett band av stål med fjädring som tillåter dig att trycka in det en bra bit ner i toaletten och förbi första kröken. Var inte rädd för att gå loss ordentligt med rensbandet för att få bort det som blockerar, ofta behöver du bara få bort det värsta för att allt ska ”lösa sig”. Rensband kan du hitta hos de flesta välsorterade bygg- och hemmafixarhandlarna.

Fettlösningsmedel

Om rensbandet lyckas med sitt jobb betyder det sannolikt inte att allt blockerande material är borta. Följ därför upp med väldigt hett vatten och fettlösningsmedel som du häller ner i toaletten. Spola vid behov.

Om inget annat hjälper – propplösningsmedel

Generellt ska man som lekman vara försiktig med starka rengörande kemikalier eftersom felaktigt hanterande kan skada både människor och saker. Propplösare kan användas i toaletten men var mycket noggrann med att följa instruktionerna. Överdrivet användande kan skada porslin eller avloppsrör vilket blir bra mycket jobbigare än ett stopp i toaletten.

Sista utvägen: rörmokare

En rörmokare klarar oftast av att lösa de flesta stopp snabbt och enkelt. I och med ROT-avdraget (mer om ROT här) så blir det också billigare för dig som kund eftersom du får skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden för rörmokarens tjänster.

Dessutom kan det vara en nödvändighet med rörmokare om det visar sig att blockeringen inte sitter i vattenlåset eller nära det. En klok idé är att redan nu ta kontakt med rörmokare i ditt område för att veta vilka som finns tillgängliga när det ”skiter sig”. Då vill man sällan behöva jaga runt utan ha sin rörmokarkontakt nära till hands. Läs gärna Byggmentors guide till vad du bör tänka på när du vill anlita hantverkare.

Har du själv erfarenhet av stopp i toaletten? Vilka är dina husknep? Berätta om ditt problem eller din lösning på Byggmentors badrumsforum. Du kan också diskutera den här artikeln i kommentarsfältet nedanför.

Andra artiklar om badrum:

 

 

 


Lena Snygg

 • Svante

  Min erfarenhet är att en vaskrensare fixar biffen 9 gånger av 10. Men det kan kännas lite äckligt om stoppet är så att säga ”naturligt”. många går på propplösare direkt men det brukar nästan aldrig behövas.

  Svante

 • Laoan

  Vilka dåliga råd! Varför inte bara trycka in en mopp det kommer Garanterad att släppa! Det var så amerikanerna tåg ut Saddam från hållet!

  • He he, ja, nog kan en mopp eller vilket föremål som helst fungera egentligen. Men exempelvis en vaskrensare är trots allt skapad för ändamålet och är därför det vi i första hand rekommenderar om man ”fysiskt” vill rensa toaletten.
   Tack för din synpunkt!