
Så lägger du trägolv
Ett trägolv är en tidlös klassiker som erbjuder både livslängd och stil. Byggmentor går igenom den inte särskilt komplicerade processen att lägga trägolv. Missa inte att diskutera och ställa frågor på forumet.
Olika typer av trägolv
För det första är det viktigt att skilja på äkta trägolv – sådana av faktiskt trä – och lamintagolv där en plastyta med trämönster lurar åskådaren. Ett laminatgolv behöver så klart inte vara fel och ibland passar det plånbok och livssituation bäst, men ett genuint och robust trägolv är det knappast.
Trägolv kan läggas som så kallad lamellkonstruktion (eller parkett) eller med spontade brädor (mer ”klassisk” trägolvslösning med raka brädor bredvid varandra), båda dessa varianter kan den som är normalhändig klara av att lägga själv.
Kom ihåg att ge dig själv extra mycket tid för arbetet om du är osäker eftersom det ofta tar längre tid än man tror och det kan vara bra att unna sig lite extra eftertanke för se till att trägolvet läggs korrekt redan från början. En dag brukar räcka för att lägga trägolv i ett normalstort rum, räkna med två om du vill ha lite marginal.
Fördelen med ”riktiga” trägolv jämfört med laminatgolv är att trägolv kan slipas och ytbehandlas, nackdelen är att de inte är lika resistenta mot exempelvis fukt som ett plastgolv. Ett golv i furu exempelvis, kan piffas till med hjälp av lut, olja och såpa med jämna mellanrum och på så sätt kännas som ett helt nytt golv.
Förbered golvläggningen
Först behöver du mäta din golvyta. Det gör du enkelt med måttband och sedan multiplicera längden med bredden. Detta ger dig förutsättningar att lägga golvet och att räkna ut hur mycket material du behöver, och därmed också kostnaden.
Därefter är det dags att inventera verktygslådan. Verktyg som du sannolikt behöver för att lägga trägolv är bland andra hammare, kniv, snickarvinkel, penna, måttband/tumstock, såg., kofot och borr. Tänk på att klä dig rätt inför arbetet, gärna något på benen som ger skydd till dina knän eftersom det är stående på dessa som mycket av arbetet utförs. På materialsidan behöver du, förutom själva golvet, dämpande underlag (till exempel dämpande matta, papp eller skum), golvläggningssats, kilar, sockel, trälim och, vid behov, rörmanschetter. Lägger du trägolv direkt på betong behöver du också en isolerande plast som kan skydda mot fukt.
Bärande eller flytande trägolv
Lägger du spontbrädor kan du spika dessa i golvreglarna med dold spikning, dyckertspik (spik utan ”huvud”) passar bra för detta. Generellt talar man om två huvudsakliga metoder för att lägga trägolv – flytande eller bärande. Bärande innebär att trägolvet spikas fast i de reglar som bär upp golvet. Flytande innebär att det ligger fritt och att golvdelarna hålls samman av exempelvis lim.
Börja lägga trägolvet
Börja med att ta bort lister, golvsocklar och att såga av dörrkarmar (om det behövs) och dörrfoder i nederkant. Använd en del av golvet du ska lägga för att mäta upp hur mycket du behöver såga bort. Lägg nu ut det dämpande material du har så att det täcker golvet. Nu kan du lägga ut en första rad av ditt trägolv. Sätt fast små kilar mot väggen eftersom trägolv har en tendens att svälla eller krympa några millimeter, särskilt vid förändrad luftfuktighet. När första radens sista bit läggs behöver du förmodligen kapa av en del för att det ska passa perfekt. Den biten du nu kapar av använder du sedan för att påbörja rad två av ditt trägolv, på så sätt får du en logisk och organisk känsla över ditt trägolvs delar. Kontrollera vid inköpet hur just ditt trägolv fästs, med spik, med lim eller genom att delarna enbart klickar i varandra.
Med lite våld får man trägolvet på plats
Använd ett slagjärn för att få in de sista bitarna ordentligt. Från trägolvets långsida kan du använda en överbliven träbit eller något annat av trä som fungerar som slagkloss. Använder du lim för att fästa golvet är det viktigt att du är noggrann och snabb med att få bort det lim som trycks ut när du drämmer till med slagjärn eller slagkloss. Dyker det under golvläggningen upp rör eller kablar som inte kan flyttas är det inte svårare än att du sågar ut utrymme för dessa i en golvbit.
Färdigställ trägolvet
När det bara är en rad golv kvar att lägga kan det krävas att du sågar av dessa bitar på längden för att de ska få plats. Var noggrann med mätningen i detta moment eftersom konsekvensen annars blir att en hel rad golv kanske får kasseras. När den sista biten är på plats trycker du in den ordentligt med lämpligt verktyg, exempelvis en kofot. Var försiktig så att du inte skadar väggen med ditt verktyg bara, en skyddande träbit kan vara en klok idé. Efter att sista biten är på plats är det dags att montera fast golvsocklar och eventuella täcklister om du vill ha en snygg övergång mellan olika golvtyper. Har du isolerande plast under ditt trägolv är det viktigt att denna dras upp så att den även ligger bakom golvsocklarna.
Vad kostar trägolv?
Priserna på trägolv varierar mycket beroende på standard och var du gör inköpet. Men en bra ritklinje är 200 kronor per kvadratmeter för ett lamellgolv. Spontade brädor ligger ofta något högre i pris. Det är dock fullt möjligt att komma undan med ett pris per kvadratmeter på under hundralappen, liksom mer exklusiva trägolv kan kosta uppemot 1000 kronor/kvadratmeter. Till detta kommer också inköp av övrigt material och eventuellt också arbetskostnad om du lägger ut arbetet på en hantverkare.

Vad har du för erfarenhet av att lägga trägolv? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsrutan nedanför eller registrera dig på Byggmentors forum och berätta/ställ frågor. Besök också gärna Byggmentor på Facebook.