
Elpris 2013 – prognos och spartipsen du behöver
Så här räknar du ut ditt elpris 2013 och här är även tipsen du behöver för att kunna göra en bra prognos baserad på tidigare statistik, allt för att du ska kunna få din el till ett bättre pris under 2013!
Missa inte att dela med dig och ta del av andra läsares bästa tips för bättre elpris, i kommentarerna under artikeln.
Byta elbolag 2013
Generellt är det samma tips som alltid – du ska alltid vara beredd att dumpa ditt nuvarande elbolag och hitta en ennan leverantör! Inget sätter press på elbolagen som kunder som är beredda att byta. Varje månad hoppar tiotusentals svenskar av sina elbolag och väljer någon annan. När du ser över de olika elbolagen så ökar chansen att du hittar den leverantör som passar för just ditt hushåll och därmed också kan sänka dina kostnader.
Några exempel på större svenska elbolag är Billeberga Kraft, Ekfors Kraft, Göta Energi, Göteborg Energi, Jämtkraft AB, Stockholm Energi, Telge Energi och Vattenfall. Dessutom finns det en uppsjö av mindre lokala bolag eller elförmedlare, så det är viktigt att du analyserar möjliga leverantörer utifrån just din egen region och kommun.
Rörligt eller fast elpris nästa år?
Även här blir stalltipset detsamma som alla andra år; historiskt sett lönar det sig nästan alltid att gå på rörligt pris. Ändå har ungefär hälften av svenskarna bundet pris (fast pris). Förklaringen är enkel, med tryggheten av ett fast pris är det lättare att planera sin ekonomi, men å andra sidan går du sannolikt minus på det hela jämfört med rörligt.
Om din ekonomi är så känslig att du ”kraschar” vid tillfälliga pristopper på elpriset bör du givetvis inte välja rörligt men för alla andra är det allmänt en klok idé att gå på en rörlig variant.
Så hittar du bästa priset
Använd gärna en gratistjänst såsom Elskling, eller ring helt enkelt upp några olika elbolag och be om prisförslag. Är det bara du och ett enskilt bolag i förhandling hamnar du i underläge rätt enkelt, men när du jämför fyra-fem olika elleverantörer har du plötsligt vänt på steken och nu är det du som styr förhandlingen. Du ställer frågorna, analyserar priserna och väntar på elbolagen att ge dig sitt bästa kostnadsförslag för din lösning.
Alternativ till eluppvärmning
Kom ihåg att en viktig aspekt i vad du får betala för elpris är huruvida elen ska täcka din uppvärmning eller ”bara” hushållsel. äger du ett småhus kan direkt uppvärmning med el vara väldigt dyrt och du kan utan tvekan överväga att byta till exempelvis uppvärmning med bergvärme, luft/vatten-värme eller jordvärme. Se gärna över alternativ lösningar för elförsörjning, vindkraft för privatbruk eller solel. Dessa energiformer blir allt mer effektiva och kan redan idag innebära skonsamhet mot både miljö och privatekonomi.
Så utvecklas priset på el

Hur ser då priskurvan ut för elkostnader ut inför 2013? Framför allt tror många bedömare på fortsatt låga elpriser sett i relation till de senaste årens nivåer. Så det är inga chocker på gång men samtidigt ligger priserna i ett längre historiskt perspektiv fortfarande relativt högt. Den som vill skydda sig göre bäst i att satsa på rörligt pris eller ännu hellre på någon form av egen el- eller värmeförsörjning för att inte ligga hundaprocentigt bundet till elbolagens prissättning.
Byggmentors tips: Rörligt är bäst, och än mer så de närmaste åren när elpriserna ser ut att hållas på en låg nivå. Men allra bäst är att ta ansvar för sin egen försörjning av el eller värme genom en värmepumposlösning, alternativ energimetoder eller kanske en pelletskamin.
Vad är NordPool?
Svar: Nordpool är namnet på den gemensamma elbörs som Svenska Kraftnät och Stattnet (Norge) driver, där även våra övriga nordiska grannar shoppar el. Se det aktuella spotpriset på el här, detta är alltså det ”utpris” som i förlängningen styr vad du som konsument betalar till den leverantör du valt oavsett om det är Eon, Fortum eller Luleå Energi.
Utöver de nordiska länderna så är många andra europeiska länder inblandade i handeln på NordPool, och elbörsen själv beskriver sig som ”Europas ledande handelsplats för el”.
Elprisområden – debatten fortsätter
En het potatis i den svenska eldebatten under 2012 har varit införandet av de så kallade elprisområdena (läs mer via länken, och här om kritiken mot dessa). I korthet är elprisområden en regional indelning av Sverige i fyra separata områden där elpriserna justeras upp eller ner beroende på vilken landsända det är. Dyrast, alltså med störst påslag, blir priserna i södra Sverige medan de subventioneras i norr. Detta eftersom man med denna lösning försöker kompensera priserna utifrån ett elen primärt skapas i norra Sverige men konsumeras primärt i södra delen av vårt avlånga land.
Som privatkonsument är det inte så mycket du kan göra (annat än att flytta till ett annat elprisområde, men det verkar ju lite väl drastiskt), men det kan utan tvekan vara väl värt att hålla koll på utvecklingen eftersom sista ordet i frågan sannolikt inte är sagt. Särskilt med tanke på att 2013 blir uppladdning av valdebatten inför valet 2014.
Fem steg till ett billigare elpris
Så vad ska man då som konsument göra för att betala mindre per månad för sin elektricitet? Jo, följa Byggmentors fem spartip så klart:
- Förhandla med olika elbolag, granska deras priser och välj aldrig ”första bästa”. Ta din tid och du har igen det i ökad chans till besparing.
- Ersätt elen med andra lösningar. Tidigare nämnda värmepumpen, allmänna tips för minskad energiförbrukning och ett generellt ökat medvetande i hur din elförbrukning går till, är alla bra tips för att få ner elkostnaden.
- Använd en jämförelsetjänst såsom Compriser eller liknande. Ett bra sätt att få en överblick över elmarknaden utifrån just dina förutsättningar.
- Alla kommuner i Sverige har energirådgivare eller motsvarande, personer som har bra koll på förutsättningarna för el och energi i din kommun. Ring och prata med denna person och du kanske kan få lokal information som kan hjälpa dig få ned din elkonsumtion och/eller elpris.
- Tänk ett steg längre och se över hur effektivt du använder din el och värme. Kanske kan extra isolering vara lösningen, eller nya energieffektiva fönster som faktiskt kan vara en ren plusaffär?
Läsarnas bästa tips
Det kanske bästa sättet att få tips om förbättrad energisituation och lägre elpris är att höra hur andra personer/familjer gjort. Hör med vänner, grannar och utnyttja kompetensen hos andra läsare här på Byggmentor.se. I kommentarsdiskussionen nedanför denna text vill vi att du kommer med egna tips för hur du fått ned din elräkning, eller varningsflaggor för lösningar som inte fungerar. Ställ frågor, debattera och hjälp dina medmänniskor till en bättre elprislösning. Gå direkt till kommentarsfältet.
Mer läsning:
3 Kommentarer
Vi binder oss på två år nu efter nyår. Kanske sämre än rörligt avtal men även bundna avtal blir ju förmånliga nu.
Kan nämna att vi har luftvatten pump till värmen så elen är framför allt till hushålls el och elpatronen
Mitt tips på eleffektivitet: Vi kör nu all hushållsel genom avstängningsbara eldosor, vanliga fördelningsdosor ungefär, och så ser vi till att stänga av exakt allt när vi lägger oss eller går hemifrån. Har faktiskt gjort skillnad på någon tusenlapp om året. Däremot är vi inne på att byta elbolag (har Fortum) eftersom vi värmer med direktverkande el idag ioch anser oss kunna få lägre pris hos annan aktör.
Bra tips! Jag vill slå ett slag för den som bor i bostadsrättsförening eller samfällighet att gemensamt gå tillsammans med grannar och se om ni på något sätt kan upphandla el, värme eller andra gemensamma behov för att på så sätt få ner priset. Kräver lite organisation och administration men många tillsammans ger mer styrka än varje konsument för sig. Kör hårt!