
Värmepump för nybörjare
Byggmentor ger dig fakta och tips om värmepumpar, både hur de fungerar och möjlig besparing – allt du bör du tänka på inför en värmepumpsinvestering. Diskutera gärna värmepumpar på Byggmentors värmepumpsforum.
Så fungerar värmepumpen
Grundprincipen för en värmepump är att den fångar in värme som redan finns naturligt i din omgivning. Det kan vara från djupt ner i marken bredvid eller under ditt hus (bergvärme), det kan vara i det översta marklagret på din tomt, och det finns värmepumpar som nyttjar värmen som finns lagrad i en närliggande sjöbotten (sjövärme) eller helt enkelt den värme som finns i luften. Värmepumpen är alltså en form av solenergi eftersom den tar tillvara på den värme solen lagrat i mark och luft runt oss.
Värmepumpen växlar upp värmen
Värmepumpens jobb är att samla in värmen och sedan se till att ditt hus får mer kilowattimmar värme än vad den drar i el. Man brukar tala om att för varje kWh elektricitet som krävs för att driva värmepumpen genererar den i gengäld tre kWh värme till huset (även om den exakta ”uppväxlingen” givetvis varierar beroende på typ av pump). Målet för husägare är givetvis att hitta den typ av värmepump som ger dig bäst ”uppväxling” av värmen du samlar in. Läs mer här om besparing med värmepump.
Värmefaktor, eller COP
Är energibrunnen (det hål som borras för exempelvis bergvärme) varm och husets värmesystem kallt blir det en hög ”värmefaktor”. Värmefaktorn är helt enkelt förhållandet mellan hur många kWh den kräver och hur många den genererar. Ett annat ord för värmefaktor är COP, från engelskans Coefficient Of Performance.

Givetvis varierar effekten beroende på typ av värmepump och omständigheter, men generellt kan man räkna med en rejäl uppväxling av elen in i pumpen i relation till värmen den skapar. Många väljer att ha en värmepump som ett komplement till ett annat värmesystem för att täcka upp de gånger värmepumpen inte får upp tillräckligt med värme från mark eller luft.
En del värmepumpar levereras med en tillhörande elkassett som kompletterar när inte värmepumpen räcker till, exempelvis vid riktigt kalla dagar på vintern. Vill du veta mer om olika termer som har att göra med värmepumpar rekommenderar vi Byggmentors guide ”Värmepump A-Ö”.
Anpassa värmepumpen efter behov
Eftersom en värmepump ska vara en investering som sänker dina kostnader på sikt är det viktigt att du får rätt pump för just dina behov. Börja därför med att se över vilka övriga åtgärder du kan genomföra i huset för att sänka värmekostnaderna.
Ibland kan det vara förmånligare att lägga pengar på en tilläggsisolering av hela eller delar av huset och sedan köpa en mindre värmepump, och ibland kan det vara bäst att köpa en rejäl värmepump redan från början. Prata med grannar i ditt område och energirådgivare på din kommun för att börja nysta i den bästa lösningen för just dina värmebehov och förutsättningar. Använd dig också av värmepumpsinstallatörer för att höra vad de rekommenderar dig för lösning.
Så tyder du värmepumpsbeskrivningen
När man köper värmepump märker man snart att det är en stor marknad med många aktörer. Energimyndigheten publicerar ofta sammanställningar och tester av värmepumpar, olika modeller, märken och sorter. Det viktiga att titta på är värmefaktorn och din möjliga energibesparing. När du jämför olika värmepumpar är det bäst att jämföra de viktigaste värdena, såsom pris, energibesparing och värmefaktor. Så här kan beskrivningen av en bergvärmepump se ut:
Namn: EVI HEAT Combi
Tillförd/angiven effect (kW): 5 1,6/5,1 (alltså vad den ger ut i förhållande till vad den kräver in)
Energibesparing (ett teoretiskt värde som Energimyndigheten uppskattar för respektive värmepump): 13 600 kWh/år
Mått (b * d * h, cm): 60x67x195
Cirkapris värmepump: 40 000 kr
Cirkapris installation (exklusive borrning/grävning), som tillkommer för exempelvis en installation av bergvärme): 10 000–20 000 kr
Vad sparar jag på att installera värmepump?
Den enklaste tumregeln är att ju större hus och ju större energiförbrukning desto mer kan du spara på att installera en värmepump. Det du ska räkna på är ”återbetalningstiden”, alltså hur lång tid det tar för den rätt höga engångskostnaden för installationen att återbetala sig genom att du sänker dina energikostnader. Enklast är att ta investeringskostnaden (priset för värmepump och installation samt eventuelle räntekostnader) och dela med den summa du tror att du kommer spara per år på minskad energiförbrukning.
Så kostar värmepumpen 120 000 kronor och du sparar 20 000 kronor om året blir det alltså återbetalningstid på sex år. Det betyder att du ”går plus” på affären från år 7 och framåt. Glöm inte att arbetskostnaden för en värmepumpsinstallation berättigar till ROT-avdrag, du får alltså göra avdrag för halva 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kr per person.
Vilka typer av värmepumpar finns det?
Se gärna vår mer specifika guider till olika värmepumpar: bergvärme, jordvärme, luft/luft-värme, sjövärme och luft/vatten-värme. Vi har också en sammanfattande artikel som går igenom de olika typer av värmepumpar som är vanliga på den svenska marknaden.
Tills dess får du gärna ställa frågor eller ge dina bästa råd och tips kring värmepumpar – skriv en kommentar eller diskutera på Byggmentors värmepumpsforum.
Kanske vill du även läsa mer om:
- Luft/vatten-värmepumpen
- Bergvärme
- 10 tips för uppvärmning
- Elpriser 2012
- Så räknar du ut besparing med värmepump
- Jordvärmepumpen
- Sjövärmepumpen
- Luft/luft-värmepumpen
- Värmepump A-Ö
7 Kommentarer
Hur mycket mer ström drar en värmepump om man höjer temperaturen? finns det något smart sätt att räkna ut detta?
Vare grads temperaturhöjning i huset ökar energianvändnngen för vre ca 5%. Är COP 3 är din ökar din elförbrukning endast en tredjedel av dessa 5%.
Hur mycket el drar en värmepump?
Har hört att besparingen kan sjunka/minska dramatiskt pga höga elkostnader, stämmer det?
/Lasse
Hej Lasse!
Man talar ofta om att en värmepump generar värme för tre kWh för varje kWh el som den drar. Så även vid höga elpriser kan du räkna hem en besparing i och med att du betalar för färre dyra kWh. Värmeumpar har dock en del svagheter, exempelvis att de inte fungerar optimalt vid väldigt låga temperaturer. Så under en period av långvarig extrem kyla kan det bli så att du ändå måste köpa hem dyr el samtidigt som du inte kan tillgodogöra dig fördelarna med värmepumpen. Särskilt uteluftvärmepumpar tappar rejält vid låga temperaturer medan bergvärme, sjövärme och ytjordvärme inte är lika temperaturkänsliga.
Se gärna vår artikel ”Olika typer av värmepumpar” för mer information.
Hälsningar
Byggmentor
Hej Lasse!
Man talar ofta om att en värmepump i snitt generar värme motsvarande tre kWh för varje kWh el som den drar. Så även vid höga elpriser kan du räkna hem en besparing i och med att du betalar för färre dyra kWh. Värmeumpar har dock en del svagheter, exempelvis att de inte fungerar optimalt vid väldigt låga temperaturer. Så under en period av långvarig extrem kyla kan det bli så att du ändå måste köpa hem dyr el samtidigt som du inte kan tillgodogöra dig fördelarna med värmepumpen. Särskilt uteluftvärmepumpar tappar rejält vid låga temperaturer medan bergvärme, sjövärme och ytjordvärme inte är lika temperaturkänsliga.
Se gärna vår guide till olika typer av värmepumpar för mer information: https://byggmentor.se/energi/svenskarnas-vanligaste-varmepumpar/
Hälsningar
Byggmentor
Mycket intressant, gärna mer om geovärme tack!
Tack för nyttig info!