Isolera vinden – en lönsam investering
Att tilläggsisolera vinden är ofta väl spenderade pengar. Byggmentor ger dig en överblick över hur en vindsisolering går till.
En tilläggsisolerad vind är inte bara behagligare att vistas på. Den ger också lägre kostnader och minskad energiförbrukning, något som uppskattas av både din plånbok och av miljön som skonas. Dela gärna med dig av kunskap eller ställ frågor om isolering i kommentarsfältet här nedanför eller på Byggmentors forum.
Stäng inne varmluften – spara pengar
Eftersom varm luft stiger är det oundvikligen så att din varmluft kommer lämna ditt hus genom taket om du inte har tillräckligt bra isolering och även om själva vindsisoleringen kostar en del så är det på sikt pengar du sparar in genom minskade värmekostnader. Generellt gäller det att börja uppifrån när du tänker isolering, starta med tak, följ upp med väggar och fixa sedan golvet. I det genomsnittliga svenska huset försvinner hela 15 procent av värmen ut genom taket, enligt Energimyndigheten. Med en väl genomförd isolering kan en villas värmekostnader sänkas med upp till 25 procent.
Effektiv isolering lönar sig snabbt
Lite beroende på vad din isolering kostar och vad du betalar för din värme i dagsläget kan investeringen faktiskt ha lönat sig redan inom tre till fyra år. Dessutom gör du en miljöinsats. Ett enkelt test för att se om värme läcker ut från delar av ditt tak är att på vintern se om det finns större fläckar utan snö på det. Är ditt hus äldre brukar isolering vara särskilt lönsamt, de flesta hus byggda innan 1970 gynnas extra mycket av tilläggsisolering eftersom de inte är lika energieffektiva som nyare villor.
Metoder för att tilläggsisolera vinden
Lösull används ofta för vindsisolering. Materialet är effektivt och relativt billigt och du behöver ett tunnar lager lösull för att få samma effekt som ett tjockare lager av kutterspån, ett annat vanligt isoleringsmaterial. Ett modernare alternativ är cellplast. Hör med din entreprenör om vad som är bäst för din vind eller satsa på det som funkar bäst för din situation om du bestämt dig för att isolera vinden själv. Läs gärna mer om isoleringsmaterial.
Vad kostar det att tilläggsisolera vinden?
Eftersom många faktorer spelar in – typ av isolering, storlek på ytan som ska isoleras, tjockleken på isoleringen och vem som utför jobbet varierar kostnaderna mycket. Men generellt kan du räkna med att en entreprenör tar allt från 100 kronor per kvadratmeter upp till 300 kronor per kvadratmeter för en vindisolering. Ta gärna in offerter från flera entreprenörer för att få en bra jämförbar prisbild. Och du – glöm inte att du kan göra ROT-avdrag för arbetskostnaden!
Så tilläggsisolerar du vinden
Även om du låter en entreprenör utföra isoleringen så gynnar det dig som beställare att ha koll på hur isoleringsprocessen går till för att du ska kunna ställa rätt krav och frågor.
1. Först ska du bestämma om vinden ska inredas eller bara användas för förvaring. Ska den inte inredas räcker det med att isolera vindbjälklaget, i annat fall gäller det att isolera hela ytan.
2. Välj material (se ”Metoder för att tillägsisolera vinden” här ovan). Generellt gäller att en vindsisolering bör vara 50 centimeter tjock.
3. Gammalt isoleringsmaterial rensas bort för att bereda plats åt det nya, till exempel lösull och/eller isolerskivor.
Kom ihåg-lista för vindsisolering
- Under en vindisolering är det viktigt att täta ordentligt så att luft tar sig upp på vinden från boendeytorna. Den luften är nämligen ofta fuktig och på en välisolerad vind kan fuktskador uppstå. Detta kan vara ett särskilt viktigt skäl till att inte utföra arbetet själv om du inte är helt säker på vad du gör.
- Oavsett din egen kompetensnivå bör du alltid börja med att prata med ett proffs. Kontakta en energirådgivare hos din kommun eller en entreprenör du har förtroende för.
- Gör gärna en enklare kalkyl på vad du betalar för din värme idag och vad du hoppas spara genom isoleringen. Jämför sedan medan vad investeringskostnaden blir för själva isoleringen.
Har du isolerat eller funderar du på att tilläggsisolera vinden, eller någon annan del av ditt hem? Dela med dig av kunskap eller ställ frågor om isolering i kommentarsfältet här nedanför eller på Byggmentors forum.
Andra artiklar om isolering och energiåtgärder:
- Isoleringsmaterial till villa
- Energisnål isolering
- Olika metoder för uppvärmning av villa
- Byta ut fasaden
- Isolera grunden
- 10 tips för ett miljövänligt hus
- Så fungerar värmepump
3 Kommentarer
Lösullsisolerade vinden för att minska energiförbrukningen, resultat : den ökade något istället.
Hej, hört om någon som kan montera sk sparkarmade fönster. Vill dela mina karmar till hälften så tjocka och placera in nya karmar som också är hälften så tjocka i de gamla så att glasytan inte blir mindre.????
Är vindsisoleringar effektiva även om man har möjlighet att göra en ordentlig takhöjning? Tänker att om man höjer taket så får man ju en ”riktig” extravåning istället för bara en tilläggsisolerad vindsvåning.