Jämförelse: Pordrän, Isodrän eller Platon?
Tre vanliga material för den som ska genomföra en dränering och/eller isolering är Pordrän, Isodrän och Platon (eller platonmatta). Det finns många andra märken och varianter men här tittar vi som sagt närmare på dessa tre välkända typer av isoleringsskivor.
Särskilt vanliga är dessa material som lösning när en källare eller grund ska dräneras på utsidan och sedan isoleras för att få ett behagligare och torrare inomhusklimat. Läs gärna mer om dränering eller olika isoleringsmaterial. När du läst artikeln får du gärna diskutera eller komma med egna förlsag på isoleringsmaterial, antingen i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors forum för tomt- och dräneringsfrågor.
Gemensamt för alla materialen
De tre materialen fungerar som ett komplement till de övriga komponenterna vid en dränering. Ett nedgrävt dräneringsrör för bort förhöjda nivåer av grundvatten men för att husets grund och/eller källare ska stå emot fukt från den omgivande jorden kan det behövas en isoleringsskiva, exempelvis pordrän, isodrän eller platonmatta.
Skivor som dessa fungerar isolerande och bidrar enkelt uttryckt till att hålla fukt och vatten ute och värmen inne. ”Kapillärbrytning” är en viktig faktor i hur dessa isolerande skivor fungerar.
Det innebär att de är designade på ett sätt så att fukten inte kan tränga in och genom skivorna utan hålls ute. Material utan kapillärbrytande funktion blir med tiden så fuktiga och våta att vattnet tränger igenom och in exempelvis husgrunden eller husets fasad.
Isodrän – fakta och fördelar
Isodränskivor består av cellplastkulor hoplimmade med asfaltslim, vilket ger Isodrän värmebevarande egenskaper med ett samtidigt som den är relativt lätt och enkelarbetad. Isodrän kommer i skivor på antingen 65 eller 100 millimeters tjocklek och med flera olika varianter.
Priset på en 100 millimeters Isodränskiva (modell Isodrän 60) ligger på ungefär 215 kr/kvadratmeter.
Pordrän – fakta och fördelar
En Pordränskiva är en populär utmanare till konkurrenten Isodrän. Precis som Isodrän så består Pordrän av små kulor av cellplast omgivna av ett medel som håller fukten borta. Även Pordrän används i såväl dräneringssyfte som för att skapa en bättre isolering från utsidan.
Priset på 100 millimeter Pordränskiva ligger på mellan 163 – 209 kr/kvadratmeter beroende på varianten.
Utmanaren: Platonmatta
En platonmatta är relativt annorlunda jämfört med de mer lättarbetade Isodrän- och Pordränskivorna. De har inte de isolerande egenskaperna som dessa skivor utan platon måste kompletteras med exempelvis cellplast (frigolit) för att bidra till isoleringen. Det kan dock vara ett prisvärt alternativ om man vill komma undan lite billigare med en enkel dränering utan att nödvändigtvis vilja satsa på själva isoleringen.Pris för Platon fuktskyddsmatta ligger på ungefär 53 kr/m2.
Pris för isoleringsskivor
Prisuppgifterna i artikeln är baserade på webbpriset hos Beijer Byggmaterial (Isodrän och Platon) och Gossman (Pordrän). Jämförelsen är gjord hösten 2011. Ofta är det enklast för privatpersoner att köpa in isoleringsskivorna i samband med att man anlitar en markfirma för sin dränering eller tilläggsisolering. Priserna varierar oftast en hel del mellan olika återförsäljare. Nyckeln till ett bra pris är då alltid att ta in flera offerter från olika företag och jämföra dessa, både för material och arbete.
Det finns som sagt många andra isoleringsmaterial och märken på marknaden och detta var bara ett axplock av några populära varianter. Har du egna tips? Något att rekommendera eller avråda från? Tipsa gärna i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt- och dräneringsfrågor.
Andra artiklar om isolering, mark och grund:
- Isoleringsmaterial fakta
- Energiisolering tips
- Tips inför dränering
- Byta ut fasaden
- Isolera grunden
- 10 tips för ett miljövänligt hus
- Tilläggsisolera vinden
- Gjuta grund
7 Kommentarer
Frigolit eller cellplast? Vilken kunskapsnivå skribenten besitter!
tror att du skrivit fel!(En Pordränskiva är en populär utmanare till konkurrenten Isodrän) pordrän är ju orginalet från mitten av 60-talet! och isodrän va bara återförsäljare från början som snodde iden! mvh
Legenden? Ja, legendarisk dumhet! Grundaren av isodrän sålde isodrän vidare, och startade sedan upp Pordrän. Håll dig till fakta gubben!
Informationen här innehåller en mängd sakfel. Hämta information från de olika tillverkarnas hemsidor så får ni rätt bättre information om hur systemen fungerar även om informationen är färgad. Ett bra tips kan vara att ringa kontaktpersonerna som anges på hemsidorna och be om råd vad just Du behöver till just Ert hus. Alla ovan angivna lösningar fungerar inte överallt.
Hej, tack för din kommentar! Vi strävar givetvis efter att all information ska vara korrekt. Informationen i artikeln baseras på information från både tillverkarnas hemsidor, återförsäljare och kundomdömen. Vi tar varmt emot tips på sakfel eller möjliga förbättringar och ser i så fall givetvis till att uppdatera artikeln med korrekt information.
/Byggmentor-redaktionen
Thermisol dränisol funkar bra i min erfarenhet. Likvärdigt med tex Isodrän och aningen billigare för det mesta. Tror egentligen att skillnaderna mellan de större märkena på isoleringsskivor för husgrunder är rätt lika, handlar nog mest om vad den enskilde makentreprenören har för tycke och smak. Vår gillade Thermisol och det funkade kanoners.
Jag har kört Jackopor 70 mm (samma som Jackodren tror jag) vilket fungerer på samma sätt som Isodräbn, men myyyycket billigare. Tummen upp från min sida iallafall!
/Micke