
Regler för tomt, tomtgränser och bygglov
Här är de viktigaste reglerna för din tomt, från vad som gäller för tomtgränser till vilka krav som ställs på bygglov för byggen på tomten. Hittar du inte svaret på den mark- eller tomtrelaterade fråga du söker kan du ställa den i kommentarsfältet under artikeln så hjälper Byggmentor och andra läsare dig fram till rätt svar. Observera att uppgifterna i artikeln är de som gäller generellt, lokala kommunala regler och undantag kan finnas och det är aldrig en dum idé att ringa din kommun och ha som ”bollplank” inför plankbygget, eller vad du tänker bygga.
Snåriga regler på tomten
Det område runt hemägande som oftast ger upphov till huvudbry och konflikter med allt från grannar till kommuntjänstemän är tomten runt ditt hus eller plätten mark utanför en bostadsrättslägenhet. Detta eftersom många lagar och regler samspelar när det gäller markytor, och till skillnad från det du gör inne i ditt hem, som få andra utöver de boende kommer att se, så får det som sker ute i det fria effekter på omgivningen.
Här är därför de viktigaste sakerna att tänka på, och vi börjar med en klassisk fråga – vilket avstånd krävs till närmaste grannes tomt om jag vill bygga eller anlägga något i min trädgård eller på annan tomtyta?
Så många meter från grannens tomtgräns får du bygga
Först och främst är det viktigt att klargöra att det inte finns något allmängiltigt svar. Avståndet som krävs enligt PBL (Plan- och Bygglagen) från ditt bygge eller projekt till granntomtens gräns varierar beroende på vilken typ av bygge det rör sig om och även lokala förutsättningar kan spela in. Om du anlitar hantverkare eller byggfirma är det också viktigt att du säkerställer att de har koll på reglerna, även om de gör fel är det du som tomtägare som har ansvaret.
Faktorer som kan påverka antalet meter som krävs från arbeten på din tomt till grannfastighetens tomtgräns:
- Särskilda naturvärden.
- Särskilda kulturella värden.
- Byggets eventuella påverkan på grannar.
- Hur det som ska byggas eller anläggas påverkar den omgivande landskaps- och stadsbilden.
- Byggets estetiska värden och utformning (utseendet, helt enkelt, får inte vara stötande, till exempel).
Bygglov eller inte?
Sedan måste man skilja på byggen med krav på bygglov eller inte. Här är några exempel på var de olika gränserna går för vad du får göra på eget bevåg och vad som kräver godkännande av din kommun eller grannarna.
Mur, plank eller staket
Om du exempelvis bygger en stenmur, ett staket eller ett träplank så får du göra det utan bygglov så länge det inte går ut från huset mer än tre meter och samtidigt inte är mindre än fyra och en halv meter från tomtens gräns. Vill du att muren/planket ska gå utanför dessa mått behöver du söka bygglov. Läs mer om processen för bygglov här.
Samtidigt finns det ofta mellanlägen mellan bygglov eller inte bygglov. Vill du exempelvis uppföra din mur eller ditt plank precis intill grannens tomt, närmare än minimiavstånden på 4½ meter, kan du göra det utan bygglov om du får ett skriftligt okej från din granne.
Friggebod
Du får bygga en, eller till och med två, friggebod på din tomt så länge den inte överstiger en yta på 15 kvadratmeter. Dessutom ska den inte vara högre än tre meter samt inte inom fyra och en halv meter från gräns till intilliggande tomt. Uppfyls inte något av dessa krav måste du fixa bygglov eller medgivande från de berörda grannarna.
Bygga altan, uteplats eller veranda

Att bygga altan eller veranda ger inte bara rätt till ROT-avdrag, utan det är också relativt enkelt att få bygglov för då det ligger intill befintligt hus och därmed inte påverkar omgivningen eller granntomterna nämnvärt. Det varierar dock från kommun till kommun, så det är alltid bäst att att rådfråga med byggnadskontoret (eller liknande) innan du sätter första spiken i altanbrädan.
Finns det en detaljplan för området där ditt hus och din tomt ligger behöver du antagligen söka bygglov för att anlägga en uteplats eller bygga veranda. Den ska också hålla avståndet (4,5 meter) till granntomten. Är den en viss höjd över marken, till exempel 1,2 meter i Stockholm, är det också krav på bygglov. Kort sagt – en mindre anspråkslös veranda går ofta bra att bygga utan bygglov, medan större byggnationer måste bygglovas.
Du får dock sätta tak över en veranda utan bygglov om det inte är större än 15 kvadratmeter samt håller fyra och en halv meter till tomtgräns.
Tillbyggnad eller utbyggnad, takhöjning, balkong
Större projekt såsom att bygga ut ett hus med ett nytt rum eller en takhöjning för att lägga till ett våningsplan kräver i regel bygglov, liksom att bygga till balkong på ditt hus. Tumregeln är att alltid höra med din kommun om det inte rör sig om väldigt små arbeten som du säkert vet är fria att köra utan godkännande.
Målning
Att måla om fasaden kan kräva bygglov eller medgivande från grannskapet om den nya färgen avviker kraftigt från tidigare färgskala. Krävs dock enbart i område som är planlagt, är du osäker kan byggnadsnämnden hjälpa dig på traven med vad som gäller på just din gata.
Sammanfattning: bygglov på tomt
Som du kan se på exemplen ovan är reglerna snåriga och kan variera beroende på vad din lokala byggnadsnämnd kommit fram till. Men med våra mått i bakhuvudet och ett snabbt kontrollsamtal till kommunen bör du kunna få snabbt och rakt svar på de flesta av dina bygglovsfunderingar. Ställ gärna frågor i kommentarsrutan under artikeln (hoppa direkt dit) så gör vi vårt bästa för att besvara dem.
Andra viktiga regler för dig som tomtägare

Här är ytterligare sex viktiga saker att ha koll på när du äger mark.
- Din tomt är juridiskt lika starkt skyddad som insidan av ditt hem. Allemansrätten ger inte rätt att vistas på tomtyta som ligger nära din bostad.
- ROT-avdraget gäller oftast inte för arbeten på tomten, med undantag för exempelvis borrning för bergvärme eller anläggning av enskilt avlopp.
- Du kan läsa mer om vilka arbeten som är avdragsgilla här.
- För växtlighet mitt på en tomtgräns mellan två personer gäller ”god sed” vid exempelvis beskärning av buskar eller träd. Du får göra vissa beskärnignar iniom rimlighetens gräns, men inte helt ta bort växtlighet som står på den delade gränslinjen.
- Om ett träd i din trädgård har en rot som tar sig in på grannens tomt får grannen be dig ta bort den och om det inte funkar rensa bort den själv. Det gäller dock bara ”fysiskt intrång” av träd, inte om exempelivs ett träd skuggar en del av en granntomt.
- Generellt är det alltid enklare för alla parter att försöka nå en kompromiss gällande sina angränsande tomtytor, innan man blandar in rättsväsendet.
Har du en fråga om tomtägande som du inte fick besvarad i artikeln? Skriv den här under så hjälper Byggmentor och våra läsare dig att hitta svaret! Du är givetvis också välkommen att dela med dig av egna erfarenheter av tomtägande, bygglov eller liknande ämnen.
Ta också gärna en titt på det otroliga lerhuset, ett byggprojekt som sannolikt inte skulle få bygglov av någon svensk kommun. Eller vad tror du?