Badrumsrenovering – Vad kostar det?

Priset för en badrumsrenovering varierar väldigt mycket beroende på en rad olika faktorer. Byggmentor ger dig en grundkurs i de viktigaste momenten som avgör vad din badrumsrenovering kostar. Vill du ha fler tips rekommenderar vi vår guide 10 tips när du renoverar badrum, och ställ gärna egna frågor på vårt populära badrumsforum.

Omfattningen

Givetvis är större badrum med mer yta dyrare än ett mindre badrum. Vad ett badrum kostar per kvadratmeter är svårt att uppskatta men mellan 15 000 och 30 000 kronor per kvadratmeter är en bra höftning för en total badrumsrenovering kostar, med både arbetskostnad och materialkostnad inräknad. Handlar det om en mindre omfattande renovering eller kanske bara ett byte av badrumsinredningen, är priset lägre.

Materialkostnad

Här handlar det om att försöka leta runt själv och se vad den inredning som tilltalar just dig kostar. Det går att hitta jättebillig inredning och stilrent kakel på de stora varuhusen, och det går att hitta mer exklusiva inredningsalternativ hos lite mindre importörer och utländska företag.

Allt handlar om vilken nivå du vill lägga dig på. Kom ihåg att räkna på vad kaklet kostar för hela badrummet (förutsatt att du tänker ha helkaklat) och se till att göra en lista över all inredning och vad den kostar innan du börjar med inköp.

De flesta badrumsentreprenörer kan dessutom hjälpa dig i denna process, vill du kan de ofta lämna ett konkret fullständigt förslag på all badrumsinredning du behöver – allt från handdukshängare och golvvärme till toalettstol och duschkabin.Vad kostar badrumsrenovering?

Arbetskostnad

Just badrumsrenoveringar är ovanliga att de genomförs av personer utan särskild utbildning. Att renovera ett badrum ställer oftast högre krav än vad den genomsnittlige hemmafixaren klarar och därför är det vanligt att stora delar eller hela arbetet läggs ut på hantverkare.

Vad just ditt badrum kräver i antal arbetstimmar är svårt att uppskatta, men generellt kan man säga att de flesta badrumshantverkare ligger på mellan 350 – 600 kr i timmen. Det går dock att hitta timpriser under och över detta prisspann, och sannolikt kommer du ha att göra med olika typer av hantverkare (elektriker, snickare, VVS, med mera) som kan ha olika timkostnad.

Se till att få arbetskostnaden angiven tydligt i offerten eftersom det är denna du får göra ROT-avdrag på (vilket alltså innebär att du halverar arbetskostnaden upp till 50 000 kr).

ROT-avdrag

ROT-avdraget säger att du får dra av upp till 50 000 kronor per (vuxen) person och år. Avdraget får göras på arbetskostnadsdelen av det totala priset för badrumsrenoveringen. En enkel uträkning skulle kunna se ut så här:

Materialkostnad: 40 000 kr.
Arbetskostnad: 40 000 kr innan ROT-avdrag, 20 000 kr efter.
Resekostnad: 10 000 kr.

Totalt pris för badrumsrenovering efter ROT-avdrag: 70 000 kr.

Storstad, småstad eller landsbygd

Priser är generellt sett högre i storstäder och det gäller även när du anlitar hantverkare och köper material och inredning inför en badrumsrenovering. Är du i en storstad får du ofta räkna med något högre pris jämfört med någon på en mindre ort.

Pris på badrumsrenovering är alltså inte något som exakt går att slå fast, utan varje badrum har sina egna förutsättningar. Berätta gärna om dina egna erfarenheter och funderingar, i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum. För dig som vill förkovra dig i badrumsrenoveringar rekommenderar vi till exempel våra guider till klinkergolv och måtten i badrummet.

Andra artiklar om badrum och renovering:


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Zinedine

  Vore intressant att se hur mycket priset per kvadratmeter sjunker i takt med storleken på jobbet? För visst är det väl så öäven när man renoverar badrum, att det blir billigare per kvadrat när man börjar komma upp i yta?

 • Anonym

  Så här kom vi igång med badrumsrenoveringen:
  Vi kontaktade flera firmor genom http://www.badrumsproffs.se vilket var väldigt smidigt. Av de 5 lovade kontakterna var det 3 som kom och tittade. Det skiljde ganska mycket mellan offerterna (30000kr) men vi valde faktiskt den dyraste firman p.g.a de hade flera referenser som vi ringde och kollade med och de var så nöjda att vi ville hellre ha en firmas som kan leverera inte bara vara billigast.Lycka till ni andra som läser detta!//Anna N Stockholm

  • Kent

   Tack Anna för tipset, tjänsten funkade kanon! Badrumsrenoveringen gick som en dans, nu njuter hela familjen i vårat fina badrum.

   Kent

 • Riktigt bra att ni ger så tydliga fakta kring kostnadsbilden!

 • plattis

  Tjoho
  En badrums renovering kostar allt från 70.000:- till 600.000:- den spänn vidden har jag haft på mina renoveringar gällande badrum. ej relax eller så utan bara badrum.
  Dom summor som har varit till 90% är från 135.000:- upp till ca 200.000:-
  Vad ingår? ibland så har det varit kakel och klinker med i offerten tillsammans med byggmaterialet.
  Kranar, kommoder, badkar, porslin, wc,duschväggar har jag haft som tillkommande om inte kunden har tittat och har artikel nr på prylarna.
  Det ingår även nytt tak med en spott per kv, även golvvärme ingår i priset.

  Vad är det då som är avgörande för priset? Allt är avgörande kan jag säga.
  Det sitter 2 st på ett fik o pratar och den ena har renoverat sitt badrum på 5kv golv och 20 kv vägg för 135,000:- från byggaren, plus det som han köpt själv, kommoder etc.
  Nu ska polaren renovera och får en offert på 180.000:- för 5kv golv och 20 kv vägg, men va fan
  säger han som har renoverat för 135.000:- med samma ytor, ta in fler offerter, och det gör han.
  Nu har han 5 st offerter varav 3st ligger runt 180.000:- och 2 st ligger på 135,000:-. varför är det så? Den första hade matta på vägg och golv när renoveringen startade och det var även lätt att gå på med nya rör, inga ytterhörn inget fönster allt var rakt och fint bara att skruva på nya skivor enligt reglerna som finns. Nu till den andra killen med offerter på 180.000:-, här är det kakel på
  väggarna och klinker på golvet, det är även putsade väggar så när det rivs så lossnar allt från väggarna och det tittar fram tegel kanske, brunnen ska flyttas och just där den ska vara är det stora jävla balkar som måste sågas i för att brunnen ska få plats. När det gäller väggarna så är dessa sne och ska riktas upp så att dom ser bra ut och det tar sin tid.
  Det som jag beskriver här är bara promille av hur det kan vara i en badrums renovering och varför
  samma yta kan skilja 45,000:-.
  Till att börja med om vi nu snackar Stockholms området och vi tar sophantering av ett badrum med matta golv o vägg, eller om du får skotta ut ett badrum med betong, puts, kakel och klinker
  så skiljer det kanske 5000:- bara för att dom ska komma o hämta skiten.

  Den första killen bor i ett hus med badrummet innanför ytter dörren den andra bor på kungsholmen i Stockholm med en hiss på 1kv och på våning 4 och man får bära skivor och material en halvdag innan man kan börja på. Hur tror ni att man känner sig efter 4-5 timmar bärande 2 man innan skiten är på plats i lägenheten? Det var en kund som fixade kakel och klinker själv upp till sin lägenhet han bar dessa plattor upp och höll på ca 2 timmar innan han var klar med lite vila och kaffe. Sen somnade han o sov hela tiden vi var där o jobbade:)

  Vill bara påvisa att 25 kv badrum kan se ut på 100 olika sätt och därför är det sån spännvidd
  på summor och det är inget konstigt med det. Jag skulle kunna göra en lista på 1000 saker som
  gör att badrum kostar olika fast det är samma yta som ska renoveras.

  Om 3 st ligger på 180,000:- och 1 st ligger på 135.000:- och den sista snilleblixten ligger på
  120.000:- Vilka väljer man och varför? Dom som ligger lågt, skiter dom i att tätskikta riktigt
  och fuskar med lite andra grejer som kunden inte har en susning om? men som kommer att märkas om ca 1,5 år? är det plattsättaren som även drar rören i badrummet? och sparar ca 15.000:- till 50.000:- beroende på vad som ska göras? och snilleblixten han drar både rör och el och skiter även att montera en jordfelsbrytare till golvvärmen, sen är han hemma med projektet kostnads mässigt, men vad är garantier för något? denna snilleblixt han kör ett år han och sen är det ett nytt bolag med mer plattor och rör samt el som han fixar.

  Nä! Fråga mycket om renoveringen som ska göras och hur dom har tänkt det och låt byggarna förklara varför man gör så. Gå in på byggkeramikrådets hemsida o tryck ut lite info om tätskikt
  lite skivor o ha på köksbordet så att dom ser att ni är med i matchen lite? eller att dom tror det.
  Be att få knäppa kort innan plattsättning på börjas och knäpp runt brunnen runt anslutningar i våtzonen. Det som är viktigast är att klämringen sitter som han ska i brunnen känn att den sitter i botten mot brunnen och att det inte sticker ut någon manschett under klämringen för då är det kört och det går fort med fukt skada.
  Hyrde in en kille än gång när vi gjorde jobb åt skanska o han började tätskikta väggar och golv
  och när han skulle till med brunnen så tyckte jag att va fan håller han på med.
  Då skar han manschetten på måfå och sen ner med klämringen så att den gick i botten, problemet var att på överkanten på klämringen så gick inte manschetten när hela vägen runt utan slutade
  strax ovanför klämringen på ett par ställen, vilket gör att det blir inte tätt.

  Det var hans chef som hade lärt han denna montering av manschetter och det jävliga är att
  han har gjort denna montering hos privatkunder till 99% och han hade varit i Sverige sen 2003
  och jobbat över hela Stockholm med bara badrum. Så är det med det.

  Som sagt! finns inget med att ju större billigare kv pris, inte för badrum som kanske skiljer 5-10 kv
  standard.
  Lägger man en bilhall på 17000:- kv så är det ett bättre kv pris än om man skuttar runt med
  8.000 kv för då pratar vi ytor av lite volym.

  Mvh
  Plattis