Isolera energieffektivt när du bygger nytt hus

När du bygger nytt hus har du mycket att vinna på att investera i isoleringen, och för äldre hus kan uppgraderad isolering/tilläggsisolering ibland löna sig mer än att skaffa ny värmekälla för dyra pengar.

Utgå från u-värdet när du bygger hus

”U-värde” förekommer ofta när man talar om hur bra isolerande egenskaper ett material eller del av ett hus har. Särskilt vanligt är att man stöter på begreppet när man pratar om energifönster men det kan alltså användas i fler sammanhang en så. Enkelt förklarat anger u-värdet hur mycket värme som passerar mellan inomhus och utomhus.

När man pratar isolering vill man alltså ha ett lågt u-värde, ju lägre u-värde desto mindre värme försvinner vilket betyder att du med bra isolering och lågt u-värde i slutändan får lägre värmekostnad.

Byggmentors tips: Fråga leverantör(er) om just u-värde. Är de seriösa ska de veta vad olika delar av huset har för u-värde och antagligen också erbjuda olika alternativ.

Isolering av olika husdelar

Eftersom du som bygger nytt hus sannolikt lägger ner en stor summa pengar på bygget är det utan tvekan smart att inte stirra sig blind på den billigaste lösningen utan göra noggranna beräkningar på om det kan vara värt att investera i isolering som i slutändan gör ditt boende billigare.Isolera energieffektivt

Byggmentors tips: Att bygga hus (eller renovera ett gammalt hus) är en långsiktig investering, tänk på att du (förhoppningsvis) ska bo där i många år.

Tänk på energi redan under planeringen

När du planerar var ditt hus ska ligga, redan när du tittar på olika tomter, bör du fundera över bästa läge för huset ur ett energiperspektiv. Kan du få ett naturligt skydd av naturen från ett eller flera håll blir det i praktiken extra isolering som kan skydda mot kalla vindar. Ett läge med bra skydd mot vind och mycket sol kan sänka ditt framtida energibehov med 20-30 procent.

Byggmentors tips: En enkel tumregel är att släppa in mycket värme från söder (mycket fönster) och skydda dig extra mot norr (få och små fönster). Bygg med naturen, inte mot den!

Passivhus – isolering på en ny nivå

Det som kallas för passivhus innebär ett sätt att bygga där effektiv energianvändning och förstklassig isolering är i fokus för att få ett hus som är billigt i drift och snällt mot miljön. Grundprincipen är att värmen i huset ska hållas kvar inomhus så länge det bara går, oavsett om den kommer från en värmepump eller en brödrost. Läs mer om passivhus.

Byggmentors tips: Kanske är ett passivhus det bästa alternativet om du vill satsa rejält på värmeeffektivitet och bra isolering? Ofta finns det färdiga lösningar för passivhus, hör med din husleverantör om deras utbud.

Särskilt viktigt med isolerande dörrar och fönster

Att värme extra enkelt läcker ut via dörrar och fönster är enkelt att förstå. De är till för att skapa passager mellan inne och ute och där vi människor kan ta oss igenom kan också värme göra det.

För mer om fönster med bra isolerande egenskaper rekommenderar vi vår guide till energifönster.

Principen för din ytterdörr (och eventuell altan- eller balkongdörr) är egentligen densamma som för dina fönster – leta efter en ytterdörr med ett bekräftat och lågt U-värde.

Byggmentors tips: Utöver själva dörrarnas U-värde är det bra att skaffa ordentliga tätningslister runt dörrarna för att förbättra isoleringen.

Regler för energianvändning vid nybygge

Idag finns reglerat i lag vad ett nybyggt hus maximala energiförbrukning per kvadratmeter får vara. Detta är bara en av många lagar som finns kring husbygge och du kan knappast förväntas ha koll på alla dessa som glad amatör. Däremot är det ändå du som kund som har ansvar för att ditt hus följer lagen så försäkra dig om att din husleverantör och entreprenörer som anlitas vet vad som gäller.

Byggmentors tips: Ofta sitter tjänstemän på din kommun på mycket kunskap kring just lagar och regler. Ring dem och hör dig för om vad du bör tänka på.

Rekommenderad isolering vid nybygge

För att ge ett exempel på vad du ska gå efter när du väljer isolering och energisnåla dörrar och fönster tar vi här ett exempel från Energimyndigheten på olika maxvärden för olika husdelar (exemplet gäller för ett hus som inte har ett direktverkande el som distributionssystem):

Ytterväggar
U-värde: 0,18

Golv (mot mark)
U-värde: 0,15

Fönster
U-värde: 1,3

Ytterdörr
U-värde: 1,3

Byggmentors tips: Detta är alltså maxvärden och du ska alltid försöka få så lågt U-värde som möjligt.

Vad har du själv för tips eller frågor om att bygga energisnålt? Kommentera nedanför eller på Byggmentors forum om att bygga nytt hus. Läs gärna våra tips för hur du sparar energi med relativt enkla medel eller hur du möblerar energisnålt.

Byggprocessen för nytt hus – planering och offerter

Att bygga nytt hus är förmodligen det största projekt en vanlig privatperson kan stöta på i sitt liv. Oavsett entreprenadform och nivå på den egna arbetsinsatsen, eller om du köper nyckelfärdigt eller inte, kan det för de allra flesta kännas aningen svindlande att komma igång. Byggmentor går igenom processen med att bygga hus, steg för steg. Vill du dela med dig av egna erfarenheter eller ställa ytterligare frågor om att bygga hus själv? Då rekommenderar vi kommentarsrutan längst ner efter artikeln eller att du skriver på Byggmentors forum.

Träffa entreprenören

Även om du själv vill hålla i trådarna eller om du låter någon annan ansvara fullt ut för entreprenaden (läs mer om olika entreprenadformer) bör du träffa den eller de entreprenörer som levererar ditt hus och står för arbetet. Ett telefonsamtal är bra för att upprätta kontakt men alla diskussioner och viktiga beslut bör fattas på plats med tomten framför dig. Gå igenom alla dina tankar och låt entreprenören analysera tomtens förutsättningar. Vi har tidigare listat olika husleverantörer av nyckelfärdiga hus, det kan vara en bra plats att börja på.Bygga nytt hus, byggprocessen

Första skiss av det nya huset

Innan du ingår något avtal å en så pass stor affär som ett nytt hus är ska du fråga den (eller helst flera olika) entreprenör du träffat om en arkitektritad skiss över hur ditt hus ska se ut. Det behöver du för att ta ställning till om du vill gå vidare eller rita en ny skiss över huset. Ofta kan husentreprenören erbjuda arkitekthjälp men det skadar inte att på egen hand prata med arkitektfirmor för att se om det är någon du känner passar din vision extra bra.

Begär alltid in flera offerter

En tumregel när du anlitar entreprenörer och hantverkare är att alltid jämföra flera offerter. På så sätt får du en känsla för vad priset för ditt jobb ligger på ungefär och du kan spela ut offerterna mot varandra och välja den som känns bäst.

Gå inte bara efter billigaste pris eftersom det är minst lika viktigt att du känner förtroende för den entreprenör och husleverantör du väljer. Begär gärna in referenspersoner och projekt från de entreprenörer du väljer och var inte rädd för att kontakta dem – referenspersonernas synpunkter kan bespara dig många onödiga frågetecken.

Bygga hus: kalkyl, lån och avtal

Nu börjar processen att räkna på vad priset blir, skaffa pengarna och skriva på avtal. Din husentreprenör gör en kostnadskalkyl som du visar upp för din bank, som sedan (förhoppningsvis) beviljar dig eventuellt lån och gör en boendekalkyl. Sedan skriver ni under ett köpeavtal på att du vill ha ditt hus byggt av den aktuella leverantören.

Eftersom det är ett stort projekt och mycket pengar kan det vara värt att ta med avtalet till en jurist som kan husbranschen, det kostar några tusenlappar men kan vara värt det i slutändan om du inte känner dig helt hundra på vad avtalet du skriver under innebär.

Bygglov för nytt hus

När köpeavtalet är underskrivet ska du få en komplett orderbekräftelse eller motsvarande där projektet och alla dess delar listas så att du lätt får en överblick över vad som ska hände, när det ska ske och vad det hela kostar. Med denna grund att stå på är det dags att söka bygglov för ditt hus hos din kommun. Olika kommuners byggnadsnämnder kan ha olika regler och krav för nybyggen av hus så hör direkt med tjänstemännen hos din kommun för att se vad som gäller för ditt projekt.

Du kommer garanterat vara tvungen att lämna in en ritning över ditt hus, detta ska din husleverantör kunna ta fram och förse dig med. De flesta större entreprenörerna har full koll på vilka handlingar du respektive de behöver ha för att kunna bygga hus, eftersom du betalar för kalaset gör du rätt i att låta entreprenören sköta arbetet i så stor utsträckning som möjligt.

Kom ihåg att själv ligga på och hålla utkik efter ditt beviljade bygglov! Hur lång tid det tar varierar, be att få en tidsuppskattning av handläggaren hos din kommun.

Gå igenom inredningen i stora drag (kök och badrum)

Planeringen av inredning och alla estetiska val för ditt hus görs inte så här tidigt innan arbetet ens har kommit igång men för de lite större och mer avancerade delarna av huset, exempelvis kök och badrum, bör du komma överens med entreprenören tidigt. Hör vad de erbjuder för ”färdiga” köks- och badrumslösningar och utgå från dessa.

Vill du själv kontakta separata leverantörer av kök och badrum är det givetvis okej men se till att ditt tänkta kök/badrum är kompatibelt med din husbyggares planering innan du betalar för ett kök eller ett badrum som du sedan kanske måste ändra drastiskt för att det ska passa ditt hus.

Dessa steg i byggprocessen är givetvis inte skrivna i sten utan är en beskrivning av hur det vanligtvis går till, beroende på förutsättningar, entreprenör och kommun kan stegen se lite olika ut. Byggmentor kommer framöver att fortsätta gå igenom byggprocessen och hur du går vidare när du gått igenom de inledande steg som tas upp här. Vill du ställa frågor eller berätta om egna erfarenheter från husbygge och planering uppmuntrar vi till detta i kommentarsfältet nedanför artikeln eller varför inte skriva ett inlägg på Byggmentors forum om att bygga nytt hus.

Göra planritning själv i 8 steg

För den som inte vill investera i datorprogram som kan kännas för avancerade men ändå vill göra en planritning går det faktiskt utmärkt att göra på det gamla goda sättet – fram med penna, papper och måttband. Byggmentor går igenom hur du kan göra en planritning som både är praktisk och unik. En handgjord planritning som du gjort själv kan sedan vara utgångspunkt för en mer detaljerad planritning som du anlitar någon för att skapa eller gör själv med hjälp av programvara.

Planritningen börjar alltid i verkligheten

Innan du över huvud taget sätter någon penna mot ett papper behöver du måtta ditt hus ”fotavtryck”. Mät upp fasadens alla väggar (alltså utsidan av huset). Skriv ner alla mått på ett så tydligt sätt som möjligt, annars är det lätt att du förväxlar måtten när du börjar skriva och rita in dessa på planritningen.

Börja med att rita formen

Formen på ditt hus är i praktiken ytterväggarna som du ritar upp på ett papper. Just nu behöver du inte få allt i korrekt skala utan sikta på att få till formen på ett ungefär, och notera längden på varje vägg genom att skriva måttet intill respektive linje.Göra planritning själv

Planritningen kan ritas på rutat papper för enkelhetens skull men vill du ha en så tydlig planritning som möjligt är det bäst med helt vitt papper och linjal. Rutade papper kan också vara svåra att skanna in digitalt, undvik därför rutpapper om du vill kunna arbeta med din planritning i en dator längre fram. Välsorterade butiker som säljer pappersprodukter kan ha särskilt papper avsett för just planritningar.

Rita upp rummen på din planritning

Nu är det dags att rita upp dina rum, med undantag för kök och badrum, på separata papper. Alltså, varje rum får ett eget papper där du precis som med själva huset gör en grovskiss med alla mått angivna. Märk ut fönster och dörrar med extra tjocka linjer och rita in de möbler som ”sitter fast”, till exempel garderober.

Planritning – kök och badrum

Nu är det dags att göra samma sak med köket och badrummet. Här räcker det inte att bara mäta väggar, fönster och dörrar utan se till att måtta upp vitvaror och andra fasta möbler. Rita in dessa på din planritning. Glöm inte köksskåpen som ofta tar en stor del av köksytan i anspråk.

Börja göra den ”skarpa” planritningen

Som vi tidigare nämnt handlar det om att välja rätt papper för att kunna göra din skarpa planritning. Välj det du känner dig bekväm med och använd ett papper med rutor eller stödpunkter om du känner att du behöver extra stöd. Utgå från den första skissen, den över hela huset och bestäm skala efter det, 1:100 brukar vara lagom. Det betyder att en centimeter på pappret motsvarar en meter i verkligheten. Har du tillgång till större papper kan du också kosta på dig en skala runt 1:30. Mer än så blir ofta onödigt stort.

Dela upp rumsritningarna

Lägg ut de olika planritningarna du gjort så att du får en tydlig överblick och så att de motsvarar hur rummen ligger i förhållande till varandra i verkligheten. Har du flera våningar bör du lägga ut dem så att det tydligt framgår att våningarna inte hänger ihop, det kan låta självklart men underlättar mycket när du sitter mitt i ritprocessen.

Rita!

Nu är det bara att beta av delritningarna och rita in dem exakt på din skarpa planritning. Hitta en stor yta, ett köksbord eller stort skrivbord så att du hela tiden kan ha överblick över samtliga skisser. Var noga med att räkna ut skalan rätt, var inte rädd för att använda miniräknare (väljer du skalan 1:30 och en vägg är 360 centimeter slår du helt enkelt in 360/30 och får fram att 12 centimeter behövs för att motsvara väggen skalenligt på planritningen).

Viktigt att komma ihåg för dig med flera våningar är att rita in trappa (eller trappor) på rätt ställe, med rätt storlek och tydligt ange om den går upp eller ner. Se också till att trappans position hamnar rätt på första våningen i förhållande till var den ligger på andra.

Fyll planritningen med detaljer

Fördelen med att göra en handritad planritning är du kan rita in de detaljer du själv vill ha och göra det enkelt genom att helt enkelt vandra runt i hemmet med planritningen i ena handen och en penna i den andra. Till exempel kan det vara smart att märka ut var eluttag sitter, förslagsvis med ett enkelt kryss. Fortsätt sedan märka ut detaljer tills du är nöjd och voíla, din planritning är klar!

Har du gjort en egen planritning? Vilken metod använde du, har du något särskilt bra tips på datorprogram för planritningar? Dela med dig eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum. Besök också gärna Byggmentor på Facebook.

Mall för avtal med hantverkaren

När du ska bygga nytt, bygga till eller renovera exempelvis badrum eller kök handlar det ofta om stora summor pengar och arbeten som får stora negativa konsekvenser om de inte utförs rätt. Ett sätt att minska risken för fel eller diskussioner om utförandet är att se till att ha ett tydligt avtal med den eller de hantverkare du anlitar.

Konsumenttjänstlagen och hantverkare

När du köper tjänster av hantverkare, oavsett om de målar ditt staket, renoverar badrum eller bygger ett hus, så omfattas ditt köp av konsumenttjänstlagen. Lagen trumfar alltid ett avtal som försvagar din ställning som konsument, vilket gör att konsumenttjänstlagen fungerar som ett slags minimiskydd. Utöver detta kan du sedan givetvis skriva avtal som förstärker din ställning ytterligare.

Konsumenttjänstlagen skyddar dig när du anlitar hantverkare för att bygga nytt eller bygga till på fast egendom och när arbete utförs på möbler eller inredning i exempelvis kök och badrum.

Muntliga avtal gäller men är svåra att bevisa

Skulle en tvist uppstå mellan dig och hantverkaren gäller det att kunna bevisa vad ni skrivit under i avtal. Även om ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftligt så är den muntliga varianten mycket svårare att bevisa än ett påskrivet pappersavtal. Nöj dig därför inte med bara muntliga överenskommelser utan våga vara påstridig om ett skriftligt avtal.Skriv avtal med hantverkaren

Diskutera avtalet och jobbet med hantverkaren

Se till att inte stressa igenom avtalets form och innehåll utan sätt dig med din hantverkare och gå igenom dina förväntningar, krav och önskemål. I avtalet bör du i text beskriva vad hantverkaren ska göra, vad arbetet ska kosta, när du ska betala, och hur lång tid arbetet ska ta. När du kommer överens med hantverkare handlar det till syvende och sist om en förhandling så var inte rädd för att vässa armbågarna ställa krav på entreprenören du anlitar.

Hantverkarformuläret – mall för avtal med hantverkare

En bra mall som generellt kan användas när du anlitar hantverkare har tagits fram av Konsumentverket tillsammans med Villaägarnas Riksförbund och Sveriges Byggindustrier. Utgå gärna från det när du ska komma överens med hantverkaren. Behöver du hjälp med formuläret så kan oftast tjänstemän på kommunen bistå. Ring till din kommun och fråga efter konsumentvägledaren eller motsvarande så kommer du rätt. Formuläret hittar du här (länken går till worddokument) och mer information finns även på Boverkets sajt OmBoende.

Vad tycker du är särskilt viktigt att tänka på eller fråga om när man anlitar hantverkare? Skriv gärna en kommentar eller registrera dig på Byggmentors forum och diskutera dina hantverkarerfarenheter.

Måtten i badrummet – allt inför renoveringen

Det är mycket att hålla koll på och planera inför badrumsrenoveringen. Byggmentor ger dig hjälp med en av de viktigaste bitarna, nämligen att planera mått, utrymmen och placering av allt det du behöver i badrummet. Med rätt mått slipper du både utrymmesbrist och döda ytor som inte tillför något. Diskutera gärna vidare och ställ frågor på vårt badrumsforum.

Måtten som anges ska inte tolkas som absoluta sanningar utan som riktlinjer för vad som brukar vara lagom utifrån standardmaterial och normala förhållanden. Givetvis måste du vid själva badrumsrenoveringen anpassa dig något efter material och situation.

Toalett och badrumsskåp

 • Minst 38 centimetern från toalettens ”mittlinje” till vägg eller  annat hinder på vardera sida av toaletten.
 • Ha en yta på 80 * 120 centimeter framför toaletten för att ha utrymme för personen som använder den.
 • Räkna in minst tio centimeter utifrån väggen för badrumshylla eller skåp.

Badkar / dusch

 • En dush bör minst vara 80 * 80 centimeter i ståyta för att kunna användas bekvämt.
 • Ett badkar är svårt att ange mått på exakt, där är det bättre att provligga och se om det passar för den största personen i hushållet.
 • Håll minst 150 * 75 centimeter fri yta framför ditt badkar eller din dusch.

Övriga tips inför badrumsrenovering

Ha koll på måtten inför badrumsrenoveringen

 • Se till att dörren till badrummet planeras in med så mycket svängrum som behövs. Den ska också kunna öppnas utan besvär oavsett om du står inne i eller utanför badrummet.
 • Har du fönster i badrummet bör du se till att toalett, dusch och badkar är så avskiljt som möjligt från fönstret.
 • Kolla med dina hantverkare på ett tidigt stadium om vilka golvalternativ du vill ha i badrummet och om det är möjligt att lösa effektivt – till exempel golvvärme, halkfria golv, helkaklat, med flera alternativ.
 • Planera in en greppstång nära dusch eller badkar. En snygg greppstång kan dessutom fungera utmärkt som handdukshållare.
 • Gå igenom vatten- och avloppsledningar och eventuella förändringar av dessa med någon som är utvildad inom området. Många glada amatörer planerar utifrån eget huvud och sedan får entreprenören ett i princip omöjligt uppdrag när rör krockar med inredning.
 • Har du tvättmaskin och/eller torktumlare i badrummet bör du ha tio centimeter tillgodo mellan dessa och vägg bakom.
 • Räkna ut ditt förvaringsbehov innan du planerar för och köper badrumsinredning. Skapa inte fler förvaringsplatser än ditt hushåll behöver.
 • Var noga med att din badrumsinredning inte skrymmer ventilationen.

Har du fler frågor om hur man planerar en badrumsrenovering? Ställ frågan i kommentarsfältet nedanför elelr på Byggmentors forum.

Andra artiklar om badrum och renovering:

12 tips för en lyckad köksrenovering

Från rivning av gammal inredning till sista finputsningen av ditt nya kök – Byggmentor ger dig 12 bra tips till ett fint och funktionellt nyrenoverat kök.

Renovera kök: tips

Steg ett och det kanske viktigaste tipset för att komma igång är det som bara äger rum i huvudet. Fundera på vilken stil du vill ha på ditt kök, vilka vitvaror, ungefärlig budget och allt annat. Med stor sannolikhet kommer den här planen att förändras allt eftersom men du bör ha något att utgå ifrån innan du börjar handla och renovera. Byggmentors guide ”Så skissar du drömköket” är en bra plats att börja på.

Välj layout för köket

Enkelt uttryckt kan man säga att det finns några grundlösningar som alla kök har sin utgångspunkt i:

 • Enväggskök. Köket går enbart längs en enda vägg.
 • Korridoren. Ett kök med två långsidor som ligger mittemot varandra.
 • L-formen. Ett kök med ett vinkelrätthörn, alltså som bokstaven L.
 • Dubbel-L. Samma utgångspunkt som det vanliga L-formade köket men med ett extra ”L” som köks-ö eller längs kökets motsatta hörn.
 • U-format. För den med mer plats låter man köket täcka tre väggar och därmed forma ett ”U”.

Till dessa grundformer kommer givetvis olika varianter, du kan till exempel lägga till en köks-ö för att få mer arbetsyta eller skapa ”avstickare” från dina kökslinjer.

Kökets triangel

När du planerar kökets utformning och var de olika köksdelarna och möblerna ska ligga bör Planera köket enligt kökstriangelndu utgå från ”kökstriangeln”. Det är en princip som går ut på att den som arbetar i ditt kök alltid ska kunna ta sig mellan tre olika punkter: kyl, ugn/spis och vask. Dessa tre punkter bör ligga nära varandra och inte ha några hinder mellan varandra. Om den som är i ditt kök enkelt kan observera och ta sig mellan dessa tre ställen har du en bra start på ditt nya kök.

Renovera kök pris

Priset för en köksrenovering varierar av förklarliga skäl väldigt mycket. Men det finns ett tidigt beslut du behöver göea som förmodligen är det enskilda beslut som påverkar priset för din köksrenovering mest – nya vatten- och avloppsledningar eller behålla befintliga rör. Bestämmer du dig för att behålla diskho och avlopp på befintlig plats sparar mycket i både tid och pengar, men å andra sidan begränsas köksrenoveringens möjligheter eftersom du måste förhålla dig till tidigare VVS-lösning.

Renovera kök – köksluckor

Nu är det dags att titta på köksluckor, köksinredning och vitvaror. Allt från nya osthyvlar till arbetsbänk bör ingå i din plan, sedan kan du skala av allt eftersom. Om du själv vill välja ut ditt köks inredning och allt från köksluckor till material och färger bör du besöka både stora byggvaruhus och mer renodlade och ofta mindre köksspecialister som är inriktade just på kunder som renoverar kök. De kan oftast hjälpa dig och komma med förslag på hur du bäst sätter ihop din köksinredning, och bara genom att prata med dem kan du ofta få tips och inspiration.

Tänk på lampor och ljus

Ljussättning går i viss mån att korrigera efter att köket blivit renoverat men för säkerhets skull bör du ha en klar vision redan in köksrenoveringen drar igång. För att slippa mecka med förlängningskablar och paniklösningar är det smidigast om du under renoveringen låter din elektriker dra alla kopplingar och kablar så som du vill ha dem istället för att det blir någon standardlösning som i slutändan inte passar dig. För en nära dialog med båda elektriker och snickare för att se till att alla parter är införstådda med vad du vill få ut av ljuset i ditt kök.

Köksrenovering kostnad

Vad kostar då en köksrenovering? Mellan 350 och 700 kronor i timmen får du räkna i arbetskostnad för en hantverkare. Priset varierar beroende på vad ni sluter för avtal och vilket arbetsmoment det rör sig om men där någonstans ligger kostnaden. Så om ditt kök tar 160 timmar att renovera, inklusive elektriker, snickare, kakelsättare, VVS, med mera, landar du på en arbetskostnad på mellan 56 000 och 112 000 kronor.

Denna arbetskostnad för köksrenovering får ni dock göra ROT-avdrag för, vilket betyder ett avdrag på upp till 50 000 kronor per person och år. Halva arbetskostnaden får dras av, så är ni två i hushållet och båda tjänat in tillräckligt för att göra fullt ROT-avdrag landar arbetskostnaden mellan 28 000 kronor och 56 000 kronor.

Till detta kommer materialkostnaden som du bör få en uppskattning på av dina hantverkare tidigt. Den stora delen av materialkostnaden för köksrenovering är dock beroende på vilken prisnivå du väljer för din köksinredning.

Nya fönster i köket – våga gå hela vägen

Det som generellt sätt höjer upplevelsen av och priset på ett kök är att få in mer naturligt ljus. Har du inte redan köksfönster bör du allvarligt se över möjligheten att sätta in nya fönster som släpper in mer ljus. Det är rätt kostsamt att installera fönster i kök men om du tänker ekonomiskt är det sannolikt den del av köksrenoveringen som har störst chans att återbetala sig själv i och med värdehöjning vid försäljning. Ska du ändå genomföra en omfattande köksrenovering är definitivt smart att se över fönsterläget också.

Arbetsbänken drar till sig blickar

Köksrenovering: En rejäl arbetsbänk lyfter köketI köket, precis som i ditt hem i övrigt, behöver du en fokuspunkt för att din inredning ska kännas genomtänkt och komplett. I ditt kök kan fokuspunkten vara en detalj, kanske en växt eller kryddhylla, eller en rejäl arbetsbänk i exempelvis granit som verkligen fånga betraktarens blick omedelbart. Att satsa lite extra krut på arbetsbänken är viktigt eftersom den är den del av köket du kommer i kontakt med oftast och för att en stor tom yta bör vara snygg och passa din smak. Annars blir det sannolikt bara en tom, död yta som drar ner helhetsintrycket av köket.

Köksrenovering gör det själv?

Nja, är du inte utbildad inom de olika områden en köksrenovering kräver (snickeri, VVS, el, kakel med mera) är det inte en god idé att renovera köket själv. Hör dig för med olika hantverkare och se vad de erbjuder dig i offertväg för de olika momenten. Förutom ”vanlig” hantverkarkompetens kräver kök dessutom våtrumskunskap för att du inte ska drabbas av otrevliga fuktskador i framtiden. Kanske behärskar du någon del av renoveringen som du kan göra själv och sedan lägga ut övriga delar på kökshantverkare?

Själva arbetet bör du få en tidsuppskattning på redan innan det drar igång. Räkna alltid med att det kan ta längre tid än vad hantverkarna gissar och se till att komma överens om hur du ska betala för köksrenoveringen. Pris bör ni sätta på förhand, om inte bör ni komma överens om vad som är en rimlig tid för just din köksrenovering. Jämför olika köksentreprenörer för att få lite olika bilder av vad just din köksrenovering kostar i tid och pengar.

Takhöjden styr köksluckor och köksinredning

Just höjden från golv till tak i ditt kök bör styra en del av dina val när det gäller köksinredning. Har du standardhöjd till taket kan dina skåp och luckor gott gå hela vägen upp till taket, men börjar du komma över 250 centimeter i takhöjd har du ett ypperligt tillfälle att få ett kök som ser annorlunda ut och som kan erbjuda nya förvaringsmöjligheter. Lämna helt enkelt utrymme mellan köksskåpens överkant och ditt tak för att skapa nya lösningar för köksinredning och design.

Renovera kök med liten yta

Är ditt kök på bara några få kvadratmeter finns det lite särskilda saker att ta hänsyn till och den här guiden till köksrenovering avslutas med några tips som gäller särskilt vid renovering av små kök.

 1. För att ge ditt lilla kök en mer enhetlig känsla kan du dölja vitvaror som kyl eller diskmaskin bakom samma panel som dina köksluckor. Det gör att ditt kök inte får den spretiga och stökiga känsla som små kök ofta får.
 2. Tumregeln för köksrenovering i litet kök är ljusa färger och öppna förvaringslösningar. Försöka hålla flera av dina skåpytor öppna, djupet bidrar till större känsla av rymd i köket. Ljusa färger är generellt bättre att använda i små kök eftersom även det bidrar till en öppnare kökskänsla.
 3. Även om du har en begränsad väggyta att bygga ditt kök kring kanske du får plats med en köks-ö någonstans? Då förvandlar du golvyta till användbar arbetsyta och ger en exklusiv känsla även om ytan är liten.
 4. Utdragbara skåp och hyllor är perfekta för det lilla köket. Förvaringen blir enklaare och du kommer känna att du får plats med mer än vad du trodde om dina förvaringslösningar går att dra ut.

Köksrenovering forum

Att renovera kök är en omfattande process och inför en köksrenovering dyker det alltid upp frågor och funderingar. Vi på Byggmentor tänker göra vårt bästa för att ge dig den guidning du behöver i renoveringsdjungeln, och vi hoppas att alla våra kunniga Byggmentor-läsare vill hjälpa till. Besök gärna Byggmentors forum om köksrenovering och ställ frågor eller kom med råd och tips. Ofta är den allra bästa hjälpen inte den man får från experter utan den som kommer från någon som varit i en liknande renoveringssits som en själv nyligen. Ställ din fråga på forumet!

Skriv också gärna kommentarer i rutan här nedanför artikeln – ge oss dina bästa råd eller knivigaste frågor om köksrenovering!

Att anlita hantverkare

När du anlitar hantverkare handlar det ofta om en viktig investering, både ekonomiskt och känslomässigt. Byggmentor går igenom vad du behöver veta för att lyckas bra när du väljer ut och anlitar hantverkare.

Titta på flera alternativ

Börja med att kontakta flera olika hantverkare som kan utföra ditt jobb. Låser du dig vid ett enda alternativ tappar du ett viktigt verktyg – att kunna jämföra deras erbjudande till dig. Du som kund är viktig för företagen och det ska du utnyttja. Låt dem visa att de verkligen vill ha din kund och att de ger dig deras absolut bästa erbjudande. Genom att ta in flera offerter får du en bra grund för att kunna jämföra vad som skiljer hantverkarna åt.

Kom ihåg: Du ska sitta ”i förarsätet” – du anlitar hantverkare utifrån dina önskemål, inte tvärtom.

Följ upp hantverkarens referenser

Om inte hantverkaren precis startat sitt företag så kan du med all säkerhet få referenser från tidigare jobb som din hantverkare utfört. Utnyttja detta och se om hantverkaren kan övertyga dig om att just det jobb du vill ha utfört ingår i deras ”repertoar”. Var heller inte rädd för att kontakta referenserna direkt och ställa frågor om hantverkaren, och kanske be att få titta på det utförda arbetet.

Några frågor som är bra att ställa till referenserna är:
Blev du nöjd med hantverkens arbete och det färdiga resultatet?
Fick du allt som stod skrivet i offerten?
Blev arbetet klart på tiden som var överenskommen?
Blev priset det ni kommit överens om?
Var hantverkaren lätt att diskutera med?

Kom ihåg: Ställ mycket frågor – både till hantverkaren och till referenspersonerna! Du ångrar bara frågorna du inte ställde.

Konsumentskydd

Som alltid när du som konsument köper något så omfattas du av konsumenttjänstlagen. Se till att du och hantverkaren kommer överens i ett avtal som skrivs under av båda parter, med ett sådant i handen kan du alltid bevisa vad ni kommit överens om och åberopa konsumenttjänstlagen om arbetet inte utförs korrekt. Boverket har en bra mall att utgå från för avtal med hantverkare.

Kom ihåg: Boverket och Konsumentverket har en bra mall för hur ett avtal kan se ut när du anlitar hantverkare.

Anlita hantverkare med F-skattesedel

Att din hantverkare ”har F-skatt” betyder att de är ett registrerat företag. Be hantverkaren om ett bevis på detta, eller kolla upp företagets namn på en gratistjänst som www.allabolag.se. Ett bolag som inte är registrerat som företag är juridiskt sett bara en privatperson, och en hantverkare utan företag ska du direkt välja bort som utförare av ditt jobb. Vill du vara verkligt noggrann kan du kontrollera att hantverkaren inte har några anmärkningar hos Kronofogden.

Kom ihåg: Har du företagets organisationsnummer får du bäst resultat när du söker efter deras F-skattesedel, söker du bara på företagsnamnet kan det vara annorlunda än det officiellt registrerade namnet.

Hantverkare som är medlemmar i branschorganisationer

Alla kunniga och seriösa hantverkare är inte nödvändigtvis medlemmar i någon branschorganisation, men väldigt många är det. Boverket har en bra förteckning över stora hantverkarorganisationer. Stirra dig dock inte blind på bara ett medlemskap, vilken hantverkare du bör anlita för just ditt jobb avgör du när du jämför offerter och ställer frågor till dina hantverkaralternativ.

Kom ihåg: Ring gärna branschorganisationen som är relevant för din hantverkare och fråga om de har några särskilda råd eller saker du bör tänka på.

Anlita hantverkaren, betala för utfört arbete

Ha som tumregel att betala för det arbete som faktiskt utförts. Att betala i förväg kan tyvärr vara början på strul om inte allt går enligt plan. Var tydlig i dialogen med din hantverkare så att ni är överens om vad som ska utföras, vad det ska kosta och när det ska betalas.

Kom ihåg: Ställ hellre en fråga för mycket än en för lite, du förtjänar att känna dig informerad och trygg under hela processen från offert till utfört arbete.

Kolla på checklistan när du anlitar hantverkare

Med Boverkets checklista (PDF) har du en bra utgångspunkt för vad du bör komma ihåg när det är dags att anlita hantverkare.

Kom ihåg: Grundtanken i processen är att få en bra och positiv relation med hantverkaren, komma överens om ett bra pris för jobbet och att skriva avtal på alla detaljer kring jobbet och betalningen.

Vilka erfarenheter har du av att anlita hantverkare? Dela med dig av bra tips och fällor att undvika i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Så skissar du drömköket

Har du bestämt dig för att renovera köket? Byggmentor går igenom hur du skissar dig hela vägen från tomt papper till nybyggt kök.

Att renovera köket är för de allra flesta ett stort projekt som innebär en kännbar investering av både tid och pengar. Oavsett om du tänker sköta det hela själv från ax till limpa eller om du anlitar ett proffs på köksrenovering så gör det dig gott att ha koll på hela processen. Som vanligt börjar renoveringen på pappret.

Vem är köket till för?

Först måste du tänka på vem ditt kök ska vara anpassat för. För en person som lagar mat då och då? För en familj med föräldrar och barn som vill kunna laga mat tillsammans? För små snabba måltider eller för stora släktmiddagar? För alla dessa ändamål? Börja med en storleksanalys – har du tillräckligt med yta för din idé eller behöver du antingen öka ytan eller skära ner på köksdrömmen?

Mät först, skissa sen

Fram med måttbandet! Steg ett är som i de flesta renoveringsprojekt att börja med att mäta upp hur det ser ut i nuläget. När du har måtten kan du börja skissa. Skalan kan förslagsvis vara 1:50 för en översikt eller 1:20 för en mer detaljerad skiss. Rita in både fasta inslag som bänkar och skåp och lösa möbler som köksbord och stolar. Skissen måste också visa dina uppmätta mått, till exempel höjd till taket, väggarnas mått och höjd mellan fönster och golv.

Glöm heller inte dörrar och hur de öppnas i skissen samt att rita in element och ledningar, och annat som kan påverka en renovering.
Så skissar du drömköket

Rum för rör

Den kanske mest självklara delen av ett kök – tillgången till vatten och avlopp – måste planeras in redan på skisstadiet. Anslutningarna måste kunna dras i skåpsocklar och det måste finnas tillräckligt med utrymme bakom spis och kyl/frys för vattenledning, avloppsrör och el, där det är aktuellt. Dessutom måste du planera in anslutningen mellan ventil och spisfläkt, försök att hålla ventilationskanalen så kort som möjligt.

Gångjärn gillar inte väggar

Ett misstag som är enkelt att göra av bara farten är när skåp placeras så att skåpsluckan slår i väggen bredvid. Ha därför som tumregel att gångjärn aldrig ska ligga direkt mot en vägg. Måste skåpet ligga intill en vägg ska du alltid ha ett utrymme på åtminstone fem centimeter mellan skåp och vägg. Generellt gäller att alltid hålla koll på hur luckor och dörrar öppnas i ditt kök redan på planeringsstadiet för att undvika att krockar uppstår.

Bocka av listan – uppfyller ditt skissade kök dessa krav?

 • Se till att, utifrån dina behov, du har planerat för bänkytor som räcker till, på båda sidor av vasken. Bänken bör vara helt sammanhängande mellan spis och vask.
 • Har du planerat för en yta som tål värme bredvid spis och ugn? Annars blir det trubbel när du lyfter av den kokheta grytan.
 • En smidig yta att ställa saker på i direkt anslutning till kylskåpet och frysen.
 • Är placering och förvaring av livsmedel och alla köksredskap du behöver inplanerat på smidigt avstånd från den eller de platser i köket där du kommer att arbeta?
 • Hur sköter du ditt avfall? Finns plats för avfallssortering?
 • Plats för disk på vardera sida om vasken.
 • Är det enkelt att plocka porslin från och till matplatsen?
 • Har du utrymme för spishäll, inbyggnadsugn och mikrovågsugn? Även om du skippar någon av dessa bör du ge dig själv möjlighet att ändra dig i framtiden.
 • Är matbordet väl tilltaget för ditt hushålls behov? Kan det användas till annat än måltider?
 • Känner du dig nöjd med de fria ytor du ritat in? Räcker de för julstöket i köket eller den stora födelsedagsmiddagen?

Dela med dig

Vilka är dina tips och erfarenheter av att planera en köksrenovering? dela med dig av dina råd eller frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Renovera badrum – 10 tips för badrumsrenoveringen

En badrumsrenovering ligger högt på många hemägares önskelista. Även om du anlitar en hantverkare för att göra jobbet kan det vara klokt att själv ha koll på processen. Diskutera eller ställ frågor om att renovera badrumkommentarerna längst ned, eller på Byggmentors badrumsforum.

Regler för badrumsrenovering

Det är Boverkets byggregler som reglerar de krav och funktioner som gäller för ett badrum. Däremot kommer du inte få någon hjälp från Boverket när det gäller material och tekniska lösningar utan det är fastighetsägaren eller byggherren ansvarig för. Kika också på Byggmentors genomgång av byggnormer, regler och de instanser som sammanställer regelverk och kravlistor för våtrumsarbeten. Se till att ha torrt på fötterna innan badrumsrenoveringen drar igång!

Prata med försäkringsbolaget

Boverkets byggregler vid tillfället för när fastigheten byggdes är de du behöver följa när du renoverar. Men ditt försäkringsbolag har förmodligen krav på att du ska följa de regler som gäller vid tidpunkten för renoveringen. Prata därför med ditt försäkringsbolag om vad som gäller för dig eftersom det i praktiken är deras krav och riktlinjer som du ska följa.

Branschorganisationer är din vän

Golvbranschens våtrumskontroll är en bra källa för kunskap och råd när det gäller byggen och renovering av våtrum. Utnyttja deras kompetens så slipper du uppfinna hjulet på nytt. Byggmentors guide till regler för köks- och badrumsrenovering är ett annat bra lästips.

Hantverkare eller gör-det-själv?

Även om det inte finns några krav i Boverkets byggregler på att en hantverkare ska utföra arbetet så väljer de flesta att låta någon kvalificerad utföra badrumsrenoveringen. Det är komplicerat att arbeta med våtutrymmen och konsekvenserna om det blir fel kan bli stora och dyra.

Se därför till att lära dig fakta om badrumsrenovering för att kunna få fram ett bra avtal med den hantverkare du väljer. Det är alltid viktigt att ta in offerter från flera olika hantverkare innan du bestämmer dig för vilken du vill använda. Då kan du jämföra deras priser och välja den som erbjuder bäst lösning, både ekonomiskt och i förståelse för just din badrumsrenovering. Jämför gärna priser du får av hantverkarna med exempelvis sortimentet hos webbshoppar för badrum, som Bygghemma.se.

Fukt – vän eller fiende?

Själva principen med ett badrum är det kommer finnas vatten där. Det är också vatten och fukt som kan vara hotet mot ditt våtrum. Enligt Boverkets byggregler ska du ha därför ha ett beständigt vattentätt skikt som hindrar fukt från att nå material och byggnadsdelar som inte mår bra av det. Även den mest händige hemmafixaren bör därför se till att den som installerar det vattentäta skiktet är särskilt utbildad på det området. Blir det fel kan det innebära stora kostnader för dig i framtiden. Ett bra tips är att regelbundet kontrollera förekomsten av fuktskador, exempelvis vid diskbänken.

Hål i våtrum

Generellt finns det ett bra tips – undvik hål i tätskiktet. Känner du ändå att det måste göras är det en bra idé att höra med ett proffs på området, till exempel relevant branschorganisation, för att få reda på hur man bäst går tillväga för att undvika att läckor uppstår.

Golvbrunnen

De vanligaste vattenskadorna som uppstår i våtrum är kring golvbrunnen. Ofta beror det på att den inte blivit monterad korrekt och att det inte är vattentätt mellan tätskiktet och golvbrunnen. Här gäller det att absolut inte slarva för den som utför arbetet. Dessutom kan det vara smart att titta över dina befintliga golvbrunnar eftersom äldre varianter ofta inte klarar av att hålla tätt mellan tätskikt och brunn.

Hur faller vattnet?

Golvet, eller de delar av golvet som det regelbundet kommer vatten på, ska luta mot golvbrunnen. Det är den enkla biten. Viktigt är att golvlutningen bör ligga på minst 1:150 för god avrinning och max 1:50 för inte olyckor ska ske.

Våga vara kräsen

Försök hitta en hantverkare som förstår dina önskemål och krav och som du känner förtroende för. Just för att det kan vara komplicerat att renovera badrum bör du känna dig helt nöjd med både hantverkare och avtal innan du skriver på. Ta gärna in offerter från flera olika håll för att få en överblick och känsla för de olika hantverkarna.

ROT-avdrag för badrum

Som vanligt finns det all anledning att ha ROT-avdraget i bakhuvudet när du planerar för förbättringar av ditt hem. För badrum gäller att du får göra avdrag för både badrumsrenovering och byte av badrumsinredning. I korthet innebär det att du får dra av halva arbetskostnaden när du anlitar badrumshantverkare som renoverar ditt badrum.

Har du renoverat badrummet? Eller går du i tankar på att göra det? Dela med dig av dina tips, varningar eller frågor i kommentarerna här nedan, eller på Byggmentors badrumsforum.

Andra artiklar om badrum och renovering: