8 häftiga hemmaprojekt – vad skulle du bygga?

8 häftiga hemmaprojekt – vad skulle du bygga?

Här är åtta häftiga renoveringar och byggen från svenskar runt om i landet, med många före- och efter-bilder. Kanske fungerar de som inspiration för ditt eget vår- eller sommarprojekt? Berätta gärna vad du själv skulle bygga om, bygga upp eller renovera om du fick chansen – skriv en kommentar nedanför. Missa förresten inte tävlingen som just nu pågår där du kan vinna 10 000 kr till ditt drömprojekt.

Skriv gärna en kommentar under artikeln med synpunkter eller tankar kring projekten i artikeln eller dina egna drömprojekt. Eller kanske har du också ett färdigt projekt du vill visa upp?

Komplett renovering, från garage till skorsten

Bygge pågår

Vissa väljer att lägga fokus på små avgränsade renoveringsprojekt medan andra väljer att köra igång på bred front när blåkläderna ändå tagits fram, så att säga. Ett bra exempel på detta är denna omfattande renovering där ett par valde att göra en stor del av jobbet själva men så här i efterhand inser att de kanske borde tagit in hjälp under projektets gång.

Även om få nog orkar med denna typ av stora projekt är det utan tvekan motiverande läsning och härliga bilder: Mödosam tillbyggnad och renovering.

Bygga fristående bastu

Bygga bastu från grund till tak.
Bygga bastu från grund till tak.

En bastu står högt på många svenskars drömrenoveringar, må så vara en liten vrå i källaren eller ett konverterat badrum. Sedan finns det de som slår på stora bastutrumman och bygger en fristående bastu på en gång.

I detta fall följer vi ett kombinerat byggprojekt och 50-årspresent – kanske ett bra tips på födelsedagspresentnär din partner/förälder/vän fyller jämnt nästa gång? Se alla bilderna på bastubygget: Att bygga knuttimrad bastu.

50 kvadratmeter veranda

Tralldäcket tar form.
Tralldäcket tar form.

En inspirerande berättelse om ett husbygge som drog över budget och ett tralldäck på 50 kvadratmeter som mot alla odds skulle byggas klart. Visar att även höggravida kan bidra i husfixandet (även om Byggmentor givetvis råder alla gravida att rådgöra med läkare eller liknande innan ni drar fram bandsågar och slipmaskiner).

Visar också hur viktigt det är att kunna vara flexibel vid ett byggprojekt; väldigt sällan blir varken budget eller tidsplanering exakt som man tänkt sig, då gäller det vara kvicktänkt och agera utifrån de nya förutsättningar som dyker upp. Mer fakta och bilder: 50 kvadratmeter tralldäck.

En renovering av hemmets hjärta

Ett renoverat kök - hemmets hjärta?
Ett renoverat kök – hemmets hjärta?

Lite beroende på vem du är kan badrummet, sovrummet och köket alla tävla om titeln ”hemmets hjärta”. Här får vi en inblick i allt det jobbiga som kan hända vid stora byggprojekt men också hur befriande och härligt det är att nå i mål med sin vision, för till exempel sitt kök.

I detta fall var det bland annat en köksrenovering med en ny köksö som utgjorde målet.

Mer bilder: Köket – hemmets hjärta.

”Vi älskar huset och tänker inte ge upp”

Renovering av hus pågår.
Renovering av hus pågår.

Citatet kommer från Hannah som till slut vann tävlingen ”Mitt Hemmaprojekt (missa inte vår tävling som pågår fram t.o.m. 15 juni 2013 för dig som ska renovera eller bygga Anlita – Fota – Vinn 10 000 kr) genom att berätta om sitt  omfattande renoveringsprojekt av ett gammalt hus.

Med en stor arbetsinsats från henne själv och pojkvännen lyckades de trots sin ringa ålder beslöt de sig för att helt enkelt aldrig ge upp, trots husets många brister, en bestämdhet som nog behövs för den som tar sig an ett omfattande renoverings- eller byggarbete. Läs mer och se alla bilderna: ”Vi ger aldrig upp”.

Hannah hade även några visdomsord angående vad hon och hennes kille lärts sig under projektet: ”Att inte låta vårt förhållande påverkas av arbetet. Det är jättesvårt men vi har lärt oss att sammarbeta extremt bra. Jag har lärt mig så mycket annat, som jag aldrig någonsin trodde att jag ens skulle få för mig att göra. Det är kul att byta yrke på kvällarna och på helgerna.”

Bergvärmepump och renovering på samma gång

Här borras det för bergvärme.
Här borras det för bergvärme.

Ett exempel på hur det kan vara smart att samköra sina husförbättringar. Ett bygge skapar ofta ett visst kaos när det pågår, då kan det vara lika bra att köra allt så gott som samtidigt för att slippa dra ut på förvirringen.

Att skaffa bergvärme är kanske inte lika roligt som att bygga något mer visuellt som en utbyggnad eller en altan, men det är för de flesta husägare en ekonomiskt mycket sund investerijng. Läs gärna vår tidigare djupdykning i bergvärmebrunnens möjligheter: Pris och besparing med bergvärme.

Här fick vi en inspirerande inblick i hur det ena kan leda till det andra och en bergvärmeinstallation plötsligt leder till alla möjliga renoveringar. Hela projektet och alla bilderna hittar du här: Bergvärme ledde till renovering.

Butikslokal blev till bostad

Affärslokalen som blev ett hem.
Affärslokalen som blev ett hem.

En populär trend inte minst i de trångbodda storstäderna är att konvertera ytor såsom butikslokaler, kontor eller gamla gemensamma träfflokaler till lägenheter eller bostadshus. Dessa ytor går ofta att köpa loss till ett bliigare kvadratmeterpris vilket gör att husbudgeten kan läggas på ombyggnad och upputsning istället.

I detta projekt fick vi följa en sådan ombyggnad där en affärslokal från 1950-talet gjordes om till en snygg modern lägenhet. Resultatet blev, med hjälp av mycket kreativitet och snabba lösningar på plötsliga problem, en unik bostad med hög takhöjd och en alldeles egen charm. Se hela projektet: Affärslokalen blev vårt nya hem.

Inglasat uterum – wow!

Uterummet byggs.
Uterummet byggs.

Till sist en riktig liten pärla. Här byggdes ett uterum med glasväggar till på en befintlig stuga för att ge en riktigt härlig plats att vara på som dessutom skyddar mot väder och vind även de (många) dagar på året då väder och vind inte är som bäst. Och kanske viktigast av allt; myggfritt! Se alla de härliga bilderna och läs mer: Så byggdes vårt inglasade uterum.

Sätter något av de här åtta projekten igång renoveringssuget hos dig? Missa i så fall inte att du just nu kan vinna upp till 10 000 kr till ditt byggprojekt eller renovering i vår tävling Anlita – Fota – Vinn 10 000 kr.

Skriv gärna en kommentar här nedanför om vilket projekt som tilltalade dig mest (eller minst).

Badrumsrenovering i stilrent grått och vitt

Badrumsrenovering i stilrent grått och vitt

I detta tävlingsbidrag i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) får vi läsa om Susannes grundliga badrumsrenovering och det härliga i att skaffa snygg badrumsinredning. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Susanne ska vinna ”Läsarnas pris”!

Susannes bidrag:

Badrumsrenovering från grunden

Stilrent grått och vitt i badrumsinredningen.

Som relativt nyskild köpte jag ett hus till mig och barnen. Jag visste att badrummet behövde göras om från grunden och min äldste son som är plattsättare lovade hjälpa mig. Visionen av badrummet var redan klart. Stilrent vitt och grått med inredning i gammaldags stil. Renoveringen tog sin tid då tillfällen till arbete skulle matchas med alla inblandade.

Jag lärde mig bland annat att fuktsäkra badrummet av min son som är jätteduktig. När allt grundarbete var klart och det roliga tog över skulle badrummet inredas. Jag hade sett en jättefin duschvägg designad Ulrica Hydman Vallien som jag bestämde att jag måste ha! Jag beställde den över nätet och när den kom satte min son och pojkvän upp den. Det blev så himla snyggt!

För liten duschvägg

När första duschen skulle ske upptäckte jag att vattnet rann ut ur duschen och över hela golvet. Duschväggen var för liten! Jag hade inte upptäckt att den var enbart 70 cm och när jag ringde företaget sa de att de inte tog tillbaka den när den varit uppsatt. Puh alltid ska det ju jäklas någonstans eller hur? Jag sålde väggen på blocket med förlust och köpte en ny 90 cm likadan vägg och njuter numera av mina duschar i mitt ett år gamla badrum! Nu är det dags att ge sig på duschrummet i källaren.

Text och bilder: Susanne Harrysson

Vad tycker du om Susannes badrumsrenovering? Tyck till i kommentarsrutan här nedanför, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Eva att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Tävlingsbidrag 1: ”Vi har blivit med hus”

Det första tävlingsbidraget i ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) är inne. Här berättar Madeleine om sitt nya hus i både dröm och verklighet. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill bidra till att Madeleine ska vinna ”Läsarnas pris”!

Drömmen om ett hus

En varm junidag fanns det bara där; vårt hus . Här skulle våra barn växa upp och leka i den stora trädgården. Jag bläddrade i kataloger och såg på alla inrednings- och byggprogram. Vi skulle naturligtvis ha ett stort härligt uterum med trägolv och ett utekök där jag kan baka och laga mat, drömde jag mig bort.

Hur svårt kan det vara? Jag väljer ut en fin gråblå färg till panelen som blir sååå fint med de antikröda fönstren. Hur svårt kan det va’ tänker jag.Väljer tapeter och golv. En braskamin är mysigt, skorstenen finns ju, hur svårt kan det va’?

Varför inte göra om tvättstugan till ett hemmaspa när vi ändå måste renovera – hur svårt kan det va’? Drömmer mig bort och  ser jag ett helkaklat hemmaspa med jacuzzi… Innan jag vaknar upp ur drömmen och ser en brun femtiotalstvättstuga med tre överfulla tvättkorgar.

Googlar på ROT-avdrag

Vem kunde tro att jag,  drömmaren, visionären och läraren skulle träffa denna charmiga och realistiska byggnadsnickaren när jag var rastvakt och han byggde vår skola. Redan efter andra dejten frågade jag om han ville bo i ett tornhus med mig. Kanske borde han redan då anat oråd?

Jag älskar vårt gamla stationshus i den alldeles för stora trädgården. Jag älskar min realistiska man även om han säger att taket måste läggas om först. Nu när jag  ska rensa avloppet i tvättstugan, drömmer han om att byta gjutjärnsrören till ett problemfritt avlopp.

Hur svårt kan det va? Googlar på ROT-avdrag .

Ha en bra dag alla hemmasnickare och drömmare .

Text: Madeleine Stark

Kommentera gärna Madeleines text i kommentarsrutan nedan!

Inredningstips: ”Mitt hem är min borg”

Inredningstips: ”Mitt hem är min borg”

I tävlingsbidrag 11 i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) förklarar Veronica hur hon tänker kring att inreda sitt hem – och visar upp fina bilder på det! Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Veronica ska vinna ”Läsarnas pris”!

Veronica tävlingsbidrag (se bilderna längre ner):

Sagolik inspiration

Mitt liv har alltid handlat om att leva efter fantasins alla former. Jag växte upp med en brinnande fantasi där jag var en prinsessa som levde bland älvor och troll i den mörka viskande skogen. Jag levde mig in i sagorna så att tiden forsade fram. Tid var sällan något som jag passade och mina föräldrar var ofta på jakt i sin knackiga bil som hulkade sig fram efter vägen, letandes efter sitt skogstroll till dotter.

Jag har alltid experimenterat med färger och förändrat min stil och mitt utseende, oftare en vad folk hade vant sig med mitt nya utseende. Min stackars mamma fick se sin lilla dotter gå ifrån en liten fräknig trollunge med vackert glittrande blont hår till knallrosa hår och utseende som en liten ligist. Många tanter och gubbar höll hårt i väskan när jag spatserade fram. Dock var min stil inget jag gjorde för att provocera, utan jag tyckte om förändringen. Även om jag tröttnade ganska fort.

Egna tavlor

Mitt liv ser ut idag ungefär som jag hade beräknat, jag har alltid velat haft barn och alltid sett mig själv som en ung mamma. Jag hittade tillslut en man som orkade med min svängiga personlighet och galna påhitt. Tillsammans fick vi en prins och en prinsessa som tillsammans utgör det perfekta paret får brott och bus eskapader. Många grannar har säkert stått och kliat sina huvuden, när dom sett en galen mamma som stod och hoppade i köket med sina två små barn som dansade och rörde sina små knubbiga kroppar efter musiken som pulserade fram.

Frisör är något som har passat mig och det har jag jobbat med i några år där har jag fått möjlighet att få utlopp för min skapande fantasifulla sida. Tyvärr fick mina vänner utgöra provdockor när jag skulle experimentera färgblandningar på deras stackars hår . Tack och lov tog de det hela med en gnutta komedi och en gnutta ångest.

Mitt hem har alltid symboliserat trygghet och det är viktigt att inredningen hänger med min stil och personlighet. Jag vill känna att mitt hem är speciellt och varenda pryl symboliserar vem jag är, och min familj. Just nu är det mkt färger och som passande är det ju snart jul och då blir det mkt färgsprakande och livligt. Jag skapar mina egna tavlor, ofta för att jag tycker om friden jag får, när jag sätter mig ner och låter tid och rum försvinna och suddas ut. Sen när jag är klar så hänger jag oftast inte upp tavlorna utan börjar sen på en ny.

Här kommer lite bilder på hur det ser ut just nu ( innan jag möblerar om igen …):
[nggallery id=6 template=caption]

Kommentera gärna Veronicas bidrag, och delta själv i tävlingen ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.

Rätt tapet betydde perfekt inredning

Rätt tapet betydde perfekt inredning

Läs om hur Jessicas vision för hur hennes rum skulle inredas växte fram sakta men säkert, i detta bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Roland ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Jessica tävlingsbidrag:

”Vi hittade den perfekta tapeten”

Tävla i Mitt Hemmaprojekt du också!

Det hemmaprojekt jag är mest stolt över är, tro det eller ej, är uppfräschningen av mitt egna rum. Under en period då jag mådde riktigt dåligt påbörjades en mindre renovering i vårt hus. Jag hade redan då bestämt mig, mitt rum skulle bli ett rum att stortrivas i. Jag ville ha varma färger, fina former och vackra tapeter. Och som vi slet för att allt skulle stämma! Under en månads tid höll projektet igång och jag var hela tiden fokuserad på resultatet. Jag hade en färdig bild för hur allting skulle se ut.

Jag hade en bild av hur jag ville att tapeten i rummet skulle se ut men hittade aldrig någon som föll mig riktigt i smaken, tills en dag då jag och min mamma skulle fika. När vi kliver in på caféet får vi båda syn på tapeten på väggen och båda tittar direkt på varandra. Vi hade hittat den perfekta tapeten! Den perfekta varma färgen och perfekt mönster, allting stämde. Efter mycket detektivarbete hittade vi tillslut på tapeten, och den blev min. Jag var så nöjd!

Sedan föll sig allting naturligt, val av möbler, färger på övriga väggar, tyger som passade. Allting blev så bra, tack vare tapeten. Och det bästa av allt, jag hade haft en bild om hur fint rummet skulle bli. Det blev inte bara så fint, det blev finare. Hela familjen har utnämnt rummet till det mysigaste i huset, och jag kan inte annat än att hålla med. Ett rum som ger harmoni och som gör att man somnar med ett leende på läpparna. Tänk vad en tapet kan göra!

Även om jag inte utförde arbetet själv (som tur är, då hade rummet förmodligen varit det minst mysiga i huset) känner jag mig stolt för att jag ligger bakom tankearbetet. Jag skapade rummet, om än inte praktiskt, så åtminstone i mina tankar!

Text: Jessica Funk

Tyck till i kommentarsrutan här nedanför, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Jessica att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Så skapade vi vår drömbostad

Så skapade vi vår drömbostad

I detta bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” får vi höra hur Ivana tillsammans med sambo och hund skapade sitt drömhem av en lägenhet med renoveringsbehov. Klicka på ”Gilla” här till vänster om texten om du vill att bidraget ska vinna ”Läsarnas pris”.

Ivanas bidrag:

Drömlägenhet med uteplats

Det hela började i februari 2011, när vi bodde i vår lilla tvåa i ”Älmhult City” , högsta våningen utan hiss eller balkong. Jag var måttligt trött på att bo där och var ständigt på jakt efter något större, något finare. Köket gick knappt att vistas två personer i, för att inte tala om grannar som inte förstod det här med när man hade bokat en tvättid!

Jag kollade runt på Blocket varje dag, flera gånger om dagen. Till slut dök den upp, min drömlägenhet, VÅR drömlägenhet. En 3:a på 75 kvadratmeter, med två våningar och egen trappa ner till källaren,och även en uteplats. Jag och min kära sambo ringde om lägenheten, och fick komma och titta på den. Jag blev kär direkt. Jag bestämde i samma sekund som jag klev innanför dörren att ”denna lägenhet MÅSTE bli vår”.

Vi såg direkt att det kommer behövas en del renovering, men jag såg helt klart potentialen till en drömbostad! En massa bilder snurrade i mitt huvud på hur jag ville ha det. Vi köpte lägenheten, som Ni säkert redan listat ut. Vi flyttade in, och ända sen dag nummer ett i denna lägenhet har jag trivts mer än jag någonsin trivts i någon annan bostad. Men som sagt, vi hade en del renovering framför oss. Tur för mig att jag ”äger” en mycket händig och arbetsvillig sambo!

Jag styrde och ställde, han slet

Sommaren 2011 satte renoveringen igång. Jag var chefen, min sambo var den som skötte mesta jobbet. Vi var ett perfekt team ska jag tillägga. Jag trivdes mycket bra i rollen med att styra och ställa, han trivdes i rollen med att slita som ett djur och lyda mig.

Det var vi tre som skapade vår drömbostad i somras. Ber om ursäkt , glömde nämna den tredje arbetskraften, lilla vovven Dizel, som alltför många gånger denna sommar suckat djupt och längtat till allt skulle bli klart, längtat till att slippa kaoset, precis som matte. Stackaren råkade till och med bli utelåst på balkongen en kväll under renoveringsarbetet. Det var en mycket lycklig vovve ska jag säga som rusade tillbaka in i kaoset och röran när vi upptäckt bristen på arbetskraft, och det hördes ett vargliknande ylande ute.

Jag ska erkänna att vovven inte var den enda som var trött på kaoset. Jag hade börjat på nytt jobb precis innan sommaren, så någon semester hade jag inte. Det var långa dagar på jobbet som gällde, för att sen komma hem till ett fullständigt kaos och en trött och sliten sambo som jobbat på vårt hem hela dagen lång. Det vi (han) började med var att riva ner alla tapeter i hela hemmet, det var minst fyra lager med tapeter på varandra.

Mitt hem luktade hemskt, för han använde sig utav en ångmaskin för att få bort tapeterna. Sen hjälptes vi åt med att spackla och sätta upp väv. Jag ville ha hela hemmet målat i vitt, jag älskar att ha det ljust så vitt skulle det bli. Sedan ville jag inget hellre än att få bort de fula ”halvmåne-dörrarna” som störde mig något otroligt mycket. För att kortfatta det hela så var det målning av hela hemmet, inkl trappor och golv, riva desssa hemska halvmånarna, och även införskaffa helt nya möbler som gällde.

Tuff renovering men vi klarade det

Idag är mitt hem vitt, precis som jag önskade. Jag har inga halvmånar till dörrar, tack Gode Gud, jag har en cool fondtapet i tv-rummet och mitt golv är i en riktigt snygg vit-grå färg. Jag älskar mitt hem, och skulle kunna tänka mig att bo här för alltid!

Jag önskar att jag vinner denna tävling, för jag kan knappt sätta en spik rätt, jag duger inte till mycket inom renovering, men den person som gjort allt detta för mig, för oss, min kära sambo, fyller 25 år i början av januari, och jag vill tacka honom , jag vill ge honom något riktigt fint som tack, för det är han mer än värd!

Min sambo hade semester, från arbetet då alltså. Men någon riktig semester hade han inte. Han slet som ett djur, dag och natt, trots en långdragen förkylning, trots det fina vädret ute, trots hans längtan till att åka ut med båten och fiska. han gjorde detta för oss. och det är något jag uppskattar väldigt mycket.

Det var många ensamma nätter i sängen för mig, för han valde att stanna uppe och bli färdig. Jag ska erkänna att jag kan ha varit en häxa vid många tillfällen under renoveringens gång. Jag längtade definitivt inte hem från jobbet när jag visste vilken röra som väntade mig, så jag kan ha klagat, jag kan ha gnällt. Stege som står i vägen både här och där, målade väggar som man får akta att man inte rör vid, skräp överallt, nymålade trappor så att man inte kan ta sig uppför trappan och gå på toaletten.

Vissa dagar ville jag bara skrika rakt ut att ”jag vill inte, vi lägger ner projektet jag orkar inte ha det såhär”! Men nu efteråt är jag glad att vi inte har lagt ner det, för trots allt var det värt att en hel sommar gått till spillo för detta. För vi har tillsammans gjort detta, utan någon hjälp från proffs, vi klarade det på egen hand, vi har lagt grunden till vår framtid, och vi gjorde det helt på egen hand, vi tre…

Text och bilder: Ivana Ilic

Tyck gärna till om Ivanas projekt i kommentarsrutan nedanför, och klicka på ”Gilla” här till vänster om du tyckte om hans tävlingsbidrag. Delta gärna i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också.

”Vårt hem såg ut som en annons i DN:s bostadsbilaga”

”Vårt hem såg ut som en annons i DN:s bostadsbilaga”

Det fjärde bidraget i ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) är inne. Ida går emot trenden där allt ska vara vitt och ljust med en längtan efter färg. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Ida ska vinna ”Läsarnas pris”!

Turkost och silver skulle bort

Jag skulle aldrig flytta ihop med en kille igen. Jag skulle bo i min sunkiga lilla 1,5:a resten av livet.

Så kom han in i mitt liv och knappt ett år senare köpte vi en 3,5:a ihop. Lägenheten var en gammal 80-talsbygge med turkos pärlspont på väggarna och ful plastmatta på golvet. Sovrummet var i silver med stuckatur av frigolit. Vi var överens om att någonting måste göras.

Han ville ha vitt, sterilt, hotellkänsla.

Vi spenderade timmar på byggvaruhusen. Vi bråkade. Vi ohade och ahade över fina fina färger och möbler. Ibland hade vi samma smak, då slog vi till direkt.

Vitt och fräscht

Klicka och läs mer om Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr!

Vi målade vitt. Vi la in parkettgolv. Vi satte in nytt vitt kakel i stora plattor på badrumsväggarna. Vårt hem såg ut som en annons i DN:s bostadsbilaga.

Vi bodde där, i det vita fräscha i tre år.

Jag kände mig aldrig hemma i det vita. Jag saknade färger, stök, personlighet.

Sen fick vi två barn och köpte hus.

Huset var vitt och fräscht.

Nu är det min tur tycker jag. Att ändra från vitt och sterilt till färgglatt och mysigt.

Text och bild: Kerstin Jonsson

Känner du igen dig i texten? Tyck till i kommentarsrutan nedanför!

Renoveringen som drog ut på tiden

Renoveringen som drog ut på tiden

En renovering med bland annat målning, tapetsering och nya golv kan återupptas efter långa avbrott berättar Margareta i detta tävlingsbidrag i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken)Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Margareta ska vinna ”Läsarnas pris”!

Margaretas tävlingsbidrag:

Renovering som började på 90-talet

Jag är gift med en ”handy-man” vilket naturligtvis är ett stort plus. Eller borde vara, i alla fall. Problemet är att han inte är lika intresserad av sin begåvning som jag.

Vi köpte hus i augusti 1998 efter att ha varit hyreslägenhetsmänniskor sedan födseln båda två. Mina visioner var skyhöga. Allt behövde, och skulle, göras om! Har man ett gratis verktyg mitt framför näsan är det väl bara att köra igång? Han hade dessutom jobbat som arbetsledare på bygge under några år. (Som parentes kan nämnas att jag absolut har arbetsledaregenskaper, men tyvärr tummen mitt i näven, och det är kanske inte den allra charmigaste kombinationen.)

Vid denna tid var jag gravid och vi väntade vår förstfödde i september, en inte alltför ovanlig timing har jag förstått. Vårt hus byggdes på tjugotalet och senaste renoveringen gjordes i slutet av sjuttiotalet. Vi körde nu igång i 190 och fick dessutom hjälp av snälla kompisar och släktingar. Jag är bra på att måla lister och riva ner tapeter, så jag var också fullt sysselsatt. Lite smått orörlig bara efter att ha ökat tjugo kilo. Vi hann med nästan hela övervåningen; tapetsering, målning, nya golv, då plötsligt hände det! Bebisen undrade vad vi höll på med och ville komma ut!

Jag födde med vit målarfärg upp till armhålorna… Vi blev helt överrumplade och bara skrattade. Så lyckliga vi var! Alla som har fått barn vet precis vad som händer nu, eller rättare sagt, vad som inte händer… Jo, jag har en underbar man som för det första gör mig till en bättre människa och för det andra har lärt mig att ”tagga ner” och för det tredje, försöker få mej att njuta av livet lite grann istället för att vara den ”duktiga flickan” jämt och ständigt.

”Hemmaprojekts”-genen fick liv igen

Nu är det 2011 och ”bäbisen” har blivit tonåring. Han har hunnit få en lillasyster också som är åtta år och väldigt självgående.

Häromveckan sade min man:

”Jag tror det börjar bli dags att göra vid lite, källarnedgången t.ex.”

Jag svimmade nästan.

På bilderna: Tapeterna hann vi nääära nog riva ner 1998, men den brun-oranga medaljong-heltäckningsmattan ligger där den ligger så att säga.

Jag kände hur hela min ”Hemmaprojekts”-gen fick liv igen: Jaaaaa,ääääntligen!

Så, nu är han igång, min ”handy-man”. Och jag har lärt mej. Jag hjälper till genom att hålla mej undan och låta honom jobba ifred. ”Väck aldrig den björn som sover”, eller hur det nu var…

Text och bilder: Margareta Nilsson, Kulladal, Malmö.

Skriv gärna en kommentar om Margaretas berättelse, och skicka in ett bidrag du också i tävlingen Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken)Klicka också på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Margareta ska vinna ”Läsarnas pris”!

Intervju med Hannah som vann ”Mitt Hemmaprojekt”

Intervju med Hannah som vann ”Mitt Hemmaprojekt”
Glad vinnare.

Igår utsågs Hanna Christenssons bidrag ”Vi älskar vårt hus och tänker inte ge upp” till segrare i Byggmentors tävling ”Mitt Hemmaprojekt”. Vi tog en pratstund med Hannah för att höra hennes tankar om vinsten och framtida projekt.

Hur känns det att vinna tävlingen och vad kommer ni använda prispengarna till?
– Det känns fantastiskt då vi är i stort behov till dem, vi kommer använda pengarna till att återställa problemet i huset, alltså syllarna. Den största delen av pengarna kommer gå till gjutningen av grunden.

Ni är rätt unga, har ni någonsin tvekat på att ni klarar av ert renoveringsarbete?
– Vi är 17 och 20 år, och ja många gånger har vi tvekat men med tanke på att vi har varandra så klarar vi det galant. Vi får hjälp av kompisar och föräldrar så mycket som det går och vi kämpar in i det sista, vi tänker inte ge upp!

Vad är det viktigaste ni lärt er under arbetets gång?
– Att inte låta vårt förhållande påverkas av arbetet. Det är jättesvårt men vi har lärt oss att sammarbeta extremt bra. Jag har lärt mig så mycket annat, som jag aldrig någonsin trodde att jag ens skulle få för mig att göra. Det är kul att byta yrke på kvällarna och på helgerna.

Hannah och sambo har inte låtit arebtet påverka förhållandet.

Vilka hemmaprojekt ser du i er framtid? Vad är drömprojektet?
– Jag kan inte se längre fram än att huset är färdigt. Vilket betyder invändigt, som är viktigast. Där efter kommer ett fasadbyte och en rejäl renovering av trädgården. Vi skall även bygga till, så vi får ett rum till. Det kan vara bra att ha, ifall vi skall föröka oss i familjen! Några andra projekt kan jag inte se just nu.

Byggmentor tackar Hannah för intervjun och önskar henne stort lycka till i framtida projekt (följ hennes framfart på hennes blogg HannahChristensson.com)! Hon låter också hälsa att arbetet gått framåt och så här ser  deras nästan färdigställda ovanvåning ut för tillfället (jämför med bilderna i hennes tävlingsbidrag):

Nästan klar ovanvåning.

 

Vinnarna i ”Mitt Hemmaprojekt” 2011

Vinnarna i ”Mitt Hemmaprojekt” 2011

Mängder av roliga, lärorika, välskrivna och personliga berättelser om allt från garderobsdörrar till husbyggen kom in till Byggmentors tävling ”Mitt Hemmaprojekt” (läs tävlingsbeskrivningen här). Byggmentors redaktion har fungerat som jury och slitit sitt hår för att välja ut fem vinnare i tävlingen; fyra som vinner 900 kr var och en som vinner förstapris på hela 10 000 kr. Det var inte lätt att välja ut dessa vinnare men till slut lyckades vi.

Här är vinnarna och motiveringarna till varför just de vunnit. Vi börjar med förstaplatsen och vinnare av 10 000 kr:

Vinnare 1, 10 000 kr: ”Vi älskar huset och tänker inte ge upp”

Juryns motivering:

I sitt ärliga och läsvärda tävlingsbidrag berättar Hanna om hur hon och hennes sambo trots ung ålder gav sig på en omfattande husrenovering av sitt relativt ålderstigna hus. Byggmentors jury gillade både text och bilder och fann bidraget inspirerande på sättet det visar att det går att ta tag i stora projekt trots ung ålder eller liten erfarenhet, samtidigt som Hanna berättar ärligt om svårigheterna som kan uppstå. Därför vinner bidraget ”Mitt Hemmaprojekt” och får också första priset på 10 000 kr kontant!

Vinnare 2, 900 kr: ”Så dränerade vi vårt hus”

Juryns motivering:

”I det här bidraget beskriver Lisa ett vanligt men kanske inte så glamoröst projekt – en dränering av sitt hus för att se till att källarväggarna skulle hålla tätt mot fukt. Med hjälp av en grävmaskin och lite nattarbete blev resultatet en lyckad dränering. Tydlig text och klara bilder gör att bidraget vinner 900 kr.”

Vinnare 3, 900 kr: Renovering av ett hus på landet

Juryns motivering:

Emilias bidrag handlar om ett slitet hus på landsbygden, men med stor potential. Genom hårt arbete har hon och hennes partner påbörjat en ibland mödosam process för att få till sitt drömhus. De fina bilderna illustrerar effektfullt arbetet och gör att bidraget vinner 900 kr.

Vinnare 4, 900 kr: Bygga trädäck med badtunna

Juryns motivering:

Utan större erfarenhet gav sig Kristian på att bygga ett trädäck med badtunna. I sitt bidrag beskriver han processen, och målar i text och bild upp hur det gick till samtidigt som han delar med sig av sina tips för andra som vill bygga själva. Det gör att han blir en av vinnarna i tävlingen och vinner 900 kr.

Vinnare 5, 900 kr: Vårt inglasade uterum

Juryns motivering:

Evas härliga bilder och text förmedlade verkligen den härliga känslan i att inleda, genomföra och avsluta ett efterlängtat projekt. Den inglasade uteplatsen inspirerar förhoppningsvis många av Byggmentors läsare och juryn utser Evas bidrag till en av vinnarna av 900 kr.

Vinnare av ”Läsarnas pris” – 900 kr

Läsarnas Pris går till det bidrag som under tävlingstiden fick mest ”Gilla” på Facebook. Vinnaren blev bidraget Att göra om garderobsdörrarna som fick ihop 202 ”Gilla” – imponerande och roligt med så stort engagemang tycker vi på Byggmentor – grattis!

För att se samtliga fantastiska bidrag, klicka här. Vi på Byggmentor tackar alla som deltagit och är väldigt glada över hur många kreativa, smarta, roliga och inspirerande bidrag som skickades in. Detta gör att vi med stor sannolikhet kommer att utlysa liknande tävlingar framöver – håll utkik!

Bergvärmepump ledde till ”Operation Renovering”

Bergvärmepump ledde till ”Operation Renovering”

En bergvärmepump behövde bytas vilket ledde till en kedja med renoveringsarbeten för Jenny med familj.

Bergvärmepumpen var stendöd

Allt började i slutet av juli med att vi plötsligt blev utan varmvatten en fredag kväll. Vi har en bergvärmepump som ger oss värme och varmvatten och när vi gick ner till tvättstugan (där den är placerad) fann vi att den var stendöd!

Det gick inte att få tag i någon som kunde laga den under helgen då alla hade semesterstängt. Så vi fick vara utan varmvatten hela helgen till måndag förmiddag. Och det är inte lätt när man är 5 personer i familjen och har 3 större tonåringar som ska duscha.

Borrning för bergvärme.

Måndag förmiddag kom en reparatör och dömde ut hela anläggningen, kompressorn hade gått sönder och inga reservdelar fanns kvar då anläggningen var 12 år gammal. Då den var för gammal fick vi inte ut något från hemförsäkringen.

Det blev till att beställa en ny anläggning med ny ansökan till kommunen, ny borrning i trädgården och installation av nya pumpen. Dessutom var det bråttom, vi skulle åka på semester och allt måste vara bestämt innan vi åkte då det kunde ta 6-8 veckor innan allt var klart. Plötsligt var man 131.000 kr fattigare.

Vi bor i ett souterränghus och har en snäv trappa ner till nedervåningen. För att få ut den gamla pumpen och in den nya var vi tvungna att ta den genom altandörren där nere. Innanför i hallen har vi en stor bokhylla med ena sonens skivsamling och böcker så nu fick allt flytta in i dotterns rum.

Vi har länge pratat om att lägga in ett nytt golv då det är lite kallt och tapetsera om efter att ha satt in nya fönster för 4 år sedan och det var inte iordninggjort invändigt runt altandörr och fönster. Vi har 3 st garderober från 1978 som är riktigt dåliga, lådorna i dem bara rasar ner.

Tapeten behövde bytas

Nu fick vi anledning till att få ändan ur vagnen och göra det. Då gick det åt minst 5.000 kr till. I tvättstugan fick vi också göra om då en extra vattentank skulle installeras tillsammans med pumpen. Detta innebar att tvättbänken fick stryka på foten och vi fick sätta in ett köksskåp med en tvättho så att man kan tvätta lite för hand.

Mitt uppe i detta var det dags för mig att läggas in på sjukhus för att genomgå en mycket omfattande ryggoperation. Fick ligga inne 5 dagar och efter operationen får jag nu inte lyfta mer än 2 kg. Medans jag låg på sjukhuset började min man att tapetsera om i vårt sovrum, även där var det inte klart runt fönstret.

När jag kom hem så passade tapeten inte alls ihop med den fondvägg vi hade (och ville spara) så det blev till att köpa nya tapeter. Även här hade vi gamla garderober som behövde bytas ut. Nu blev det till att lägga in nytt golv även här då det inte fanns något golv under garderoberna. Detta innebär att alla kläder från garderoberna, böcker från en bokhylla mm har legat i vardagsrummet i ett par veckor.

Fint till slut, men 150 000 kr fattigare

Det tar lite extra tid innan allt blir klart då jag inte får och kan (för ryggen) bära tunga saker och min man är borta 12 timmar varje vardag så det blir till helgerna som det blir något gjort.

Det är flera år sedan vi storrenoverade senast (1993). Då byggde vi ut huset, satte igen en del fönster och satte in en del nya samt bytte ut en del av köksskåpen. Då var det rörigt värre för då hade vi 3 stycken mindre barn (5 år, 3 år , 9 månader) samt en katt och även då var jag nyopererad (i foten). Det gick på något sätt bra då så det ska nog fungera även denna gång.

Nu återstår att tapetsera och göra i ordning runt fönster och lägga in nytt golv i dotterns rum, i ena sonens rum samt lägga in nytt golv i den andra sonens rum. Dessutom behöver vi byta ut hela köket, men det får vi göra till våren/sommaren.

Så tänk vad en trasig panna kan göra. Vi får det fint till slut men plånboken blev 150.000 kr fattigare.

Text och bilder: Jenny Linde Wiberg

Kommentera gärna artikeln i kommentarsfältet nedanför.

Köket – hemmets hjärta

Köket – hemmets hjärta

Sofie berättar om en bitvis komplicerad men i slutändan lyckad renovering i sin målande text och fina bilder (se bildspel längre ner).

Byta fönster samt panela om hela huset

Småbarn+renovering-tid=magsår. Ja, den ekvationen är vi nog många som kämpar med. Panel ska målas, fönster ska bytas och väggar ska riktas. Men när får man tid till familjen, pengar över till nöjen eller bara tid att läsa en bra bok? Tja, min gissning är faktiskt att när man väl är färdig så är det dags att börja om igen (alternativt dags att flytta till äldreboendet).

Två månader efter att jag fött vår andra son satte min sambo, efter att precis ha färdigställt en tillbyggnad, igång med att byta fönster samt panela om hela huset. Det var ett slitgöra som förvandlade vår tomt till en byggarbetsplats och gjorde vardagen lite… bökig. Efter det projektet trappade vi ned och renoverade hall, barnrum och sovrum, sådant som kunde få ta lite tid och där det dessutom gick att stänga dörren och hålla nyfikna barnahänder borta ifrån verktygen.

Oväntad gäst knaprade byggskum

Det fanns dock ett projekt som var en ständig nagel i ögat på oss. Köket! De ojämna luckorna, som gick i två olika färger och modeller, den trista planlösningen och golvet med sina gropar. Vi skulle bli tvungna att riva den bärande väggen, och murstocken, som skiljde den trånga köksdelen och matrumsdelen åt. Väggen som vår son förvandlat till en fondvägg med hjälp av kritor i allsköns färger. Eftersom köket trots allt fungerade som det skulle så sköt vi hela tiden projektet framför oss. Ända tills en kväll, då vi fick oväntat besök.

Jag såg honom aldrig, vår ovälkomne gäst. Jag hörde honom bara. Det otäcka ljudet av en mus som försöker knapra sig igenom en ”vägg” av stelnat byggskum. En provisorisk lösning för att hålla hans typ borta. Den kvällen drog våra planer igång. Datum spikades, budget och ritningar skissades fram och när maj månad kom stod vi redo. Varför maj? Vi var tvungna att plocka bort elementen och skulle riva ut köket från jordgolv till tak. Det måste helt enkelt vara varmt och ljust.

Riva, slita, förgöra

En månad tog vi ledigt. Vi flyttade hem till mina föräldrar, som även fick agera barnvakter otaliga timmar, och satte igång att riva. Känslan av att få gå lös med kofot och slägga i det gamla köket gick inte att beskriva. Det kändes underbart.

Sedan kom motgångarna. Murstocken tog en evighet att få bort. Det var ju inte bara till att riva ned. Allt skulle ju skyfflas ut genom fönsterna. Spadtag efter spadtag. Sedan kom regnet och kylan. Aldrig förr har maj varit så kallt och rått och huset kändes som ett gigantiskt kylrum. En hel vecka gick till att blåsa ut köket helt.

När vi stod där i det som återstod av vårt kök, en sandgrop och väggar som såg ut att höra hemma på ett museum, var gnistan borta. Skulle detta någonsin bli ett beboeligt rum igen? Skulle vi klara det på tre veckor? Som sagt, maj kändes kallt och rått…

Alla hus bär på en historia

Oavsett hur jobbigt det är så är det alltid spännande när man river i gamla hus. Under köksgolvet hittade vi närmre 100 år gamla lokaltidningar. Tidningar som t.o.m. var äldre(!) än vad vi trodde huset var. Tidigare hade vi hittat soffkuddar och trasmattor bakom panelen. Märkliga bilder på hyllplanen i garderoberna och gravstenar under den gamla boden på tomten. Sätt nu inte andan i halsen. Tidigare låg här ett stenhuggeri, alltså inte en kyrkogård.

Rummet börjar ta form

Det är först när man skalat av allt yttre som man ser vad som verkligen behövs göras i ett hus. De bärande balkarna till golvet var allt annat än jämna och raka så de fick bytas ut. Den bärande väggen behövde ersättas med en rejäl balk och hålet efter murstocken behövde byggas igen så att vi kunde gå i badrummet ovanpå köket.

Sedan började allt jobb med reglar, el och rör. Det där jobbet som tar en evig tid och som ibland inte riktigt syns efter en hård dags arbete. Jag hade ju hand om barnen men min sambo fick hjälp av både min pappa och svärfar. Dessutom har vi turen att ha en snickare i släkten som titt som tätt tittade in och hjälpte till med de lite svårare momenten, typ de bärande balkarna. Det var en stor trygghet.

Skåp, skåp och åter skåp

I början på fjärde veckan var (kryss i taket) väggar och tak på plats och man kunde börja ”klä in” dem med vita takbrädor, härligt klickgolv och schyssta tapeter. Plötsligt rullade allt på i en rasande fart. Vårt kök var inte längre en mörk ruin. Det var ett rum. Ett rum med raka väggar, med yta och ljus.

Om kvällarna lämnade vi barnen sovandes hos mina föräldrar och smög iväg hem. Vi satt fullt påklädda i vår inplastade soffa, som levererats precis då renovering satte igång, och tittade på tv samtidigt som vi skruvade ihop köksskåpen. Det var med helhjärtad lust jag gick in för det. Jag hade länge drömt om ett IKEA-kök med stora lådor, rejält med förvaring och inbyggd ugn. Men redan andra kvällen började humöret tryta. Hur många skåp fanns det egentligen?

Genväg blev senväg

Då vi bara hade fyra veckor på oss och blev tvungna att flytta på diskmaskin och diskho bestämde vi oss för att skarva vattenledningen någonstans precis utanför huset. Bara till slutet av sommaren då vi skulle få tid till att gräva upp gräsmattan från huset och ut till vägen och lägga en helt ny oskarvad slang.

Trots hjälp från kommunen lyckades vi inte hitta vattenledningen under marken och vi hade ju som sagt inte tid att gräva just då så skarven hamnade, ve och fasa, under vårt nya köksgolv. Oron över att det skulle börja läcka gnagde ständigt i magen. För att någonsin behöva göra om allt arbete, det fanns (och finns) inte på kartan.

Äntligen färdigt

Ok, vi höll inte deadlinen helt på fyra veckor. Ett par dagar extra la vi på finliret. Ja, ska jag vara helt ärlig så har vi fortfarande några lister som behöver sättas upp. Det tycks vara en röd tråd i renoveringssammanhang. Innan ni skakar på huvudet så vill jag påpeka att jag sett det hos fler än oss… om det nu kan göra vår avsaknad av lister mindre synlig.

Hur som helst. Köket blev allt vi drömt och lite till. Hur jobbigt det än är att leva mitt i ett renoveringsobjekt så är resultatet värt mödan. Vi fick köksön vi längtat efter, ett nytt rejält matbord för åtta personer fick utan problem plats och vi har dessutom plats för alla våra köksprylar. Inga mer skeva luckor, inga gropar i golvet. Vi kan se barnen sitta vid bordet och rita och föra ett samtal med dem då vi lagar mat. Framförallt så kan vi säga att det här är vi!

PS. Ja, det är pinsamt att erkänna, men det dröjde ett helt år innan vi fick tid att gräva på tomten. Under vintern var oron som störst. Men skarven höll och nu ligger den nya ledningen på plats. 2.20 meter under jord låg den gamla. Jag antar att nästa projekt blir trädgården. Den ser nämligen också ut att ha fått besök av en oönskad gäst. Något i stil med en gigantisk mullvad. DS

Klicka på bild för att få upp bildspel: [nggallery id=29 template=caption]

Text och bilder: Sofie Viblom

Renovering av en hundraåring

Renovering av en hundraåring

Familjen Thulin renoverade ett hus med över hundra år på nacken, med färger i fokus och familjegemenskap som följd.

”Att förändra huset är en enorm känsla”

Årets hemmaprojekt hos familjen Thulin, var att inreda och renovera det mer än hundraåriga huset ute på landet som blev vårt i somras. Jag måste säga, det finns inget mer spännande! Att jobba tillsammans med ett gemensamt mål är väldigt kul. Få se hur huset förändras och till slut blir vårt är en enorm känsla. Mest av allt beror det nog på att man gör allt själv, man får arbeta sig fram och kämpa för att nå dit man vill!

Allt blir så mycket roligare och enklare när man arbetar tillsammans, för det är inte sa ofta man får så mycket kvalitetstid ihop. Att välja träslag till golven, vilka färger man ska måla väggarna i, vilka tapeter man ska ha och hur man sedan ska inreda – det är ett dyrt intresse, men om man gör det ordentligt så är det värt pengarna!

Min mamma, min bror och jag älskar färg, det är vår stil skulle man kunna säga. Visst kan det vara läckert med ny, vit inredning med svarta detaljer, men det är inte något vi skulle välja. Därför har vi under vår renovering förvandlat vår lilla länga till ett färgsprakande myshus!

Tapeten blev ett självklart val

Mitt rum har förvandlats tack vare den nya dörröppningen från hallen, till ett ljust och mysigt sovrum i 60-tals anda. Innan var det ett trist ofärdigmålat hobbyrum med plastmatta, med ingång via tvättstugan.
Tapeten blev ett självklart val direkt när jag såg den, då jag sedan en tid tillbaka fastnat i ”teak-träsket” och numera älskar denna gemytliga stämning!

De gröna nyanserna får en att tänka tillbaka på mormor och morfars stuga ute i skogen, men blommiga tapeter och Gröna Anna-servisen. Hallen har vi inrett i röda färger med mörka träslag. Här har vi tapetserat med Josef Franks ”eldblomma”. Detta ger även en varm stugkänsla när man stiger in genom ytterdörren. Dörren leder in till mitt rum, så när den öppnas upp blir det färgglad tapet på färgglad tapet!

Hallen var från början målad i en kall lila färg, inredd med en klumpig klädeshängare i smide på väggen. Tillsammans med det gråa klinkergolvet så skapades en väldigt kal känsla. Eftersom det heller inte fanns någon dörr in till mitt rum utan endast en vägg så var det inte så välkomnande.

Vi är supernöjda med vår hall, den ger en försmak av hur resten av huset är inrett! Fortsätter man sedan in från hallen så kommer man till vardagsrummet. Här har vi satsat på färger som grönt och rött, vilket gör det mysigt året runt. Med utsikt över de skånska fälten, så blir varje fönster en tavla genom de olika årstiderna.

Med lågt i tak så har detta rum redan en viss atmosfär, men det känns som att vi lyckats tillföra det där lilla extra! Om man jämför med hur det tidigare såg ut här, så har det blivit en stor förändring liksom i alla rum. Väggarna var målade i tre olika nyanser av cappuccino, vilket inte passade oss alls. Det är även fantastiskt att kunna se hur stort ett rum egentligen är genom att få bort allt överflödigt pynt som aldrig används!

Kök med karisma

Mysigt färgglatt kök.

Sist men inte minst av de rum som vi tycker har mest karisma i huset, är köket! Här har vi tapetserat med en lite mer modern-blommig tapet från Sanderson över den gamla murstocken. För att gå all the way som det heter, så har vi lackat köksluckerna i samma blå-gröna färg som i blommorna, och avslutat med en kristallkrona! Till detta har vi ett runt gustavianskt matbord då köket inte är så stort. En skön blandning av gammalt och nytt, utan att bli för mycket!

Köket var innan målat i en ljus gul nyans, med plastmatta, furumöblemang och luckor. Det nya resultatet är vi därför jättenöjda med! Detta var en del av vår stora renovering under sommaren 2011, en renovering som förde hela familjen närmre varandra!

Text och bilder: Ellinor Thulin Karlsson

Skriv gärna en kommentar nedanför om Ellinors hemmaprojekt!

”Vi byggde in en dusch i väggen”

”Vi byggde in en dusch i väggen”

Har man liten yta får man tänka stort, vilket i Sandras fall innebar konstruktionen av en specialbyggd minidusch!

Bygga in dusch i väggen

Toaletten flyttades.

För några år sedan investerade jag och min far i en insatslägenhet på 16,5 kvm som jag skulle bo i sista året på gymnasiet. Problemet med en sån liten lägenhet är ju naturligtvis platsbristen och därför måste man ta tillvara på så mycket yta som möjligt på ett bra sätt! Tyvärr fanns det ingen dusch i lägenheten bara en toalett och ett handfat, så efter många om och men kom vi på en bra lösning!

Vi bestämde oss för att öppna väggen mellan toaletten och det ”stora rummet” och bygga in en dusch i väggen! Vi gjorde en öppning på ca 90 cm, vi kollade naturligtvis med bostadsföreningen först så att de va okej samt med ritningar så de inte va någon bärande vägg eller gick några ledningar just där. Väggen var av lättbetong så vi fick lånat en speciellt kap och ett fläcktsystem för att få ut allt damm, sedan sågade vi ner den men lämnade kvar ca 5 cm längst ner.

Toaletten flyttades

Vi bestämde oss för att flytta toaletten så långt det gick i sidled och skaffade en toalettstol som kunde anslutas till avloppet baktill istället för under. Sedan tillverkade vi en järnkonstruktion med lite fall och hål för en brun som skulle bli golvet till duschen. Vi lät duschen stå ca 15 cm ovanför golvets höjd för att kunna dra rör till avloppet och skarva på de till samma rör som till toaletten.

Efter det byggde vi upp väggar med våtrumsgips, vi lejde bort jobbet med tätskikt och kakling och fick hjälp med rördragning till vattnet och inkoppling av blandare. Vi fick letat upp en duschvägg som var tredelad för att få en så stor öppning som möjligt och fick bocka en plåt i vinkel för att fästa den i vägg då duschen inte är kvadratisk! Vi bestämde oss för att göra den så bred som möjligt längst i hörnet för att få lite mer utrymme att röra sej på när man duschar! Se bilder!

När duschen var klar började vi fundera över hur man kunde utnyttja ytan i rummet på bästa sätt och var inne på en loftsäng för att kunna ha både en säng och en soffa och kollade på olika modeller men de kändes så klumpiga med ben och stödstag som tog upp yta! Då fick vi en smart ide och började ta fram en konstruktion som vi kunde hänga upp i taket!

Loftsäng tog form

Stabil loftsäng.

Vi bockade plåtar till L -järn med runda fina kanter och svetsade ihop en ram. Vi fasade ur kanterna på en 22 mm tjock spånskiva och lade i botten. Att vi fasade kanterna var bara för att de skulle bli en snygg och plan undersida!

Vi hade bestämt att vi skulle använda expanderbult att fästa sängramen med i väggen så vi borrade hål för dem, sedan svetsade vi på ett rör med en diameter på ca 2,5cm längs den del på ramen som skulle vara utåt för att inte få en så vass kant att kliva upp över!

Vi gjorde en rörkonstruktion på utsidan som går upp och fästs i taket, där har vi kemat fast bultar som ska klara av vikten I de rören som går upp i taket drog vi även kablar till spottarna som sitter i sängen. Slutligen fick vi gjort en stege som är avtagbar och flyttbar, och där fick vi testa oss fram till en bra vinkel, se bilder. Det är som en krok man hänger på sängen och en säkerhetsbygel under så den inte kan välta!

Måste säga att jag är mycket nöjd och stolt över det vi åstadkommit i denna lilla lägenheten det var värt de många timmar vi la på den! Var bara 17 år när vi genomförde detta fick mycket hjälp av min far men det är en erfarenhet jag kan ha med mej. Gillar att hitta på smarta lösningar och kan gå upp i det helt! Är 23 år idag studerande med sambo och barn, drömmen är att få bygga en egen villa, och det tänker jag göra så fort ekonomin tillåter! Hoppas att bidraget var intressant! God Jul och Gott Nytt År!

Klicka på bild för bildspel: [nggallery id=28 template=caption]

Text och bild: Sandra Gabrielsson

Kommentera gärna hennes projekt i kommentarsfältet här nedanför!

Bygga 50 kvadratmeter tralldäck

Bygga 50 kvadratmeter tralldäck

Trots vissa svårigheter lyckades Christina med man till slut bygga 50 kvadratmeter tralldäck, berättar hon i sitt tävlingsbidrag till ”Mitt Hemmaprojekt”:

Drog över budget – med 100 000 kr

Drömhuset.

Vi har byggt vårt drömhus, och dagen innan vi skulle flytta in så kom de besked vi hade väntat på i 7 år. Vi skulle bli föräldrar. Detta kunde inte kommit mer lämpligt då vi båda två var väldigt engagerade i bygget, själv stod jag på ställningen vårt hus och satte sten på en vägg som gick upp i nock (takhöjd på 6 m), målade, kaklade och städade- dag som natt.

Allt som hade med snickeri lämnade vi åt snickarna, för de var vi inte så säkra på. Så när vi äntligen flyttade in så började ett helt nytt liv, men de blev inte som vi hade tänkt oss. Elektrikerna ville ha möte med oss, och de visade sig att de hade dragit över budgeten -med 100.000 kr!

Hur lyckas man göra det? Och var skulle vi få pengar ifrån? Lånen var redan satta och var maxade. Efter ett par sömnlösa nätter, många tankar och diskussioner så slog vi till och satte ut en annons på blocket: Nybyggt hus uthyres! Vi hoppades på napp , kanske från några tyskar som ville hyra huset några veckor så vi kunden få in lite extra, samtidigt som vi båda två gick in och jobbade extrapass dag som natt.

Då kom samtalet från en av kommunens största arbetsplatser, de ville hyra huset, och inte i 8 veckor som vi hade satt ut i annonsen utan i 13 veckor! Lyckan var total. Vi skulle lösa detta.

Tralldäcket blev klart till slut

Tralldäcket tar form.

Så gravid i 5:e månaden packade vi ner våra personliga tillbehör och flyttade ut ur vårat nya hus, till mina föräldrar- ett litet rum i källaren tillsammans med 2 stora hundar och en galen liten katt. Det var en rejäl omställning, helt plötsligt skulle vi bo 5 vuxna i samma hus. Med mycket respekt för varandra, städschema och gemensam matlagning så löste vi även detta.

Sommaren gick både fort och långsamt, men vi tog oss igenom den och helt plötsligt var det bara en vecka kvar tills vi skulle flytta hem igen. Oj vad hände med tiden? Vi hade ju planerat att bygga tralldäck under sommaren, men jag hade ju helt plötsligt blivit lite ”större” än planerat, knappt en månad kvar tills bebisen var beräknad.

Men inget stoppar oss, så jag tog pappas stora lastbil och körde till byggmax, fick hjälp att lasta in trallvirke, reglar, vinklar och en massa skruv. Tillsammans med en god vän som ritade och förklarade hur vi gröngölingar skulle göra, så började vi sätta ut reglarna. Vi valde att lägga sjöstenplattor som plintar, för det hade jag hittat på en ”bortskänkes-mot-upp-plocknig-annons”.

Tur att sommaren har långa kvällar, för det blev sena kvällar och mycket sangria (dock inte till mig- desto mer till mannen). Tack vare hjälp av bröder och vänner så fick vi skruvat fast trallen. Jag kände att alla var snabbare än mig och att jag inte orkade så mkt som jag brukade, vilket gjorde mig lite arg och ledsen, men skam den som ger sig, jag skruvade på.

När solen hade gått ner de tredje kvällen så var 50 kvadratmeter trall klart! Summa summarum – bygg inte trall när du är höggravid, det är svårt att nå ner till skruvarna och fogarna gillar inte att sitta på knä för många timmar på samma dag.

Vi har nu börjat planera staket runt trallen- som får bli nästa sommarprojekt- så vi kan hålla koll på våran lilla underbara tjej- som för övrigt var 2 veckor senare, så vi hade inte behövt stressa med jobbet.

Text och bild: Christina Almén

Skriv gärna något om Christinas bidrag i kommentarsrutan här nedanför.

Bygga bastu

Bygga bastu

Att bygga en knuttimrad bastu är ett omfattande men också roligt projekt, särskilt om man är många som hjälps åt, berättar Anneli i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt. 

Annelis bidrag (se bildspel längre ner):

Drömmen om att bygga en bastu

Bygga bastu från grund till tak.

Ett av våra hemmaprojekt började med att min sambo, Gunnar, väldigt ofta uttryckte ”åååååhhhh vad jag önskar att vi hade haft en baaastuuuu”! När Gunnar i mars 2011 fyllde 50 tipsade jag hans vänner om hans ”heta” längtan – och dessa fantastiska människor skapade ”Gunnars bastufond”, där alla hans vänner kunde vara med och bidra som present. Det samlades in cirka 23000 kronor i Bastufonden.

När så bastu skulle väljas hade vännerna många tips och idéer, rund bastu, kantig bastu med mera, med mera. Men Gunnar, han ville ha en riktig bastu han. Varför inte en knuttimrad? Åttakantig, kanske? Och så fick det bli!

Vännerna ojade sig – hur skulle det gå till?! Ville Gunnar basta eller ville han bygga?! Men sagt och gjort, virke beställdes från närmaste brädgård, kamin med tillbehör inköptes från Estland. En modell av bastun tillverkades i papp och en större modell av grunden snickrades ihop av brädor.

Det vreds och vändes och måttades. Knuttimra – hur gör man egentligen? Inspiration och idéer hämtades från den knuttimrade busskuren, från grannens lada samt andra timrade byggnader – och så kunde bygget börja.

För att kunna gjuta plintar hyrdes en grävmaskin. En ny erfarenhet i vår familj, men vi lärde oss ganska fort hur den fungerade. Roligt var det och hålet blev stort. När plintarna var gjutna och hålet igenfyllt kom vännerna för att hjälpa till med reglar till grunden. Resten av jobbet har Gunnar i princip gjort på egen hand.

Mycket bankande och sågande

Knutarna gjordes i början enligt ’trial and error’-principen, men när Gunnar hade kommit underfund med hur man bäst lyckades med dem gick det riktigt bra. Helt enkelt var det inte att få dem att stämma och bli någorlunda raka, i synnerhet då vissa stockar var skeva från början. Det medförde en hel del bankande, sågande, slipande och kilande, men resultatet blev till belåtenhet!

Hål för fönster och dörr måste också måttas in. Fönstren kommer att hämtas från Gunnars föräldrahem; gamla fina fönster med nio rutor. Provisorisk dörr har inhandlats från det som blev över vid ett bygge.

Att räkna ut hur taket skulle konstrueras var inte lätt. Hur får man det tillräckligt stabilt, och hur stadgar man det under byggfasen? Gunnar valde att fixera en stolpe mitt i huset för att bygga takstolar mot. Taket är ett brädtak täckt med tjärpapp. När taket var färdigt kapades stolpen strax under nocken.

Golvplankor på, slipas och linoljas. Nu är faktiskt huset färdigt! Visst syns det att det är hemmabyggt, men vi är riktigt nöjda – det blev fantastiskt fint, passar bra in i miljön på vår tomt – och det var ingen lätt uppgift att ge sig på!

Nu ska huset inredas med bastu och relaxrum. Det blir vinterns projekt. Men det har i mellantiden också hunnit tjänstgöra som ’flipperhus’ under en stor fest vi hade hemma en helg i september – ett mycket användbart hus som var helt perfekt för ändamålet! Det finns ytterligare dokumentation på www.bastufonden.n.nu!

Klicka på en bild för att öppna bildspel: [nggallery id=27 template=caption]

Text och bilder: Anneli Eriksson

Tyck till om bastun kommentarsrutan här nedanför, och glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Annelis bidrag att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Gammal affärslokal blev vårt nya hem

Gammal affärslokal blev vårt nya hem

Ann berättar om hur en affärslokal med många år på nacken renoverades till en beboelig lya med unik känsla i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Ann ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Anns tävlingsbidrag (se bildspel längre ner):

Affär från 50-talet helt utan standardmått

Affärslokalen som blev ett hem.

Andrahandskontraktet skulle löpa ut och vi behövde någonstans att bo. Efter otaliga lägenhetsvisningar köpte vi en gammal affär från 50-talet som ingen annan ville ha och började vår renoveringsresa mot en bebolig lya. Problemlösning och påhittighet har varit ledord för att kunna fullfölja drömmen där ord som ”standardmått” ej existerat.

Ett år senare och många kläder förstörda av spackel och målarfärg, är jag överlycklig att kunna säga; vi har lyckats skapa vårt drömboende. Vi fick hjälp med att slå ut en vägg, höja upp köksgolvet och flytta el/rör, sen gjorde vi resten.

Vi la in ett tåligt vitt truckgolv, här skulle man kunna tappa saker i golvet utan att det blir märken. För att utnyttja takhöjden designade vi ett litet loft till köket och istället för att beställa trappräcke dit, köpte vi tåliga stålrör som vi lackerade. Både snyggare och prisvärt!

Kofot, skjutdörrar och porslinsuggla

Jag kunde inte hålla kofoten borta ifrån en, enligt mig, ful dörrkarm och efter några försök att lossa karmen upptäcktes tegel bakom en dörröppning, detta knackades fram och vips blev det en rolig detalj. För att skapa två rum av ett större, reste en innervägg.

För att släppa in mer ljus till rummen köpte vi gamla fönster och monterade längst upp på väggen, en kul lösning som vi blev mycket nöjda över. Efter många funderingar på vilken tapet man skulle ha på en större vägg i köket kom vi på en annan idé. Vi köpte vita canvastavlor som vi målade med väggfärger vi tyckte om, hängde upp och piffade med att sätta en lite tokig porslins uggla i mitten.

I denna gamla affär fanns ingen speciell förvaring så vi byggde en platsbyggd garderob med skjutdörrar. Men med 3.40 i takhöjd kan man inte ta vilka dörrar som helst då det lätt dörrarna ser korta ut. Med lite tur hittade vi över 3 meter höga skjutdörrar på andrahandsmarknaden på nätet, byggde in dom och plötsligt kunde man gömma halva bohaget där! Toppen!

Så nu har den gamla butiken fått lite välbehövlig kärlek och omtanke och kan leva vidare fast i en annan skepnad helt enkelt.

Klicka på bild för att se bildspel: [nggallery id=26 template=caption]

Text och bilder: Ann Lindqvist

Tyck till om Anns projekt i kommentarsrutan här nedanför, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Anns bidrag att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Mödosam tillbyggnad och renovering – vi är väldigt stolta

Mödosam tillbyggnad och renovering – vi är väldigt stolta

Maria beskriver både det roliga och det jobbiga i att genomföra omfattande ombyggnad av sitt hus, med allt från rivning av garage till besök på akuten i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Maria ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Marias tävlingsbidrag (se bildpsel längre ner):

Tillbygge började med att riva garaget

Garage under rivning.

Våren 2009 gjorde vi äntligen verklighet av de tankar och drömmar vi haft i över 10 år. Vi kände att det var nu eller aldrig. Min man Patrik ritade upp ett förslag på tillbygget, vilket så småningom skulle bli vårt drömhus. Efter mycket skissande och lite tips från svärfar så hade vi äntligen en färdig ritning i vår hand som såg helt perfekt ut. Detta skulle bli så bra!

Tyvärr så var vi tvungna att riva vårt gamla garage på grund av att det låg fel i förhållande till huset. Sommaren 2009 ägnade jag alla mina tre semesterveckor till att riva det gamla garaget och köra allt till tippen. Vilka muskler man hade den sommaren… Tänk att det kan bli så mycket trä och isolering av ett enda garage! Man började fundera på vad man gett sig in på.

Efter rivningen så var det dags att gräva för grunden, sätta ut element, lägga i tv. singel, frigolit, armering och så vidare. Golvvärmen lades ner innan vi slutligen gjöt plattan. Nu kändes det som om att vi hade kommit en bra bit på vägen. Så fel man hade!

Valde att göra så mycket som möjligt själva

Härlig öppen yta.

Byggarna kom och satte stommen på plats, därefter hade vi bestämt oss för att göra så mycket vi kunde själva, vilket resulterade i jobb till minst 22.00 varje kväll och sen upp kl. 05.00 morgonen därpå i ca ett år. Vi hade båda heltidsjobb. Utöver det drev vi en förening, var innebandytränare, hade ett städjobb och spelade innebandy båda två så tiden räckte inte alltid till. Sen har vi tre barn också som krävde sitt.

Utbyggnaden skulle bestå av sovloft, walk-in-garderob, träningsrum, kontor och ett stort vardagsrum. Garaget skulle ha förråd, plats för bilen och ett litet svalare förråd där vi kunde ha lite saft, läsk etc. Utanför garaget skulle det byggas carport.

Vi började att lägga golvet ovanför carporten där det skulle vara träningsrum När vi hade lagt vindpapp och isolering och börjat lägga golvspånen, råkade vår, då 8-åriga son, kliva utanför golvspånen och föll rakt ner i betongen! Det var hemskt att se honom falla utan att man kunde göra något. Allt gick så fruktansvärt snabbt! Tur i oturen så gick det bra, ryggen ömmade men i övrigt inte en skråma. Det blev förstås inte mer jobb den kvällen.

Man kan säga att vi jobbade mot klockan, det började bli kallt ute och innan vi kunde sätta in den nya garageporten och få tätt in i huset, var vi tvungna att göra färdigt jobbet som krävde lift. Hålet där porten skulle sitta var enda stället där vi fick in liften. Svärföräldrarna hjälpte oss och vi jobbade själva på för fullt.

Spikpistol ledde till besök på akuten

Arbete pågår.

När garageporten var på plats, och vi skulle bygga klart sovloftet så skulle jag hålla reglarna på plats medan Patrik sköt ihop dom med spikpistolen. Men med min vanliga tur så hoppade spikpistolen till och satte en räfflad 4-tums spik rakt igenom tummen! Ni kan tro att jag skrek! Patrik tog tag i tummen och drog ut spiken direkt, vilket jag är väldigt glad för. … akuten nästa…blev inte mer jobb den dagen heller.

Men det var ju bara en tumme, jag hade ju nio fingrar till, så vi jobbade vidare dagen därpå. När väggar och golv var färdiga i sovloftet, skulle vi börja bygga skorsten. Under uppbyggnaden av denna så bestämde vi oss för att vi inte ville ha skorstenen helt slät när det var dags att putsa den. Vi kom därför på idén att man kunde sätta in lite halva naturstenar här och där och putsa in dom i skorstenen.

Sagt och gjort, vi limmade stenar och putsade skorsten… och vilket resultat! Den är som en tavla i sig, den finaste skorsten jag någonsin sett! Jag kan fortfarande sitta länge och titta på den och bara njuta. En verkligt skön känsla av att ha gjort något själv och att man är nöjd! Vårt nya hus växte fram sakta men säkert.

”Borde hyrt in mer hjälp under resans gång”

Vi höll på i cirka ett år med stenhårt arbete, då det som inte fick hända hände. Jag fick borelia, som satte sig på nerverna som styr benen och jag blev väldigt sjuk. Mycket sjukhusbesök och ovisshet följde. Ett tag kunde jag inte ens gå, och jag kunde inte göra något annat än att ligga och se på allt som skulle göras men som inte blev gjort.

Det var en jobbig tid, och bygget stod still under min sjukdomstid. Det var inte mycket arbete kvar, men jag hatade att se det och inte kunna göra något. Jag har ännu inte blivit helt återställd men vi har börjat att beta av det sista i huset vilket är hur roligt som helst. Vi ser ett slut på allt jobb och går en ljusare framtid till mötes där vi äntligen kan börja njuta av vårt fina hus plus att våra underbara barn får tillbaka sin mamma och pappa.

Vi har fått vårt drömförråd där vi lagt klinker och har ljusa fina väggar, med högtalare i taket så vi kan lyssna på musik när vi står och jobbar. Vi har lagt ny marksten utanför entrén, vilket kostade mig en bruten tumme, eftersom betongplattan bara var tvungen att rasa från pallen och landa rakt på min tumme! Men det var ju bara en tumme, det kunde varit värre. Och fint blev det vid entrén kan ni tro, så det var värt smärtan!

Vi har jobbat hårt en lång, lång tid, mycket svett och tårar. Nu i efterhand önskar man att man hyrt in mer hjälp under resans gång, så man kunde få mer tid med familjen. Den tiden som gått förlorad kommer ju inte igen, och vi lever inte för evigt.

Men trots allt så är vi väldigt stolta över vad vi åstadkommit. Vi har kämpat tillsammans alla fem för att nå vårt mål och nu är vi snart där.

Klicka på bild för att få upp bildspel: [nggallery id=25 template=caption]

Text och bilder: Maria Lindahl

Skriv gärna något om Marias projekt i kommentarsrutan här nedanför, och glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa henne att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Så renoverade och inredde jag min lägenhet

Så renoverade och inredde jag min lägenhet

Helena beskriver ingående hur hon gjorde för att renovera och inreda sin lägenhet för att göra den både mer hemtrevlig och mysigare. Läs hennes bidrag, och se bilderna, i tävlingen Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr Vill du bidra till att Helena ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Helenas tävlingsbidrag:

Uppfräschning av alla rum

I mitt projekt har jag fräschat upp min lägenhet lite .Hur jag kom på idén att göra om hemma var för att jag vill kunna komma hem igenom dörren efter en lång dag till en hemtrevlig och mysig lägenhet där man kan koppla av. Lägenheten består av sovrum, hall, badrum och kombinerat kök och vardagsrum.

Lägenheten är rätt så liten då den endast är 32 kvadatmeter. I mitt sovrum bättrade jag lite väggar och tapetserade en fondvägg och i hallen så målade jag om väggarna. Jag tyckte att det kändes lite magert med att bara göra det så jag tog även tillfället i akt och inredde lite i de andra rummen.

Mitt sovrum idag har tre ljusgråa väggar och en lila fondvägg, väggarna har lite skador så som kattrevor och borrhåll som jag ska spackla igen och bättra med den ljusgråa färgen, en sjuglans som jag har kvar lite av sedan jag målade om sist. Till det behöver jag spacklar, slippapper, slask, elementrulle och självklart spackel och färg.

Till den lila fondväggen har jag köpt en svart mönstertapet, mönsterpassningen är cirka 79 cm. För att sätta upp tapeten behöver jag tapetavrivare, lim, rulle med bygel, slask, tapetväska med tumstock, sax, tapetkniv, tapetverktyg och eftersom att jag inte har någon bock tillgänglig så ska jag använda en köksstol.

Tapetsera utan tapetbord

Jag har heller inget tapetbord eller något som jag skulle kunna använda som det, så jag ska tejpa fast plast på golvet som jag kan lägga tapeten på när jag ska limma den. Tapeten river jag av med en tapetavrivare. Det som skulle kunna gå fel med tapetseringen är att skärningarna blir fula, mönsterpassningen inte blir bra och att tapeten glider isär när den torkar eftersom att det är kant i kant.

Min säng har ingen sänggavel så min plan är att måla en på väggen så det blir som en illusion av att jag har en. Till dekorationsmålningen, alltså min sänggavel, behöver jag en liten pensel (ögonbryn), tejp och färg.

Färgen har jag hemma det är en svart 40-glans. Jag hoppas att tapeten och dekorationsmålningen ska föra in lite liv i mitt nu kalla och döda sovrum. I min lilla hall ska jag bara måla tapeten, det är inte tapetserat på alla väggar. Den väggen som inte är tapetserad är slätmålad med en vit 40-glans snickerifärg, det ska jag inte göra något åt eftersom att jag tycker att det är fint som det är.

Till hallen har jag köpt en 3-liters antikvit 7-glans. Jag behöver även riva ner lite tapet och spackla eftersom att mina katter har rivit upp tapeten. Jag kommer att behöva slask, skaft, färg och rulle med bygel. I mitt badrum ska jag sätta upp kakeldekor både vita och med badankor över mina blåa kakelplattor som går ett sträck igenom hela badrummet.

Sen ska jag hitta massa olika roliga saker med badankor på så som: tandborsthållare, tvål pump och duschdraperi som jag ska inreda med. I mitt projekt ingår bättring och tapetsering i mitt sovrum, målning av väggar i hallen och lite inredning i vardagsrummet och badrummet.

Sovrummet

Jag har bättrat de ljusgråa väggarna i sovrummet och tapetserat en fondvägg. Det var ju även planerat att jag skulle måla en sänggavel på väggen ovanför min säng men eftersom att jag inte hade fått min säng och fortfarande inte har det så blev det inte att jag kunde göra det.

Verktygen och materialen som jag använde till sovrummet är:

 • Stol (Istället för bock)
 • Vardagsrumsbord (Istället för tapetbord)
 • Tapetavrivare (För att riva av tapeten till våder)
 • Tapetväska (Tapetkniv och sax för att skära/klippa av våden när den är på väggen.)
 • Tummstock för att mäta väggen så att våden blir i rätt längd.
 • Tapetverktyg för att släta ut bubblor. En annan vanlig variant är att man använder tapetborste.
 • Lod för att få tapeten rak.
 • Spacklar. Spacklarna använde jag för att jämna ut de skador jag hade på väggarna.
 • Rollar och penslar.
 • 18 cm rulle med bygel för att limma tapeten.
 • Pensel med 75mm bred borst för att limma tapeten på kanterna där inte rollern täckte med lim.
 • Elementrulle ( en elementrulle är en mindre roller till mindre utrymmen.) För att bättra de spacklade partierna.
 • Tapet. Jag köpte en papperstapet med stora mönster med en mönsterpassning på 79 cm.
 • Färg. Coloramas 5-glans väggfärg.
 • Lim. Limpulver ifrån skolan som man blandar ut med vatten.
 • Övrig utrustning: reklam till täckning av golvet, tejp, svamp, hink.

Jag började med att flytta bort alla saker och möbler ifrån den väggen som jag skulle tapetsera sedan mäta upp väggen och så mätte jag upp den längden på golvet i köket för att lägga ut tapeten på istället för ett tapetbord. Sedan skar jag första våden sen när jag skulle skära upp de andra så lade jag de på de våderna som jag hade skurit upp var noggrann med att monstret passade.
Efter att jag skurit upp alla de våder som jag behövde så lade jag dem på vardagsrummet för att limma dem och vika ihop dem så det sväller. Jag gjorde i ordning tre våder åt gången eftersom att jag ville ha lite mer tid på mig att sätta upp tapeten utan att de andra våderna skulle ligga för länge.

Låter man en limmad tapetvåd ligga för länge så blir den väldigt svårt att sätta upp efter som att den då har sugit upp mycket av limmet. Efter att tapetvåderna hade fått svälla ca: 6-7 minuter så bar jag in dem i sovrummet, tog en våd och började tapetsera. Jag gick upp på min stol som jag hade istället för en bock och vecklade upp våden och satte den emot väggen.

Innan jag skar våden så lodade jag den så att den skulle hänga rakt. Hade jag satt inte lodat finns det en chans att tapeten skulle hamna snett och mönstret skulle falla, det hade inte varit snyggt. Jag skar tapeten med en liten snobbkant* i takvinkeln och tvättade av våden med en svamp och vatten sedan hängde jag de andra likadant och började om min lilla procedur tills fondväggen nästan vart klar.

Den sista våden var för bred så jag höll ett stål i vinkeln och skar av den. På de andra ljusgråa väggarna så spacklade jag de små partier som var skadade, lät det torka och spacklade igen. När det hade torkat för andra gången så slipade jag av de och använde en elementrulle för att rulla på färgen. Dagen efter så målade jag på dem igen. Jag skulle egentligen ha gjort en dekorativ målning i form av en sänggavel ovanför min säng men eftersom att jag tyvärr inte hann få min nya säng så kunde jag inte göra det.

* Snobbkant = Man stryker ner takfärgen ett stycke på väggen och sätter sedan tapeten en cigaretts bredd ner till väggen. Om man målar är det samma sak fast då självklart med färg!

Hallen

I hallen så spacklade jag skadade ytor och målade väggarna antikvita.

Verktygen och materialen som jag använde till hallen är:

 • Stol (Istället för bock)
 • Spacklar (Spacklarna använde jag för att jämna ut de skador jag hade på väggarna.)
 • Rollar och penslar.
 • Slask 50 mm
 • Elementrulle med bygel
 • Roller med bygel
 • Färg.
 • Beckers Väggfärg antikvit 7-glans
 • Övrig utrustning: reklam till täckning av golvet, tejp

I hallen började jag med att städa lite och plocka undan de möbler jag kunde flytta på. Jag har en garderob i hallen som jag inte kunde flytta på eftersom att det skrapade i mitt sneda tak när jag försökte dra ut den, så den fick stå kvar och bli omålad bakom.

Jag försökte även ta ner hatthyllan utan resultat eftersom att de som satt upp den har skruvat sönder skruvarna. Efter att jag städat, täckt in golvet och hatthyllan så började jag att spara upp väggarna och sen rullade jag dem. Dagen efter så Sparade jag upp väggarna och målade de igen.

Varför jag just valde en vit 7-glans var av två anledningar. Den första är att jag ville ha en vit för att få hallen att kännas ljusare eftersom att jag inte får plats med någon taklampa för att det är en väldigt låg takhöjd. För det andra så valde jag en 7-glans för att den är lite slittåligare och det behövs eftersom att jag har en katt som gärna konstigt nog hoppar på väggarna.

Jag köpte en litem rosa tavla och satte upp på ena väggen som ett litet försök att få in lite färg, sen ställde jag upp pinnar med lampor i och lite andra saker så det skulle kännas hemtrevligt.

Badrummet

Jag fick för mig att badrum är det tråkigaste rummet som finns om man verkligen inte försöker att göra något av det. Så just därför så kom jag på idén att inreda mitt badrum med temat badankor så jag gav mig iväg till lagerhus och köpte kakeldekor med badankor på och även helvita.

När jag kom hem så satte jag igång och tvättade av kaklet på väggarna i badrummet sedan satte jag igång och klistrade på kakeldekoren. Jag bestämde mig för att inte gå efter något speciellt mönster när jag satte upp ankorna utan jag bara satte de där jag tycke att de passade.

Jag använde en gummispackel för att pressa ut bubblorna. När jag hade sätt upp kakeldekoren så tyckte jag att det inte räckte med ankor så jag köpte ett duschdraperi med massor av ankor, en badanka i plast som gör bubblor, tvålkopp i form av en anka, en anka som man ställer tandborstar i, en anka som en tvålpump och matchande handdukar. Så nu tycker jag att mitt badrum har blivit lite personligare och mysigare.

Vardagsrummet

När jag hade min mamma på besök så åkte vi och köpte ny tvbänk och ett nytt vardagsrumsbord eftersom att jag var trött på mina som jag hade och ville få det lite mysigare. När vi hade satt ihop möblerna så såg allt lite mörkt och tråkigt ut eftersom att jag har en mörkbrun fondvägg, mörkgrå soffa, mörkbrun tvbänk och svart/brunt vardagsrumsbord så då köpte jag limegröna saker och fixade till det med.

Jag köpte en filt, duk, en gosedjurs krokodil som är längre än mig, ljus och ljusstakar. Men nu när det börjar närma sig jul så är allt det utbytt emot röda saker. Ett rätt så roligt, effektivt och billigt sätt att få ett rum att se väldigt annorlunda ut.

Jag tycker att mitt arbete gick överlag jätte bra. Jag har dok stött på en del problem som jag fick försöka lösa under vägens gång, vissa små och andra lite större. I sovrummet så stötte jag inte på något direkt problem eftersom att jag hade funderat ut hur jag skulle göra allt och att det fanns bra med plats för att göra det jag gjorde.

Bättringen av väggarna var de inge problem med alls och det vart bra. Tapetseringen gick jätte bra tills jag såg att tapeten som skulle vara kant i kant hade svällt värdigt mycket, så när våderna började torka så gled de isär lite. Det var inte speciellt kul men som tur var så var väggarna mörklila bakom den svarta tapeten som jag satte så det syns knappt.

Men att tapetsera hemma kommer jag nog inte göra så länge jag bor i min lilla 32 kvadratare men jag kommer absolut göra det när jag flyttar till en större lägenhet. I hallen var det största problemet att jag inte fick bort garderoben, när jag försökte så skrapade den i taket. Garderoben hade ben som man kunde skruva på för att göra den lägre men det lyckades jag inte med. Så den fick stå kvar så målade in bakom så långt jag kunde.

Text och bilder: Helena Fransson

Tyck till om Helenas renovering och inredning i kommentarsrutan, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Helenas bidrag att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Att bygga om våningssäng till två loftsängar

Att bygga om våningssäng till två loftsängar

Filip berättar om hur han utgick från en våningssäng och gjorde om den till två loftsängar åt två barn utan att det kostade mer än 500 kr, i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Filip ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Filips tävlingsbidrag (se bildpsel längre ner):

Förlängde sängarnas ben

Våningssängen som blev två loftsängar.

En kompis hade en våningssäng till barnen. De blev dock lite större och ville ha egna sängar. De hade också ett litet rum. Jag kom då på Idén att göra två loft sängar av våningssängen. Efter lite tänkande och skissande och en tur till bygghandlen blev våningssängen två loft sängar.

Jag förlängde benen till sängarna med fyra reglar. Höjden från golvet till sängen blev cirka 150 centimeter. Satte sedan två reglar på kortsidorna och två på bakre långsidan.

Enkelt och relativt billigt

Stegarna gjorde jag av en planka på ena sidan som jag borrade hål i till rundstavarna. Rundstavarna fäste jag i det ena benet.

Satte sedan spånskiva under sängen som skrivbord som jag satte fast i reglarna. Satte också upp lite hyllplan under sängen som de kunde ha sina saker på. Jag målade sedan sängarna två gånger.

De hade nu varsin säng och ett litet krypin under där de kunde vara för sig själva. Tid: cirka två dagar. Kostnad: runt 500 kr.

Klicka på en bild för att få upp bildspel: [nggallery id=24 template=caption]

Mer om hur man kan transformera möbler kan du läsa i Byggmentors guide till att hacka IKEA-möbler.

Text och bilder: Filip Schönbeck

Vad tycker du om Filips sängskapelser? Tyck till i kommentarsrutan här nedanför, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Filip att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.