
7 tips för stensättning, pris, regler och gör-det-själv
Dags för stensättning, stenläggning eller annat stenarbete på tomten? Här får du informationen du behöver, fakta om priset per kvadratmeter och den totala kostnaden för att sätta sten, samt vilka regler och riktlinjer du behöver känna till. Vi går igenom både tips för gör-det-själv-stenläggning och för den som anlitar hantverkare för jobbet. Får du inte svaren du söker kan du bolla frågor och idéer med andra privatpersoner eller yrkesverksamma entreprenörer på Byggmentors forum för marksten och plattläggning.
Var är stensättning lämpligt?
Grundförutsättningen för att få till en stensättning eller stenläggning (egentligen två ord för samma typ av arbete) är naturligtvis att du har en lämplig markyta att lägga stenen på. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna men generellt är plana ytor enklare, och därmed billigare, att sätta sten på. Men även en överväxt skogsdunge i en backe går att stensätta, det krävs bara mer arbete. Vanligtvis brukar stensättning utföras för att få en uteplats, en uppfart, en gång i trädgården eller i anslutning till huset.
Vi återkommer längre ner till mer specifika saker att tänka på när det gäller mark och omgivning, särskilt för dig som gör arbetet själv.
Gör-det-själv eller anlita markentreprenör?
Nästa fråga att ställa sig är huruvida du ska göra jobbet själv eller ta in offerter från markfirmor och stensättare. Egentligen är för- och nackdelarna rätt solklara; att göra själv är tidskrävande och kan vara komplicerat men kostar i gengäld mycket mindre. Att anlita någon är smidigt men kan kosta en vacker slant.
Är man noggrann, någorlunda händig och tycker om att arbeta själv är det fullt möjligt att lägga sin sten på egen hand, men det är viktigt att inte slarva med detaljerna eftersom felaktig stensättning kan leda till problem på längre sikt om saker som vattenavrinning eller bärlager fallerar. Särskilt viktigt att hålla sig till regler och instruktioner för stenläggning är det om fordon ska köra på stenen, påfrestningarna gör då att det ställs högre krav på stenens stabilitet.
Vi tar mer övergripande upp viktiga aspekter att tänka på i valet göra själv versus ta in hantverkare i denna artikel.
Pris per kvadratmeter för marksten
Oavsett vem som utför arbetet, du själv som glad amatör eller en seriös markentreprenör, så är kostnaden för materialet något du måste betala. Som med alla typer av byggmaterial är priserna mycket skiftande beroende på standarden. Ungefär 100 till 250 kronor per kvadratmeter är det som de allra flesta som utför en stensättning kommer få betala. Några saker som påverkar vad du får betala är:
- Kvalitet på stenen. Sten med struktur, ovanliga material och former kostar mer än ordinär grå och fyrkantig sten.
- Vem som gör inköpet. Går du via en markentreprenör så kan de ofta få storkundsrabatt och därmed köpa in både stenen och andra material billigare än vad du som privatperson kan göra.
- Rea och rabatter. Om du är ute i god tid och har lite is i magen kan du vänta tills en återförsäljare får in ett större parti marksten, då brukar ofta priset sjunka och möjlighet till någon slags rabatt öka.
- Förhandling. Köper du via en stenåterförsäljare och det handlar om en större volym kan det vara möjligt att pruta. Detsamma om du vill anlita en plattsättare för jobbet, genom att bolla olika offerter från olika firmor mot varandra kan du pruta ned priset. Som beställare ska du se till att företagen verkligen visar i ord, handling och prissättning att de vill ha dig som kund.
Få ned priset
Den prismedvetne som verkligen jagar lägsta pris kan hitta marksten för en femtiolapp/m2, och den som känner att priset är egalt och endast det bästa är gott nog kan utan problem hitta olika typer av sten för 500 kr/m2 att välja mellan. Detsamma gäller de övriga materialen som krävs, såsom fogsand och grus för bärlagret. Kort och gott; det finns möjlighet att utföra stensättning för alla plånböcker.
Stensättning: Gör det själv
Så här går en stensättning till för den händige som vill utföra arbetet själv, guiden är generell och kan behöva anpassas beroende på just dina förutsättningar (generellt gäller de högre måtten om stenen ska tåla fordon och lägre mått om det är sten endast avsedd för människor):
- Gräv ur den yta där stenen ska sättas. Ungefär 20 till 25 centimeter djupt är lagom om stenen endast är avsedd för fötter och inte fordon (som tumregel kan du anta att du bör gräva lika djupt som din marksten eller annan stenkonstruktion ska vara hög). Gräv alltid en lite större yta än vad markstenen ska täcka, fem till tio centimeter runt hela den tänkta stenytan räcker oftast.
- Marken ska vara hård. Sand och lös jord funkar inte, därför läggs ett bärlager med grus (10-20 cm beroende på markstenens tjocklek), och ovanpå det ett lager med sättsand (3-5 centimeter). Är marken väldigt mjuk och lös kan det behövas ytterligare ett lager med grovgrus längst ned, och då ökar också behovet av djupare grävning. Dessa lager packas sedan hårt med exempelvis vibratorplatta. Helst ska bärlagret och sanden läggas ovanpå en fiberduk, så att det inte ligger direkt mot jorden. En duk motverkar också angrepp av ogräs.
- Nu är det dags att tänka på vattenavrinning. Den yta som ska stensättas ska helt enkelt luta lite, antingen åt bara ena hållet, eller genom att det har sin högsta punkt längs med mitten och sedan lutar svagt nedåt åt båda sidorna. En stensatt yta ska luta runt två centimeter per meter, då kommer vattnet kunna rinna av utan problem. Om vattnet inte kan rinna bort kommer det påverka din stensättnings långsiktiga hållbarhet och risken finns att du förr eller senare får riva bort allt och göra om jobbet. Så se till att få avrinningen fungerande från början.
- Rent praktiskt går det bra att få till fallet för avrinning med ett vattenpass, eller annan metod för att säkerställa lutning. Kom ihåg att om din marksten ligger nära ditt hus eller annan byggnad så ska vattnet rinna bort från byggnaden. Det är också bra att i sättsandslagret använda sig av läkter i sättsanden som du sedan jämnar med en så kallad ”rätbräda”, alltså en rak bräda som du håller ett vattenpass på för att kunna få till en rak och jämn yta.
- Spänn upp snören längs gränsen för din stensättning, då säkerställer du att linjerna blir raka. Dessa utgår du även från när du börjar lägga själva markstenen. Hur markstenen sätts beror lite på vilket mönster du lägger den i (förband, och typen av marksten, hör med återförsäljaren vad som gäller för just ditt material.
- Håll en fog mellan stenarna på några millimeter för att kunna få ned sättsand/fogsand mellan dem. Det krävs för att skapa stabilitet i stensättningen. Jämna gärna ned sten och sättsand med en vibratorplatta om möjlighet finns. Lägg också gärna sten längs kanterna för att skapa en tydlig kantlinje, med exempelvis markstenar vinklade åt andra håll än övriga delar av stensättningen Det ger både ett snyggare intryck och gör hela konstruktionen mer stabil
Detta var alltså en snabb överblick över hur en markstensläggning går till, hör alltid med en seriös hantverkare om du är minsta osäker på att få till det hela på ett bra sätt.
Att anlita en stensättare
En stensättare kostar ungefär 400-700 kr/timmen att anlita (inklusive moms) och ofta får du ett paketpris för både material och arbete av en plattläggare eller stensättare. Priset totalt för att lägga marksten brukar ligga på mellan 500-1000 kr/kvadratmeter. Ju större jobb desto mer ”mängdrabatt” brukar du kunna få.

Generellt kan man dela in priset i tre delar – material (grus för bärlager, sand, själva stenen, fiberduk, verktyg), arbetet med att förbereda för markstenen (grävning/schaktning, läggning av bärlager och sättsand) samt sättningen av själva stenen. Du kan välja att lägga ut en eller alla av dessa delar på en entreprenör, ofta blir priset per del lägre ju större beställningen är. Om du köper in materialet själv bör du kunna få hjälp med arbetet för ungefär 300-600 kr/kvadratmeter.
För att vara säker på att priset du får är ”rätt” ska du alltid sikta på att jämföra olika markföretags offerter innan du gör ditt val. Ibland kan priserna skilja sig med många tusen kronor vilket gör att du båda kan spara pengar och lättare hitta den bäst lämpade stensättaren för jobbet om du kontaktar fyra-fem olika företag.
Kolla alltid upp företagets organisationsnummer hos Skatteverket för att se att de verkligen är ett riktigt bolag, och be alltid om en eller flera referenskunder som stensättaren tidigare utfört arbeten åt. Kom ihåg att storstäder oftast är dyrare än mindre orter, så prisläget är generellt högre om du ska ha en stensättare i Stockholm jämfört med en i Blekinge. Å andra sidan är också tillgången på företag ofta större i storstäder vilket ökar dina möjligheter att jämföra många olika offerter för att hitta den som gör jobbet till lägst kostnad.
När du är överens med plattläggarna skriver ni avtal på vad som ska göras och vad det får kosta. Se gärna vår genomgång av vad ett hantverkaravtal ska innehålla. Vi har även en lite mer djuplodande artikel som kan vara till hjälp när du ska köpa in hantverkartjänster.
Övriga tips vid stenläggning
Ett bra sätt att få till stenen så som du vill ha den är att leta inspiration i grannskapet, och använd dig gärna av stensättarnas tidigare referenskunder för tips och idéer.
Även billig marksten kan se riktigt vacker ut om du tänker till lite kring färgerna. Kombinera ljusa och mörka gråa nyanser för att skapa effektfulla mönster.
Att lägga marksten är inte ett giltigt ROT-arbete (läs om giltiga ROT-avdrag här).
Generellt krävs inget bygglov för marksten eller andra stenarbeten, men sker det nära din tomtgräns kan du ändå behöva det. Hör med din kommun om du vill veta säkert och läs gärna vår genomgång av regler för arbeten på tomten.
Du kan enkelt och snabbt ställa egna frågor om att sätta marksten, eller komma med tips och erfarenheter, på vårt forum för marksten. Enkelt att skriva inlägg och starta egna trådar, ingen registrering krävs.
Skriv gärna en kommentar här under om du har synpunkter på artikeln eller vill komma med tips och funderingar kring marksten och stensättning.
7 Kommentarer
Hej, jag har stensättare som jobbar betald per timme. Måste jag betala de när det regnar mitt på dagen och de kan inte utföra arbete?
MVH//Larissa
Jag har tänkt att bygga ett nytt mindre garage (friggebod) högst upp på min uppfart. Vi bor på landet och de som bodde här tidigare sade att det finns mycket sten i marken framför vårt hus vilket jag också fått bekräftat när jag har gjort diverse utgrävningar. varje spadtag stöter på en sten allt från några cm till några dm i diameter. En och annan sten är för stora och tunga för mig att flytta på. Enligt andra som bott här ute så skapades uppfarten länge sedan så marken borde ha satt sig vid detta laget. Marken där det tilltänkta garaget skall stå är lite ojäman så jag hade tänkt lägga på grus och sedan marksten ovanpå som själva byggnaden får stå på. Jag tänker i dessa banor eftersom såväl det nuvarande garaget (en friggebod), hundhuset och bostadshuset vilar alla på marksten (stenplattor). Men eftersom jag själv inte är till yrket en byggarbetare så är jag lite osäker, När jag har grävt i marken där garaget skall stå så kommer jag altså inte långt innan spaden star stopp. Ett spett kommer inte mycket längre heller. Att kolla med byggföretag är också en snårig affär, har hört talas om så många som fuskar både med bygg och ekonomi. Vad bör jag tänka på om jag vänder mig till dem? Låter det som om jag bör kunna göra så som jag har tänkt med grus och marksten sedan en figgebod? Vad skall garaget förvara? Jo, en MC, en ATV, en snöslunga, lite gräsklippare och övriga trädgårdsredskap samt bildäck till två bilar. På den bortre sidan av garaget har jag tänkt bygga ett förråd där vi kan förvara div. jul-
När det gäller plattsättning ute så ska man som kund kolla in offerter. Men rikta inte bara in er på billigaste priset. Om man bortser från vad stenen kostar utan riktar in sig på det andra arbetet hur det utförs så är det där som det skiljer sig ganska mycket. Jobbar o lägger sten i mellan åt. Har varit med om när man inte fått jobbet men man vet att det går inte att lägga sig under utan att det inte ska gå minus helt enkelt. Vad man har gjort är ju att titta till lite hur fan dom kan få till det som får jobben. Till 95% så kör dom dit sand en spade och en skottkärra samt ett riktsnöre och i bästa fall en kratta. Sen kommer snubben som ska göra detta med cykelrygg och en cigarett i käften. Vadhänder? jo han börjar handskotta hela jävla uppfarten på sådär en 50 – 60 kv och håller på så tills han är klar efter sådär 20 timmar, då har han grävt ner sig ca 20- 25 cm. Dagen efter så rullar han ut sand direkt på jorden utan någon duk som skiljer massor och stoppar att det kommer ogräs på en gång. Dag två och tre lägger han sten som ser jävligt bra ut och är snyggt lagt, allt är frid o fröjd så länge. Efter ca 2 veckor och lite regn vecka två, så hade stenarna gått isär och började gå upp o ner efter bil körning på uppfarten. Tror ni att firman som gjort skiten kommer och fixar till felen? glöm det.
Detta utförande av läggningar är vanligare än vad man tror. Men dyker det upp en minigrävare
en duk och sättgrus/ stenmjöl och lite riktbrädor och läggreglar/rör som man drar av och får jämnt
så börjar det lika något och det håller hur länge som helst med normalt slitage. Och åk för fan inte bort om det står en snubbe där med skottkärra cigg i käften o en spade o ska arbeta utan var med och fråga om det verkligen ska gå till så här, och i bästa fall så har han namn o telenr till sin chef som ni får prata med och då säger han så här att ska det vara grävare o lite andra grejer för ett gått resultat så är det bara att lägga till 400:- till per kv annars så tar jag bort min skottkärra o spade och ni får ta någon annan, skrivna kontrakt skiter nämligen dom här firmorna oxå i tyvärr.
Lite info hur det kan gå till om man inte är uppmärksam eller har kollat lite hur det ska gå till med jobbet som man har beställt. Sist men inte minst dom här grabbarna/gubbarna som utför dessa
arbeten är så jävla duktiga och gör det bästa av det som chefen kör dit åt dom, tänk då om dom har fått lite understöd med grävare och riktiga grejer att jobba med hur jävla bra det skulle bli.
Lycka till och gör rätt val när ni beställer arbeten och fråga om det dyker upp en minigrävare eller en liten traktor av något slag annars så funkar det fan inte men mark arbeten tyvärr eller har någon annan åsikt om detta så skriv gärna om hur ni tycker det ska gå till.
Mvh
Plattis
Klok kommentar och något vi på Byggmentor ofta lyfter fram – priset får inte vara enda faktorn när du köper en tjänst. Blir resultatet dåligt spelar det ingen roll hur lite du betalade.
Skippa sättsanden undertill. Det blir stabilare med ett ca 3cm tjockt lager 2-5mm flis.
Bra tips, och vi säger inte emot. Både flis och sättsand är möjliga alternativ, en god idé att rådfråga några stensättare om vad de rekommenderar innan du själv gör ditt val.
Det som är en stor fördel med flis är att den till största delen är självpackande och behöver ingen komprimering vid så tunna skikt som 3 cm. Dt som är extra viktigt när man använt flis är att kanterna runt stenläggningen blir kraftigt tillfyllda, plattorna ”kasar” lättare på flis. Den största boven vid sättningar på t ex infarter brukar oftast bero på slarvigt tillfyllda kanter eller för stor fog mot ex en vägg.
Tänk på det alla husare som ska göra det själva!
Mvh Stenis