Bygga garage eller carport: 10 viktiga tips

Att bygga garage eller carport går att göra dyrt och krångligt eller billigt (nåja…) och lyckat. Och allt däremellan. Vi ger dig 10 tips för ett lyckat garage- eller carportprojekt där du får kunskapen och verktygen du behöver för att lyckas med din egen konstruktion. Fokus är på att du projektleder själv men låta en seriös hantverkare göra jobbet, men visst är det fullt möjligt att lösa hela eller valda delar av bygget på egen hand om du själv är kunnig hantverkare.

Men som alltid är stalltipset från oss på Byggmentor att inte chansa när det gäller större byggprojekt likt dessa, slarv kan innebära ett garage som funkar sämre än vad det borde och som i värsta fall orsakar skador på såväl bilar som människor som befinner sig i garaget/under carporttaket. Vi tror också att delad kunskap är dubbel glädje, så diskutera och ställ frågor om garage i kommentarerna under artikeln. Nu, vidare till tipsen!

Garage eller carport?

Första steget är givetvis att välja mellan att bygga ett komplett garage eller en enklare carport, eller att bara koppla på ett enkelt skärmtak på huset för att skapa ett paraply åt bilen (vilket då med lite god vilja kanske kan kallas för en carport?

Fördelen med ett garage är ofta att du får mer robust konstruktion som lämpar sig bättre att exempelvis vistas i för ”bilmek” eller andra praktiska göromål, medan en carport snarare ”bara” fungerar som bilförvaring. En carport är å andra sidan billigare, särskilt om det är ett fristående garage du överväger.

Skissa och projektplanera

Redan innan du ens börjar titta på material, begära in offerter eller måttar upp på tomten bör du specificera så gott du kan vad det är du vill med ditt carport- eller garagebygge. Förr eller senare kommer du behöva ta fram en seriös skiss och plan för bygget, men inledningsvis handlar det mest om att sätta ord på dina tankar och ditt önskade resultat med projektet.

Rita så gott du kan, gör en punktlista med vad garaget/carporten måste ha, och vad du kan kompromissa med. Detta fungerar sedan som en bra minneslapp i kontakten med entreprenörerna du tar in priser från.

Bygga garage: pris

Ett garage kostnad beror i slutändan på huvudsakligen följande faktorer:

 • Grunden. Ska du ha betongplatta? Annan lösning? Detta blir alltid en stor kostnadspost.
 • Isolering. Hur bekvämt ska det vara i garaget? Vill du kunna slappa på vintern i shorts och t-shirt eller får det lika gärna vara samma temperatur som ute? Mer isolering betyder högre pris, liksom om du vill värma upp garageytan med element, en värmepump eller någon annan lösning.
 • Finesser. Ska du ha en elektrisk garagedörr, avlopp, takfönster, eller andra finesser får du också betala mer. Å andra sidan är det ofta denna typ av tillägg som gör att nybyggda garage kan höja värdet på ditt hus rejält, vilket bör vägas in i ekvationen.
 • Tänk på att om du vill ha vatten och avlopp i garaget så behöver du prata med din kommun då detta är känsligare än att köra ”torrt”.
 • Storlek. Större blir dyrare totalt sett, men oftast billigare om du slår ut det per kvadratmeter eller per arbetstimme.
Att bygga garage eller carport kan göras lätt eller lyxigt.
Att bygga garage eller carport kan göras lätt eller lyxigt.

Mellan tummen och pekfingret kan man säga att materialkostnaden för ett garage ligger på mellan 1500-3000 kr inklusive moms per kvadratmeter, och en erfaren byggfirma som sköter om projektet kostar ungefär lika mycket till. Dock är arbetsinsatsen avdragsgill genom ROT-avdraget, alltså får du halvera det pris du betalar snickare, elektriker och andra hantverkare för att bygga garaget. Läs gärna mer om att ta in hantverkarhjälp i vår artikel om byggfirmor och hantverkare.

Bygga carport: pris

Garagets mindre syskon, carporten, är givetvis något billigare än ett fullfjädrat garage. Här blir priset per kvadratmeter runt 1000-2000 kr/m2 och arbetskostnaden mindre, lägg till en kostnad på runt 600-1000 kr/m2 för arbetet så har du en grov uppskattning på vad ditt carportbygge kostar.

Särskilt när det gäller carports finns det många leverantörer som erbjuder i princip ”nyckelfärdiga” lösningar. Du som konsument behöver egentligen bara bläddra i en katalog och välja vad du vill ha. Det är oftast billigare än om du vill skräddarsy din egen carport.

Bolla priser och offerter med andra garagebyggare i kommentarsdiskussionen under artikeln.

Rabatt på arbetskostnaden med 50 procent

Tar du in en garagebyggare, snickare eller egentligen vilken hantverkare som helst så kan du utnyttja ROT-avdraget (läs hur det funkar generellt på länken). Det innebär att om du betalar säg 40 000 kronor för hantverkarens arbete, alltså exklusive material, så får du dra bort hälften av den summan. En sänkning på priset med 20 000 kronor alltså.

Det som dock krävs är att din carport eller ditt garage måste vara hopkopplat med ditt hus, det anses vara detta om du har en dörr mellan huset och garaget eller om ditt hus (alltså att hus och garage delar en vägg med passage mellan), eller garagedelen av huset delar gemensamma ytterväggar till 75% eller mer utan att någon dörr finns mellan ytorna. Är det helt fristående får du inte göra ROT-avdrag för arbetet.

Detta bör du alltså väga in när du skissar på ditt drömgarage. Kan det vara värt att släppa drömmen om att ha det fristående och istället få en billigare lösning med ROT-avdrag och hopkopplad garagekonstruktion?

Sakerna du inte kan kompromissa med

Det finns några aspekter som du måste säkerställa när du bygger dtt garage som inte är att anse som möjliga att välja bort, på grund av lagar eller för att de helt enkelt kan innebära livsfara om de åtsidosätts.

 • Snölast. Se till att taket på garaget eller carporten klarar av tyngden av snö på vintern. Annars kan du få ett kraschat garagetak som riskerar att skada din bil eller ännu värre – dig själv.
 • Dragning av elektricitet får under inga omständigheter utföras av någon annan än behörig elektriker. Läs på här om vilka elarbeten en privatperson får utföra.
 • Prata med ditt försäkringsbolag på förhand om du tänker utföra några delar av byggarbetet själv. Det kan få konsekvenser på dina försäkringar och hur resultatet bör följas upp av en kontrollman.
 • Se till att ha koll på eventuellt bygglov och de regler som gäller i just din kommun och för just din fastighet. Du hittar mer om detta under rubriken ”Bygglov och regler” ett par rubriker nedåt i denna text.
 • Låt en erfaren markentreprenör eller kompetent byggfirma göra beräkningarna på vilken grund du behöver lägga. Klarar inte garaget det nödvändiga trycket från byggnaden samt bilar blir konsekvenserna antagligen dyrare än om du gör rätt från början.

Tillval, tillägg och ren och skär lyx

Om vi håller oss till den absoluta grunden så är ju ett garage eller en carport inget mer än väggar, tak och port som syftar till förvaring av bil eller andra maskiner. Men givetvis går ett garage att göra i alla former och nivåer. Ta tidigt ställning till om dessa tillval är intressanta eller inte för dig:

 • Värme i garaget, kan lösas med allt från element till värmepump eller isolering.
 • Antal bilar (eller traktorer, gräsklippare, eller vilka maskiner som byggnationen är tänkt för).
 • Tillgång till vatten och avlopp? Toalett? Ökar komforten men också slutnotan för kalaset.
 • Inredning; klarar du dig med ett hårt betonggolv och kala väggar eller vill du ha träväggar och behandlat golv? Estetik mot ekonomi (den klassiska kampen).

Dessa är några av de saker som lätt får kostnaderna att dra iväg men som å andra sidan också kan ge garaget det där lilla extra som gör att projektet känns värt varenda krona och svettdroppe.

Bygglov och regler

Behöver man bygglov för att bygga garage eller carport? Ja, är svaret (mer specifik läsning: regler och avstånd när du bygger på tomten). Samtidigt kan din kommun ha synpunkter på det hela, så det är alltid bäst att höra med byggnadskontoret eller motsvarande där du bor.

En annan bra tumregel är också att alla konstruktioner eller byggen på din tomt som är närmare än 450 centimeter från tomtgränsen till grannfastigheten kräver grannens medgivande. Så jobba på grannsämjan om du är ute efter ett garage nära granntomten.

Ställ gärna frågor om bygglovsregler och andra krav i diskussionen under artikeln.

Så får du ned priset på garaget

Glöm inte att du får göra ROT-avdrag om garaget sitter ihop med huset.
Glöm inte att du får göra ROT-avdrag om garaget sitter ihop med huset.

Att bygga ett garage eller en carport är relativt kostsamma tillbyggnader (eller utbyggnader) som ofta kostar över 50 000 eller till och med 100 000 kronor, och många gånger mer om du är ute efter avancerade verkstadslösningar. Men det betyder inte att du är låst och utlämnad till hantverkarnas saltade fakturor! Nej, en vaksam konsument kan faktiskt få ned priset rejält genom att:

 • Aldrig bara ta in pris från en enstaka byggare eller garage/carportleverantör. Se istället till att kontakta och begär offerter från ungefär fem olika firmor som är verksamma i din region. Då är det istället du som har överblicken och som kan se vilken prisbild som är bäst för ditt garage.
 • Även om priset givetvis är en viktig faktor så bör du inte stirra dig blind på det. Kolla gärna upp hantverkarnas referenser och se till att väga deras kostnadsförslag mot hur pass seriösa och kunniga de känns.
 • Kolla upp priser på material till bygget själv men var öppen för att låta entreprenören sköta även dessa inköp. Ofta kan byggarnas leverantörsrabatter göra att du tjänar mest på detta alternativ.
 • Missa inte att kolla så att din inkomst täcker ROT-avdraget. För 2013/2014 ligger det du behöver tjäna för att göra fullt avdrag på runt 26 000 kr/månaden.
 • Fördjupa dig i processen att ta in en hantverkare effektivt och billigt genom att läsa Så anlitar du bästa byggfirman eller snickaren.
 • Prata gärna med en mäklare i din kommun om vad ett garage kan göra för värdet på ditt hus. Ofta kan värdehöjningen vara värd kostnaden, om du går i tankar på att en dag sälja hemmet.

Leverantörer av garagedörrar och carports

Här är några exempel på svenska leverantörer, tillverkare och i vissa fall installatörer av garagedörrar eller kompletta carports-/garageprojekt. Antingen kan du kontakta en eller flera av dessa eller så kan du vända dig till en lokal hantverkare/byggfirma som sköter hela projektet åt dig (men, som vi konstaterat här ovan, ta alltid in offert från flera firmor innan du bestämmer dig!).

Björklidens
www.bjorklidens.se
Tel: 0456-52147
Garage, carports, fritidshus
JABO
www.jabo.se
Tel: 0325-798 40
Gedigna garage med gott om utrymme.
Arlanda Snickerifabrik AB
www.arlandasnickeri.se
08-591 424 04
Monteringsfärdiga byggsatser inom garage, carports med mera.
Proffsbyggare
www.proffsbyggare.se
021 – 44 44 386
Ta in gratis offerter från upp till fem firmor som bygger garage.
Mellby Garage AB
SOLLEBRUNN
0322-412 30
www.mellbygarage.se
Mockfjärdshus
www.mockfjardshus.se
0241- 77 00 75
Monteringsfärdiga garage och carportar, prisvärdiga paket på alla lösningar.
Byggmästaren
www.byggmastaren.se
0456-140 49
Garage, carports och andra bygglösningar.
Kapellservice i Göteborg AB
www.kapellservice.se
PVC-garage
031-54 61 00
Svenska Byggvaror
www.svenskabyggvaror.se
Monteringsfärdiga byggsatser
063-10 22 70
Crawford Center
www.crawfordcenter.se
020-41 42 53
Ett av marknadens bredaste sortiment av garageportar.
Tipsa gärna om egna leverantörer/, eller varna för oseriösa aktörer, i kommentarsrutan under texten.

Saknade du något i artikeln ovan? Eller vill du ställa en fråga om att bygga carport eller garage, själv eller med hjälp av en byggare? Eller har du en egen berättelse att dela med dig av, eller en offert du vill bolla med andra läsare? Skriv en kommentar här nedanför och låt resan mot dina drömmars carport eller garage börja!


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor